środa, 23 listopada 2016

Domowe drożdżówki




2.5 szklanki przesianej mąki pszennej około 350 g
20 g drożdży świeżych
200 ml mleka
3 łyżki cukru pudru
2 jajka
80 g roztopionej margaryny
szczypta soli
cukier waniliowy



kruszonka

4 łyżki mąki pszennej
20 g zimnego masła
1 łyżka cukru pudru

Przesianą mąkę wsypać do naczynia. 
Do 1/2 szklanki letniego mleka dodać 2 łyżki cukru, pokruszone drożdże i 3-4 łyżki mąki. 
Wymieszać na jednolitą masę. Tak przygotowany rozczyn odstawić do wyrośnięcia.





Żółtka utrzeć z pozostałą ilością cukru. Margarynę stopić na patelni.
 Do mąki wlać wyrośnięty rozczyn, żółtka, sól, letnie mleko. Wyrabiać ciasto.

Gdy będzie odstawać od ręki, wlewać porcjami przestudzony tłuszcz, nie przerywając wyrabiania. 
Wyrabianie należy zakończyć, gdy ciasto jest gładkie, lśniące, odstaje od ręki i 
od dna naczynia oraz zawiera wiele pęcherzyków powietrza.


Piec w temperaturze 220oC przez około 10 - 12  minut

Konfitura z żurawiny


1 kg żurawiny
300 - 400 g cukru
1 szkl. wody

opcjonalnie:
sok z 1 cytryny
1 łyżeczka cynamonu
3/4 szklanki soku  pomarańczy




Do żurawiny nadają się przyprawy takie jak: 
goździki, anyż, cynamon, gałka muszkatołowa,
 czarny pieprz, imbir oraz jabłka, świeże i suszone,
 oraz rodzynki i cukier waniliowy.



Włożyć do garnka i zalać  woda, następnie smażyć na wolnym ogniu. 
aż do rozpadnięcia większości owoców.
Dodać do podsmażonej żurawiny leśnej 50 dag cukru kryształu i dobrze wymieszać i dalej smażyć.
Wyparzyć słoiki i zakrętki w piekarniku przez 10 minut w temperaturze 100 stopni C. 
Gorący dżem nakładać do wyparzonych słoików i od razu zakręcać, 
pozostawić do całkowitego wystudzenia. 

  Ż U R A W I N A   

https://pl.wikipedia.org/wiki/%C5%BBurawina

Sok z żurawiny w Thermomixie






0,5 kg żurawiny
0,5 kg cukru
600 - 800 ml wrzącej wody

Do naczynia wlać 100 g wody, włożyć koszyczek.
Do koszyczka odważyć 500 g wypłukanej żurawiny, zamknąć pokrywę.
Nałożyć przystawkę varoma, wsypać do niej resztę żurawiny i zasypać cukrem
Wszystko razem gotować 20 min /temp.varoma/obr. 2-3
UWAGA !!!! 
Sok może kipieć, proszę pilnować pod koniec gotowania i
 wtedy ewentualnie "podkręcić" obroty na wyższe 7-8,
 lub na chwilę przerwać gotowanie. 



Nalewka z pigwy..................wspomnienie lata




Przepis podstawowy;

1 kg owoców pigwy
 1 kg cukru,
 1 l czystej wódki i
1 l spirytusu 
=====================
Do aromatyzowania nalewki z pigwy;
1 laska wanilii 
1/4 płaskiej łyżeczki cynamonu 
2 goździki. 
1/2 szkl miodu


Owoce pigwy trzeba dokładnie wypłukać, pokroić w ćwiartki, odrzucić pestki, 
następnie zasypać cukrem. Zasypane cukrem owoce należy odstawić na 2-3 tygodnie –
 koniecznie w zakręconych szczelnie słoikach. 
Najlepiej, aby miejsce, w którym stać będą słoiki, było miejscem ciepłym. 
Co kilka dni, dla lepszego efektu, wypada wstrząsnąć słojami. 

Kilkanaście dni „leżakowania” sprawi, że wytworzy się syrop, który będzie stanowił 
bazę pod nalewkę z pigwy – należy go zlać i połączyć z uprzednio wymieszaną ze spirytusem wódką. 
Pozostałe owoce można zmiksować, odcisnąć z nich sok, następnie wraz z wanilią dodać do nalewki. 
Po miesiącu trunek należy przecedzić (najlepiej przez gazę) i rozlać do butelek. 
=================================


1 kg mocno dojrzałych owoców pigwy
 1 szklanka cukru 
3 łyżki miodu 
100 ml rumu
 0,5 l wódki sok 
i skórka z połówki pomarańczy 



Pigwę umyj, osusz, wydrąż gniazda nasienne.
 Następnie owoce pokrój w kawałki, wrzuć do słoja i posyp cukrem.
 Odstaw w ciepłym miejscu na kilka dni. Gdy pigwa puści sok dodaj dodać miód, rum, wódkę, 
sok z połówki pomarańczy
 i obraną skórkę (staraj się, by nie miała białego meszku). 
Odstaw znów w ciepłe miejsce na około 6 tygodni - w tym czasie raz kiedyś potrząśnij słojem. 
Po 6 tygodniach przecedź nalewkę (możesz to zrobić np. przez gęste sitko czy gazę). 


Po odcedzeniu przelej do butelek.
 Szczelnie zakręć i odłóż w chłodne, zacienione miejsce. Tak przygotowanej nalewce pozwól leżakować
 (najlepiej kilka miesięcy, nawet pół roku).

Zapiekanka z wołowiną i makaronem



250 g ulubionego makaronu
500 g chudej mielonej wołowiny
1 cebula, posiekana
1 marchewka starta na tarce
1 słoik (750 g) sosu pomidorowego do spaghetti
1 szklanka sera żółtego startego na tarce lub w plasterkach
dowolna ilość sera typu feta
przyprawa do spaghetti




Ugotować makaron al dente w osolonej wodzie.
Rozgrzać piekarnik do temperatury 165 stopni C.
W międzyczasie, na patelni zrumienić wołowinę z cebulą i marchewką.




Ugotowany makaron wymieszać z  sosem, serem i wołowiną.
 Przełożyć do natłuszczonego naczynia żaroodpornego.
Piec przez 20 minut.



Proziaki domowej roboty...................cudownie mięciutkie i pachnące,



250 g mąki pszennej
200 g kefiru (lub jogurt naturalny, zsiadłe mleko)
malutka szczypta soli
cukier (ilośc wg uznania)
1/2 płaskiej łyżeczki sody oczyszczonej
1 jajko 





Mąkę przesiać z sodą i solą, dodać jajko i jogurt, najlepiej po troszku, mieszając,
 żeby ciasto nie było zbyt rzadkie. Wyrobić gładkie, elastyczne ciasto, 
przykryć je miską i pozostawić na 15-20 minut, aby odpoczęło. 
Podsypując mąką rozwałkować na grubość około 1,5 cm, szklanką wykroić krążki.
 Smażyć na suchej patelni na wolnym ogniu, 
po kilka minut z każdej strony, aż urosną i ładnie się zrumienią.
========================================
125 g mąki żytniej typ 720
200 g mąki pszennej typ 650
3/4 łyżeczki sody oczyszczonej
duża szczypta soli
około 3/4 jogurtu naturalnego, kefiru lub zsiadłego mleka
1 małe jajko

Mąkę przesiać z sodą i solą, dodać jajko i jogurt, najlepiej po troszku, mieszając,
 żeby ciasto nie było zbyt rzadkie. Wyrobić gładkie, elastyczne ciasto, 
przykryć je miską i pozostawić na 15-20 minut, aby odpoczęło. 
Podsypując mąką rozwałkować na grubość około 1,5 cm, szklanką wykroić krążki.
 Smażyć na suchej patelni na wolnym ogniu, 
po kilka minut z każdej strony, aż urosną i ładnie się zrumienią.

wtorek, 4 października 2016

Zioła ł i przyprawy do mięs i potraw:


 podstawa to sól i .......

do curry:
 kurkuma, imbir, kardamon, korzeń lubczyku, kolendra, pieprz czarny, papryka słodka,
 chili,cynamon.

do pizzy: 
bazylia, oregano, cebula, czosnek, natka pietruszki, rozmaryn, pieprz czarny, tymianek.

do wołowiny:
 koper, czosnek, kminek, lubczyk, liść laurowy, majeranek, oregano, papryka czerwona, 
pieprz czarny, natka pietruszki, rozmaryn, jałowiec, cebula, chili i curry

do ziemiaków:
  rozmaryn, sól, czosnek, cząber, kolendra, cebula, papryka słodka, majeranek, koperek,
 chili, pieprz czarny, natka pietruszki, estragon


do bigosu:
 czosnek, papryka słodka, kminek, cebula, kolendra, ziele angielskie, chili, pieprz czarny, 
liść laurowy, majeranek

do mięsa grillowego:
 majeranek, rozmaryn, tymianek, oregano, gałka muszkatołowa, biały i czarny pieprz,
 czosnek, cebula, papryka, pieprz kajeński, curry, chili

do baraniny:
 estragon, majeranek, papryka czerwona, pieprz czarny, ziele angielskie, koper, cząber, czosnek
, kminek, szałwia, cebula, natka pietruszki

do żeberek: 
 papryka słodka i ostra, imbir, czosnek, gorczyca, cukier, pieprz czarny, ziele angielskie, l
iście laurowe, cynamon, majeranek

do dziczyzny: 
 estragon, liść laurowy, kapary, pieprz czarny, goździki, ziele angielskie, rozmaryn, t
ymianek, jałowiec

 do  fasoli: 
 majeranek, papryka słodka, czosnek, gorczyca, kminek, kolendra, chili. liść laurowy, 
cząber, cebula,papryka czerwona, estragon, koper, bazylia

do drobiu: 
cząber, estragon, bylica pospolita, nasiona kminku, majeranek, papryka, pieprz czarny, seler, 
rozmaryn, tymianek, cebula, curry.

extra do piersi z kurczaka : sól, pieprz, cynamon, imbir, gałka muszkatołowa, oregano, bazylia,
papryka słodka/ostra, kurkuma, curry 



do cielęciny: 
 czosnek, cebula, gorczyca, papryka słodka, pieprz czarny, bazylia, koperek, 
ziele angielskie, liście laurowe, majeranek, gałka muszkatołowa, papryka czerwona, natka pietruszki, 
rozmaryn, szałwia, seler, cebula, kapary, curry

do gulaszu: 
czosnek, papryka słodka, gorczyca, chili, cząber, tymianek, cebula, kolendra, majeranek, kminek, 

do ryb: 
czosnek, bazylia, gorczyca, imbir, cukier, natka pietruszki, sok z cytryny, rozmaryn, cebula, 
bazylia, cząber, koper, trybula ogrodowa, lubczyk, liść laurowy, papryka, pieprz, tymianek, cebula

do wieprzowiny:
 czosnek, gorczyca, kminek, kolendra, papryka słodka, cząber, chili, czosnek, liść laurowy, moód ,
majeranek, papryka czerwona, pieprz czarny, rozmaryn, szałwia, tymianek, cebula, lubczyk, curry.

do indyka:
papryka słodka, czosnek, cebula, pomidor suszony, cukier, bazylia, chili, pieprz czarny, 
gałka muszkatołowa, kurkuma.

do wołowiny:
bazylia, cząber, estragon, kminek (nasiona), lebiodka, liść laurowy, lubczyk (nasiona), majeranek 
(do zapiekanek), mięta, mięta pieprzowa, pietruszka, rozmaryn, szałwia, trybula, tymianek..

do wątróbki:
bazylia, estragon, koper, majeranek, szałwia.

Polecany post

Drożdżówki z dżemem (przepis na thermomix) :)