Składniki :
- 1 rolka ciasta francuskiego
- 1 kg cebuli
- 20 cl śmietany
- 2 jajka
- Sól
- Pieprz
- Boczek wędzony
Cebulę obrać i pokroić w plasterki.
Na patelni rozgrzac maslo lub olej i poddusic ,dodać boczek, sól i pieprz. Ostudzic !
Wyłożyć ciasto na forme do tarty ,rownomiernie rozlozys nasz farsz cebulowy
Smietane i jajka roztrzepac w misce ,doprawic sola , pieprzem i zalac tarte
Piekarnik rozgrzac do 210 ° C (termostat 7) i piec 30 minut.
Podawac na ciepło.
sobota, 21 marca 2015
Chiche kebab..........................................kebab libanski
Składniki (4 porcje):
- 200 g mielonej wołowiny
- 200g mielona jagnięciny
- 1 ząbek czosnku
- 1 cebula
- 1 cytryna
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 1 jogurt typu blugarski lub grecki
- mięta świeża
- sól i pieprz
Obrać i posiekać bardzo cienko czosnek i cebulę. W misce wymieszac mieso z sokiem z cytryny, jogurtem, olejem z solą i pieprzem. Dodac cebule i czosnek
Marynować przez 10 minut, a następnie kształtowac klopsiki wydłużone i nabijac wzdluz na szpadki lub namoczone,dlugie patyczki
Piec 5-10 min na grillu , odwracając regularnie az do uzyskania odpowiedniego stanu upieczenia
- 200 g mielonej wołowiny
- 200g mielona jagnięciny
- 1 ząbek czosnku
- 1 cebula
- 1 cytryna
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 1 jogurt typu blugarski lub grecki
- mięta świeża
- sól i pieprz
Obrać i posiekać bardzo cienko czosnek i cebulę. W misce wymieszac mieso z sokiem z cytryny, jogurtem, olejem z solą i pieprzem. Dodac cebule i czosnek
Marynować przez 10 minut, a następnie kształtowac klopsiki wydłużone i nabijac wzdluz na szpadki lub namoczone,dlugie patyczki
Piec 5-10 min na grillu , odwracając regularnie az do uzyskania odpowiedniego stanu upieczenia
Lahmacun - cieniutka pizza turecka
Ciasto:
350 g mąki pszennej
1 łyżeczka soli
2 łyżeczki suszonych drożdży instant
250 ml ciepłej wody
2 łyżki oliwy z oliwek extra vergine
Farsz:
około 1/2 kg mielonej jagnięciny lub wolowiny
2 ząbki czosnku
2 lyzki posiekanej natki pietruszki
2 łyżeczki soli
1 papryka
1 cebula
pieprz,sol,papryka ostra,pieprz cayenne(ma byc na ostro!)
ćwiartki cytryny do skropienia
Sos jogurtowy (opcja):
250 g jogurtu naturalnego
1 łyżka majonezu
1 łyżka soku z cytryny
sól morska i świeżo zmielony czarny pieprz
1 łyżeczka posiekanej natki pietruszki
Ciasto:
Połączyć wszystkie składniki i uformować kulę z ciasta.
Wyłożyć na stolnicę lekko podsypaną mąką i wygniatać rękami przez około 8 minut, aż ciasto będzie gładkie i elastyczne.
Miskę wysmarować oliwą, włożyć kulę z ciasta, i pokryć ją oliwą, aby nie obeschła.
Pozostawic przykryte na około 1 - 1 i 1/2 godziny, aż ciasto podwoi swoją objętość.
Farsz:
Mięso zmielić razem z czosnkiem i listkami natki pietruszki Doprawić solą i świeżo zmielonym czarnym pieprzem ,pieprzem cayenne.
Cebulę, paprykę i cukinię drobniutko posiekać , bardzo dokładnie odcisnąć na sitku !!! Połączyć z mięsem.
Wyrośnięte ciasto uderzyć pięścią, wyjąć na oprószony mąką blat i chwilę powyrabiać. Podzielić na 8 części, z każdej uformować kulkę.
Ułożyć na stolnicy, przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na 10 minut do podrośnięcia.
Piekarnik nagrzać od maksymalnej temperatury (ok. 240 stopni C)*. Rozwałkować pierwszą kulkę z ciasta na cienki placek o średnicy około 23 cm,
podsypując stolnicę i wałek mąką. Położyć go na oprószonej mąką blaszce i ułożyć 1/8 nadzienia. Piec przez 8 minut, aż ciasto będzie miało złoty kolor.
W międzyczasie przygotować kolejny placek.
Podawać posypane natką pietruszki, skrapiane sokiem z cytryny i ewentualnie sosem jogurtowym.
niedziela, 11 stycznia 2015
Muffinki z kurczakiem i pieczarkami
6 piersi kurczaka
300-400 g pieczarek
1 garść suszonych grzybów
1 cebula
6 plasterków żółtego sera
pieprz
sól
Umażyc cebulkę pokrojoną w kostkę.
Następnie dodac drobno pokrojone pieczarki i wymoczone suszone grzyby.
Dusimy farsz pod przykryciem kilka minut
Przyprawiamy pieprzem i solą.
Piersi kurczaka przecinamy na pół i rozbijamy by powstało nam 12 kotlecikow
Każdy kotlet posypujemy z obu stron sola i pieprzem i wkładamy je pojedynczo do blaszek na muffiny.
Nakładamy łyżeczką farsz grzybowy w środek i zawijamy wystające końce kotletów do srodka tak aby powstala babeczka
Wkładamy do rozgrzanego piekarnika na 180°C na 20 - 25 minut.
Następnie wyciągamy i na każdy muffin kładziemy pół plasterka żółtego sera
Pieczemy jeszcze około 10 minut.
Kiszenie buraczkow czerwonych...........................na barszczyk !
1 kg buraków
około 1 l wody
1 płaska łyżka soli kamiennej
3 ząbki czosnku
2 listki laurowe
kilka ziarenek pieprzu i ziela angielskiego
kilka kawaleczkow skorki od zytniego chleba
Zagotować 1 litr wody z 1 łyżką soli kamiennej,koniecznie niejodowanej!!! Przestudzić.
Buraki obrać ze skórki i pokroić w cienkie plasterki .
Układać w wyparzonym garczku kamiennym do 2/3 objetości,dodać przyprawy i zalać przestudzoną solanką.Dodac przyprawy i skorki chleba
Przykryc i obwiazac gaza lub sciereczka bawelniana i postawić w ciepłym miejscu,by ruszyła fermentycja.
Odczekać kilka dni i cieszyć sie smakiem i kolorem domowego barszczyku.
Proces kiszenia trwa od 5-7 dni.Zależy to od temperatury otoczenia
Smacznie i zdrowo !!!
Pasta czosnkowo-imbirowa
1 szklanka czosnku
1 szklanka posiekanego świeżego imbiru,
1/4 szklanki oliwy z oliwek(u mnie olej ryzowy)
duża szczypta soli,
2 lyzki soku z cytryny
Imbir pokroić lub oskrobac za pomoca lyzeczki,pokroic na mniejsze kawałki.
Włożyć całość do rozdrabniacza lub blendera i zmiksowac dodajac oliwe.Przelozyc do sloika.
Mozna przechowywac okolo 2 tygodni w lodowce !
Konfitura z pigwy.........................Confiture de coings
Składniki
2 kg owoców pigwy(mozna dodac w 1/4 jablka)
1 kg cukru
sok z 1 cytryny
1/2 szk wody
Pigwę umyć, obrać i wypestkować. Pokroić na małe kawałki. Wrzucić do garnka miedzianego i włączyć niewielki gaz.
Pigwę dusić z 1/2 szk wody,cukrem i sokiem z cytryny do momentu aż będzie miękka i dobrze zgestnieje.
Gorącym dżemem napełniać wyparzone słoiki i szczelnie zamknąć.
Subskrybuj:
Posty (Atom)
Polecany post
-
Składniki 300 g masy kajmakowej 250 g śmietany, min. 30% tłuszczu 120 g espresso, zaparzonego 350 g wódki Do naczynia miksującego włożyć ma...
-
0,5 kg żurawiny 0,5 kg cukru 600 - 800 ml wrzącej wody Do naczynia wlać 100 g wody, włożyć koszyczek. Do koszyczka odważyć...
-
Składniki: 3 arkusze mrożonego ciasta francuskiego 2 budynie waniliowe 800 ml mleka 1 łyżka mąki pszennej 500 ml smietany kremówki...