sobota, 30 maja 2015
Pierogi z baranina II wersja
Farsz:
Mielona baranina okolo 1 kg
cebula pokrojona w piorka
sol,pieprz
1 jajko
przyprawa KŐFTE BAHARATI
Zawiera paprykę, kmin, chilli, pieprz, kolendrę, ziele angielskie, czosnek.
Do miesa wbic jajko,dodac cebule,przyprawy i dobrze wyrobic jak na mielone !
ciasto;
3 szklanki maki
1 jajko
2 lyzki oleju
okolo 3/4 szklanki cieplego mleka
sol
Make przesiac,wbic jajo,dodac sol ,olej.
Dodatek oleju do ciasta pierogowego sprawia, że staje się ono bardziej sprężyste, ale także twardsze, więc nie należy przesadzać z jej ilością.
Zarabiac cieplym mlekiem do uzyskania niezbyt twardego,lsniacego ciasta.
Ciasto rozwalkowac i wycinac szklanka kolka, nakładac porcje farszu i formowac pierogi.Ugotowac w osolonej wodzie.
Podawac z roztopionym maslem lub ze skwareczkami
KŐFTE .................................. tureckie pieczone kotlety mielone
KŐFTE BAHARATI (przyprawa)
Zawiera paprykę, kmin, chilli, pieprz, kolendrę, ziele angielskie, czosnek.
700 g mielonej baraniny
1 łyżka zielonej papryczki chilli lub jalapeno
1 łyżka pasty czosnkowo-imbirowej
1 szklanka ugotowanych i utłuczonych ziemniaków
2 łyżki świeżej kolendry
sól
Papryczkę i kolendrę drobno posiekać i wszystkie składniki razem połączyć.
Formować nieduże kulki i układać na blaszce, po czym wstawić kulki mięsne do piekarnika nagrzanego do 200C
Zapiekać ok. 25-30 minut
Zawiera paprykę, kmin, chilli, pieprz, kolendrę, ziele angielskie, czosnek.
700 g mielonej baraniny
1 łyżka zielonej papryczki chilli lub jalapeno
1 łyżka pasty czosnkowo-imbirowej
1 szklanka ugotowanych i utłuczonych ziemniaków
2 łyżki świeżej kolendry
sól
Papryczkę i kolendrę drobno posiekać i wszystkie składniki razem połączyć.
Formować nieduże kulki i układać na blaszce, po czym wstawić kulki mięsne do piekarnika nagrzanego do 200C
Zapiekać ok. 25-30 minut
Sos curry do kofte
1 szklanka pasty z cebuli (zmielic ok. 2-3 cebule w blenderze)
1 1/2 łyżki pasty czosnkowo-imbirowej
2 szklanki przetartych pomidorów z puszki (puree)
1 łyżeczka kuminu
1 łyżeczka kurkumy
1 1/2 łyżeczki mielonej kolendry
1 1/2 łyżeczki pieprzu cayenne
1 łyżeczka garam masala
1/3 szklanki orzechów nerkowca
1/2 szklanki śmietanki kremówki
1/2 szklanki wody
1 1/2 łyżki oleju + 1 łyżka ghee (lub masła klarowanego)
sól
Orzechy nerkowca podprażyć na suchej patelni aż się lekko przyrumienią i zmielić na pastę w blenderze.
Podgrzać olej i ghee (lub masło) i na rozgrzaną patelnię dać pastę z cebuli i czosnkowo-imbirową - podsmażać aż płyn wyparuje
i cebula się zacznie przyrumieniać, co zajmuje kilkanaście minut na średnim ogniu.
Wówczas dodajemy kumin, kurkumę, sól, cayenne i mieloną kolendrę.
Przyprawy podsmażamy krótko, bo zaczną się przypalać i dodajemy wtedy pomidory.
Dodać orzechy nerkowca, kremówkę i wodę i gotować kilka minut.
Doprawić garam masalą. Do sosu dodać kulki mięsne i dusić jeszcze jakieś 5-10 minut - wyłączyć gaz,
poczekać jakieś 15 minut przed podaniem.
sobota, 21 marca 2015
Tarta cebulowa.........................Tarte à l'oignon
Składniki :
- 1 rolka ciasta francuskiego
- 1 kg cebuli
- 20 cl śmietany
- 2 jajka
- Sól
- Pieprz
- Boczek wędzony
Cebulę obrać i pokroić w plasterki.
Na patelni rozgrzac maslo lub olej i poddusic ,dodać boczek, sól i pieprz. Ostudzic !
Wyłożyć ciasto na forme do tarty ,rownomiernie rozlozys nasz farsz cebulowy
Smietane i jajka roztrzepac w misce ,doprawic sola , pieprzem i zalac tarte
Piekarnik rozgrzac do 210 ° C (termostat 7) i piec 30 minut.
Podawac na ciepło.
- 1 rolka ciasta francuskiego
- 1 kg cebuli
- 20 cl śmietany
- 2 jajka
- Sól
- Pieprz
- Boczek wędzony
Cebulę obrać i pokroić w plasterki.
Na patelni rozgrzac maslo lub olej i poddusic ,dodać boczek, sól i pieprz. Ostudzic !
Wyłożyć ciasto na forme do tarty ,rownomiernie rozlozys nasz farsz cebulowy
Smietane i jajka roztrzepac w misce ,doprawic sola , pieprzem i zalac tarte
Piekarnik rozgrzac do 210 ° C (termostat 7) i piec 30 minut.
Podawac na ciepło.
Chiche kebab..........................................kebab libanski
Składniki (4 porcje):
- 200 g mielonej wołowiny
- 200g mielona jagnięciny
- 1 ząbek czosnku
- 1 cebula
- 1 cytryna
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 1 jogurt typu blugarski lub grecki
- mięta świeża
- sól i pieprz
Obrać i posiekać bardzo cienko czosnek i cebulę. W misce wymieszac mieso z sokiem z cytryny, jogurtem, olejem z solą i pieprzem. Dodac cebule i czosnek
Marynować przez 10 minut, a następnie kształtowac klopsiki wydłużone i nabijac wzdluz na szpadki lub namoczone,dlugie patyczki
Piec 5-10 min na grillu , odwracając regularnie az do uzyskania odpowiedniego stanu upieczenia
- 200 g mielonej wołowiny
- 200g mielona jagnięciny
- 1 ząbek czosnku
- 1 cebula
- 1 cytryna
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 1 jogurt typu blugarski lub grecki
- mięta świeża
- sól i pieprz
Obrać i posiekać bardzo cienko czosnek i cebulę. W misce wymieszac mieso z sokiem z cytryny, jogurtem, olejem z solą i pieprzem. Dodac cebule i czosnek
Marynować przez 10 minut, a następnie kształtowac klopsiki wydłużone i nabijac wzdluz na szpadki lub namoczone,dlugie patyczki
Piec 5-10 min na grillu , odwracając regularnie az do uzyskania odpowiedniego stanu upieczenia
Lahmacun - cieniutka pizza turecka
Ciasto:
350 g mąki pszennej
1 łyżeczka soli
2 łyżeczki suszonych drożdży instant
250 ml ciepłej wody
2 łyżki oliwy z oliwek extra vergine
Farsz:
około 1/2 kg mielonej jagnięciny lub wolowiny
2 ząbki czosnku
2 lyzki posiekanej natki pietruszki
2 łyżeczki soli
1 papryka
1 cebula
pieprz,sol,papryka ostra,pieprz cayenne(ma byc na ostro!)
ćwiartki cytryny do skropienia
Sos jogurtowy (opcja):
250 g jogurtu naturalnego
1 łyżka majonezu
1 łyżka soku z cytryny
sól morska i świeżo zmielony czarny pieprz
1 łyżeczka posiekanej natki pietruszki
Ciasto:
Połączyć wszystkie składniki i uformować kulę z ciasta.
Wyłożyć na stolnicę lekko podsypaną mąką i wygniatać rękami przez około 8 minut, aż ciasto będzie gładkie i elastyczne.
Miskę wysmarować oliwą, włożyć kulę z ciasta, i pokryć ją oliwą, aby nie obeschła.
Pozostawic przykryte na około 1 - 1 i 1/2 godziny, aż ciasto podwoi swoją objętość.
Farsz:
Mięso zmielić razem z czosnkiem i listkami natki pietruszki Doprawić solą i świeżo zmielonym czarnym pieprzem ,pieprzem cayenne.
Cebulę, paprykę i cukinię drobniutko posiekać , bardzo dokładnie odcisnąć na sitku !!! Połączyć z mięsem.
Wyrośnięte ciasto uderzyć pięścią, wyjąć na oprószony mąką blat i chwilę powyrabiać. Podzielić na 8 części, z każdej uformować kulkę.
Ułożyć na stolnicy, przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na 10 minut do podrośnięcia.
Piekarnik nagrzać od maksymalnej temperatury (ok. 240 stopni C)*. Rozwałkować pierwszą kulkę z ciasta na cienki placek o średnicy około 23 cm,
podsypując stolnicę i wałek mąką. Położyć go na oprószonej mąką blaszce i ułożyć 1/8 nadzienia. Piec przez 8 minut, aż ciasto będzie miało złoty kolor.
W międzyczasie przygotować kolejny placek.
Podawać posypane natką pietruszki, skrapiane sokiem z cytryny i ewentualnie sosem jogurtowym.
niedziela, 11 stycznia 2015
Muffinki z kurczakiem i pieczarkami
6 piersi kurczaka
300-400 g pieczarek
1 garść suszonych grzybów
1 cebula
6 plasterków żółtego sera
pieprz
sól
Umażyc cebulkę pokrojoną w kostkę.
Następnie dodac drobno pokrojone pieczarki i wymoczone suszone grzyby.
Dusimy farsz pod przykryciem kilka minut
Przyprawiamy pieprzem i solą.
Piersi kurczaka przecinamy na pół i rozbijamy by powstało nam 12 kotlecikow
Każdy kotlet posypujemy z obu stron sola i pieprzem i wkładamy je pojedynczo do blaszek na muffiny.
Nakładamy łyżeczką farsz grzybowy w środek i zawijamy wystające końce kotletów do srodka tak aby powstala babeczka
Wkładamy do rozgrzanego piekarnika na 180°C na 20 - 25 minut.
Następnie wyciągamy i na każdy muffin kładziemy pół plasterka żółtego sera
Pieczemy jeszcze około 10 minut.
Kiszenie buraczkow czerwonych...........................na barszczyk !
1 kg buraków
około 1 l wody
1 płaska łyżka soli kamiennej
3 ząbki czosnku
2 listki laurowe
kilka ziarenek pieprzu i ziela angielskiego
kilka kawaleczkow skorki od zytniego chleba
Zagotować 1 litr wody z 1 łyżką soli kamiennej,koniecznie niejodowanej!!! Przestudzić.
Buraki obrać ze skórki i pokroić w cienkie plasterki .
Układać w wyparzonym garczku kamiennym do 2/3 objetości,dodać przyprawy i zalać przestudzoną solanką.Dodac przyprawy i skorki chleba
Przykryc i obwiazac gaza lub sciereczka bawelniana i postawić w ciepłym miejscu,by ruszyła fermentycja.
Odczekać kilka dni i cieszyć sie smakiem i kolorem domowego barszczyku.
Proces kiszenia trwa od 5-7 dni.Zależy to od temperatury otoczenia
Smacznie i zdrowo !!!
Subskrybuj:
Posty (Atom)
Polecany post
-
Składniki 300 g masy kajmakowej 250 g śmietany, min. 30% tłuszczu 120 g espresso, zaparzonego 350 g wódki Do naczynia miksującego włożyć ma...
-
Składniki: 3 arkusze mrożonego ciasta francuskiego 2 budynie waniliowe 800 ml mleka 1 łyżka mąki pszennej 500 ml smietany kremówki...
-
0,5 kg żurawiny 0,5 kg cukru 600 - 800 ml wrzącej wody Do naczynia wlać 100 g wody, włożyć koszyczek. Do koszyczka odważyć...