czwartek, 17 września 2015

Fish and chips....czyli specjalność anglików ryba z frytkami !

Na chips:
950 gramów  ziemniaków na frytki



Wlać cały olej roślinny do głębokigo garnka lub frytkownicy i nastawić temp. na  160 stopni C Ziemniaki pokroić na 8-emki,
smażyć  w oleju, aż będą miękkie, ale nie kolorowe, około 4 minut. Wyjąć i osuszyć.
Ja dogrzewam je jeszcze w piekarniku żeby były ciepłe....






Na ciasto w wersji I :
1 szklanka mąki pszennej
1 szklanka piwa
2 białka jaj, ubita mocno piana
sól

Na ciasto w wersji II :
1szkl  mąki
1 łyżka mąki kukurydzianej
1 szkl  piwa
1 płaska łyzeczka proszku do pieczenia 
1  -"-  łyzeczka sody oczyszczonej
sok z 1/2 cytryny, 
sól pieprz
Ciasto zrobic 1h wczesniej...


4 szt filety z  dorsza bez skory i ości



Wymieszać mąkę i piwo, a następnie dodać pianę z białek. Obtoczyć rybę w mące, następnie
zanurzyć ryby w cieście i smażyć przez kilka minut  na złoty kolor.




Makaron z semoliny.....z mąki durum


Składniki:

Ciasto I ;
400 g mąki semolina (z pszenicy durum)
4 jaja
40 g soli

 Ciasto II ;
400g mąki semolina
200g mąki pszennej tortowej 
3 jajka
4 łyżki oliwy
ok. pół filiżanki letniej wody
pół łyżeczki soli





Składniki ciasta połączyć i wyrabiać ręcznie lub przy pomocy odpowiedniego urządzenia
 (Thermomix program interwał) przez 15 minut, aż powstanie gładka, elastyczna kula.
Zostawić pod przykryciem, aby odpoczęła, również na 15 minut.
 Wówczas podzielić ciasto na kawałki i rozwałkować cienkie placki, odkładając je na ściereczkę. 
Na koniec pokroić makaron według uznania: ręcznie lub maszynką do makaronu.







Pierogi ruskie :)

Ciasto:
500-600g mąki pszennej
200 ml gorącej wody pół na pół z mlekiem
25 g masła lub 1 łyżka oleju
1 jajko + szczypta soli







Farsz:
300 g sera białego tłustego 
500 g udotowanych ziemniaków
2 łyżeczki soli ( do smaku)
1/2 łyżeczki zmielonego  czarnego
1 łyżeczka majeranku (opcja) ale podnosi smak!
 2 cebule i 3 łyżki masła  do podsmażenia
Ser i ziemniaki  przepuścić przez praskę , doprawić solą , pieprzem, majerankiem. Cebulkę pokroić w kostkę i zeszklić
 na maśle , dodać do nadzienia, dobrze wymieszać.





Mąkę wysypać na stolnicę dodać sól. Zrobić "dołek" i wbić jajko.Do ciepłej  wody z mlekiem włożyć masło i roztopić,
 stopniowo wlewać do mąki,mieszając wszystko czubkiem noża. Połączyć składniki .
 Zagniatać ciasto rękoma przez około 7 - 8 minut, podsypując w razie konieczności mąką, tak aby ciasto się nie kleiło .
Włożyć do miseczki i przykryć wilgotną ściereczką, odstawić na 10-15 minut aby odpoczęło.
 Wyłożyć ciasto na stolnicę i ponownie wyrobić przez około 1 - 2 minuty, następnie podzielić na części i
 kolejno rozwałkowywać każdą na cienki placek (około 2 - 3 mm), obsypując w razie potrzeby stolnicę i wałek mąką.
Wycinać małą szklaneczką lub wycinakiem do pierożków kółka, na środek nakładać po jednej czubatej łyżeczce farszu.
 Składać ciasto na pół i zlepiać dokładnie brzegi pierożków.
Układać je na ściereczce na  blacie, przykryć drugą ściereczką do czasu gotowania, aby nie obeschły.



W dużym, płaskim garnku zagotować osoloną wodę,  na wrzątek włożyć pierwszą partię pierogów (około 15 sztuk).
 Po ponownym zagotowaniu zmniejszyć ogień do średniego i gotować pierożki przez około 3 minuty 
licząc od czasu wypłynięcia ich na powierzchnię wody.
Wyłowić łyżką cedzakową wszystkie pierogi i układać na tacy zachowując odstępy aby odrobinkę przeschły.
Dobrze pomaścić roztopionym masłem lub słoninką ze skwareczkami !!!




Powyżej domowe świeże skwarki.....

Angielskie muffiny śniadaniowe



Składniki:

5 szklanek mąki chlebowej
+ troche maki kukurydzianej lub semoliny do podsypania
1 szklanka mleka, 
1 szklanka ciepłej wody 
3 łyżki miodu,
 45g  masła,
 7g drożdży instant + 1 łyżka cukru
 1 łyżeczka soli




Drożdże posyp cukrem i pozostaw na 15 minut. 
W małym rondlu podgrzej mleko,wode,  masło i miód, do czasu aż masło całkowicie się rozpuści. 
Wystudź . Wymieszaj  drożdże z przygotowanym wcześniej mlekiem. 
Do dużej miski wsyp 3 szklanki mąki. Dodaj mleko z drożdżami i wymieszaj
Dosyp resztę mąki oraz sól i wymieszaj całość do uzyskania jednorodnej konsystencji.
Stolnicę posyp mąką, wyłóż na nią ciasto i wyrabiaj przez 3 minuty, do czasu, aż będzie dość elastyczne.
 Pozostaw je na kilka minut zeby odpoczęło. W międzyczasie przygotuj żeliwna patelnie
 Ponownie posyp mąką stolnicę i rozwałkuj ciasto na grubość około 1 cm.
Za pomocą szklanki lub specjalnej obręczy wytnij z ciasta kółka,podsyp je semolina lub m.kukurydzianą
 Nakryj suchą i cienką ściereczką
 i pozostaw w ciepłym miejscu na około 1h lub do czasu, aż bułeczki podwoją swoją objętość.
Głęboką patelnię o grubym dnie nagrzej na średnim ogniu bez użycia tłuszczu. 



 Gotowe bułeczki lekko otrząśnij z nadmiaru skrobi i układaj na patelni w taki sposób, by nie stykały się ze sobą. 
Zredukuj ogień na bardzo mały i piecz bułeczki przez 8-10 minut na każdą ze stron. Gotowe muffiny powinny mieć brązowawy kolor.



poniedziałek, 8 czerwca 2015

Nalesniki owsiane ...........................bezglutenowe


Na ciasto:

700ml mleka (lub pol/ na pol z woda)
135g mąki owsianej lub mixu maki bezglutenowej
1 łyzeczka soli
3 jaja
50g oleju(ok. 1/4 szklanki)




 Wymieszac mąkę z mlekiem. Pozostawic ciasto na ok. 15-20 minut
dodac jajka i olej, starannie wymieszac
Smażyc na patelni, na oleju jak zwykłe naleśniki....:)






Podawac z ulubionymi dodatkami ..... u mnie serek homogenizowany waniliowy  
 lub z owocami sezonowymi....

Faworki bezglutenowe.....................chrust

Na ciasto:
300 g miksu mąki bezglutenowej (ok. 2 szklanki)
1 łyżka masła
3 żółtka
szczypta soli
200 ml gęstej kwaśnej śmietany 18%
2 łyżeczki spirytusu

Dodatkowo:
olej do głębokiego smażenia
cukier puder do posypania










Mąkę przesiac na stolnicę, dodac masło i posiekac nożem. 
Dodac żółtka, sól, spirytus i śmietanę. Zagnieć na jednolite, elastyczne ciasto
(jeśli będzie wciąż za gęste, dodac troszkę śmietany)."Zbic" ciasto  wałkiem: uderzajac  z całej siły, złóżyc 
i ponownie uderzac je walkiem (lub ciastem o stolnice).
 Powtórzyc tak kilkakrotnie. Ciasto rozwałkowac na cienkie placki  ok. 2-3 mm – cieńsze rwa się . 






 Wycinac nożem paski ok. 10×3 cm. W środku zróbic nacięcie, nie polecam wywijania bo ciasto wtedy sie rozrywa!
Smażyc po kilka faworków na raz w gorącym, głębokim oleju. 
 Kiedy faworki zaczną się rumienić, obróćic je widelcem i smażyc jeszcze chwilę na złoty kolor. 
 Usmażone faworki osączyc z tłuszczu na papierowym ręczniku. Posypac cukrem pudrem. 

Sałatka z surowego kalafiora................surowka z surowego kalafiora

Sałatka z surowego kalafiora................surowka z surowego kalafiora jak kto woli :)

Składniki wersji podstawowej:

1/2 małego kalafiora
2-3 łyżki majonezu
1 łyżka jogurtu naturalnego
5 łyżek pestek słonecznika 
1/2  pęczka koperku lub szczypiorku
3-4 ugotowane jajka


Dodatkowe składniki dla wersji rozszerzonej:

1/2 świeżej papryki 
chilli lub płatki chilli (ilość wedle uznania)
lub inne ulubione dodatki


Różyczki surowego kalafiora zmiksowac w blenderze do postaci małych drobinek lub zetrzec na tarce o duzych otworkach
Pestki słonecznika upraż na suchej, gorącej patelni na brązowy kolor.
Zieleninę posiekaj drobno, a następnie wszystkie składniki sałatki dokładnie wymieszaj.






Surowy kalafior jest zaskakująco przyjemny i świeży w smaku. Do tego jest bardzo chrupiący
 i dzięki temu rewelacyjnie pasują do niego pestki słonecznika.


W wersji light możesz zrezygnować z majonezu i sos oprzeć na samym jogurcie.

Polecany post

Drożdżówki z dżemem (przepis na thermomix) :)