czwartek, 17 września 2015

Pierogi ruskie :)

Ciasto:
500-600g mąki pszennej
200 ml gorącej wody pół na pół z mlekiem
25 g masła lub 1 łyżka oleju
1 jajko + szczypta soli







Farsz:
300 g sera białego tłustego 
500 g udotowanych ziemniaków
2 łyżeczki soli ( do smaku)
1/2 łyżeczki zmielonego  czarnego
1 łyżeczka majeranku (opcja) ale podnosi smak!
 2 cebule i 3 łyżki masła  do podsmażenia
Ser i ziemniaki  przepuścić przez praskę , doprawić solą , pieprzem, majerankiem. Cebulkę pokroić w kostkę i zeszklić
 na maśle , dodać do nadzienia, dobrze wymieszać.





Mąkę wysypać na stolnicę dodać sól. Zrobić "dołek" i wbić jajko.Do ciepłej  wody z mlekiem włożyć masło i roztopić,
 stopniowo wlewać do mąki,mieszając wszystko czubkiem noża. Połączyć składniki .
 Zagniatać ciasto rękoma przez około 7 - 8 minut, podsypując w razie konieczności mąką, tak aby ciasto się nie kleiło .
Włożyć do miseczki i przykryć wilgotną ściereczką, odstawić na 10-15 minut aby odpoczęło.
 Wyłożyć ciasto na stolnicę i ponownie wyrobić przez około 1 - 2 minuty, następnie podzielić na części i
 kolejno rozwałkowywać każdą na cienki placek (około 2 - 3 mm), obsypując w razie potrzeby stolnicę i wałek mąką.
Wycinać małą szklaneczką lub wycinakiem do pierożków kółka, na środek nakładać po jednej czubatej łyżeczce farszu.
 Składać ciasto na pół i zlepiać dokładnie brzegi pierożków.
Układać je na ściereczce na  blacie, przykryć drugą ściereczką do czasu gotowania, aby nie obeschły.



W dużym, płaskim garnku zagotować osoloną wodę,  na wrzątek włożyć pierwszą partię pierogów (około 15 sztuk).
 Po ponownym zagotowaniu zmniejszyć ogień do średniego i gotować pierożki przez około 3 minuty 
licząc od czasu wypłynięcia ich na powierzchnię wody.
Wyłowić łyżką cedzakową wszystkie pierogi i układać na tacy zachowując odstępy aby odrobinkę przeschły.
Dobrze pomaścić roztopionym masłem lub słoninką ze skwareczkami !!!




Powyżej domowe świeże skwarki.....

Angielskie muffiny śniadaniowe



Składniki:

5 szklanek mąki chlebowej
+ troche maki kukurydzianej lub semoliny do podsypania
1 szklanka mleka, 
1 szklanka ciepłej wody 
3 łyżki miodu,
 45g  masła,
 7g drożdży instant + 1 łyżka cukru
 1 łyżeczka soli




Drożdże posyp cukrem i pozostaw na 15 minut. 
W małym rondlu podgrzej mleko,wode,  masło i miód, do czasu aż masło całkowicie się rozpuści. 
Wystudź . Wymieszaj  drożdże z przygotowanym wcześniej mlekiem. 
Do dużej miski wsyp 3 szklanki mąki. Dodaj mleko z drożdżami i wymieszaj
Dosyp resztę mąki oraz sól i wymieszaj całość do uzyskania jednorodnej konsystencji.
Stolnicę posyp mąką, wyłóż na nią ciasto i wyrabiaj przez 3 minuty, do czasu, aż będzie dość elastyczne.
 Pozostaw je na kilka minut zeby odpoczęło. W międzyczasie przygotuj żeliwna patelnie
 Ponownie posyp mąką stolnicę i rozwałkuj ciasto na grubość około 1 cm.
Za pomocą szklanki lub specjalnej obręczy wytnij z ciasta kółka,podsyp je semolina lub m.kukurydzianą
 Nakryj suchą i cienką ściereczką
 i pozostaw w ciepłym miejscu na około 1h lub do czasu, aż bułeczki podwoją swoją objętość.
Głęboką patelnię o grubym dnie nagrzej na średnim ogniu bez użycia tłuszczu. 



 Gotowe bułeczki lekko otrząśnij z nadmiaru skrobi i układaj na patelni w taki sposób, by nie stykały się ze sobą. 
Zredukuj ogień na bardzo mały i piecz bułeczki przez 8-10 minut na każdą ze stron. Gotowe muffiny powinny mieć brązowawy kolor.



poniedziałek, 8 czerwca 2015

Nalesniki owsiane ...........................bezglutenowe


Na ciasto:

700ml mleka (lub pol/ na pol z woda)
135g mąki owsianej lub mixu maki bezglutenowej
1 łyzeczka soli
3 jaja
50g oleju(ok. 1/4 szklanki)




 Wymieszac mąkę z mlekiem. Pozostawic ciasto na ok. 15-20 minut
dodac jajka i olej, starannie wymieszac
Smażyc na patelni, na oleju jak zwykłe naleśniki....:)






Podawac z ulubionymi dodatkami ..... u mnie serek homogenizowany waniliowy  
 lub z owocami sezonowymi....

Faworki bezglutenowe.....................chrust

Na ciasto:
300 g miksu mąki bezglutenowej (ok. 2 szklanki)
1 łyżka masła
3 żółtka
szczypta soli
200 ml gęstej kwaśnej śmietany 18%
2 łyżeczki spirytusu

Dodatkowo:
olej do głębokiego smażenia
cukier puder do posypania










Mąkę przesiac na stolnicę, dodac masło i posiekac nożem. 
Dodac żółtka, sól, spirytus i śmietanę. Zagnieć na jednolite, elastyczne ciasto
(jeśli będzie wciąż za gęste, dodac troszkę śmietany)."Zbic" ciasto  wałkiem: uderzajac  z całej siły, złóżyc 
i ponownie uderzac je walkiem (lub ciastem o stolnice).
 Powtórzyc tak kilkakrotnie. Ciasto rozwałkowac na cienkie placki  ok. 2-3 mm – cieńsze rwa się . 






 Wycinac nożem paski ok. 10×3 cm. W środku zróbic nacięcie, nie polecam wywijania bo ciasto wtedy sie rozrywa!
Smażyc po kilka faworków na raz w gorącym, głębokim oleju. 
 Kiedy faworki zaczną się rumienić, obróćic je widelcem i smażyc jeszcze chwilę na złoty kolor. 
 Usmażone faworki osączyc z tłuszczu na papierowym ręczniku. Posypac cukrem pudrem. 

Sałatka z surowego kalafiora................surowka z surowego kalafiora

Sałatka z surowego kalafiora................surowka z surowego kalafiora jak kto woli :)

Składniki wersji podstawowej:

1/2 małego kalafiora
2-3 łyżki majonezu
1 łyżka jogurtu naturalnego
5 łyżek pestek słonecznika 
1/2  pęczka koperku lub szczypiorku
3-4 ugotowane jajka


Dodatkowe składniki dla wersji rozszerzonej:

1/2 świeżej papryki 
chilli lub płatki chilli (ilość wedle uznania)
lub inne ulubione dodatki


Różyczki surowego kalafiora zmiksowac w blenderze do postaci małych drobinek lub zetrzec na tarce o duzych otworkach
Pestki słonecznika upraż na suchej, gorącej patelni na brązowy kolor.
Zieleninę posiekaj drobno, a następnie wszystkie składniki sałatki dokładnie wymieszaj.






Surowy kalafior jest zaskakująco przyjemny i świeży w smaku. Do tego jest bardzo chrupiący
 i dzięki temu rewelacyjnie pasują do niego pestki słonecznika.


W wersji light możesz zrezygnować z majonezu i sos oprzeć na samym jogurcie.

Kaffe latte

 Potrzebne sa :

ekspres ciśnieniowy 
30-50 ml mocnego naparu z kawy (espresso)
150 – 200 ml mleka – najlepiej 3,2%
syrop do kawy – dowolnie wybrany smak
wysoka , przezroczysta szklanka do latte

 Do pustej szklanki wlewamy odrobinę syropu do kawy.

 Spieniamy mleko za pomocą spieniacza, ale nie zagotowujemy! Naczynie trzymamy tuz pod powierzchnia mleka i w miare spieniania
 obnizamy naczynie! Idealna temperatura mleka to 60 stopni.
 Ważne: jeżeli używasz spieniacza ręcznego, wcześniej podgrzej mleko.
Wlewamy spienione mleko do szklanki po łyżeczce tak, aby nie zmieszało się z syropem.
Zaparzamy kawę bazową:  espresso  lub podwojne espresso (w ekspresie ciśnieniowym) i wlewamy delikatnie do spienionego mleka.


Ja zaparzam kawe od razu do szklanki......prosto z ekspresu
Składniki wówczas fajnie się rozwarstwią, tworząc ładną kompozycję.

Pierogi z kiszona kapusta i ....................serduszkami drobiowymi



Farsz:
1 jajko
1 kg serc drobiowych(ugotowanych i zmielonych)
1/2 kg kapusty kiszonej (podsmazonej i zmielonej na grubym sitku)
1-2 cebule pokroic i usmazyc 
sol,pieprz
Wszystkie skladniki wymieszac i odstawic do ludowki na okolo 1h

ciasto bez jaja :

300 g mąki pszennej + do podsypywania
250 ml gorącej wody
1/4 łyżeczki soli
W misce umieść odmierzoną ilość mąki, dodaj sól. Następnie dolewaj stopniowo ciepłą wodę.
 Kiedy mąka z wodą połączą się w zwartą masę można ciasto wyrabiac ręką.
 W efekcie otrzymujemy miękkie i sprężyste ciasto!

ciasto z jajkiem:

300 g mąki pszennej + do podsypywania
1 jajko
ok. 1 szklanki ciepłego mleka lub wody (zalezy od suchosci maki)
1 łyżeczka masła
1 łyżeczka soli





..........wszyscy lubimy te pierogi!





Polecany post

Drożdżówki z dżemem (przepis na thermomix) :)