sobota, 27 listopada 2021

Czosnek konfitowany

 



4 główki czosnku

350-500 ml oleju lub oliwy

gałązka rozmarynu

gałązka tymianku

pieprz w ziarnach

liść laurowy

sól

papryczka chilli



Czosnek podzielić na ząbki ,obrać i przełożyć do garnka. Dodać przyprawy,  


Zalać neutralnym w smaku olejem roślinnym tak aby tłuszcz dobrze zakrył wszystkie ząbki. Doprowadzić niemal do wrzenia, a następnie zmniejszyć moc grzania pod naczyniem....na minimum ( tak aby się tylko pyrkało)


Smażyć przez ok. 30 minut, od czasu do czasu poruszając garnkiem. 



Uważać żeby nie przyrumienić......

Przełożyć do słoiczka.





środa, 14 kwietnia 2021

PARATHA ...........(Indyjskie plack,i chlebki )

 1 szklanka mąki pszennej pełnoziarnistej,

1 szklanka mąki pszennej zwykłej,

1 łyżka oleju,

1/2 łyżeczki soli,

ok. 3/4 szklanki wody










Do miski wsypać oba rodzaje mąki, dodać olej i sól. Stopniowo dodając wodę, zagnieść miękkie i gładkie ciasto bez grudek. Miskę z ciastem przykryć ściereczką i odstawić na 10 minut.


Ciasto podzielić na 6 równych części-kulek. Nadzienie serowe podzielić analogicznie na 6 kulek. Każdą kulkę ciasta ułożyć na oprószonym mąką blacie i rozwałkować na cienki placek o średnicy ok. 8 cm. Na środku ułożyć farsz, następnie ciasto zlepić na górze tak, by farsz znalazł się zamknięty w środku. Za pomocą dłoni nadać sakiewce kształt kulki. 






Każdą kulkę  ułożyć na oprószonym mąką blacie złączeniem do dołu, lekko rozpłaszczyć dłonią i delikatnie rozwałkować na blacie na płaski, okrągły placek o średnicy ok. 18 cm.

Rozgrzać suchą patelnię i ułożyć na niej 1 chlebek. Opiekać ok. 30 sekund, następnie obrócić na drugą stronę, a przypieczoną stronę delikatnie posmarować olejem za pomocą pędzelka. Smażyć kilkadziesiąt sekund, następnie ponownie obrócić, delikatnie skropić olejem i dociskając płaską łopatką, smażyć kolejne kilkadziesiąt sekund. Chlebek powinien się "napuszać" pod wpływem temperatury na patelni, a jego powierzchnia powinna być pokryta brązowymi kropkami. 





Ja dodaję czasem zieloną cebulkę....bo tak lubię! :)

wtorek, 13 kwietnia 2021

Świderki francuskie z makiem....szybki deser!

 Składniki

2 prostokątne płaty ciasta francuskiego

250g gotowej masy makowej z bakaliami

białko jajka





 Na jednym  kawałku ciasta francuskiego rozprowadzić równomiernie masę makową.

 Drugi posmarować połową roztrzepanego białka.

 Ciasto z makiem przykryć drugim ciastem - wysmarowaną częścią w dół.

 Docisnąć do siebie  obydwa ciasta.

Ciasto pokroić wzdłuż krótszego boku na paski grubości 3-4 cm. (u mnie wyszło 10 pasków

 Każdy pasek chwytamy z dwóch stron i zwijamy w spiralę (skręcając w przeciwne strony).

Świderki ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i posmarować pozostałym białkiem.

Piec ok.15-20 min. do zrumienienia w temperaturze 200 st. 





Świderki można polać polewą lub lukrem....  :)

Likier kawowo-kajmakowy - przepis na Thermomix

 Składniki

300 g masy kajmakowej

250 g śmietany, min. 30% tłuszczu

120 g espresso, zaparzonego

350 g wódki






Do naczynia miksującego włożyć masę kajmakową, dodać śmietanę i espresso, podgrzewać 5 min/70°C/obr. ...

Dodać wódkę, wymieszać 30 s/obr. ...

Likier kawowo-kajmakowy przelać do butelek. Przechowywać w lodówce, podawać w kieliszkach do likieru.

Konfitura pomarańczowa ....marmolada pomarańczowa

 Składniki:

-Pomarańcze 12 (średniej wielkości)

-Woda 1 i ½ litra

-Skórka z 1 cytryny 

-Sok z cytryny 3-4 łyżki stołowe

-Cukier 1 i ½ kg





-Umyj i wysusz pomarańcze.

-Pociąć pomarańcze na dwie połowy i za pomocą wyciskarki do soków wycisnąć jak najwięcej soku (ok. 1 litr) i odstawić.





-Za pomocą ostrego noża odetnij grubą białą pestkę wokół każdej pomarańczy i drobno pokrój każdy pasek pomarańczy tak cienko, jak to możliwe i odłóż na bok do późniejszego użycia.

-W garnku dodaj sok pomarańczowy,  skórkę pomarańczy, skórkę z cytryny, sok z cytryny i dobrze wymieszaj.

-Umieść podwójną warstwę gazy / muślinu w misce i włóż odłożone, białe części pomarańczy razem z pestkami do miski. Zawiąż ten „worek pektynowy” i włóż do garnka, zagotuj, przykryj i gotuj na średnim ogniu przez 15 minut.

-Wyjmij torebkę z pektyną i wciśnij do garnka przed wyrzuceniem torebki, a następnie gotuj bez przykrycia przez 25-30 minut.

-Dodaj cukier, dobrze wymieszaj i gotuj na średnim ogniu przez 2 godziny lub do zgęstnienia, mieszając w międzyczasie.


Konfitura pomarańczowa.....

 Składniki

6 dużych pomarańczy lub 7 mniejszych

około 500 g cukru

pół litra wody

sok z jednej cytryny





Pomarańcze umyj, a następnie obierz cienko nożykiem szczelinowym.

Skórki włóż do rondelka, zalej wodą i gotuj przez kilka minut (jeśli używasz pomarańcze ekologiczne możesz pominąć ten etap).

Wyjmij skórki na sito i przelej zimną wodą - pokrój w cienkie paseczki ....

Pomarańczom obetnij "dupki", postaw na desce do krojenia i ostrym nożem odetnij białe skórki tak aby odsłonić miąższ owoców.

Trzymając pomarańczę nad miską wykrój fileciki pomarańczy spomiędzy błonek, a na koniec dodatkowo wyciśnij sok z pozostałych resztek - tak zrób ze wszystkimi pomarańczami.

W garnku zagotuj wodę z cukrem, dodaj cząstki pomarańczy z sokiem oraz pokrojone skórki - gotuj przez około 2 godziny, a następnie odstaw na noc do wystudzenia.

Następnego dnia ponownie gotuj konfiturę - przez około 1-2 godziny - gdy konfitura zgęstnieje dodaj do niej sok z cytryny i dokładnie wymieszaj - ponownie zagotuj.

niedziela, 13 września 2020

Pesto z pietruszki

 2 pęczki pietruszki / 2 szklanki pietruszki

¼ szklanki migdałów lub słonecznika

1 ząbek czosnku

sól i czarny pieprz po 1/2 łyżeczki

1 łyżka płatków drożdżowych

3 – 5 łyżek oliwy






Pesto można przygotowywać z różnych składników, ale obowiązkowa powinna być oliwa z oliwek. W tym przepisie wśród składników także znalazła się oliwa, ale nie jest to tradycyjne pesto. To obłędnie zielone pesto z natki pietruszki :)

Aby pesto było idealne warto pamiętać o tym, że nie wolno go za długo miksować – zioła wtedy więdną, a pesto wychodzi bez smaku. Im krócej, tym lepiej.



Drugi przepis...


1 pęczek natki pietruszki
1/2 szklanki orzechów nerkowca, migdałów lub macadamia
2-3 ząbki czosnku
80 ml oleju lub oliwy 
1 łyżka płatków drożdżowych
sól do smaku
pieprz kolorowy do smaku
2 duże usmażone na złoto cebule,
po prostu pokrojone w kostkę i usmażone..... :)

Polecany post

Drożdżówki z dżemem (przepis na thermomix) :)