Składniki:
150 - 200 sztuk dobrze rozwiniętych kwiatów mniszka lekarskiego
(zebrane w suchy słoneczny dzień)
woda 300 ml + 200 ml
sok z jednej cytryny
1 szkl ksylitolu
imbir świeży
Wykonanie:
Liczenie kwiatów to najtrudniejszy etap wykonania majowego miodku. Potem już będzie z górki. ;)
Kwiaty zalej 2 szklankami wody, dodaj cytrynę bez skórki pokrojoną w kostkę oraz kilka plastrów imbiru i gotuj przez ok. 45 minut na najmniejszym ogniu.
Następnie pozostaw pod przykryciem na 24 godziny.
Następnego dnia odciśnij przez gazę zawartość garnka, dodaj ksylitol i gotuj aż płyn się zredukuje mniej więcej o połowę .
Syrop z kwiatów mniszka lekarskiego jest najczęściej stosowany w celu łagodzenia bólu gardła i leczenia infekcji górnych dróg oddechowych ale też:
przeciwwirusowe i antybakteryjne,
oczyszczające organizm z toksyn,
wzmacniające system immunologiczny,
wspomagające układ oddechowy (głównie podczas infekcji) i pokarmowy (usprawnia trawienie),
działanie moczopędne – zalecany przy schorzeniach nerek, infekcjach dróg moczowych, kamicy nerkowej,
zapobieganie miażdżycy,
przyspieszanie gojenia się ran i stanów zapalnych,
polecany przy chorobach wątroby i woreczka żółciowego.
środa, 10 maja 2017
Pizza na spodzie z brokuła
1/2 brokuła
1 jajko
50 g mąki z brązowego ryżu
10 g mąki żytniej razowej
1/4 czerwonej cebuli (drobno posiekanej)*
1 duży ząbek czosnku
sól i pieprz do smaku
Na zaczyn drożdżowy:5
50 ml mleka
20 g drożdży świeżych lub opakowanie suszonych
1 łyżka mąki żytniej razowej
1 łyżeczka cukru
Ugotować brokuła na parze!
Ważne jest to by nie gotować ich zbyt długo, by nie miały w sobie zbyt dużo wody. Można jedynie zblanszować....
Podgrzać mleko, aż będzie ciepłe , dodać pozostałe składniki na zaczyn : pokruszone drożdże, mąkę oraz cukier. Mieszaj do całkowitego rozpuszczenia, wyłączyć ogień, przykryć ściereczką i poczekać do podwojenia objętości.
Następnie do osobnej miski wrzucić podgotowanego brokuła (ważne by był jeszcze ciepły, lecz nie zbyt gorący), jajko, mąkę ryżową oraz żytnią, cebulę z czosnkiem, przyprawy oraz dolej zaczyn drożdżowy. Całość zmiksować na jednolitą masę. Potrwa to jedynie kilka minut. Masa będzie jeszcze ciepła, przykryć więc miskę kuchennym ręcznikiem i odstawić na bok na 15 minut, by drożdże zaczęły „pracować”.
Po 15 minutach, rozgrzać piec do temperatury 185 C, ciasto uformować w okrąg około 25 cm średnicy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Tak rozsmarowane ciasto włożyć do pieca i piec przez około 25 minut, aż się zetnie.
Na tak podpieczone ciasto wyłożyć ulubiony sos oraz wszystkie dodatki.
Pizzę ze wszystkimi dodatkami piec przez kolejne 35 minut w temperaturze 185 C.
sobota, 15 kwietnia 2017
SERNIK GOTOWANY na herbatnikach lub na cieście...........w Thermomixie
masa serowa:
1 kg sera z wiadereczka
4 jaja
3/4 kostki masła
1 szkl ksylitolu
2 paczki budyniu waniliowego/ śmietankowego
1/2 szklanki mleka
skórka otarta z małej cytryny
4 - 5 łyżek migdałów, w płatkach, uprzednio uprażonych na suchej patelni
dodatkowo:
około 32 sztuk herbatników typu petitki
600 - 650 gramów truskawek
2 galaretki truskawkowe
Ser zmielić dodając porcjami na gładka masę obroty 3-5- 7
jeżeli mielony to pominąć
Potem dodać przez otwór miękkie masło w porcjach
Można pomóc mieszając kopyścią
Zdjąć pokrywę i dodać – cukier, jaja, skórkę i sok z cytryny
Wymieszać najpierw delikatnie kopyścią a potem 2-3 min na dużych obrotach (ok.6-7)
Uwaga- nałożyć miarkę bo pryska !
Zagotować – temp. 100 st. 9- 10 min. obroty 7 potem stopniowo do 3
Osobno wymieszać mleko z budyniem ,
wlać przez otwór w pokrywie
i gotować jeszcze 2- 3 min po powrocie temperatury do 100 stopni.
Na dnie formy ułożyć herbatniki , zalać gorącym serem
przykryć warstwą herbatników ( można zrobić 2 warstwy)
Ostudzić zupełnie !
Rozpuścić galaretki, ułożyć truskawki lub inne owoce i zalać KRZEPNĄCĄ galaretką.
Wstawić do lodówki
Ciasto:
300 g mąki pszennej
150 g cukru
150 g margaryny
1 jajko
1 żółtko
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Wkładamy wszystkie składniki na ciasto do naczynia i mieszamy czas 1 min/ poz.3.
Masą serową przekładam również gotowe placki biszkoptowe... :)
Pasztet z pieczarek
- 0,5 kg pieczarek
-2 kajzerki namoczone w mleku
-3 jaja
-1 cebula
-1 łyżka oleju
-sól
Pieczarki umyć i pokroić.
Cebulę drobno pokroić.
Pieczarki i cebulę udusić razem na oleju.
Bułki namoczyć i dokładnie odcisnąć.
Zmielić w maszynce przestudzone pieczarki, a następnie bułki. Do masy dodać żółtka i sól i dokładnie wymieszać.
Z białek ubić sztywną pianę i dodać ją do masy na samym końcu.
Masę przełożyć do żaroodpornego naczynia i piec około godzinę w temperaturze 180 stopni
-2 kajzerki namoczone w mleku
-3 jaja
-1 cebula
-1 łyżka oleju
-sól
Pieczarki umyć i pokroić.
Cebulę drobno pokroić.
Pieczarki i cebulę udusić razem na oleju.
Bułki namoczyć i dokładnie odcisnąć.
Zmielić w maszynce przestudzone pieczarki, a następnie bułki. Do masy dodać żółtka i sól i dokładnie wymieszać.
Z białek ubić sztywną pianę i dodać ją do masy na samym końcu.
Masę przełożyć do żaroodpornego naczynia i piec około godzinę w temperaturze 180 stopni
Domowy majonez.....z Thermomixa
400 g oleju
1 jajko
1 płaska łyżeczka cukru
1/2 łyżeczki soli
1/4 łyżeczki pieprzu czarnego
2 łyżki soku z cytryny(sok z połowy cytryny)
1 czubata łyżka musztardy
Wszystkie składniki BEZ OLEJU (!) włożyć do naczynia miksującego.
Założyć motylek, zamknąć pokrywę, założyć miarkę
Ustawić obroty poz 4 bez zegara czasu
Śmiało wlewać strumieniem olej na blat pokrywy...
Na T5 ucieramy majonez 1 minuta/obroty 4.
wtorek, 11 kwietnia 2017
Pasztet z selera.....................wegański
1 kg obranego selera
2 główki cebuli
4 ząbki czosnku
250 g masła klarowanego
1 szklanka bułki tartej
6 sztuk jajek
przyprawy i suszone grzyby
1 szklanka wody
sól i pieprz,
Obrany seler zszatkować razem z cebulą na tarce na wiórki.
Dodać wyciśnięty przez praskę czosnek. Wrzucić do garnka, dodać masło.
Zalać 1 szklanką wody i dusić około 45 minut (często mieszając),
Gdy zacznie być gorące, dodać przyprawy.
Doprawić solą i pieprzem. Kiedy masa ostygnie dodać bułkę tartą i jajka.
Wymieszać. Wyłożyć do foremki do keksu i piec około 1,5 godziny w 180 stopniach.
2 główki cebuli
4 ząbki czosnku
250 g masła klarowanego
1 szklanka bułki tartej
6 sztuk jajek
przyprawy i suszone grzyby
1 szklanka wody
sól i pieprz,
Obrany seler zszatkować razem z cebulą na tarce na wiórki.
Dodać wyciśnięty przez praskę czosnek. Wrzucić do garnka, dodać masło.
Zalać 1 szklanką wody i dusić około 45 minut (często mieszając),
Gdy zacznie być gorące, dodać przyprawy.
Doprawić solą i pieprzem. Kiedy masa ostygnie dodać bułkę tartą i jajka.
Wymieszać. Wyłożyć do foremki do keksu i piec około 1,5 godziny w 180 stopniach.
Kiełbasa wegańska..z białej fasoli................dla Metabolic Balance
KIEŁBASA
2 puszki białej fasoli
1 szklanka suchej kaszy jaglanej
1 słoiki pomidorów suszonych,
2 łyżki papryki czerwonej słodkiej,
2 łyżki papryki wędzonej słodkiej,
1 płaska łyżeczka papryki chilli,
2 cebule,
4 ząbki czosnku,
6 ziaren jałowca,
1 łyżeczka ziaren gorczycy,
1 łyżeczka tymianku,
1 łyżeczka majeranku,
2 łyżki siemienia lnianego,
3 łyżki mąki z ciecierzycy,
3 łyżeczki agar agar,
pieprz i sól.
Kaszę gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu, po czym ją studzimy.
Cebulę i czosnek drobno siekamy i podsmażamy na niewielkiej ilości zalewy z pomidorów.
Pomidory odsączamy z zalewy i miksujemy.
Gorczycę i jałowiec rozcieramy z pozostałymi przyprawami w moździerzu.
Fasolę odsączamy z płynu.
Siemię lniane mielimy w młynku.
WSZYSTKIE składniki wrzucamy do jednej michy i ugniataczem do ziemniaków,
dusimy tak by całość połączyła się w zwartą masę.
Formujemy z masy kiełbasy, zawijamy je w folię aluminiową lub folię spożywczą ( stretch )
i skręcając w kokardę, sprawiamy by masa była jak najbardziej zbita. Pamiętajcie !
Dobre zbicie masy jest potrzebne by po wystygnięciu kiełbasy się nie kruszyły i nie rozpadały.
Tak zawinięte kiełbasy gotujemy na parze, przez około 20 minut.
Po wystygnięciu, wkładamy do lodówki, do całkowitego ściągnięcia masy.
Subskrybuj:
Posty (Atom)
Polecany post
-
Składniki 300 g masy kajmakowej 250 g śmietany, min. 30% tłuszczu 120 g espresso, zaparzonego 350 g wódki Do naczynia miksującego włożyć ma...
-
0,5 kg żurawiny 0,5 kg cukru 600 - 800 ml wrzącej wody Do naczynia wlać 100 g wody, włożyć koszyczek. Do koszyczka odważyć...
-
Składniki: 3 arkusze mrożonego ciasta francuskiego 2 budynie waniliowe 800 ml mleka 1 łyżka mąki pszennej 500 ml smietany kremówki...