środa, 22 czerwca 2016

Muffiny ....... czekoladowe

150 g masła         
150 g czekolady (deserowej, mlecznej lub gorzkiej)
300 g mąki
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
2 łyżki kakao
1 łyżka kawy lub kakao
1 szklanka (190 g) cukru
1 łyżka cukru wanilinowego 
2 duże jajka 
170 ml mleka



Piekarnik nagrzać do 190 stopni C (góra i dół bez termoobiegu). 
Formę na muffiny wyłożyć 12 papilotkami. 
Masło roztopić i ostudzić. Czekoladę pokroić na kawałeczki.
Mąkę przesiać do miski  z proszkiem do pieczenia  , sodą, kakao, kawą zbożową. 2 x
Dodać cukier, cukier wanilinowy, wymieszać, odstawić.
Jajka rozmiksować w drugiej misce razem z mlekiem i wanilią.
Wszystkie składniki delikatnie łączymy za pomocą łyżki: do sypkich, przesianych składników dodajemy masę jajeczną.
 Dodajemy roztopione,przestudzone  masło i posiekaną czekoladę. 
Mieszamy krótko (3 - 4 ruchy łyżką), ciasto ma być lekko grudkowate, ale surowa mąka nie powinna być widoczna.
Masę wyłożyć do papilotek i wstawić do piekarnika. Piec przez około 22 minuty, do czasu aż muffiny urosną a na wierzchu utworzy się skorupka .

Pieczemy do suchego patyczka.

Muffiny......................przepis podstawowy





Składniki mokre:

1 szklanka mleka
1/2 szklanki oleju
2 jajka

Składniki suche:

250 g mąki
1 niepełna szklanka cukru
1 cukier waniliowy
1 łyżeczka proszku do pieczenia

Dodatki:
kakao, orzechy, gorzka czekolada,
 skórka pomarańczowa, rodzynki, cukry waniliowe, rodzynki, płatki migdałowe i inne bakalie wg uznania



https://pl.wikipedia.org/wiki/Muffin



wtorek, 21 czerwca 2016

Garam Masala.......................... przyprawa z Indii

40 g kminu,
25 g kolendry owoce
20 g gorczycy
20 g nasion kardamonu lub zmielonego kardamonu
15 goździków,
15 zmielonego kwiatu muszkatołowego lub gałki
3 liście laurowe,
2 laski cynamonu lub 20 g mielonego                              
20 g   imbiru  mielonego                      
10 g kurkumy                           
10 g pieprzu cayenne,                                                 
20 g papryki słodkiej          
10 g anyżu        

    Laski cynamonu połamać na kawałki, liście laurowe pokruszyć. 
Przyprawy, oprócz kwiatu muszkatołowego, wrzucić na rozgrzaną patelnię i 2-3 minuty.Uważać żeby nie przypalić! Całość odstawić i ostudzić. Następnie zmielić na drobno, dodać zmielony kwiat muszkatołowy i resztę przypraw.


 Garam masala można przechowywać w szczelnie zamkniętym słoiku przez 3-4 miesiące. 

Wiadomości z WIKIPEDI

czwartek, 16 czerwca 2016

Biryani z kurczakiem....................... pyszne i sycące.


0,5 Kg kurczaka pokrojonego na male porcje
0,5 kg ryżu basmati
4 - 5 cebul (drobno pokrojonych w piórka)
150 g pomidorów (drobno pokrojonych)
150 ml jogurtu
225 ml oleju roślinnego
50 ml ghee
2 ziarenka kardamonu
1/2 laski cynamonu
2 całe ząbki
1 zielone papryki chili (krojone na pół)
Mały pęczek świeżej kolendry (drobno posiekanej)
Mały pęczek świeżej mięty (drobno posiekanej)
1/4 łyżeczki chili w proszku
1/4 łyżeczki proszku kolendry
1/4ł yżeczki garam masala
1/4 szklanki  pasty imbirowo czosnkowej
Sól dla smaku

Umyć kurczaka





Cebule podsmażyć na brązowo i podzielić na połowę.
Natrzeć  przyprawami w proszku,dodać  pastę chili, jogurt, pół imbir , pastę czosnkowo-imbirowa, cebula
czosnek i kurkumę w proszku,połowę cebuli ,kolendrę ,pomidory, miętę i wstawić do lodówki na 3 - 4 h





W dużym garnku zagotować wodę  dodać olej lub masło, -, goździki, cynamon, kardamon,
gałka muszkatołowa i ugotować ryz około 3-4 minuty 



Musi być jeszcze wyczuwalnie twardawy.







Na dno garnka wyłożyć kurczaka,przykryć go ryżem i posypać połowa cebuli.Wierzch polać masłem i postawić na maleńki ogień. Gotować 40-50 minut.



Smacznego!

Marynowane liście winogron,,,,,,,,,,,na dolames, sermi

Duża iści winogron ,

Na zalewę:
1 l wody , 
1,5 łyżki soli
2-3 ząbki czosnku 
baldachy kopru z nasionami





Zerwać 1 liście winogron. 
Odciąć ogonki a liście umyć. 
Liście wkładać do osolonego wrzątku, blanszować  około 1 minuty,  wyjąć,gdy stracą kolor. 
Liście po wyjęciu z wrzątku włożyć do bardzo zimnej wody i schłodzić. 


Nakładać po 10 liści na siebie i zwijać w ruloniki. 
Ruloniki układać w słoju na baczność ,ciasno jeden przy drugim ,
tam gdzie dziurka, wtykamy ząbek czosnku , żeby nie miały zbyt luźno.
Wodę zagotowujemy z solą i gorącą zalewą zalewamy liście w słoikach . 




Odwracamy do góry dnem , a na drugi dzień pasteryzujemy 20 minut 

====================================
Faszerowane liście winogron czyli turecka Sarma


250 g wołowego mięsa mielonego
2 szklanki ryżu
duża cebula
świeża mięta
łyżka salçy pasty pomidorowej
1/2 szklanki oliwy z oliwek
sól
pieprz
kumin
opcjonalnie odrobina pul biber czyli ostrej papryki w płatkach
sok z cytryny

Świeże liście należy obgotować w słonej wodzie z dodatkiem soku z cytryny. 
Można tez użyć gotowe, już zamarynowane liście,

Cebulę i mięte drobno siekamy, dodajemy umyty ryż, mięso, oliwę, pastę pomidorową i przyprawy, dokładnie mieszamy 
i faszerujemy wcześniej przygotowane liście winogron zwijając je jak gołąbki. 
Zwiniętą sarmę układamy ściśle warstwami jedna przy drugiej w garnku. Zalewamy lekko osoloną wodą i odrobiną oliwy. 
Przykrywamy pokrywką a jeśli trzeba to na wierzch kładziemy talerz żeby były ściśnięte i nie ,,pływały,, w garnku. 
Gotujemy około 45 minut. Należy kontrolować co dzieje się w garnku, jeśli woda wyparuje należy dolać wrzątku.

 Czas gotowania zależy od liści, jeśli są młode i miękkie gotowanie będzie trwało krócej.


poniedziałek, 23 maja 2016

Kluski śląskie .........przepis tradycyjny

1 kg ziemniaków
mąka ziemniaczana
1 jajko (opcjonalnie)
Sól (do wody)

Gotujemy ziemniaki w mundurkach, przeciskamy przez praskę i zostawiamy do przestygnięcia.
 Na stolnicy formujemy z nich kopczyk
Masę dzielimy na 4 części , jedną ćwiartkę wyjmujemy
 a  puste miejsce wsypujemy "na równo" mąkę ziemniaczaną. 
Wyrabiamy ciasto. W wersji na bogato dodając jajko.
Z masy formujemy cztery równe wałeczki, które kroimy na jednakowe kawałki.


W szerokim garze zagotowujemy osoloną wodę.
Z ciasta lepimy lekko spłaszczone kuleczki z dziurką w środku.(te dziurki robię drugą stroną drewnianej łyżki)



Wrzucamy kluski do wrzącej wody. Gotujemy, aż wypłyną no i może jeszcze minutkę!

Kociołek z ogniska........na weekendowe biesiadowanie

Zapraszam Was na kociołek z ogniska. To świetna alternatywa grillowania, to poezja smaków pieczonego ziemniaka, kapusty
,kurczaka , kiełbasy. 
Polecam

SKŁADNIKI: (proporcje zależą od wielkości kociołka 
- ziemniaki pokrojone w średnie plastry
- kiełbasa pokrojona w kostkę
- boczek pokrojony w kostkę
- cebula pokrojona w średnie półksiężyce
- czosnek posiekany
- biała kapusta
- marchew pokrojona w talarki 
- pieczarki
- przyprawy wg Waszego gustu


Wyczyszczony kociołek smarujemy dość grubo tłuszczem. Nie wyścielamy kociołka folią aluminiową!!!!!
Folia aluminiowa jest niebezpieczna dla zdrowia!!!!

http://kobieta.onet.pl/zdrowie/folia-aluminiowa-niebezpieczna-dla-zdrowia-naukowcy-ostrzegaja/jvjyxl

Dno i brzegi odkładamy liściami kapusty.....można położyć na samo dno skórę z boczku lub plastry słoniny

Następnie układamy warstwami:
- ziemniaki, co warstwę solimy i posypujemy ulubionymi ziołami np: rozmarynem
- cebulę 
- wymieszaną kiełbasę z boczkiem 
- kapustę można  poszatkowac i  przesypać warstwy ziemiaków i kiełbasy
- marchewkę

Składniki ubijamy, by do kociołka weszło ich jak najwięcej, ponieważ podczas pieczenia i tak opadną.
 Ostatnią warstwą powinna być kapusta lub ziemniaki.
 Ważne by wszystko było dobrze przyprawione, tak jak lubimy...

Tak przygotowane naczynie stawiamy nad ogniskiem  lub zawieszamy nad ogniskiem , w którym jest już sporo żaru 
ogrzewającego go od spodu. Potrawa musi sie prażyć około 1 godzinę i 15 minut




JAK ZAKONSERWOWAĆ KOCIOŁEK ŻELIWNY
http://kociolekzeliwny.eu/jak-zakonserwowac-kociolek-zeliwny/


                               S M A C Z N E G O



Polecany post

Drożdżówki z dżemem (przepis na thermomix) :)