Potrzebne sa :
ekspres ciśnieniowy
30-50 ml mocnego naparu z kawy (espresso)
150 – 200 ml mleka – najlepiej 3,2%
syrop do kawy – dowolnie wybrany smak
wysoka , przezroczysta szklanka do latte
Do pustej szklanki wlewamy odrobinę syropu do kawy.
Spieniamy mleko za pomocą spieniacza, ale nie zagotowujemy! Naczynie trzymamy tuz pod powierzchnia mleka i w miare spieniania
obnizamy naczynie! Idealna temperatura mleka to 60 stopni.
Ważne: jeżeli używasz spieniacza ręcznego, wcześniej podgrzej mleko.
Wlewamy spienione mleko do szklanki po łyżeczce tak, aby nie zmieszało się z syropem.
Zaparzamy kawę bazową: espresso lub podwojne espresso (w ekspresie ciśnieniowym) i wlewamy delikatnie do spienionego mleka.
Ja zaparzam kawe od razu do szklanki......prosto z ekspresu
Składniki wówczas fajnie się rozwarstwią, tworząc ładną kompozycję.
poniedziałek, 8 czerwca 2015
Pierogi z kiszona kapusta i ....................serduszkami drobiowymi
Farsz:
1 jajko
1 kg serc drobiowych(ugotowanych i zmielonych)
1/2 kg kapusty kiszonej (podsmazonej i zmielonej na grubym sitku)
1-2 cebule pokroic i usmazyc
sol,pieprz
Wszystkie skladniki wymieszac i odstawic do ludowki na okolo 1h
ciasto bez jaja :
300 g mąki pszennej + do podsypywania
250 ml gorącej wody
1/4 łyżeczki soli
W misce umieść odmierzoną ilość mąki, dodaj sól. Następnie dolewaj stopniowo ciepłą wodę.
Kiedy mąka z wodą połączą się w zwartą masę można ciasto wyrabiac ręką.
W efekcie otrzymujemy miękkie i sprężyste ciasto!
ciasto z jajkiem:
300 g mąki pszennej + do podsypywania
1 jajko
ok. 1 szklanki ciepłego mleka lub wody (zalezy od suchosci maki)
1 łyżeczka masła
1 łyżeczka soli
..........wszyscy lubimy te pierogi!
sobota, 30 maja 2015
Angielskie shortbread .............................. najlepsze maślane ciasteczka!
100 g masła
200 g cukru (najlepiej brązowego, ale może być zwykły)
300 g mąki
Ucieramy masło z cukrem na puszystą masę. A następnie dodajemy mąkę i zarabiamy, aż do uzyskania dosyć twardego ciasta.
Jeśli mamy problem z zarobieniem, możemy ewentualnie dodać trochę letniej wody.
Pamiętajmy jednak o dodaniu odpowiedniej ilości mąki, gdyż jeśli damy jej za mało, to ciasteczka nam się po prostu rozpłynął w pieczeniu.
Formujemy je w dowolny sposób, a następnie w temperaturze 150 st. C pieczemy przez ok. 25 minut, muszą nam się ładnie zarumienić.
Najlepsze ciasteczka sa z jednej części cukru,
Obwarzanki krakowskie...................................tradycyjny
3 szklanki mąki pszennej ( 510 g)
1 szklanka wody (250 ml)
20 g drożdży
3 łyżki masła lub oliwy (45 g)
1 łyżka cukru (lepiej dać troszkę więcej dla lepszego smaku)
1 łyżeczka soli
1 jajko rozbełtane do posmarowania wierzchu
mak, sezam, czarnuszka lub kminek do posypania (ja uwielbiam z sola gruboziarnistą)
Rozkruszone drożdże rozprowadzamy letnią wodą, dodajemy cukier, sól, roztopione masło i stopniowo, mieszając składniki,
dosypujemy mąkę. Starannie wyrabiamy ciasto - nie może być twarde, tylko elastyczne.
Zostawiamy je pod przykryciem w ciepłym miejscu do wyrośnięcia na 30 minut.
Formujemy z ciasta wałeczki długości ok. 20 cm i zlepiamy ich końce, tworząc obwarzanki z dziurką w środku.
(dziurka powinna być dość duża, bo obwarzanki będą jeszcze rosnąć). Następnie wrzucamy je na wrzątek i gotujemy 2 minuty
( po minucie odwracamy na drugą stronę).
Obwarzanki osuszamy, smarujemy roztrzepanym jajkiem, posypujemy makiem
i układamy na blasze. Pieczemy ok. 20 minut w temp. 200°C.
1 szklanka wody (250 ml)
20 g drożdży
3 łyżki masła lub oliwy (45 g)
1 łyżka cukru (lepiej dać troszkę więcej dla lepszego smaku)
1 łyżeczka soli
1 jajko rozbełtane do posmarowania wierzchu
mak, sezam, czarnuszka lub kminek do posypania (ja uwielbiam z sola gruboziarnistą)
Rozkruszone drożdże rozprowadzamy letnią wodą, dodajemy cukier, sól, roztopione masło i stopniowo, mieszając składniki,
dosypujemy mąkę. Starannie wyrabiamy ciasto - nie może być twarde, tylko elastyczne.
Zostawiamy je pod przykryciem w ciepłym miejscu do wyrośnięcia na 30 minut.
Formujemy z ciasta wałeczki długości ok. 20 cm i zlepiamy ich końce, tworząc obwarzanki z dziurką w środku.
(dziurka powinna być dość duża, bo obwarzanki będą jeszcze rosnąć). Następnie wrzucamy je na wrzątek i gotujemy 2 minuty
( po minucie odwracamy na drugą stronę).
Obwarzanki osuszamy, smarujemy roztrzepanym jajkiem, posypujemy makiem
i układamy na blasze. Pieczemy ok. 20 minut w temp. 200°C.
"Obwarzanek Krakowski – zgodnie z definicją w Wikipedii – to wytrawne pieczywo o średnicy od kilku do kilkunastu centymetrów, posypane makiem, solą, sezamem lub innymi posypkami. Jest jednym z ważniejszych symboli Krakowa, i jako taki został wpisany na listę produktów o oznaczeniu geograficznym, objętych ochroną Unii Europejskiej." cytat z bloga
"W altanie przy kawie"
Pierogi z baranina II wersja
Farsz:
Mielona baranina okolo 1 kg
cebula pokrojona w piorka
sol,pieprz
1 jajko
przyprawa KŐFTE BAHARATI
Zawiera paprykę, kmin, chilli, pieprz, kolendrę, ziele angielskie, czosnek.
Do miesa wbic jajko,dodac cebule,przyprawy i dobrze wyrobic jak na mielone !
ciasto;
3 szklanki maki
1 jajko
2 lyzki oleju
okolo 3/4 szklanki cieplego mleka
sol
Make przesiac,wbic jajo,dodac sol ,olej.
Dodatek oleju do ciasta pierogowego sprawia, że staje się ono bardziej sprężyste, ale także twardsze, więc nie należy przesadzać z jej ilością.
Zarabiac cieplym mlekiem do uzyskania niezbyt twardego,lsniacego ciasta.
Ciasto rozwalkowac i wycinac szklanka kolka, nakładac porcje farszu i formowac pierogi.Ugotowac w osolonej wodzie.
Podawac z roztopionym maslem lub ze skwareczkami
KŐFTE .................................. tureckie pieczone kotlety mielone
KŐFTE BAHARATI (przyprawa)
Zawiera paprykę, kmin, chilli, pieprz, kolendrę, ziele angielskie, czosnek.
700 g mielonej baraniny
1 łyżka zielonej papryczki chilli lub jalapeno
1 łyżka pasty czosnkowo-imbirowej
1 szklanka ugotowanych i utłuczonych ziemniaków
2 łyżki świeżej kolendry
sól
Papryczkę i kolendrę drobno posiekać i wszystkie składniki razem połączyć.
Formować nieduże kulki i układać na blaszce, po czym wstawić kulki mięsne do piekarnika nagrzanego do 200C
Zapiekać ok. 25-30 minut
Zawiera paprykę, kmin, chilli, pieprz, kolendrę, ziele angielskie, czosnek.
700 g mielonej baraniny
1 łyżka zielonej papryczki chilli lub jalapeno
1 łyżka pasty czosnkowo-imbirowej
1 szklanka ugotowanych i utłuczonych ziemniaków
2 łyżki świeżej kolendry
sól
Papryczkę i kolendrę drobno posiekać i wszystkie składniki razem połączyć.
Formować nieduże kulki i układać na blaszce, po czym wstawić kulki mięsne do piekarnika nagrzanego do 200C
Zapiekać ok. 25-30 minut
Sos curry do kofte
1 szklanka pasty z cebuli (zmielic ok. 2-3 cebule w blenderze)
1 1/2 łyżki pasty czosnkowo-imbirowej
2 szklanki przetartych pomidorów z puszki (puree)
1 łyżeczka kuminu
1 łyżeczka kurkumy
1 1/2 łyżeczki mielonej kolendry
1 1/2 łyżeczki pieprzu cayenne
1 łyżeczka garam masala
1/3 szklanki orzechów nerkowca
1/2 szklanki śmietanki kremówki
1/2 szklanki wody
1 1/2 łyżki oleju + 1 łyżka ghee (lub masła klarowanego)
sól
Orzechy nerkowca podprażyć na suchej patelni aż się lekko przyrumienią i zmielić na pastę w blenderze.
Podgrzać olej i ghee (lub masło) i na rozgrzaną patelnię dać pastę z cebuli i czosnkowo-imbirową - podsmażać aż płyn wyparuje
i cebula się zacznie przyrumieniać, co zajmuje kilkanaście minut na średnim ogniu.
Wówczas dodajemy kumin, kurkumę, sól, cayenne i mieloną kolendrę.
Przyprawy podsmażamy krótko, bo zaczną się przypalać i dodajemy wtedy pomidory.
Dodać orzechy nerkowca, kremówkę i wodę i gotować kilka minut.
Doprawić garam masalą. Do sosu dodać kulki mięsne i dusić jeszcze jakieś 5-10 minut - wyłączyć gaz,
poczekać jakieś 15 minut przed podaniem.
sobota, 21 marca 2015
Tarta cebulowa.........................Tarte à l'oignon
Składniki :
- 1 rolka ciasta francuskiego
- 1 kg cebuli
- 20 cl śmietany
- 2 jajka
- Sól
- Pieprz
- Boczek wędzony
Cebulę obrać i pokroić w plasterki.
Na patelni rozgrzac maslo lub olej i poddusic ,dodać boczek, sól i pieprz. Ostudzic !
Wyłożyć ciasto na forme do tarty ,rownomiernie rozlozys nasz farsz cebulowy
Smietane i jajka roztrzepac w misce ,doprawic sola , pieprzem i zalac tarte
Piekarnik rozgrzac do 210 ° C (termostat 7) i piec 30 minut.
Podawac na ciepło.
- 1 rolka ciasta francuskiego
- 1 kg cebuli
- 20 cl śmietany
- 2 jajka
- Sól
- Pieprz
- Boczek wędzony
Cebulę obrać i pokroić w plasterki.
Na patelni rozgrzac maslo lub olej i poddusic ,dodać boczek, sól i pieprz. Ostudzic !
Wyłożyć ciasto na forme do tarty ,rownomiernie rozlozys nasz farsz cebulowy
Smietane i jajka roztrzepac w misce ,doprawic sola , pieprzem i zalac tarte
Piekarnik rozgrzac do 210 ° C (termostat 7) i piec 30 minut.
Podawac na ciepło.
Subskrybuj:
Posty (Atom)
Polecany post
-
Składniki 300 g masy kajmakowej 250 g śmietany, min. 30% tłuszczu 120 g espresso, zaparzonego 350 g wódki Do naczynia miksującego włożyć ma...
-
Składniki: 3 arkusze mrożonego ciasta francuskiego 2 budynie waniliowe 800 ml mleka 1 łyżka mąki pszennej 500 ml smietany kremówki...
-
0,5 kg żurawiny 0,5 kg cukru 600 - 800 ml wrzącej wody Do naczynia wlać 100 g wody, włożyć koszyczek. Do koszyczka odważyć...