piątek, 27 września 2013

Ziemniaki do obiadu inaczej..................Kartoflane romby......Diamants de pommes de terre




Składniki:
 60 dkg ugotowanych ziemniaków
 2 szklanki mąki
1 jajko
kilka uduszonych pieczarek
1 cebulka usmażona na złoto
koperek
gałka muszkatołowa
sól


Ziemniaki ugotowac, dokładnie ugniotłuc.
Do wystudzonych ziemniaków dodałac pieczarki, cebulę, jajko, mąkę i przyprawy.
Wyrobic  ciasto, rozwałkowac i wyciac radelkiem np: romby. Usmażyc na niewielkiej ilości oleju, kilka minut z każdej strony.
Osuszyc papierowym ręcznikiem.

Ziemniaki do obiadu inaczej..............................Paleczki ziemniaczane......Bâtons de pommes de terre



80 dag ziemniaków
1 jajko
1 łyżka mąki ziemniaczanej
1 cebula
masło
oliwa lub klarowane maslo
bułka tarta
 sól, pieprz, suszony lubczyk,tymianek


Ziemniaki gotujemy w osolonej wodzie, odcedzamy i przeciskamy przez praske. Zostawiamy do wystudzenia.
Doprawiamy do smaku i dodajemy cebulkę pokrojoną w drobną kostkę i przesmażoną na maśle.
Dodajemy jajo i mąkę i dokładnie mieszamy.

Formujemy wałki i obtaczamy w bułce.
Smażymy na patelni  na średnim ogniu (koło 5-7 minut ).

niedziela, 15 września 2013

Magdalenki – przygotowanie krok po kroku.................III





Skladniki :
2 jajka
160 g cukru
szczypta soli
skórka z 1 cytryny
160 g mąki
130 g stopionego masła 
cukier puder do posypania




Ubić jajka z cukrem z solą na puszystą masę. Dodać otartą skórkę z cytryny oraz stopniowo przesianą mąkę,
na samym końcu stopione letnie masło. W trakcie dodawania składników masę powoli mieszać.
Ja zrobiłam to na niskich obrotach w robocie.
Foremki natłuścić. Najlepsze są tłuszcze stałe: masło, margaryna lub smalec.
 Nie spływają po ściankach i po dodaniu masy nie mieszają się z nią. Piekarnik nagrzać.
Foremki napełnić przygotowaną masą do połowy wysokości.
 Ciasto jest bez proszku do pieczenia, ale mimo to ładnie wyrośnie.
Ciasteczka pieczemy przez 5-8 minut w temp. 160° C,
a później dopiekać przez 10 minut w gorącym piekarniku.
 Magdalenki nie muszą, a wręcz nie powinny się zarumienić.
 Po upieczeniu ostudzić na kratce i posypać cukrem pudrem.

Magdalenki II....................Madeleine



Francuskie:

3 jajka (osobno białka i żółtka)
100 g drobnego cukru
150 g mąki pszennej
otarta skórka z pomarańczy lub/i z cytryny
100 g roztopionego masła

Białka ubić na sztywno, pod koniec ubijania dodając cukier.
 Dodać do nich żółtka i nadal ubijać. 
Do masy jajecznej delikatnie wmieszać mąkę, wystudzone masło i skórkę z cytrusów.

Napełnić formę do magdalenek (do 3/4 wysokości foremki). Piec około 7 minut w temperaturze 200ºC
 (forma na minimagdalenki), lub około 12 minut (jeśli forma jest normalnego rozmiaru).




Kokosowe:

115 g masła, roztopionego i lekko przestudzonego
3 duże jajka
pół szklanki drobnego cukru do wypieków
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
1 szklanka mąki pszennej
1/4 szklanki mąki ziemniaczanej
pół łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta soli
1/3 szklanki wiórków kokosowych
=============================

Moje (2x ): 

                                                6 jaj                                                            30 dag mąki tortowej
 30 dag drobnego cukru do wypieków
 25 dag masła
 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
sok z 1 cytryny
 trochę mniej niż 1 łyżeczki soli
 2 łyżki cukru z wanilią
lub ekstrakt z wanilii
=================================

Czekoladowo pomarańczowe:

1/2 szklanki + 1 łyżka (70 g) mąki pszennej
3 1/2 łyżki gorzkiego kakao dobrej jakości
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
1/3 szklanki + 2 łyżki (90 g) cukru
szczypta soli
skórka starta z 1/2 pomarańczy
lub skórka pomarańczowa kandyzowana
2 duże jajka w temperaturze pokojowej
6 1/2 łyżki (100 g) miękkiego masła
========================


Mikserem lub w Thermomixie ubijać jajka , cukier, wanilię, przez około 3 minuty. Dodać stopione, letnie masło
 Wsypać mąkę pszenną, mąkę ziemniaczaną, proszek do pieczenia, sól, (opcjonalnie alkohol+ inne dodatki) wszystko delikatnie zmiksować, 
do dobrego połączenia składników. 
Masę nakładać do foremek na magdalenki wysmarowanych wcześniej masłem 
w taki sposób, by muszelka była nie do końca pełna.
Piec około 10 - 12 minut w temperaturze 180 stopni C


Opcja:
kawałeczki gorzkiej, dobrej czekolady!!!

Magdalenki francuskie ciasteczka maślane....................Madeleine




Składniki na sztuk : 12 

2 jajka

3/4 łyżeczki aromatu waniliowego
1/8 łyżeczki soli
65 g (1/3 szklanki) cukru
60 g (1/2 szklanki) mąki pszennej
1 łyżka startej skórki z cytryny
55 g masła



Nagrzać piekarnik do temperatury 190°C. Wysmarować masłem i posypać mąką formę na 12 magdalenek; odstawić.

Roztopić masło i ostudzić
Do małej miski wbić jaja, dodać wanilię oraz sól i miksować na dużej prędkości aż masa będzie puszysta.
Stale mieszając, stopniowo dodać cukier i nadal miksować (ok. 5 do 10 minut) na dużej prędkości,
 aż mieszanina zrobi się gęsta i prawie biala.
Dodawać przesianą mąkę do mieszaniny z jajkami, po troszke na raz, delikatnie mieszając po każdym dodaniu.
Dodać skórkę z cytryny i wlać roztopione masło dookoła brzegów ciasta. Szybko ale delikatnie wymieszać masło z ciastem. 
Nakładać ciasto łyżką do formy, będzie wystawać nieco ponad powierzchnię formy.

Piec 14 do 17 minut lub do momentu kiedy ciastka będą złote, a po naciśnięciu palcem będą lekko sprężynować.

poniedziałek, 2 września 2013

Szynka dojrzewajaca......................................Le Jambon sec

Mięso wieprzowe:

Do wyboru polędwica, chuda karkówka, schab, szynka ok. 1 kg,

1/4 szklanki cukru,

1/2 szklanki soli, najlepiej kamiennej niejodowanej,

Po 1 płaskiej łyżeczce mielonej papryki – ostra i słodka,

1 główka czosnku przeciśniętego przez praskę,

Po łyżeczce mielonego pieprzu czarnego i ziołowego,

Garść albo dwie majeranku,

1 łyżka suszonego oregano.

Sposób przygotowania

Mięso umyć , osuszyć i obtoczyć w cukrze , włożyć do plastikowego pojemnika i zostawić w lodówce na 16 godzin.



Następnie mięso umyć, dokładnie osuszyć i obtoczyć w soli wymieszanej z papryką, zostawić w lodówce na 24 godziny.

Po tym czasie znowu mięso umyć , osuszyć i natrzeć czosnkiem i pieprzem a następnie obtoczyć w majeranku wymieszanym z oregano.

Jak przyprawy dobrze przylgną do mięsa zawinąć je w ściereczkę, gazę lub włożyć do damskiej podkolanówki (oczywiście wypranej), jeśli mięso jest niekształtne można je zesznurować i zawiesić do wysuszenia na ok. 7 dni.

Ja suszę 2 tygodnie a nawet miesiąc.





Miejsce do suszenia nie powinno być zbyt ciepłe... najlepiej robić to w ciemnej spiżarni, ale w kuchni też nic mu się nie stanie.

Nie polecam robić tego latem, bo muchy mogą nam mięsko zepsuć.



Kielbasa szynkowa.............................Z szynkowaru



60 dag mięsa z kurczak

80 dag mięsa z łopatki

30 gram peklosoli

3 ząbki czosnku

1 łyżeczka pieprzu

1 łyżeczka majeranku

1 łyżeczka cukru pudru

1.5 łyżeczki żelatyny

150 ml wody

Wykonanie:

Łopatkę umyć i osuszyć, następnie pokroić na plastry i rozbić tłuczkiem oraz pokroić w małą kostkę. Mięso z kurczaka pokroić w większą kostkę i wymieszać z oba gatunki mięsa z peklosolą, przygotowane mięso odstawić na 3 godziny do lodówki.

Mięso po schłodzeniu wymieszać z pieprzem, majerankiem, przeciśniętym czosnkiem oraz cukrem pudrem na koniec dodać wodę i żelatynę całość dokładnie wymieszać i ciasno ubić w szynkowarze.



Mięso odstawić do zapeklowania na 24 godziny w lodówce.




Szynkowar z zapeklowanym mięsem umieścić w garnku z gotującą się wodą i gotować 2 godziny w temp. 80st, następnie wystudzić i schłodzić kolejne 8 - 12 godzin.

Polecany post

Drożdżówki z dżemem (przepis na thermomix) :)