niedziela, 11 stycznia 2015

Konfitura z pigwy.........................Confiture de coings



Składniki
2 kg owoców pigwy(mozna dodac w 1/4 jablka)
1 kg cukru
sok z 1 cytryny
1/2 szk wody



Pigwę umyć, obrać i wypestkować. Pokroić na małe kawałki. Wrzucić do garnka miedzianego i włączyć niewielki gaz.
Pigwę dusić z 1/2 szk wody,cukrem i sokiem z cytryny do momentu aż będzie miękka i dobrze zgestnieje.
 Gorącym dżemem napełniać wyparzone słoiki i szczelnie zamknąć.

Pierogi z baranina




50 dag pieczonej, mielonej baraniny,
1 cebula podsmazona
sol i pieprz
majeranel lub tymianek
bulka tarta

3 szklanki mąki pszennej,
1 szklanka wody,
1 łyżka oliwy,
1 jajko
pieprz i pieprz

Mięso wymieszać , doprawić pieprzem ,solą i ziolami. 
Zagescic bulka tarta tak zeby sie skleilo

Z mąki, wody, jajka i oliwy zagnieść ciasto. 
Rozwałkować na grubość 2 mm. Szklanką wykrawać okrągłe placuszki, na środek nakładać farsz i zlepić brzegi, 
wrzucać pierogi do gotującej, posolonej wody, po wypłynięciu gotować jeszcze 3 minuty. 
Odcedzić i pomaścic 

I druga wersja z tych samych skladnikow robie sakiewki !




Sakiewki podaje do aperitif np: KIR lub Aperol

sobota, 18 października 2014

Ciasto marchewkowe..................... i Czekoladowe ciasto marchewkowe obydwa bez glutenu

                         Ciasto marchewkowe



1 szklanka cukru  brazowego
3 jajka
1 szklanka oleju 
1 1/4 szklanka maki kukurydzianej
2 szklanki startej marchewki
2 lyzeczki sody oczyszczonej 
1 lyzeczka cynamonu lub przyprawy do piernika



Ubilac jajka z cukrem i wlalac olej. Caly czas mieszajac dodalac marchew, make wymieszana z soda.
 Gotowa mase wylalac do formy i piec 55 minut w piekarniku nagrzanym do 150 °C z termoobiegiem





Czekoladowe ciasto marchewkowe



1 szklanki maki kukurydzianej
1 szklanka cukru
1 szklanka oleju
2 szklanki startej marchewki (srednie oczka)
6 jajek
6 lyzek kakao
1 lyzeczka cynamonu
1,5 lyzeczki proszku do pieczenia
2 lyzeczki sody
100 g roznych bakali

 Jajka ubic, powoli wsypywac cukier i ubijac do momentu, az masa zrobi siê jasnozolta, a pod palcami nie bêdziemy 
wyczuwac drobinek cukru. Do miski wsypac make, kakao,  proszek, sodê, cynamon i wymieszac.

Jajka ubijac na najnizszych obrotach, powoli na przemian dosypywaæ maki i wlewac olej.
 Caly czas ubijac do momentu, az wszystkie skladniki siê polacza. 
Wylaczyc robot, wsypac orzechy,  marchewke i wymieszac. 
Ciasto przelozy do natluszczonej formy. Piec okolo 40-50 minut w temp.180°C. 

Paella z owocami morza

1 cebule
1 czerwona papryka
1 duży ząbek czosnku 
ok. 3/4 szklanki ryżu arborio
2 czubate łyżeczki pomidorowego koncentratu
2  pomidory
2 lyzki masla
bulion ok. 1l
1/2 płaskiej łyżeczki curry
sól, świeżo mielony pieprz
pół pęczka natki kolendry
mieszanka owoców morza




Papryke pokroić w średniej wielkości paski, czosnek i kolendre posiekać, pomidory pokroić w  paski,cebule w piorka
 Rozgrzać patelnię w niewielką ilością oliwy. 
Dodać cebule, paprykę, pomidory , curry , potem czosnek i chwilę wszystko posmażyć.
 Dodać ryż, ponownie podsmażyć parę chwil, a następnie dolewać bulion po trochu,
dodając kolejną porcję kiedy poprzednia wchłonie w ryż. Starać się jak najmniej mieszać zawartość patelni. 






Gotować do chwili a ryż będzie al dente, zajmie to około 15 minut, po czym dodać owoce morza i delikatnie przemieszać. 
Gotować na wolnym ogniu kolejne 7-8 minut. Dodać koncentrat, doprawić solą i pieprzem. wsypac kolendre i wylaczyc.
Dodac masli i starannie przemieszac.

środa, 15 października 2014

Sajgonki..........................Nem


Papier ryżowy
15 dkg grzybów Munn lub pieczarek
250 g mięsa mielonego wołowego
garść kiełków sojowych z puszki lub świeżych
3 garści mrożonki chińskiej
3 pieczarki 
 marchewka pokrojona w zapałkę lub starta
mała cebula pokrojona w piórka
jedno jajko
sos sojowy 4 łyżki
sol i pieprz do smaku



Farsz:

grzyby mun zalewamy wrzątkiem, aby zmiekły i kroimy w paski
na patelni podsmażamy mięso z cebulą, pieczarkami i marchewką
dodajemy mieszankę, kiełki, grzyby, sos, wegetę i pieprz
usmażony farsz przekładamy do miski
dokładnie wszystko mieszamy i dajemy jajo

Rozkładamy ściereczkę kuchenną -  niej bedziemy zwijać sajgonki
obok stawiamy płytki duży talerz i wlewamy do niego ciepłą wodę

Bierzemy papier ryżowy i cały zanurzamy chwilke w wodzie ,  odwracamy go na drugą stronę
gdy poczujemy pod palcami że papier powoli zaczyna sie robić miękki i śliski
wyciągamy go z wody i rozkładamy na ściereczce sam zmieknie do końca. 
Trzeba bardzo uważać przy przenoszeniu papieru, bo jest on bardzo delikatny.
Na brzeg papieru nakładamy dwie łyżki farszu i zwijamy jak golabki;
zakładamy boki i zawijamy  w rulon. 
Sajgonki odkładamy na deskę lub pulmiski i dajemy im odpocząć aż przeschną, okolo 30-40 minut


Nastepnie smazymy na glebokim tluszczu(ja to robie w woku!)

Ciasto z dynia ................................:)



                                   Ciasto z dynia




- 400 g obranej dyni
- 160 g brazowego cukru
- 2 czubate lyzki miodu
-  4 jajka
- 180 g maki kukurydzianej
- 2 lyzki esencji waniliowej 
- 2 lyzeczki proszku do pieczenia
- 60 g masla
- okolo 200 g bakali

Dynie pokroic w kostke, przelozyc do garnka, 

Dusic po d przykryciem do miekkosci, zdjac pokrywke i odparowac, nastepnie  przestudzic. 
Do zimnej dodac maslo i wanilie, zmiksowac blenderem na mus. Jajka ubic na pienista mase. 
Miksujac, dodawac tez kolejno cukier, miód,  ubite jajka i make. Piekarnik ustawic na 180°C. Forme wylozyc folia aluminiowa lub wysmarowac maslem i obsymac wiorkami kokosowymi. 
Wlozyc ciasto do nagrzanego pieca na ok. 40 - 50 minut.


środa, 14 maja 2014

Żarłacz błękitny..............................stek grillowany na dwa sposoby

na 4 steki

Marynata I :
2 lyzki sosu sojowego 
2 lyzki octu balsamicznego 
1/4 szklanki soku z cytryny 
2 lyzki oliwy z oliwek 
2 lyzki posiekanej natki pietruszki 
1 zabek czosnku mielonego 
1/2 lyzeczki czarnego mielonego pieprzu 
2   posiekane szalotki

Marynowac przez minimum 30 minut najlepiej w lodowce
Grillowac na patelni grillowej po 5 minut z kazdej strony  

Marynata II :

 1/4 szklanki sosu sojowego
 1/4 szklanki sosu Worcestershire
 2 lyzki soli czosnekowej
 2 lyzki posiekanego swiezego tymianku
 2 lyzki zmielony czarny pieprz
 2 lyzki chili w proszku

Marynowac przez minimum 30 minut najlepiej w lodowce
Zapiec w piekarniku 40 min w temp 170°C





Moja rada:
Mozna rowniez opruszyc maka (ja preferuje make z cieciorki) i usmazyc na tluszczu......:)




O cieciorce i mace z cieciorki napisze innym razem

Polecany post

Drożdżówki z dżemem (przepis na thermomix) :)