niedziela, 11 stycznia 2015
Pasta czosnkowo-imbirowa
1 szklanka czosnku
1 szklanka posiekanego świeżego imbiru,
1/4 szklanki oliwy z oliwek(u mnie olej ryzowy)
duża szczypta soli,
2 lyzki soku z cytryny
Imbir pokroić lub oskrobac za pomoca lyzeczki,pokroic na mniejsze kawałki.
Włożyć całość do rozdrabniacza lub blendera i zmiksowac dodajac oliwe.Przelozyc do sloika.
Mozna przechowywac okolo 2 tygodni w lodowce !
Konfitura z pigwy.........................Confiture de coings
Składniki
2 kg owoców pigwy(mozna dodac w 1/4 jablka)
1 kg cukru
sok z 1 cytryny
1/2 szk wody
Pigwę umyć, obrać i wypestkować. Pokroić na małe kawałki. Wrzucić do garnka miedzianego i włączyć niewielki gaz.
Pigwę dusić z 1/2 szk wody,cukrem i sokiem z cytryny do momentu aż będzie miękka i dobrze zgestnieje.
Gorącym dżemem napełniać wyparzone słoiki i szczelnie zamknąć.
Pierogi z baranina
50 dag pieczonej, mielonej baraniny,
1 cebula podsmazona
sol i pieprz
majeranel lub tymianek
bulka tarta
3 szklanki mąki pszennej,
1 szklanka wody,
1 łyżka oliwy,
1 jajko
pieprz i pieprz
Mięso wymieszać , doprawić pieprzem ,solą i ziolami.
Zagescic bulka tarta tak zeby sie skleilo
Z mąki, wody, jajka i oliwy zagnieść ciasto.
Rozwałkować na grubość 2 mm. Szklanką wykrawać okrągłe placuszki, na środek nakładać farsz i zlepić brzegi,
wrzucać pierogi do gotującej, posolonej wody, po wypłynięciu gotować jeszcze 3 minuty.
Odcedzić i pomaścic
I druga wersja z tych samych skladnikow robie sakiewki !
Sakiewki podaje do aperitif np: KIR lub Aperol
sobota, 18 października 2014
Ciasto marchewkowe..................... i Czekoladowe ciasto marchewkowe obydwa bez glutenu
Ciasto marchewkowe
1 szklanka cukru brazowego
3 jajka
1 szklanka oleju
1 1/4 szklanka maki kukurydzianej
2 szklanki startej marchewki
2 lyzeczki sody oczyszczonej
1 lyzeczka cynamonu lub przyprawy do piernika
Ubilac jajka z cukrem i wlalac olej. Caly czas mieszajac dodalac marchew, make wymieszana z soda.
Gotowa mase wylalac do formy i piec 55 minut w piekarniku nagrzanym do 150 °C z termoobiegiem
1 szklanka cukru brazowego
3 jajka
1 szklanka oleju
1 1/4 szklanka maki kukurydzianej
2 szklanki startej marchewki
2 lyzeczki sody oczyszczonej
1 lyzeczka cynamonu lub przyprawy do piernika
Ubilac jajka z cukrem i wlalac olej. Caly czas mieszajac dodalac marchew, make wymieszana z soda.
Gotowa mase wylalac do formy i piec 55 minut w piekarniku nagrzanym do 150 °C z termoobiegiem
Czekoladowe ciasto marchewkowe
1 szklanki maki kukurydzianej
1 szklanka cukru
1 szklanka oleju
2 szklanki startej marchewki (srednie oczka)
6 jajek
6 lyzek kakao
1 lyzeczka cynamonu
1,5 lyzeczki proszku do pieczenia
2 lyzeczki sody
100 g roznych bakali
Jajka ubic, powoli wsypywac cukier i ubijac do momentu, az masa zrobi siê jasnozolta, a pod palcami nie bêdziemy
wyczuwac drobinek cukru. Do miski wsypac make, kakao, proszek, sodê, cynamon i wymieszac.
Jajka ubijac na najnizszych obrotach, powoli na przemian dosypywaæ maki i wlewac olej.
Caly czas ubijac do momentu, az wszystkie skladniki siê polacza.
Wylaczyc robot, wsypac orzechy, marchewke i wymieszac.
Ciasto przelozy do natluszczonej formy. Piec okolo 40-50 minut w temp.180°C.
Paella z owocami morza
1 cebule
1 czerwona papryka
1 duży ząbek czosnku
ok. 3/4 szklanki ryżu arborio
2 czubate łyżeczki pomidorowego koncentratu
2 pomidory
2 lyzki masla
bulion ok. 1l
1/2 płaskiej łyżeczki curry
sól, świeżo mielony pieprz
pół pęczka natki kolendry
mieszanka owoców morza
1 czerwona papryka
1 duży ząbek czosnku
ok. 3/4 szklanki ryżu arborio
2 czubate łyżeczki pomidorowego koncentratu
2 pomidory
2 lyzki masla
bulion ok. 1l
1/2 płaskiej łyżeczki curry
sól, świeżo mielony pieprz
pół pęczka natki kolendry
mieszanka owoców morza
Papryke pokroić w średniej wielkości paski, czosnek i kolendre posiekać, pomidory pokroić w paski,cebule w piorka
Rozgrzać patelnię w niewielką ilością oliwy.
Dodać cebule, paprykę, pomidory , curry , potem czosnek i chwilę wszystko posmażyć.
Dodać ryż, ponownie podsmażyć parę chwil, a następnie dolewać bulion po trochu,
dodając kolejną porcję kiedy poprzednia wchłonie w ryż. Starać się jak najmniej mieszać zawartość patelni.
Gotować do chwili a ryż będzie al dente, zajmie to około 15 minut, po czym dodać owoce morza i delikatnie przemieszać.
Gotować na wolnym ogniu kolejne 7-8 minut. Dodać koncentrat, doprawić solą i pieprzem. wsypac kolendre i wylaczyc.
Dodac masli i starannie przemieszac.
środa, 15 października 2014
Sajgonki..........................Nem
Papier ryżowy
15 dkg grzybów Munn lub pieczarek
250 g mięsa mielonego wołowego
garść kiełków sojowych z puszki lub świeżych
3 garści mrożonki chińskiej
3 pieczarki
marchewka pokrojona w zapałkę lub starta
mała cebula pokrojona w piórka
jedno jajko
sos sojowy 4 łyżki
sol i pieprz do smaku
Farsz:
grzyby mun zalewamy wrzątkiem, aby zmiekły i kroimy w paski
na patelni podsmażamy mięso z cebulą, pieczarkami i marchewką
dodajemy mieszankę, kiełki, grzyby, sos, wegetę i pieprz
usmażony farsz przekładamy do miski
dokładnie wszystko mieszamy i dajemy jajo
Rozkładamy ściereczkę kuchenną - niej bedziemy zwijać sajgonki
obok stawiamy płytki duży talerz i wlewamy do niego ciepłą wodę
Bierzemy papier ryżowy i cały zanurzamy chwilke w wodzie , odwracamy go na drugą stronę
gdy poczujemy pod palcami że papier powoli zaczyna sie robić miękki i śliski
wyciągamy go z wody i rozkładamy na ściereczce sam zmieknie do końca.
Trzeba bardzo uważać przy przenoszeniu papieru, bo jest on bardzo delikatny.
Na brzeg papieru nakładamy dwie łyżki farszu i zwijamy jak golabki;
zakładamy boki i zawijamy w rulon.
Sajgonki odkładamy na deskę lub pulmiski i dajemy im odpocząć aż przeschną, okolo 30-40 minut
Nastepnie smazymy na glebokim tluszczu(ja to robie w woku!)
Ciasto z dynia ................................:)
Ciasto z dynia
- 400 g obranej dyni
- 160 g brazowego cukru
- 2 czubate lyzki miodu
- 4 jajka
- 180 g maki kukurydzianej
- 2 lyzki esencji waniliowej
- 2 lyzeczki proszku do pieczenia
- 60 g masla
- okolo 200 g bakali
Dynie pokroic w kostke, przelozyc do garnka,
Dusic po d przykryciem do miekkosci, zdjac pokrywke i odparowac, nastepnie przestudzic.
Do zimnej dodac maslo i wanilie, zmiksowac blenderem na mus. Jajka ubic na pienista mase.
Miksujac, dodawac tez kolejno cukier, miód, ubite jajka i make. Piekarnik ustawic na 180°C. Forme wylozyc folia aluminiowa lub wysmarowac maslem i obsymac wiorkami kokosowymi.
Wlozyc ciasto do nagrzanego pieca na ok. 40 - 50 minut.
Subskrybuj:
Posty (Atom)
Polecany post
-
Składniki 300 g masy kajmakowej 250 g śmietany, min. 30% tłuszczu 120 g espresso, zaparzonego 350 g wódki Do naczynia miksującego włożyć ma...
-
0,5 kg żurawiny 0,5 kg cukru 600 - 800 ml wrzącej wody Do naczynia wlać 100 g wody, włożyć koszyczek. Do koszyczka odważyć...
-
Składniki: 3 arkusze mrożonego ciasta francuskiego 2 budynie waniliowe 800 ml mleka 1 łyżka mąki pszennej 500 ml smietany kremówki...