niedziela, 25 października 2015

Rogaliki zatapiane............kruche na zewnątrz i mięciutkie w środku !

Składniki:
500 g mąki pszennej 
200 g roztopionego masła 
30 g świeżych drożdży lub 1 i 1/2 suszonych (instant)
2 łyżki cukru
2 łyżki mleka
½ szklanki kwaśnej śmietany
2 jajka

Dodatkowo:
1 szklanka dowolnej, gęstej konfitury albo dżemu
1 rozkłócone jajko
1/2 szklanki cukru do posypania



Mleko podgrzać, wsypać cukier, drożdże i rozetrzeć na płynną pastę. Odstawić do spienienia.
Do miski wsypać mąkę, dodać jajka, śmietanę, zaczyn i roztopione a następie ostudzone masło.
 Dobrze wyrobić,włożyć je do dużego, szczelnego woreczka, zawiązać albo ściągnąć gumką . 
Dużą garnek napełnić bardzo zimną wodą. Umieścić w niej woreczek z ciastem i poczekać aż cisato wypłynie na wierzch (około 15 - 20 minut).


Po tym czasie przełożyć ciasto na stolnicę i podzielić na około 4 części. Każdą z nich rozwałkować na okrąg,podzielić
  na 8 - 12 trójkątów. Na każdym umieścić łyżeczkę dżemu. 
Zwinąć w rogalik, od szerokiej strony,smarować rozkłóconym żółtkiem i posypać cukrem



Piec około 20 minut (do zbrązowienia) w temperaturze 180 stopni C. Studzić na kratce. 



czwartek, 8 października 2015

Tarte flambe albo ................. Flammkuchen (Alsace)





Ciasto:
1 szkl mąki pszennej
1 szkl mąki durum (semoliny)
1 łyżka oliwy z oliwek
125 ml ciepłej wody ( może ciut plus)
1 łyżeczka soli



 Mieszamy składniki i ugniatamy ciasto tak długo, aż będzie gładkie i elastyczne.
 W razie potrzeby dodać albo więcej wody, albo mąki.
 Ciasto uformować na kształt kuli, przykryć ściereczką i odłożyć na pół godziny, żeby troszkę "odpoczęło".





Nadzienie:
200 g gęstej śmietany 30% (creme fraiche)
lub pół na pół serka homogenizowanego i śmietany 30-tki
2 cebule średniej wielkości
250 g bekonu  lub boczku cienko pokrojonego w słupki
sól i świeżo mielony pieprz





 Śmietanę doprawić solą i pieprzem. Cebulę pokroić w piórka,
Ciasto rozwałkować bardzo cienko, posmarować creme fraiche, ułożyć cebulę i bekon, przełożyć na rozgrzany kamień lub blaszkę,
 piec w piekarniku ok 10 minut. Brzegi ciasta powinny być ciemnozłote.




U mnie jeszcze z serem Munster...:)




Munster (ser)

Z Wikipedii, wolnej encyklopedii
        


Ser munster
Munster - rodzaj francuskiego sera, który jest produkowany z krowiego mleka. Ser ten jest zaliczany do serów podpuszczkowych, dojrzewających, a także miękkich. Smak sera munster jest nieco kwaskowy. Ser ten charakteryzuje również aromatyczny zapach.

środa, 7 października 2015

Pierożki smażone w głębokim tłuszczu

2 szklanki mąki, 
1 łyżeczka proszku do pieczenia, 
1 łyżeczka soli, 
1 jajo, 
2 łyżki oleju, 
2 łyżki octu, 
2 łyżki masła.

Farsz jak na pierogi z mięsem lub mięso przyprawione jak na kotlety mielone.



 Wszystkie składniki ciasta wymieszać, dodając tyle ciepławej wody żeby ciasto było wolne i miękkie. 
Wałkować grubo ,bardzo grubo! wyciąć kółka... 
Nakładać farsz zaklejając lekko tylko w kilku miejscach. Jak pączki a nie jak w naszych pierogach. 
Wystarczy po prostu złapać w kilku miejscach. Wrzucać na gorący tłuszcz. Zrumienić z obu stron. 



Złote wyjmować i odkładać na papierowy ręcznik.

Zielone szparagi smażone na maśle ..............z bułeczką tartą i ulubionym sosem

2 pęczki zielonych szparagów
3 łyżki oliwy
4 łyżki masła
sól
pieprz mielony biały


Oczyścić szparagi delikatnie ścinając zdrewniałe  końcówki
Związane wsadzić do wysokiego garnka i dotować na małym ogniu.
Zielone będą gotowe po około 8, a białe po 10-15 minutach.
 Na dużej patelni rozgrzać masło i na gorącą wrzucić szparagi .
Smażyć przewracając lub podrzucając patelnią,posypać bułką tartą. Poczekać aż masło się zrumieni i nabierze lekko orzechowego smaku. 


Posolić i lekko popieprzyć szparagi.
Podawać z ulubionym sosem np. chrzanowym



Ciasteczka owsiano orzechowe......ze słonecznikiem




2 jajka
1 1/2 szkl płatków owsianych górskich 
3/4 szkl  orzechów włoskich posiekanych 
1/2 szkl słonecznika
2 szkl mąki pszennej
1/2 szkl cukru
1 łyżka cukru waniliowego
2/3 kostki masła
2 łyżki miodu 
1 łyżka mleka (może troszke wiecej)
1/2 łyżeczki sody( ciasteczka będą bardziej chrupkie)




Do miski wsypujemy płatki owsiane, posiekane orzechy oraz słonecznik (podpieczony na suchej patelni)
Dodajemy mąkę,cukier, cukier waniliowy,sodę i wszystko mieszamy


W osobnej misce  rozpuszczamy masło,oraz miód.
Wlewamy do suchych składników, wszystko mieszamy razem ,dodajemy łyżkę zimnego mleka i zagniatamy ciasto.
Blachę wykładamy papierem do pieczenia, bierzemy troszkę ciasta i formujemy kulkę, następnie dokładnie spłaszczamy,
 ciasto dobrze się formuje, nie kruszy się, jest plastyczne.  


Ciasteczka układamy w odstępach, bo troszkę podrosną.
Jeżeli nie chcemy by podrosły nie dodajemy sody.   





wtorek, 6 października 2015

Wytrawne muffiny z mięsem

Składniki:
 5 średniej wielkości ziemniaków,
1 cebula,
 1 łyżka oleju,
2-3 łyżki mąki,
sól, pieprz czarny 
1-2  jajka

 farsz:
 30-40 mięsa zmielonego
 1 cebula,
 sól, pieprz czarny 
1 jajko

i odrobina oleju do posmarowania foremek.
odrobina sera żółtego do posypania


Mięso  i podsmażoną na 1 łyżce oleju cebulą należy zemleć w maszynce. Ja preferuje mięso surowe! Zmielone i tak się usmaży....
Przyprawić do smaku. 
Ziemniaki i cebulę ścieramy na tarce o małych oczkach, dodajemy jajko, mąkę i przyprawy, dokładnie mieszamy.
 Ja robie to w Thermomixie.


Foremki do muffinek smarujemy oliwą. Następnie do każdej foremki nakładamy 1-2 łyżki ziemniaczanej masy
Na masie ziemniaczanej układamy 1-2 łyżki masy mięsnej.
Całość przykrywamy masą ziemniaczaną. Posypujemy serem lub nie.





Tak przygotowane muffinki wstawiamy do rozgrzanego do 180 stopni piekarnika
 i pieczemy do zarumienienia wierzchu (ok. 30-40 minut). 






Szynka drobiowa mielona....z szynkowaru

400 – 500 g fileta z indyka
2 piersi z kurczaka|opcja poniżej
2 udka kurczaka    |lub około 500-500 g mięsa z kurczaka lub indyka
2-3 łyżeczki  soli peklowej
1-2 łyżeczki soli (dosolic wg uznania!!!)
1 łyżeczka cukru pudru
1 łyżeczka mleka w proszku
2-3 łyżeczki żelatyny
50-100 ml wody 




Mięso umyć w zimnej wodzie i osuszyć. 
Filet z indyka, pokroić w  paski grubości około 1 cm.
Udka obrać ze skóry, oddzielić od kości i zmielić razem z mięsem z kurczaka w maszynce przez sitko o 5 mm oczku.



 Skórki ugotować do miękkości, zmielić.
 Cukier puder, sól, mleko i żelatynę wymieszać  z wodą. 
Pokrojone filety z indyka, zmielone mięso z kurczaka,sól peklową, wodę starannie wyrabiać  do uzyskania jednolitej masy,
mięso powinno puścić tzw "klej" 



Tak przygotowana masę włożyć do szynkowara wyłożonego workiem, zawiązać, zamknąć. 
Naczynie zamknąć,odstawić do lodówki na minimum 24 godziny. Następnie szynkowar umieścić w garnku z zimną wodą 
i podgrzewać do temperatury ok. 85°C (woda powinna delikatnie bulgotać).



 Szynkę  pażyć  1,5 godziny. Po tym czasie szynkowar wyjąc ,schłodzić w zimnej wodzie i odstawić do lodówki na 12 godzin. 
Jeśli szynkę trudno wyjąć z naczynia, można na chwilę obłożyć szynkowar sciereczką zamoczoną we wrzątku
 lub wstawić pod kran z ciepłą wodą..




Polecany post

Drożdżówki z dżemem (przepis na thermomix) :)