sobota, 21 marca 2015

Tarta cebulowa.........................Tarte à l'oignon

Składniki :


- 1 rolka ciasta francuskiego

- 1 kg cebuli

- 20 cl śmietany

- 2 jajka

- Sól

- Pieprz

- Boczek wędzony



Cebulę obrać i pokroić w plasterki. 

Na patelni rozgrzac maslo lub olej i poddusic ,dodać boczek, sól i pieprz. Ostudzic !

Wyłożyć ciasto na forme do tarty ,rownomiernie rozlozys nasz farsz cebulowy 

Smietane i jajka roztrzepac w misce ,doprawic sola , pieprzem i zalac tarte 

Piekarnik rozgrzac do  210 ° C (termostat 7) i piec 30 minut. 

Podawac na ciepło.

Chiche kebab..........................................kebab libanski

Składniki (4 porcje):

- 200 g mielonej wołowiny

- 200g mielona jagnięciny

- 1 ząbek czosnku

- 1 cebula

- 1 cytryna

- 2 łyżki oliwy z oliwek

- 1 jogurt typu blugarski lub grecki

- mięta świeża

- sól i pieprz



Obrać i posiekać bardzo cienko  czosnek i cebulę. W misce  wymieszac mieso z sokiem z cytryny, jogurtem, olejem z solą i pieprzem. Dodac cebule i czosnek



Marynować przez 10 minut, a następnie kształtowac klopsiki wydłużone i nabijac wzdluz na szpadki lub namoczone,dlugie patyczki

Piec 5-10 min na grillu , odwracając  regularnie az do uzyskania odpowiedniego stanu upieczenia




Lahmacun - cieniutka pizza turecka


Ciasto:
350 g mąki pszennej
1 łyżeczka soli
2 łyżeczki suszonych drożdży instant
250 ml ciepłej wody
2 łyżki oliwy z oliwek extra vergine
Farsz:
około 1/2 kg mielonej jagnięciny lub wolowiny
2 ząbki czosnku
2 lyzki posiekanej natki pietruszki
2 łyżeczki soli
1 papryka
1 cebula
pieprz,sol,papryka ostra,pieprz cayenne(ma byc na ostro!)

ćwiartki cytryny do skropienia

Sos jogurtowy (opcja):

250 g jogurtu naturalnego
1 łyżka majonezu
1 łyżka soku z cytryny
sól morska i świeżo zmielony czarny pieprz
1 łyżeczka posiekanej natki pietruszki



Ciasto:

Połączyć wszystkie składniki i uformować kulę z ciasta.
 Wyłożyć na stolnicę lekko podsypaną mąką i wygniatać rękami przez około 8 minut, aż ciasto będzie gładkie i elastyczne.
 Miskę wysmarować oliwą, włożyć kulę z ciasta, i pokryć ją oliwą, aby nie obeschła.
Pozostawic przykryte  na około 1 - 1 i 1/2 godziny, aż ciasto podwoi swoją objętość.
Farsz:
Mięso zmielić  razem z czosnkiem i listkami natki pietruszki  Doprawić solą  i świeżo zmielonym czarnym pieprzem ,pieprzem cayenne.
Cebulę, paprykę i cukinię drobniutko posiekać , bardzo dokładnie odcisnąć na sitku !!! Połączyć z mięsem.

Wyrośnięte ciasto uderzyć pięścią, wyjąć na oprószony mąką blat i chwilę powyrabiać. Podzielić na 8 części, z każdej uformować kulkę.
Ułożyć na stolnicy, przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na 10 minut do podrośnięcia.

Piekarnik nagrzać od maksymalnej temperatury (ok. 240 stopni C)*. Rozwałkować pierwszą kulkę z ciasta na cienki placek o średnicy około 23 cm,
 podsypując stolnicę i wałek mąką. Położyć go na oprószonej mąką blaszce i ułożyć 1/8 nadzienia. Piec przez 8 minut, aż ciasto będzie miało złoty kolor.



W międzyczasie przygotować kolejny placek.

Podawać posypane natką pietruszki, skrapiane sokiem z cytryny i ewentualnie sosem jogurtowym.

niedziela, 11 stycznia 2015

Muffinki z kurczakiem i pieczarkami




6 piersi kurczaka
300-400 g pieczarek
1 garść suszonych grzybów
1 cebula
6 plasterków żółtego sera
pieprz
sól







Umażyc cebulkę pokrojoną w kostkę.
 Następnie dodac drobno pokrojone pieczarki i wymoczone suszone grzyby.
 Dusimy farsz pod przykryciem kilka minut
 Przyprawiamy pieprzem i solą.
 Piersi kurczaka przecinamy na pół i rozbijamy by powstało nam 12 kotlecikow
Każdy kotlet posypujemy z obu stron sola i pieprzem i wkładamy je pojedynczo do blaszek na muffiny. 
Nakładamy łyżeczką farsz grzybowy w środek i zawijamy wystające końce kotletów do srodka tak aby powstala babeczka
Wkładamy do rozgrzanego piekarnika na 180°C na 20 - 25 minut.
 Następnie wyciągamy i na każdy muffin kładziemy pół plasterka żółtego sera 
Pieczemy jeszcze około 10 minut. 

Kiszenie buraczkow czerwonych...........................na barszczyk !



1 kg buraków
około 1 l wody
1 płaska łyżka soli kamiennej 
3 ząbki czosnku
2 listki laurowe
kilka ziarenek pieprzu i ziela angielskiego
kilka kawaleczkow skorki od zytniego chleba



Zagotować 1 litr wody z 1 łyżką soli kamiennej,koniecznie niejodowanej!!! Przestudzić.
Buraki obrać ze skórki i pokroić w cienkie plasterki .
Układać w wyparzonym garczku kamiennym do 2/3 objetości,dodać przyprawy i zalać przestudzoną solanką.Dodac przyprawy i skorki chleba
Przykryc i obwiazac gaza lub sciereczka bawelniana  i postawić w ciepłym miejscu,by ruszyła fermentycja.
Odczekać kilka dni i cieszyć sie  smakiem i kolorem domowego barszczyku.
Proces kiszenia trwa od 5-7 dni.Zależy to od temperatury otoczenia



Smacznie i zdrowo !!!

Pasta czosnkowo-imbirowa



1 szklanka czosnku
1 szklanka posiekanego świeżego imbiru,
 1/4 szklanki  oliwy z oliwek(u mnie olej ryzowy)
duża szczypta soli,
2 lyzki soku z cytryny




Imbir pokroić lub  oskrobac za pomoca lyzeczki,pokroic  na mniejsze kawałki.
Włożyć całość do rozdrabniacza lub blendera i  zmiksowac dodajac oliwe.Przelozyc do sloika.
Mozna przechowywac okolo 2 tygodni w lodowce !

Konfitura z pigwy.........................Confiture de coings



Składniki
2 kg owoców pigwy(mozna dodac w 1/4 jablka)
1 kg cukru
sok z 1 cytryny
1/2 szk wody



Pigwę umyć, obrać i wypestkować. Pokroić na małe kawałki. Wrzucić do garnka miedzianego i włączyć niewielki gaz.
Pigwę dusić z 1/2 szk wody,cukrem i sokiem z cytryny do momentu aż będzie miękka i dobrze zgestnieje.
 Gorącym dżemem napełniać wyparzone słoiki i szczelnie zamknąć.

Polecany post

Drożdżówki z dżemem (przepis na thermomix) :)