poniedziałek, 8 czerwca 2015

Faworki bezglutenowe.....................chrust

Na ciasto:
300 g miksu mąki bezglutenowej (ok. 2 szklanki)
1 łyżka masła
3 żółtka
szczypta soli
200 ml gęstej kwaśnej śmietany 18%
2 łyżeczki spirytusu

Dodatkowo:
olej do głębokiego smażenia
cukier puder do posypania










Mąkę przesiac na stolnicę, dodac masło i posiekac nożem. 
Dodac żółtka, sól, spirytus i śmietanę. Zagnieć na jednolite, elastyczne ciasto
(jeśli będzie wciąż za gęste, dodac troszkę śmietany)."Zbic" ciasto  wałkiem: uderzajac  z całej siły, złóżyc 
i ponownie uderzac je walkiem (lub ciastem o stolnice).
 Powtórzyc tak kilkakrotnie. Ciasto rozwałkowac na cienkie placki  ok. 2-3 mm – cieńsze rwa się . 






 Wycinac nożem paski ok. 10×3 cm. W środku zróbic nacięcie, nie polecam wywijania bo ciasto wtedy sie rozrywa!
Smażyc po kilka faworków na raz w gorącym, głębokim oleju. 
 Kiedy faworki zaczną się rumienić, obróćic je widelcem i smażyc jeszcze chwilę na złoty kolor. 
 Usmażone faworki osączyc z tłuszczu na papierowym ręczniku. Posypac cukrem pudrem. 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Polecany post

Drożdżówki z dżemem (przepis na thermomix) :)