sobota, 25 stycznia 2014
THERMOMIX..............ziemniaki puree
1000 g ziemniaków, , pokrojonych na kawalki
300 g wody
1,5 lyzeczki soli
20 g masla
2 szczypty galki muszkatowlowej
160 g mleka, 1,5 %
Zalozyc motylek.
Do naczynia miksujacego wlozyc ziemniaki, wode i sól, gotowac ok. 25 min/100°C/obr. 1.
Dodac maslo, galke muszkatolowa, mleko , wymieszac, aby powstalo kremowe purée ok. 15-20 s/obr. 4.
THERMOMIX ..............przepisy :)
Thermomix jest urządzeniem drogim ale wszechstronnym i bardzo dopracowanym. Skondensowana w tym niewielkim urządzeniu technologia, pozwala nam cieszyć się możliwościami świetnego blendera, parowaru, dokładnej wagi i garnka w jednym.
Zalety:
+ dobrej jakości wszechstronny robot kuchenny a może nawet coś więcej - taka mała kuchnia
+ spora ilość przepisów skrojona na miarę właśnie dla tego urządzenia
+ zachęca do gotowania potraw, których do tej pory prawdopodobnie nie jedliśm
Wady:
- drogie
=========================================
Sok KUBUS!
200 g marchweki,
350 g jablek,
70 g cukru
1 cytryne do wycisniecia.
Obrana marchew wrzucic do TM i rozdrobnic (7 s. obr. poz. 5).
Dodac 750 ml wrzacej wody i gotowac7 min. (temp. Varoma obr. poz. 1).
Dodac pozostale skladniki i miksowac przez 1 min (obr. poz. 10).
Uzupelnic wrzatkiem do 2 litrów i pasteryzowac przez 5 min. (temp. 100°C, obr. poz. 10).
niedziela, 12 stycznia 2014
Chleb w 5 minut....................Pyszny!
0,5kg mąki (dowolna)
2 opakowania suchych drożdży (14g)
2 szklanki ciepłej (!) wody
po 2 łyżeczki soli i cukru
5 łyżek otrębów pszennych
8 łyżek ziaren. Jeśli lubisz - możesz śmiało dać więcej!
masło i bułka tarta do wysmarowania i wysypania formy.
Przygotowanie:
Drożdże wsyp do miseczki z ciepłą wodą i odstaw na kilka minut.
W dużej (!) misce wymieszaj mąkę, sól, cukier, otręby i ziarna.
Dodaj do nich wodę z drożdżami i wszystko dokładnie wymieszaj.łyżką.
Przykryj czystą ściereczką i odstaw do wyrośnięcia na 30 minut.
Keksówkę wysmaruj masłem, obsyp bułką i przelej do niej ciasto.
Przykryj i odstaw jeszcze na czas rozgrzania piekarnika do 200 stopni.
Gdy się rozgrzeje wstaw i piecz godzinę.
Gorący chleb wyjmij z formy i zawiń w czystą ściereczkę. Zostaw do ostygnięcia.
2 opakowania suchych drożdży (14g)
2 szklanki ciepłej (!) wody
po 2 łyżeczki soli i cukru
5 łyżek otrębów pszennych
8 łyżek ziaren. Jeśli lubisz - możesz śmiało dać więcej!
masło i bułka tarta do wysmarowania i wysypania formy.
Przygotowanie:
Drożdże wsyp do miseczki z ciepłą wodą i odstaw na kilka minut.
W dużej (!) misce wymieszaj mąkę, sól, cukier, otręby i ziarna.
Dodaj do nich wodę z drożdżami i wszystko dokładnie wymieszaj.łyżką.
Przykryj czystą ściereczką i odstaw do wyrośnięcia na 30 minut.
Keksówkę wysmaruj masłem, obsyp bułką i przelej do niej ciasto.
Przykryj i odstaw jeszcze na czas rozgrzania piekarnika do 200 stopni.
Gdy się rozgrzeje wstaw i piecz godzinę.
Gorący chleb wyjmij z formy i zawiń w czystą ściereczkę. Zostaw do ostygnięcia.
Pyszny Chleb........................pain délicieux
Składniki:
1 litr ciepłej wody
8 łyżek płatków owsianych (górskich)
5 dkg drożdży
1 kg mąki pszennej
1 łyżeczka soli
1 łyżeczka cukru
Ciepłą wodę wlać do miski, wsypać płatki owsiane,dodać sól i cukier na to pokruszyć drożdże.
Poczekać, aż płatki wypłyną na wierzch, wtedy dodać mąkę i wyrobić ciasto.
Wyłożyć do 2 wąskich wysmarowanych i posypanych b. tartą foremek, dać do piekarnika,
ustawić temp. na 170 stopni i piec ok. 1 godz.
1 litr ciepłej wody
8 łyżek płatków owsianych (górskich)
5 dkg drożdży
1 kg mąki pszennej
1 łyżeczka soli
1 łyżeczka cukru
Ciepłą wodę wlać do miski, wsypać płatki owsiane,dodać sól i cukier na to pokruszyć drożdże.
Poczekać, aż płatki wypłyną na wierzch, wtedy dodać mąkę i wyrobić ciasto.
Wyłożyć do 2 wąskich wysmarowanych i posypanych b. tartą foremek, dać do piekarnika,
ustawić temp. na 170 stopni i piec ok. 1 godz.
Norweskie bułeczki cynamonowe.......................Brioches à la cannelle
Składniki
Ciasto
600 g mąki pszennej
80 g cukru
1/2 łyżeczki solu
21 g drożdży suchych albo 45 g świeżych
100 g niesolonego masła
400 ml mleka
2 jajka
Nadzienie
150 g miękkiego masła
150 g cukru
1 1/2 łyżeczki cynamonu
1 jajko do posmarowania
Składniki nadzienia wymieszać w misce.
Mąkę wymieszać z cukrem, solą i drożdżami. Masło roztopić, dodać do roztrzepanych jajek i mleka.
Powstałym płynem zalać suche składniki i wyrobić miękkie, sprężyste ciasto.
Gotowe ciasto przełożyć do natłuszczonej miski, przykryć czystą ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na 30 min.
1/3 ciasta rozwałkować na kształt blaszki (o wymiarach ok. 33x24 cm) - będzie to spód bułek.
Resztę ciasta rozwałkować na oprószonej mąką stolnicy na prostokąt.
Posmarować równomiernie nadzieniem, zwinąć w rulon i pociac na cienkie plastry,ułożyć na przygotowanym spodzie.
Odstawić do napuszenia na 20 min. Piekarnik nagrzać do 230 st. C.
Przed pieczeniem posmarować bułeczki rozkłóconym jajkiem. Piec 20-25 min
Norweskie bułeczki cynamonowe (norwegian cinnamon buns)
Składniki na 20 bułeczek:
600 g mąki pszennej
100 g cukru
pół łyżeczki soli
21 g suchych drożdży lub 42 g drożdży świeżych
100 g masła
400 ml mleka
2 jajka
Na nadzienie:
150 g bardzo miękkiego masła
130 g cukru
1,5 łyżeczki cynamonu
Na glazurę :
1 jajko
W dużym naczyniu wymieszać mąkę, cukier, sól, drożdże. Masło rozpuścić, wymieszać z mlekiem i roztrzepanym jajkiem.
Połączyć z mąką. Wymieszać dobrze i zagnieść . Ciasto powinno być gładkie i sprężyste).
Przykryć i odstawić do wyrośnięcia na 25 minut.
Po tym czasie z ciasta ująć 1/3 i rozwałkować na wymiar formy, czyli 33 x 24 cm (uprzednio wyłożonej papierem).
To będzie spód naszych bułeczek. Pozostałe ciasto rozwałkować na prostokąt o wymiarach 50 x 25 cm.
W międzyczasie wszystkie składniki nadzienia wymieszać w naczyniu.
Przygotowany prostokąt posmarować nadzieniem, następnie zwinąć wzdłuż dłuższego boku, na kształt rolady.
Ostrym nożem pokroić na 2 cm kawałki. Ułożyć je częścią rozciętą na blaszce (a konkretnie na spodzie z ciasta).
Powinno wyjść około 20 kawałków. Nie martwić się, jeśli nie zetkną się ze sobą, zrobią to podczas rośnięcia i w piekarniku.
Pozostawić do wyrosniecia na 15 minut.
Posmarować roztrzepanym jajkiem i piec około 20 - 25 minut w temperaturze 200ºC,
600 g mąki pszennej
100 g cukru
pół łyżeczki soli
21 g suchych drożdży lub 42 g drożdży świeżych
100 g masła
400 ml mleka
2 jajka
Na nadzienie:
150 g bardzo miękkiego masła
130 g cukru
1,5 łyżeczki cynamonu
Na glazurę :
1 jajko
W dużym naczyniu wymieszać mąkę, cukier, sól, drożdże. Masło rozpuścić, wymieszać z mlekiem i roztrzepanym jajkiem.
Połączyć z mąką. Wymieszać dobrze i zagnieść . Ciasto powinno być gładkie i sprężyste).
Przykryć i odstawić do wyrośnięcia na 25 minut.
Po tym czasie z ciasta ująć 1/3 i rozwałkować na wymiar formy, czyli 33 x 24 cm (uprzednio wyłożonej papierem).
To będzie spód naszych bułeczek. Pozostałe ciasto rozwałkować na prostokąt o wymiarach 50 x 25 cm.
W międzyczasie wszystkie składniki nadzienia wymieszać w naczyniu.
Przygotowany prostokąt posmarować nadzieniem, następnie zwinąć wzdłuż dłuższego boku, na kształt rolady.
Ostrym nożem pokroić na 2 cm kawałki. Ułożyć je częścią rozciętą na blaszce (a konkretnie na spodzie z ciasta).
Powinno wyjść około 20 kawałków. Nie martwić się, jeśli nie zetkną się ze sobą, zrobią to podczas rośnięcia i w piekarniku.
Pozostawić do wyrosniecia na 15 minut.
Posmarować roztrzepanym jajkiem i piec około 20 - 25 minut w temperaturze 200ºC,
niedziela, 15 grudnia 2013
Mieszanka przypraw Cajun...............................do GUMBO
(Obrazek i innego bloga)
Mieszanka przypraw Cajun:
łyżka ostrej papryki
łyżka słodkiej papryki
łyżka pieprzu kajeńskiego
łyżka sproszkowanego czosnku
łyżka sproszkowanej cebuli
łyżka suszonego tymianku
łyżka proszku gumbo fileé
łyżka sproszkowanej musztardy
2 łyżki świeżo zmielonego pieprzu
Mieszanka przypraw Cajun:
łyżka ostrej papryki
łyżka słodkiej papryki
łyżka pieprzu kajeńskiego
łyżka sproszkowanego czosnku
łyżka sproszkowanej cebuli
łyżka suszonego tymianku
łyżka proszku gumbo fileé
łyżka sproszkowanej musztardy
2 łyżki świeżo zmielonego pieprzu
Subskrybuj:
Posty (Atom)
Polecany post
-
Składniki 300 g masy kajmakowej 250 g śmietany, min. 30% tłuszczu 120 g espresso, zaparzonego 350 g wódki Do naczynia miksującego włożyć ma...
-
Składniki: 3 arkusze mrożonego ciasta francuskiego 2 budynie waniliowe 800 ml mleka 1 łyżka mąki pszennej 500 ml smietany kremówki...
-
0,5 kg żurawiny 0,5 kg cukru 600 - 800 ml wrzącej wody Do naczynia wlać 100 g wody, włożyć koszyczek. Do koszyczka odważyć...