piątek, 25 marca 2016

Śledzie po kaszubsku.....






1/2 kg filetów śledziowych (matjasy)
2 łyżki cukru
1/4 szklanki oleju
4 łyżki octu
4 łyżki koncentratu pomidorowego
 30 dkg cebuli
 3 ziarenka ziela ang.
 3 liście laurowe
 ziarenka gorczycy
1 łyżka drobno posiekanej natki pietruszki



Wymoczone filety pokroić w kawałki. Rozgrzać olej i zeszklić cebulę. Dodać cukier i chwilę smażyć. Wlać ocet, dodać liście laurowe, ziele ang., koncentrat pomidorowy. Wymieszać i dusić kilka 
Zdjąć z ognia i dodać ziarenka gorczycy. Wystudzić.


 Śledzie pokroic  na wąskie paski, zwiinżc  w ruloniki i spiąć  wykałaczką.
 Układac w naczyniu,zalac ostudzonym sosem ułożone w naczyniu śledziowe koreczki.
 Pojemnik szczelnie przykryc i wstawic do lodówki na kilka godzin 
Najlepiej smakują na drugi dzień



Biszkopt z jabłkami.............szybkie ciasto dla niespodziewanych gości


5 jajek 
3/4 szklanka cukru
1 szklanka mąki
4 łyżki oleju
pół łyżeczki proszku do pieczenia
5 jabłek 

Białka ubi z cukrem na sztywną pianę, dodać żółtka nadal ubijać. Następnie dodać olej i mąkę z proszkiem do pieczenia 
i delikatnie wymieszać.




 Ciasto wylać do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia.

Jabłka umyć, obrać i pokroić na ósemki .


 Powrzucać do ciasta lub ułożyć na dnie blaszki do pieczenia.



Włożyć ciasto do nagrzanego piekarnika i piec 40 minut w temperaturze 180 stopni.

Uwaga!
Poniewaz oboje z mężem  lubimy mase marcepanową często kroję ją na cieniutkie plasterki i układam na ciasto.....pycha


Plesniak..............ciasto mojego dziecinstwa.



200 g masła
4 duże jajka lub 5 małych (osobno białka i żółtka)
3 szklanki mąki pszennej
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
2/3 szklanki + 2 łyżki drobnego cukru
szczypta soli
2 łyżki kakao
1 kisiel malinowy
słoik gęstego dżemu z czarnej porzeczki +( mrożone owoce) opcja na lato



Zimne masło posiekać z mąką i proszkiem do pieczenia, 2 łyżkami cukru, szczyptą soli, 4 żółtkami. 
Szybko zagnieść ciasto (będzie bardzo kruche i sypkie 
Podzielić je na 3 części, i jedną z nich zagnieść z kakao. 
Uformować 3 kule i włożyć  2 jasna i ciemna do lodówki do stwardnienia.




Białka ubić na sztywno, pod koniec ubijania dodac 2/3 szklanki cukru i kisiel malinowy


Blachę 24 x 32 cm wyłożyć papierem do pieczenia. 
Schłodzone jasne ciasto rozwałkowac i przeniesc na wałku na dno formy. 



Posmarować grubą warstwą dżemu (mozna dodać mrożone owoce)
Na to zetrzeć ciemną część ciasta i ułożyć na niej pianę z białek.
 Na wierzch zetrzeć ostatnią, jasną część ciasta.





Gofry........domowe




1 szklanki mąki
 1 jajko
 1 szklanka mleka
 1 łyżka cukru
 4 łyżki masła 
 1  łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka cynamonu
1 łyżeczka rumu
 szczypta soli



Wszystkie składniki (oprócz białek) połączyć ze sobą na gładką masę. Białka ubić i delikatnie mieszając dodawać je stopniowo.

 Na rozgrzaną gofrownicę, chochlą nalewać ciasto i piec do momentu, aż będą miały złoty kolor z obydwu stron.




 Po wyjęciu studzić na kratce.

niedziela, 6 marca 2016

Ciasto na tarte..........bardzo dobre


200 g maki 
100 g masła
1 jajko
1 łyzka cukru
1/2 łyzeczki soli
2 łyzki lodowatej wody

Zasada jest taka: mąka do masła 2:1 !!!

Zagniesc b. szybko ciasto i odłożyć na 30 min do lodówki

sobota, 5 marca 2016

Tarta TATIN ....czyli odwrócona tarta



8  żółtych jabłek
1 rolka ciasta francuskiego
2 łyżeczki cukru waniliowego
 1 łyzeczka cynamonu
 100 g masła
100g cukru pudru 





Obrać jabłka. pokroić na ósemki
W rundlu stopić  masło.
Dodac  cukier i zmniejszyć ogień ,zrobic karmel
Ułożyć jabłka jedną warstwą ponieważ  muszą gotować sie w karmelu,Uważać aby karmel sie nie przypalił!!! Po kilku minutach odwrócić cząstki jabłek
Posypać cukrem waniliowym i cynamonem. Przestudzic.Piec w garnku w którym robiło sie jabłka lub przełożyć  do szczelnej formy do tarty.




Umieścic w piekarniku i piec przez 35 do 40 minut w temp 180stopni C.



Tarta Tatin – rodzaj francuskiej tarty, której nadzienie stanowią jabłka.
Tarta powstała w 1898 roku w Lamotte-Beuvron. Za jej twórczynię uważa się Stéphanie Tatin, która wraz z siostrą Caroline prowadziła hotel i restaurację, istniejącą do dziś. Pewnego razu, przygotowując zwykłą tartę z jabłkami, najpierw wyłożyła formę jabłkami, a dopiero potem przykryła je ciastem. Efekt okazał się zaskakujący, zwłaszcza że Stéphanie tartę podała na gorąco.

sobota, 6 lutego 2016

Kiebasa CHORIZO...............................domowa, ostra i smakowita

5-7 m oczyszczonych jelit wieprzowych





 Farsz I:


2 kg podudzi indyczych
0,5 kg piersi z kurczaka
15 g soli peklowej
25 g soli kamiennej
70 g nie ostrej mielonej papryki wędzonej 
30 g słodkiej mielonej papryki
20 g ostrej mielonej papryki wędzonej 
6 dużych ząbków czosnku, wycisnąć przez praskę
200 ml czerwonego wytrawnego wina
1 tabletka wit, C rozpuszczona w 1/2 łyżeczki wody (kwas ascorbinowy) 
1/2 szkl. brandy 
1/5 szkl. czerwonego octu winnego
1 łyżka stołowa czosnku  granulowanego lub
3 ząbki posiekanego czosnku swieżego
----------------------------------



 Farsz II:

2 kg chudej karkówki
1/2 kg słoniny lub podgardla
1,5 łyżki soli peklowej
 1,5 łyżki pieprzu cayenne 
1 łyżka mielonego pieprzu czarnego 
1 łyżka stołowa cukru 
1 łyżka mielonej wędzonej papryki Kotanyi
 1/2 łyżki słodkiej papryki Kotanyi 
1/2 łyżeczki kminku 
1/2 łyżeczki suszonego oregano
1 tabletka wit, C rozpuszczona w 1/2 łyżeczki wody (kwas ascorbinowy) 
1/2 szkl. brandy 
1/5 szkl. czerwonego octu winnego
1 łyżka stołowa czosnku  granulowanego lub
4 ząbki posiekanego czosnku swieżego



Dzień wczesniej mrozimy 2 kg chudej karkówki i 1/2 kg słoniny lub podgardla. Rano wyciągamy z lodówki. 
Mięso kroimy w kostkę ok. 2,5 cm. Zimne mięso i tłuszcz mielimy na grubym sitku. 
W misie mieszamy mięso z tłuszczem i wszystkimi przyprawami. Mieszankę konserwujemy za pomocą kwasu ascorbinowego, 
soli peklowej, brandy, octu winnego i cukru. Dokładnie wyrabiamy farsz ręką. Gdy wszystko dokładnie połączymy, przekładamy
 całość do miski, przykrywamy papierem do pieczenia i wstawiamy do lodówki na 24 godziny. Następnego dnia dość grube jelita napełniamy
 ciasno farszem, formując kiełbaski ok. 20 cm. Kiełbasę wieszamy w przewiewnym, chłodnym miejscu na ok. 8 tygodni !
Warto ją zrobić.!!

Polecany post

Drożdżówki z dżemem (przepis na thermomix) :)