Składniki na 20 bułeczek:
600 g mąki pszennej
100 g cukru
pół łyżeczki soli
21 g suchych drożdży lub 42 g drożdży świeżych
100 g masła
400 ml mleka
2 jajka
Na nadzienie:
150 g bardzo miękkiego masła
130 g cukru
1,5 łyżeczki cynamonu
Na glazurę :
1 jajko
W dużym naczyniu wymieszać mąkę, cukier, sól, drożdże. Masło rozpuścić, wymieszać z mlekiem i roztrzepanym jajkiem.
Połączyć z mąką. Wymieszać dobrze i zagnieść . Ciasto powinno być gładkie i sprężyste).
Przykryć i odstawić do wyrośnięcia na 25 minut.
Po tym czasie z ciasta ująć 1/3 i rozwałkować na wymiar formy, czyli 33 x 24 cm (uprzednio wyłożonej papierem).
To będzie spód naszych bułeczek. Pozostałe ciasto rozwałkować na prostokąt o wymiarach 50 x 25 cm.
W międzyczasie wszystkie składniki nadzienia wymieszać w naczyniu.
Przygotowany prostokąt posmarować nadzieniem, następnie zwinąć wzdłuż dłuższego boku, na kształt rolady.
Ostrym nożem pokroić na 2 cm kawałki. Ułożyć je częścią rozciętą na blaszce (a konkretnie na spodzie z ciasta).
Powinno wyjść około 20 kawałków. Nie martwić się, jeśli nie zetkną się ze sobą, zrobią to podczas rośnięcia i w piekarniku.
Pozostawić do wyrosniecia na 15 minut.
Posmarować roztrzepanym jajkiem i piec około 20 - 25 minut w temperaturze 200ºC,
niedziela, 12 stycznia 2014
niedziela, 15 grudnia 2013
Mieszanka przypraw Cajun...............................do GUMBO
(Obrazek i innego bloga)
Mieszanka przypraw Cajun:
łyżka ostrej papryki
łyżka słodkiej papryki
łyżka pieprzu kajeńskiego
łyżka sproszkowanego czosnku
łyżka sproszkowanej cebuli
łyżka suszonego tymianku
łyżka proszku gumbo fileé
łyżka sproszkowanej musztardy
2 łyżki świeżo zmielonego pieprzu
Mieszanka przypraw Cajun:
łyżka ostrej papryki
łyżka słodkiej papryki
łyżka pieprzu kajeńskiego
łyżka sproszkowanego czosnku
łyżka sproszkowanej cebuli
łyżka suszonego tymianku
łyżka proszku gumbo fileé
łyżka sproszkowanej musztardy
2 łyżki świeżo zmielonego pieprzu
Przepis na gumbo z ryba !
20 dkg bialej ryby ( uzylam dorsza)
10-15dkg krewetek w skrupkach i z glowami
20 dkg kielbasy wedzonej
2 piersi kurczaka
2 lodygi selera
1 cebula
1/2 zielonej papryki
1 szklanka mrozonego pizmianu jadalnego ( okra)
5 zabkow czosnku
2 garsci natki pietruszki + troszke do dekoracji
1 zielona cebulka
1/3 szklanki maki pszennej
200 ml pomidorow z puszki w soku
3 szklanki wywaru krewetkowego
4 lyzki sosu Worcestershire
4 lyzki masla
3 lyzki oliwy
sol,pieprz,papryka slodka,tymianek,lisc laurowy
Piersi kurczaka pokroic w kawalki opruszyc sola i pieprzem i obsmazyc na oliwie wyciagna mieso i wrzucic pokrojona w plastry
kilbase podpiec i wyciagnac.
Wsypac make i dodac 2lyzki masla, smazyc zasmazke na dosc ciemny kolor okolo 8 minut.
Kolor musi byc mniej wiecej ciemno orzechowy. Zasmazke przelozyc do szklanki a do garczka wrzucamy2 lyzki mala
oraz pokrojona cebule,papryke,pokrojony seler,zgniecone zabki czosnku smazyc na delikatnym ogniu okolo 5 minut.
Dodac sol,pieprz,ziola oraz sos Worcestershire oraz pokrojona natke pietruszki smazyc okolo
2 minut i dodac wywar krewetkowy,kurczaka,kielbase i gotowac okolo 30minut.
Po 30 minutach dodac pizmianu jadalnego oraz pomidory z puszki oraz zasmazke dobrze wymieszac i
gotowac okolo 35-45 min na malym ogniu. Na samym koncu wrzucamy krewetki,rybe gotujemy kilka minut.
Gumbo III.........................ragoût
Zasmażka do gumbo czyli roux:
Przepis amerykansk i(przepisow jest tyle ilu kucharzy!)
1/3 szklanki maki
1/4 szklanki smalcu z boczku
1/3 szklanki drobno posiekanego selera
1 duza cebula, grubo posiekane
1 duza zielona papryka, grubo posiekane
1 zabek czosnku, mielonego
25 dag kielbasa andouille, w plasterkach
4-5 szklanki wody
2i1/2 kostki bulion wolowy
1 lyzeczka cukru bialego
sól do smaku
1/2 lyzeczki pieprzu
1/4 lyzeczki Cajun
1-1/2 laurowe
1/4 lyzeczki suszonych lisci tymianku
3-4 lyzki duszone pomidory
1 puszka sos pomidorowy(przecier)
2-1/2 lyzeczki smalcem boczku
1 opakowanie mrozonych cietej okry
2-1/2 lyzeczki octu destylowanej
20 dag niegotowane krewetki,
2-1/2 lyzeczki sosu Worcestershire
Zrób zasmazke przez ubijania make i smalcem razem w duzym, ciezkim rondlu na srednim ogniu,
tworzac gladka mieszanki. Gotowac zasmazke, ciagle ubijajac, az zmieni kolor na brazowy kolor
Moze to zajac 20 do 30 minut; ogladac uwaznie zeby nie spalic. Zdjac z ognia, nadal ubijajac,
az mieszanina przestanie siegotowac.
Wrzuc seler, cebule, zielona papryke i czosnek (posiekane)do garnka
Wymieszac warzywa i wymieszac z kielbasa. Doprowadzic mieszanine do wrzenia na srednim ogniu i gotowac,
az warzywa beda miekkie, 10 do 15 minut. Zdjac z ognia i odstawic.
Doprowadzic wode i bulion wolowy kostki do wrzenia w duzym garneku.
Mieszac az do rozpuszczenia kostki bulionowe
Zmniejszyc ogien do wrzenia, i wymieszac z cukrem, sola, pieprzem, sosem Cajun ,
liscie laurowe, tymianek, duszonymi pomidorami i sosem pomidorowym. Zupe gotowac na malym
ogniu przez 1 godzine; wymieszac 2 lyzeczki proszku gumbo
Tymczasem stopic 2 lyzki smalcem boczek na patelni i gotowac okra z octem na srednim ogniu przez 15 minut,
wyjac lyzka cedzakowa okre, i wrzucic do garnka z gumbo . Dodac kreweteki i sos Worcestershire,
gotowac, az smaki sa wymieszaja okolo 45 minut. Tuz przed podaniem wymieszac z 2 lub wiecej lyzeczkami proszku gumbo.
Gumbo II .........................ragoût
Zasmażka do gumbo czyli roux
Najlepiej zasmażyć samą mąkę na grubej żeliwnej patelni, aż uzyska kolor ciemnobrązowy (nie można jej jednak spalić).
Świeżo przygotowaną, gorącą zasmażkę należy rozprowadzać zimną cieczą. Ciecz ta będzie stopniowo wnikać w mąkę,
jednocześnie ją związując.
Zimną zasmażkę należy z kolei rozprowadzać cieczą gorącą.
Tłuszcz topi się stopniowo, uwalniając krok po kroku drobinki mąki, które wchłoną ciecz, nadając jej odpowiednią strukturę.
Gumbo to gesty gulasz z warzywami
2 lyzki masla
3 zabki czosnku
2 cebule, drobno posiekane
niecala szklanka posiekanego selera
0.5 kg okry
cwierc kostki masla
cwierc szklanki maki
0.25 kg wolowiny pokrojonej w kostke albo kurczaka
2 litry wody
1 puszka pomidorów (z zalewa)
1 lyzeczka cukru
2 lyzki posiekanej naci pietruszki
1 galazka swiezego tymianku
szczypta soli
2 listki laurowe
pól lyzeczki pieprzu cayenne
pól lyzeczki czarnego pieprzu
25 dag pikantnej, mocno wedzonej kielbasy, pokrojonej w grube plastry
25 dag filetów z kraba
0.5 kg krewetek
1 lyzeczka ostrego sosu albo proszku chili
kilka lyzek sosu Worcestershire albo maggie
pól cytryny
W rondlu rozpuscic maslo. Usmazyc cebule, czosnek, seler i okre, czesto mieszajac. Odstawic.
W drugim duzym garnku zrobic zasmazke z masla i maki (czyli usmazyc make w masle, mieszajac).
Dodac warzywa z rondla i wolowine. Dusic az warzywa beda miekkie, a mieso przybierze kolor brazowy.
Dodac wode, pomidory z puszki wraz z zalewa oraz cukier. Doprawic pietruszka, tymiankiem, liscmi laurowymi, sola i pieprzami.
Zagotowac, potem zmniejszyc ogien i dusic przez 2 godziny, od czasu do czasu mieszajac.
Dodac krewetki, mieso kraba i kielbase. Dodac ostry sos i maggi, a takze sok z cytryny.
https://pl.wikipedia.org/wiki/Gumbo
Gumbo amerykanskie czyli ..........gesty,ostry gulasz! ! .........................ragoût
Zasmażka do gumbo czyli roux
Skladniki:
(dla 2 osob)
- 4 filety z udek kurczaka, pokrojone w kawalki
- olej do smazenia
- 2 plastry wedzonego bekonu (powinien byc dosc tlusty), pokrojonego w kostke
- 1 cebula, drobno posiekana
- 2 zabki czosnku, posiekane
- 2 lodygi selera naciowego, drobno posiekane
- 2 lyzki maki
- 400 g podluznych pomidorow z puszki
- 300 ml bulionu drobiowego
- 1 zielona papryka, oczyszczona z nasion i pokrojona w kawalki
- 2 liscie laurowe
- 2 galazki tymianku
- 1/2 lyzeczki pieprzu cayenne(plaskiej)
- 100 g wedzonej kielbasy (kabanosy beda idealne), pokrojonej w plasterki
Kurczaka przyprawic sola i pieprzem, a nastepnie zrumienic na 2 lyzkach oleju.
Zdjac z patelni, wrzucic na nia bekon i smazyc, az zrobi sie chrupki. Dodac cebule, czosnek i seler.
Smazyc, az warzywa zmiekna i zaczna sie rumienic. Oproszyc maka, smazyc przez chwile,
a nastepnie dodac pomidory i rozdrobnic je za pomoca lyzki. Dobrze wymieszac.
Dodac bulion i papryke, ziola, pieprz cayenne, kielbase oraz podsmazone kawalki kurczaka. Doprawic do smaku, jesli trzeba.
Gotowac na malym ogniu przez okolo 30 minut, az kurczak bedzie kruchy, a sos zgestnieje. Podawac z chlebem.
poniedziałek, 11 listopada 2013
Tarta normandzka (szarlotka).........................Tarte aux pommes normande
Do ciasta :
- 1 jajko
- 200 g mąki
- 100 g cukru
- 100 g masła
- 1 szczypta soli
Na nadzienie:
- 1 kg jabłek
- 2 jajka
- 100 g cukru
- 100 g migdałów mielonych
- 100 g śmietany kremówki
- pół kieliszeka calvados
- 30-40 g migdałów w platkach
W misce ubić jajka widelcem. Dodac sól i cukier. Mieszać drewnianą łyżką, aż stanie się puszyste.
Dodac mąkę na raz i wymieszać wszystko . Sciskac ciasto między palcami, aż zrobi sie jak piasek.
Pokroic masło na małe kawałki i razem zagnieść. Ciasto nie powinno przyklejać się do rąk (jeśli sie klei dodać trochę mąki).
Roztoczyc ciasto na posypanej mąką powierzchni i wlozyc do formy. Rozgrzac piekarnik do 220 ° C.
Pokroić jablka w cienkie plasterki . Ulozyc je na ciescie tak aby nieco zachodzily na siebie.W misce ubić jajka.
Dodać cukier i czesc migdały, świeża śmietane i Calvados. Wylać na jabłka. . Posypać platkami migdałowymi .
Piec w piekarniku przez 25 minut
Subskrybuj:
Posty (Atom)
Polecany post
-
Składniki 300 g masy kajmakowej 250 g śmietany, min. 30% tłuszczu 120 g espresso, zaparzonego 350 g wódki Do naczynia miksującego włożyć ma...
-
Składniki: 3 arkusze mrożonego ciasta francuskiego 2 budynie waniliowe 800 ml mleka 1 łyżka mąki pszennej 500 ml smietany kremówki...
-
0,5 kg żurawiny 0,5 kg cukru 600 - 800 ml wrzącej wody Do naczynia wlać 100 g wody, włożyć koszyczek. Do koszyczka odważyć...