sobota, 21 marca 2015

Chiche kebab..........................................kebab libanski

Składniki (4 porcje):

- 200 g mielonej wołowiny

- 200g mielona jagnięciny

- 1 ząbek czosnku

- 1 cebula

- 1 cytryna

- 2 łyżki oliwy z oliwek

- 1 jogurt typu blugarski lub grecki

- mięta świeża

- sól i pieprz



Obrać i posiekać bardzo cienko  czosnek i cebulę. W misce  wymieszac mieso z sokiem z cytryny, jogurtem, olejem z solą i pieprzem. Dodac cebule i czosnek



Marynować przez 10 minut, a następnie kształtowac klopsiki wydłużone i nabijac wzdluz na szpadki lub namoczone,dlugie patyczki

Piec 5-10 min na grillu , odwracając  regularnie az do uzyskania odpowiedniego stanu upieczenia




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Polecany post

Drożdżówki z dżemem (przepis na thermomix) :)