150 g masła
150 g czekolady (deserowej, mlecznej lub gorzkiej)
300 g mąki
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
2 łyżki kakao
1 łyżka kawy lub kakao
1 szklanka (190 g) cukru
1 łyżka cukru wanilinowego
2 duże jajka
170 ml mleka
Piekarnik nagrzać do 190 stopni C (góra i dół bez termoobiegu).
Formę na muffiny wyłożyć 12 papilotkami.
Masło roztopić i ostudzić. Czekoladę pokroić na kawałeczki.
Mąkę przesiać do miski z proszkiem do pieczenia , sodą, kakao, kawą zbożową. 2 x
Dodać cukier, cukier wanilinowy, wymieszać, odstawić.
Jajka rozmiksować w drugiej misce razem z mlekiem i wanilią.
Wszystkie składniki delikatnie łączymy za pomocą łyżki: do sypkich, przesianych składników dodajemy masę jajeczną.
Dodajemy roztopione,przestudzone masło i posiekaną czekoladę.
Mieszamy krótko (3 - 4 ruchy łyżką), ciasto ma być lekko grudkowate, ale surowa mąka nie powinna być widoczna.
Masę wyłożyć do papilotek i wstawić do piekarnika. Piec przez około 22 minuty, do czasu aż muffiny urosną a na wierzchu utworzy się skorupka .
Pieczemy do suchego patyczka.
środa, 22 czerwca 2016
Muffiny......................przepis podstawowy
Składniki mokre:
1 szklanka mleka
1/2 szklanki oleju
2 jajka
Składniki suche:
250 g mąki
1 niepełna szklanka cukru
1 cukier waniliowy
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Dodatki:
kakao, orzechy, gorzka czekolada,
skórka pomarańczowa, rodzynki, cukry waniliowe, rodzynki, płatki migdałowe i inne bakalie wg uznania
https://pl.wikipedia.org/wiki/Muffin
wtorek, 21 czerwca 2016
Garam Masala.......................... przyprawa z Indii
40 g kminu,
25 g kolendry owoce
20 g gorczycy
20 g nasion kardamonu lub zmielonego kardamonu
15 goździków,
15 zmielonego kwiatu muszkatołowego lub gałki
3 liście laurowe,
2 laski cynamonu lub 20 g mielonego
20 g imbiru mielonego
10 g kurkumy
10 g pieprzu cayenne,
20 g papryki słodkiej
10 g anyżu
Laski cynamonu połamać na kawałki, liście laurowe pokruszyć.
Przyprawy, oprócz kwiatu muszkatołowego, wrzucić na rozgrzaną patelnię i 2-3 minuty.Uważać żeby nie przypalić! Całość odstawić i ostudzić. Następnie zmielić na drobno, dodać zmielony kwiat muszkatołowy i resztę przypraw.
Garam masala można przechowywać w szczelnie zamkniętym słoiku przez 3-4 miesiące.
Wiadomości z WIKIPEDI
25 g kolendry owoce
20 g gorczycy
20 g nasion kardamonu lub zmielonego kardamonu
15 goździków,
15 zmielonego kwiatu muszkatołowego lub gałki
3 liście laurowe,
2 laski cynamonu lub 20 g mielonego
20 g imbiru mielonego
10 g kurkumy
10 g pieprzu cayenne,
20 g papryki słodkiej
10 g anyżu
Laski cynamonu połamać na kawałki, liście laurowe pokruszyć.
Przyprawy, oprócz kwiatu muszkatołowego, wrzucić na rozgrzaną patelnię i 2-3 minuty.Uważać żeby nie przypalić! Całość odstawić i ostudzić. Następnie zmielić na drobno, dodać zmielony kwiat muszkatołowy i resztę przypraw.
Garam masala można przechowywać w szczelnie zamkniętym słoiku przez 3-4 miesiące.
Wiadomości z WIKIPEDI
czwartek, 16 czerwca 2016
Biryani z kurczakiem....................... pyszne i sycące.
0,5 Kg kurczaka pokrojonego na male porcje
0,5 kg ryżu basmati
4 - 5 cebul (drobno pokrojonych w piórka)
150 g pomidorów (drobno pokrojonych)
150 ml jogurtu
225 ml oleju roślinnego
50 ml ghee
2 ziarenka kardamonu
1/2 laski cynamonu
2 całe ząbki
1 zielone papryki chili (krojone na pół)
Mały pęczek świeżej kolendry (drobno posiekanej)
Mały pęczek świeżej mięty (drobno posiekanej)
1/4 łyżeczki chili w proszku
1/4 łyżeczki proszku kolendry
1/4ł yżeczki garam masala
1/4 szklanki pasty imbirowo czosnkowej
Sól dla smaku
Umyć kurczaka
Cebule podsmażyć na brązowo i podzielić na połowę.
Natrzeć przyprawami w proszku,dodać pastę chili, jogurt, pół imbir , pastę czosnkowo-imbirowa, cebula
czosnek i kurkumę w proszku,połowę cebuli ,kolendrę ,pomidory, miętę i wstawić do lodówki na 3 - 4 h
W dużym garnku zagotować wodę dodać olej lub masło, -, goździki, cynamon, kardamon,
gałka muszkatołowa i ugotować ryz około 3-4 minuty
Musi być jeszcze wyczuwalnie twardawy.
Na dno garnka wyłożyć kurczaka,przykryć go ryżem i posypać połowa cebuli.Wierzch polać masłem i postawić na maleńki ogień. Gotować 40-50 minut.
Smacznego!
Marynowane liście winogron,,,,,,,,,,,na dolames, sermi
Duża iści winogron ,
Na zalewę:
1 l wody ,
1,5 łyżki soli
2-3 ząbki czosnku
baldachy kopru z nasionami
Zerwać 1 liście winogron.
Odciąć ogonki a liście umyć.
Liście wkładać do osolonego wrzątku, blanszować około 1 minuty, wyjąć,gdy stracą kolor.
Liście po wyjęciu z wrzątku włożyć do bardzo zimnej wody i schłodzić.
Nakładać po 10 liści na siebie i zwijać w ruloniki.
Ruloniki układać w słoju na baczność ,ciasno jeden przy drugim ,
tam gdzie dziurka, wtykamy ząbek czosnku , żeby nie miały zbyt luźno.
Wodę zagotowujemy z solą i gorącą zalewą zalewamy liście w słoikach .
Odwracamy do góry dnem , a na drugi dzień pasteryzujemy 20 minut
====================================
Faszerowane liście winogron czyli turecka Sarma
250 g wołowego mięsa mielonego
2 szklanki ryżu
duża cebula
świeża mięta
łyżka salçy pasty pomidorowej
1/2 szklanki oliwy z oliwek
sól
pieprz
kumin
opcjonalnie odrobina pul biber czyli ostrej papryki w płatkach
sok z cytryny
Świeże liście należy obgotować w słonej wodzie z dodatkiem soku z cytryny.
Można tez użyć gotowe, już zamarynowane liście,
Cebulę i mięte drobno siekamy, dodajemy umyty ryż, mięso, oliwę, pastę pomidorową i przyprawy, dokładnie mieszamy
i faszerujemy wcześniej przygotowane liście winogron zwijając je jak gołąbki.
Zwiniętą sarmę układamy ściśle warstwami jedna przy drugiej w garnku. Zalewamy lekko osoloną wodą i odrobiną oliwy.
Przykrywamy pokrywką a jeśli trzeba to na wierzch kładziemy talerz żeby były ściśnięte i nie ,,pływały,, w garnku.
Gotujemy około 45 minut. Należy kontrolować co dzieje się w garnku, jeśli woda wyparuje należy dolać wrzątku.
Czas gotowania zależy od liści, jeśli są młode i miękkie gotowanie będzie trwało krócej.
Na zalewę:
1 l wody ,
1,5 łyżki soli
2-3 ząbki czosnku
baldachy kopru z nasionami
Zerwać 1 liście winogron.
Odciąć ogonki a liście umyć.
Liście wkładać do osolonego wrzątku, blanszować około 1 minuty, wyjąć,gdy stracą kolor.
Liście po wyjęciu z wrzątku włożyć do bardzo zimnej wody i schłodzić.
Nakładać po 10 liści na siebie i zwijać w ruloniki.
Ruloniki układać w słoju na baczność ,ciasno jeden przy drugim ,
tam gdzie dziurka, wtykamy ząbek czosnku , żeby nie miały zbyt luźno.
Wodę zagotowujemy z solą i gorącą zalewą zalewamy liście w słoikach .
Odwracamy do góry dnem , a na drugi dzień pasteryzujemy 20 minut
====================================
Faszerowane liście winogron czyli turecka Sarma
250 g wołowego mięsa mielonego
2 szklanki ryżu
duża cebula
świeża mięta
łyżka salçy pasty pomidorowej
1/2 szklanki oliwy z oliwek
sól
pieprz
kumin
opcjonalnie odrobina pul biber czyli ostrej papryki w płatkach
sok z cytryny
Świeże liście należy obgotować w słonej wodzie z dodatkiem soku z cytryny.
Można tez użyć gotowe, już zamarynowane liście,
Cebulę i mięte drobno siekamy, dodajemy umyty ryż, mięso, oliwę, pastę pomidorową i przyprawy, dokładnie mieszamy
i faszerujemy wcześniej przygotowane liście winogron zwijając je jak gołąbki.
Zwiniętą sarmę układamy ściśle warstwami jedna przy drugiej w garnku. Zalewamy lekko osoloną wodą i odrobiną oliwy.
Przykrywamy pokrywką a jeśli trzeba to na wierzch kładziemy talerz żeby były ściśnięte i nie ,,pływały,, w garnku.
Gotujemy około 45 minut. Należy kontrolować co dzieje się w garnku, jeśli woda wyparuje należy dolać wrzątku.
Czas gotowania zależy od liści, jeśli są młode i miękkie gotowanie będzie trwało krócej.
poniedziałek, 23 maja 2016
Kluski śląskie .........przepis tradycyjny
1 kg ziemniaków
mąka ziemniaczana
1 jajko (opcjonalnie)
Sól (do wody)
Gotujemy ziemniaki w mundurkach, przeciskamy przez praskę i zostawiamy do przestygnięcia.
Na stolnicy formujemy z nich kopczyk
Masę dzielimy na 4 części , jedną ćwiartkę wyjmujemy
a puste miejsce wsypujemy "na równo" mąkę ziemniaczaną.
Wyrabiamy ciasto. W wersji na bogato dodając jajko.
Z masy formujemy cztery równe wałeczki, które kroimy na jednakowe kawałki.
W szerokim garze zagotowujemy osoloną wodę.
Z ciasta lepimy lekko spłaszczone kuleczki z dziurką w środku.(te dziurki robię drugą stroną drewnianej łyżki)
Wrzucamy kluski do wrzącej wody. Gotujemy, aż wypłyną no i może jeszcze minutkę!
mąka ziemniaczana
1 jajko (opcjonalnie)
Sól (do wody)
Gotujemy ziemniaki w mundurkach, przeciskamy przez praskę i zostawiamy do przestygnięcia.
Na stolnicy formujemy z nich kopczyk
Masę dzielimy na 4 części , jedną ćwiartkę wyjmujemy
a puste miejsce wsypujemy "na równo" mąkę ziemniaczaną.
Wyrabiamy ciasto. W wersji na bogato dodając jajko.
Z masy formujemy cztery równe wałeczki, które kroimy na jednakowe kawałki.
W szerokim garze zagotowujemy osoloną wodę.
Z ciasta lepimy lekko spłaszczone kuleczki z dziurką w środku.(te dziurki robię drugą stroną drewnianej łyżki)
Wrzucamy kluski do wrzącej wody. Gotujemy, aż wypłyną no i może jeszcze minutkę!
Kociołek z ogniska........na weekendowe biesiadowanie
Zapraszam Was na kociołek z ogniska. To świetna alternatywa grillowania, to poezja smaków pieczonego ziemniaka, kapusty
,kurczaka , kiełbasy.
Polecam
SKŁADNIKI: (proporcje zależą od wielkości kociołka
- ziemniaki pokrojone w średnie plastry
- kiełbasa pokrojona w kostkę
- boczek pokrojony w kostkę
- cebula pokrojona w średnie półksiężyce
- czosnek posiekany
- biała kapusta
- marchew pokrojona w talarki
- pieczarki
- przyprawy wg Waszego gustu
Wyczyszczony kociołek smarujemy dość grubo tłuszczem. Nie wyścielamy kociołka folią aluminiową!!!!!
Folia aluminiowa jest niebezpieczna dla zdrowia!!!!
http://kobieta.onet.pl/zdrowie/folia-aluminiowa-niebezpieczna-dla-zdrowia-naukowcy-ostrzegaja/jvjyxl
Dno i brzegi odkładamy liściami kapusty.....można położyć na samo dno skórę z boczku lub plastry słoniny
Następnie układamy warstwami:
- ziemniaki, co warstwę solimy i posypujemy ulubionymi ziołami np: rozmarynem
- cebulę
- wymieszaną kiełbasę z boczkiem
- kapustę można poszatkowac i przesypać warstwy ziemiaków i kiełbasy
- marchewkę
Składniki ubijamy, by do kociołka weszło ich jak najwięcej, ponieważ podczas pieczenia i tak opadną.
Ostatnią warstwą powinna być kapusta lub ziemniaki.
Ważne by wszystko było dobrze przyprawione, tak jak lubimy...
Tak przygotowane naczynie stawiamy nad ogniskiem lub zawieszamy nad ogniskiem , w którym jest już sporo żaru
ogrzewającego go od spodu. Potrawa musi sie prażyć około 1 godzinę i 15 minut
JAK ZAKONSERWOWAĆ KOCIOŁEK ŻELIWNY
http://kociolekzeliwny.eu/jak-zakonserwowac-kociolek-zeliwny/
S M A C Z N E G O
,kurczaka , kiełbasy.
Polecam
SKŁADNIKI: (proporcje zależą od wielkości kociołka
- ziemniaki pokrojone w średnie plastry
- kiełbasa pokrojona w kostkę
- boczek pokrojony w kostkę
- cebula pokrojona w średnie półksiężyce
- czosnek posiekany
- biała kapusta
- marchew pokrojona w talarki
- pieczarki
- przyprawy wg Waszego gustu
Wyczyszczony kociołek smarujemy dość grubo tłuszczem. Nie wyścielamy kociołka folią aluminiową!!!!!
Folia aluminiowa jest niebezpieczna dla zdrowia!!!!
http://kobieta.onet.pl/zdrowie/folia-aluminiowa-niebezpieczna-dla-zdrowia-naukowcy-ostrzegaja/jvjyxl
Dno i brzegi odkładamy liściami kapusty.....można położyć na samo dno skórę z boczku lub plastry słoniny
Następnie układamy warstwami:
- ziemniaki, co warstwę solimy i posypujemy ulubionymi ziołami np: rozmarynem
- cebulę
- wymieszaną kiełbasę z boczkiem
- kapustę można poszatkowac i przesypać warstwy ziemiaków i kiełbasy
- marchewkę
Składniki ubijamy, by do kociołka weszło ich jak najwięcej, ponieważ podczas pieczenia i tak opadną.
Ostatnią warstwą powinna być kapusta lub ziemniaki.
Ważne by wszystko było dobrze przyprawione, tak jak lubimy...
Tak przygotowane naczynie stawiamy nad ogniskiem lub zawieszamy nad ogniskiem , w którym jest już sporo żaru
ogrzewającego go od spodu. Potrawa musi sie prażyć około 1 godzinę i 15 minut
JAK ZAKONSERWOWAĆ KOCIOŁEK ŻELIWNY
http://kociolekzeliwny.eu/jak-zakonserwowac-kociolek-zeliwny/
S M A C Z N E G O
Subskrybuj:
Posty (Atom)
Polecany post
-
Składniki 300 g masy kajmakowej 250 g śmietany, min. 30% tłuszczu 120 g espresso, zaparzonego 350 g wódki Do naczynia miksującego włożyć ma...
-
0,5 kg żurawiny 0,5 kg cukru 600 - 800 ml wrzącej wody Do naczynia wlać 100 g wody, włożyć koszyczek. Do koszyczka odważyć...
-
Składniki: 3 arkusze mrożonego ciasta francuskiego 2 budynie waniliowe 800 ml mleka 1 łyżka mąki pszennej 500 ml smietany kremówki...