2 pęczki zielonych szparagów
3 łyżki oliwy
4 łyżki masła
sól
pieprz mielony biały
Oczyścić szparagi delikatnie ścinając zdrewniałe końcówki
Związane wsadzić do wysokiego garnka i dotować na małym ogniu.
Zielone będą gotowe po około 8, a białe po 10-15 minutach.
Na dużej patelni rozgrzać masło i na gorącą wrzucić szparagi .
Smażyć przewracając lub podrzucając patelnią,posypać bułką tartą. Poczekać aż masło się zrumieni i nabierze lekko orzechowego smaku.
Posolić i lekko popieprzyć szparagi.
Podawać z ulubionym sosem np. chrzanowym
środa, 7 października 2015
Ciasteczka owsiano orzechowe......ze słonecznikiem
2 jajka
1 1/2 szkl płatków owsianych górskich
3/4 szkl orzechów włoskich posiekanych
1/2 szkl słonecznika
2 szkl mąki pszennej
1/2 szkl cukru
1 łyżka cukru waniliowego
2/3 kostki masła
2 łyżki miodu
1 łyżka mleka (może troszke wiecej)
1/2 łyżeczki sody( ciasteczka będą bardziej chrupkie)
Do miski wsypujemy płatki owsiane, posiekane orzechy oraz słonecznik (podpieczony na suchej patelni)
Dodajemy mąkę,cukier, cukier waniliowy,sodę i wszystko mieszamy
W osobnej misce rozpuszczamy masło,oraz miód.
Wlewamy do suchych składników, wszystko mieszamy razem ,dodajemy łyżkę zimnego mleka i zagniatamy ciasto.
Blachę wykładamy papierem do pieczenia, bierzemy troszkę ciasta i formujemy kulkę, następnie dokładnie spłaszczamy,
ciasto dobrze się formuje, nie kruszy się, jest plastyczne.
Ciasteczka układamy w odstępach, bo troszkę podrosną.
Jeżeli nie chcemy by podrosły nie dodajemy sody.
wtorek, 6 października 2015
Wytrawne muffiny z mięsem
Składniki:
5 średniej wielkości ziemniaków,
1 cebula,
1 łyżka oleju,
2-3 łyżki mąki,
sól, pieprz czarny
1-2 jajka
farsz:
30-40 mięsa zmielonego
1 cebula,
sól, pieprz czarny
1 jajko
i odrobina oleju do posmarowania foremek.
odrobina sera żółtego do posypania
Mięso i podsmażoną na 1 łyżce oleju cebulą należy zemleć w maszynce. Ja preferuje mięso surowe! Zmielone i tak się usmaży....
Przyprawić do smaku.
Ziemniaki i cebulę ścieramy na tarce o małych oczkach, dodajemy jajko, mąkę i przyprawy, dokładnie mieszamy.
Ja robie to w Thermomixie.
Foremki do muffinek smarujemy oliwą. Następnie do każdej foremki nakładamy 1-2 łyżki ziemniaczanej masy
Na masie ziemniaczanej układamy 1-2 łyżki masy mięsnej.
Całość przykrywamy masą ziemniaczaną. Posypujemy serem lub nie.
Tak przygotowane muffinki wstawiamy do rozgrzanego do 180 stopni piekarnika
i pieczemy do zarumienienia wierzchu (ok. 30-40 minut).
5 średniej wielkości ziemniaków,
1 cebula,
1 łyżka oleju,
2-3 łyżki mąki,
sól, pieprz czarny
1-2 jajka
farsz:
30-40 mięsa zmielonego
1 cebula,
sól, pieprz czarny
1 jajko
i odrobina oleju do posmarowania foremek.
odrobina sera żółtego do posypania
Mięso i podsmażoną na 1 łyżce oleju cebulą należy zemleć w maszynce. Ja preferuje mięso surowe! Zmielone i tak się usmaży....
Przyprawić do smaku.
Ziemniaki i cebulę ścieramy na tarce o małych oczkach, dodajemy jajko, mąkę i przyprawy, dokładnie mieszamy.
Ja robie to w Thermomixie.
Foremki do muffinek smarujemy oliwą. Następnie do każdej foremki nakładamy 1-2 łyżki ziemniaczanej masy
Na masie ziemniaczanej układamy 1-2 łyżki masy mięsnej.
Całość przykrywamy masą ziemniaczaną. Posypujemy serem lub nie.
Tak przygotowane muffinki wstawiamy do rozgrzanego do 180 stopni piekarnika
i pieczemy do zarumienienia wierzchu (ok. 30-40 minut).
Szynka drobiowa mielona....z szynkowaru
400 – 500 g fileta z indyka
2 piersi z kurczaka|opcja poniżej
2 udka kurczaka |lub około 500-500 g mięsa z kurczaka lub indyka
2-3 łyżeczki soli peklowej
1-2 łyżeczki soli (dosolic wg uznania!!!)
1 łyżeczka cukru pudru
1 łyżeczka mleka w proszku
2-3 łyżeczki żelatyny
50-100 ml wody
Mięso umyć w zimnej wodzie i osuszyć.
Filet z indyka, pokroić w paski grubości około 1 cm.
Udka obrać ze skóry, oddzielić od kości i zmielić razem z mięsem z kurczaka w maszynce przez sitko o 5 mm oczku.
Skórki ugotować do miękkości, zmielić.
Cukier puder, sól, mleko i żelatynę wymieszać z wodą.
Pokrojone filety z indyka, zmielone mięso z kurczaka,sól peklową, wodę starannie wyrabiać do uzyskania jednolitej masy,
mięso powinno puścić tzw "klej"
Tak przygotowana masę włożyć do szynkowara wyłożonego workiem, zawiązać, zamknąć.
Naczynie zamknąć,odstawić do lodówki na minimum 24 godziny. Następnie szynkowar umieścić w garnku z zimną wodą
i podgrzewać do temperatury ok. 85°C (woda powinna delikatnie bulgotać).
Szynkę pażyć 1,5 godziny. Po tym czasie szynkowar wyjąc ,schłodzić w zimnej wodzie i odstawić do lodówki na 12 godzin.
Jeśli szynkę trudno wyjąć z naczynia, można na chwilę obłożyć szynkowar sciereczką zamoczoną we wrzątku
lub wstawić pod kran z ciepłą wodą..
2 piersi z kurczaka|opcja poniżej
2 udka kurczaka |lub około 500-500 g mięsa z kurczaka lub indyka
2-3 łyżeczki soli peklowej
1-2 łyżeczki soli (dosolic wg uznania!!!)
1 łyżeczka cukru pudru
1 łyżeczka mleka w proszku
2-3 łyżeczki żelatyny
50-100 ml wody
Mięso umyć w zimnej wodzie i osuszyć.
Filet z indyka, pokroić w paski grubości około 1 cm.
Udka obrać ze skóry, oddzielić od kości i zmielić razem z mięsem z kurczaka w maszynce przez sitko o 5 mm oczku.
Skórki ugotować do miękkości, zmielić.
Cukier puder, sól, mleko i żelatynę wymieszać z wodą.
Pokrojone filety z indyka, zmielone mięso z kurczaka,sól peklową, wodę starannie wyrabiać do uzyskania jednolitej masy,
mięso powinno puścić tzw "klej"
Tak przygotowana masę włożyć do szynkowara wyłożonego workiem, zawiązać, zamknąć.
Naczynie zamknąć,odstawić do lodówki na minimum 24 godziny. Następnie szynkowar umieścić w garnku z zimną wodą
i podgrzewać do temperatury ok. 85°C (woda powinna delikatnie bulgotać).
Szynkę pażyć 1,5 godziny. Po tym czasie szynkowar wyjąc ,schłodzić w zimnej wodzie i odstawić do lodówki na 12 godzin.
Jeśli szynkę trudno wyjąć z naczynia, można na chwilę obłożyć szynkowar sciereczką zamoczoną we wrzątku
lub wstawić pod kran z ciepłą wodą..
Pizza domowa...................z ulubionymi dodatkami
1 kg maki pszennej lub wloskiej maki typu “00”
lub 800 g maki pszennej plus 200 g maki z pszenicy durum
1 plaska lyzka drobnej soli morskiej
2 saszetki po 7 g suszonych drozdzy
1 lyzka cukru
4 lyzki oliwy extra virgin
650ml cieplej (ale nie goracej) wody
Wymieszac w kubeczku drozdze,
cukier, wode i oliwe i odstawcie na pare minut, a nastepnie wlejć do dołka z mąki.
Zagarnąć make z brzegów dołka do srodka, mieszajac z płynem aby wszystko ładnie się połączyło.
Wyrabiać az powstanie gladkie, sprezyste, lśniące ciasto.
Uformowac z ciasta kule i włożyć do posypanej maką miski. Ciasto przykryć i odstawić na 2 godz
Ta ilosc ciasta wystarczy na mniej wiecej 6 do 8 sredniej wielkosci spodów do pizzy.
Ciasto można zrobić z 1/2 składników lub reszte zamrozić!
Uwaga!
Ciasta na pizze sie nie wałkuje tylko rozciąga !!!
Z ciasta formujemy kule, ktore rozciągamy i formujemy na płaski placek podsypując mąką.
Sos i dodatki pozostawiam Wam do wyboru i ... kochani pizza to tylko kilka składników i troche
sera!!!
Ja robie pizzę w automacie do tart i pizzy ...
lub 800 g maki pszennej plus 200 g maki z pszenicy durum
1 plaska lyzka drobnej soli morskiej
2 saszetki po 7 g suszonych drozdzy
1 lyzka cukru
4 lyzki oliwy extra virgin
650ml cieplej (ale nie goracej) wody
Wymieszac w kubeczku drozdze,
cukier, wode i oliwe i odstawcie na pare minut, a nastepnie wlejć do dołka z mąki.
Zagarnąć make z brzegów dołka do srodka, mieszajac z płynem aby wszystko ładnie się połączyło.
Wyrabiać az powstanie gladkie, sprezyste, lśniące ciasto.
Uformowac z ciasta kule i włożyć do posypanej maką miski. Ciasto przykryć i odstawić na 2 godz
Ta ilosc ciasta wystarczy na mniej wiecej 6 do 8 sredniej wielkosci spodów do pizzy.
Ciasto można zrobić z 1/2 składników lub reszte zamrozić!
Uwaga!
Ciasta na pizze sie nie wałkuje tylko rozciąga !!!
Z ciasta formujemy kule, ktore rozciągamy i formujemy na płaski placek podsypując mąką.
Sos i dodatki pozostawiam Wam do wyboru i ... kochani pizza to tylko kilka składników i troche
sera!!!
Ja robie pizzę w automacie do tart i pizzy ...
Powyżej tarte flambee
Konfitura z ciemnych winogron,jabłek i.........orzechów włoskich
2 kg ciemnych winogron (polskich)
1 kg jabłek
1 1/2 kg cukru (zależy od winogron)
100 g włoskich orzechów
wanilia i cynamon (opcja)
Orzechy włoskie kruszymy drobniutko.
Winogrona umyc, wrzucić do garnka i gotować na razie bez cukru około 30-40 min.
Następnie przetrzeć przez sito. Co jakiś czas zgarnąć także konfiturę ze spodu sitka.Dodać cukier.
Jabłka zetrzeć na "grubym" tarku , dodać do winogron.
Całość przykrywamy przykrywką i powoli prażymy ok. 2 godzin.
Dodać orzechy na 10 min przed koncem gotowania,doprawic jeszcze wanilią i cynamonem do smaku.
Gorącą masę przełożyc do wypażonych słoików
i dobrze zakręcić.
czwartek, 1 października 2015
Krokiety z mięsem....................najsmaczniejsze z mięsa wołowego
Najpierw usmażyć 10 - 12 naleśników(u mnie pszenno kukurydziane)
Mięso do ugotowania (pozostanie rosół):
1,20 - 1,50 kg miesa wołowego (lub mieszanego)
2 marchewki
1/2 selera + włoszczyzna+cebulka opieczona
listek laurowy i ziele angielskie
sól
Ugotuj domowy, prawdziwy rosół.
Mięso będzie potrzebne właśnie do krokietów.
1 duża cebula + tłuszcz do usmażenia
1 ząbek czosnku
3 łyżki bułki tartej
sól, pieprz,
Dodatkowo:
2 jajka
lub troche ciasta naleśnikowego
bułka tarta
olej do smażenia
Mięso z rosołu obrać z kości, zmieićl w maszynce do mielenia razem z ugotowaną marchewką.
Cebulę pokrić i podsmażyć na niewielkiej ilości oleju na złoto. Wymieszać farsz mięsny z cebulką ,
dobrze przyprawić solą i pieprzem.
Dobrze doprawiony farsz mięsny jest wilgotny i soczysty, nie suchy......to ważne!
Niewielką ilość masy mięsnej rozsmarować na naleśniku i zawinąć brzegi tak aby powstał zgrabny rulonik.
Gotowe krokieciki zanurzyć w rozkłóconym jajku i panierować w bułce tartej.
Usmażyć na złoto z każdej strony na niewielkim ogniu na oleju , oliwie lub na smalcu.
Mięso do ugotowania (pozostanie rosół):
1,20 - 1,50 kg miesa wołowego (lub mieszanego)
2 marchewki
1/2 selera + włoszczyzna+cebulka opieczona
listek laurowy i ziele angielskie
sól
Ugotuj domowy, prawdziwy rosół.
Mięso będzie potrzebne właśnie do krokietów.
1 duża cebula + tłuszcz do usmażenia
1 ząbek czosnku
3 łyżki bułki tartej
sól, pieprz,
Dodatkowo:
2 jajka
lub troche ciasta naleśnikowego
bułka tarta
olej do smażenia
Mięso z rosołu obrać z kości, zmieićl w maszynce do mielenia razem z ugotowaną marchewką.
Cebulę pokrić i podsmażyć na niewielkiej ilości oleju na złoto. Wymieszać farsz mięsny z cebulką ,
dobrze przyprawić solą i pieprzem.
Dobrze doprawiony farsz mięsny jest wilgotny i soczysty, nie suchy......to ważne!
Niewielką ilość masy mięsnej rozsmarować na naleśniku i zawinąć brzegi tak aby powstał zgrabny rulonik.
Gotowe krokieciki zanurzyć w rozkłóconym jajku i panierować w bułce tartej.
Usmażyć na złoto z każdej strony na niewielkim ogniu na oleju , oliwie lub na smalcu.
Subskrybuj:
Posty (Atom)
Polecany post
-
Składniki 300 g masy kajmakowej 250 g śmietany, min. 30% tłuszczu 120 g espresso, zaparzonego 350 g wódki Do naczynia miksującego włożyć ma...
-
0,5 kg żurawiny 0,5 kg cukru 600 - 800 ml wrzącej wody Do naczynia wlać 100 g wody, włożyć koszyczek. Do koszyczka odważyć...
-
Składniki: 3 arkusze mrożonego ciasta francuskiego 2 budynie waniliowe 800 ml mleka 1 łyżka mąki pszennej 500 ml smietany kremówki...