środa, 15 października 2014
Sajgonki..........................Nem
Papier ryżowy
15 dkg grzybów Munn lub pieczarek
250 g mięsa mielonego wołowego
garść kiełków sojowych z puszki lub świeżych
3 garści mrożonki chińskiej
3 pieczarki
marchewka pokrojona w zapałkę lub starta
mała cebula pokrojona w piórka
jedno jajko
sos sojowy 4 łyżki
sol i pieprz do smaku
Farsz:
grzyby mun zalewamy wrzątkiem, aby zmiekły i kroimy w paski
na patelni podsmażamy mięso z cebulą, pieczarkami i marchewką
dodajemy mieszankę, kiełki, grzyby, sos, wegetę i pieprz
usmażony farsz przekładamy do miski
dokładnie wszystko mieszamy i dajemy jajo
Rozkładamy ściereczkę kuchenną - niej bedziemy zwijać sajgonki
obok stawiamy płytki duży talerz i wlewamy do niego ciepłą wodę
Bierzemy papier ryżowy i cały zanurzamy chwilke w wodzie , odwracamy go na drugą stronę
gdy poczujemy pod palcami że papier powoli zaczyna sie robić miękki i śliski
wyciągamy go z wody i rozkładamy na ściereczce sam zmieknie do końca.
Trzeba bardzo uważać przy przenoszeniu papieru, bo jest on bardzo delikatny.
Na brzeg papieru nakładamy dwie łyżki farszu i zwijamy jak golabki;
zakładamy boki i zawijamy w rulon.
Sajgonki odkładamy na deskę lub pulmiski i dajemy im odpocząć aż przeschną, okolo 30-40 minut
Nastepnie smazymy na glebokim tluszczu(ja to robie w woku!)
Ciasto z dynia ................................:)
Ciasto z dynia
- 400 g obranej dyni
- 160 g brazowego cukru
- 2 czubate lyzki miodu
- 4 jajka
- 180 g maki kukurydzianej
- 2 lyzki esencji waniliowej
- 2 lyzeczki proszku do pieczenia
- 60 g masla
- okolo 200 g bakali
Dynie pokroic w kostke, przelozyc do garnka,
Dusic po d przykryciem do miekkosci, zdjac pokrywke i odparowac, nastepnie przestudzic.
Do zimnej dodac maslo i wanilie, zmiksowac blenderem na mus. Jajka ubic na pienista mase.
Miksujac, dodawac tez kolejno cukier, miód, ubite jajka i make. Piekarnik ustawic na 180°C. Forme wylozyc folia aluminiowa lub wysmarowac maslem i obsymac wiorkami kokosowymi.
Wlozyc ciasto do nagrzanego pieca na ok. 40 - 50 minut.
środa, 14 maja 2014
Żarłacz błękitny..............................stek grillowany na dwa sposoby
na 4 steki
Marynata I :
2 lyzki sosu sojowego
2 lyzki octu balsamicznego
1/4 szklanki soku z cytryny
2 lyzki oliwy z oliwek
2 lyzki posiekanej natki pietruszki
1 zabek czosnku mielonego
1/2 lyzeczki czarnego mielonego pieprzu
2 posiekane szalotki
Marynowac przez minimum 30 minut najlepiej w lodowce
Grillowac na patelni grillowej po 5 minut z kazdej strony
Marynata II :
1/4 szklanki sosu sojowego
1/4 szklanki sosu Worcestershire
2 lyzki soli czosnekowej
2 lyzki posiekanego swiezego tymianku
2 lyzki zmielony czarny pieprz
2 lyzki chili w proszku
Marynowac przez minimum 30 minut najlepiej w lodowce
Zapiec w piekarniku 40 min w temp 170°C
Moja rada:
Mozna rowniez opruszyc maka (ja preferuje make z cieciorki) i usmazyc na tluszczu......:)
O cieciorce i mace z cieciorki napisze innym razem
Marynata I :
2 lyzki sosu sojowego
2 lyzki octu balsamicznego
1/4 szklanki soku z cytryny
2 lyzki oliwy z oliwek
2 lyzki posiekanej natki pietruszki
1 zabek czosnku mielonego
1/2 lyzeczki czarnego mielonego pieprzu
2 posiekane szalotki
Marynowac przez minimum 30 minut najlepiej w lodowce
Grillowac na patelni grillowej po 5 minut z kazdej strony
Marynata II :
1/4 szklanki sosu sojowego
1/4 szklanki sosu Worcestershire
2 lyzki soli czosnekowej
2 lyzki posiekanego swiezego tymianku
2 lyzki zmielony czarny pieprz
2 lyzki chili w proszku
Marynowac przez minimum 30 minut najlepiej w lodowce
Zapiec w piekarniku 40 min w temp 170°C
Moja rada:
Mozna rowniez opruszyc maka (ja preferuje make z cieciorki) i usmazyc na tluszczu......:)
O cieciorce i mace z cieciorki napisze innym razem
sobota, 10 maja 2014
Karkówka pod cebulowa pierzynką.....................a'la Gocha
1 kg ładnej, niezbyt tłustej karkówki
5 dużych cebul
1 łyżka smalcu
sól, pieprz,
słodka czerwona papryka, pieprz cayenne
cukier
1 duży liść laurowy
2 – 4 łyżki wody lub bialego wytrawnego wina
Karkówkę opłukać, osuszyć , pokroić w dosyć grube plastry i delikatnie rozbić tłuczkiem z obu stron
i wstawic pod przykryciem na noc do lodowki.
Piekarnik nagrzać do 180°C
Na dużej patelni rozgrzać smalec i na dosyć mocnym ogniu obsmażyć plastry karkówki z obu stron,
Gorące kawałki mięsa przełożyć do naczynia żaroodpornego z pokrywa lub przykryc folia aluminiowa
Wlać wode lub białe wino. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec 30 minut.
Cebule obrać i pokroić w półplasterki i podsmazyc (zeszklic).
Wsypać sol, pieprz, cukier, szczyptę pieprzu cayenne i dobrze wymieszać.
Naczynie z karkówką wyciągnąć z piekarnika, mięso przełożyć podsmażoną cebulą,
dodać pokruszony listek laurowy i jezeli cały płyn odparował to wlać jeszcze ociupinke wody lub wina.
Ponownie przykryć i wstawić do piekarnika na 30 – 40 minut.
Miesko musi byc mieciutkie ale nie podpieczone i suche!
Tarta z fenkułem ..............a'la Gocha
Skladniki:
fenkuł 2 szt.
cebula 2 szt.
śmietana 150 ml
jajka 2 - 3 szt.
mąka pszenna 250 gram
maslo 125 gram
ser cheddar 60 gram
koper świeży siekany 3 łyżki
olej do smażenia
sól morska,pieprz
Sposób przygotowania ciasta:
Mąkę wsypac do miski, dodac starty ser, schłodzoną margarynę , jajo, sól do smaku i szybko zagniatamy.
Ciasto rozwałkowac na wielkość formy i wylepic na brzegi. Nakłuc widelcem i podpiec 15-20 min. w piekarniku nagrzanym
do 180°C.
Fenkuł pokroic w piórka, cebule w pół-krążki,
Na patelni rozgrzac olej, wrzucic cebule, zeszklic . Posolic i posypac sporą ilością pieprzu.
Śmietanę mieszac z jajkami i koperkiem, doprawicy solą i pieprzem.
Na upieczone ciasto nalozyc farsz i zalacy śmietaną.
Zapiec 30 min. w temp.180°C
Kiszenie barszczu z buraków a'la Gocha
skladniki:
1½ kg buraków cwiklowych,
1 mala marchewka
3 - 4 zabkow czosnku,
1 lyzke cukru,
1 lyzeczke soli,
okolo 2 l wody (woda musi pokryc buraczki)
1 kromka chleba razowego
listek laurowy,4 -5 ziarenek ziela angielskigo,kawalek chrzanu,kawalek imbiru,szczypte kminku
Buraki wyszorowac ,obrac cienko, pokroic w plastry, wlozyc do kamiennego garnka lub szklanego sloja dodajac
jarzyne i przyprawy. Zalac przegotowana ciepla woda.
Dodac kawalki chleba razowego ze skórka (najlepiej na zakwasie), przykryc podziurkowanym papierem lub gaza,
pozostawic w cieplym pomieszczeniu (18 – 20°C)na 4 - 5 dni
1½ kg buraków cwiklowych,
1 mala marchewka
3 - 4 zabkow czosnku,
1 lyzke cukru,
1 lyzeczke soli,
okolo 2 l wody (woda musi pokryc buraczki)
1 kromka chleba razowego
listek laurowy,4 -5 ziarenek ziela angielskigo,kawalek chrzanu,kawalek imbiru,szczypte kminku
Buraki wyszorowac ,obrac cienko, pokroic w plastry, wlozyc do kamiennego garnka lub szklanego sloja dodajac
jarzyne i przyprawy. Zalac przegotowana ciepla woda.
Dodac kawalki chleba razowego ze skórka (najlepiej na zakwasie), przykryc podziurkowanym papierem lub gaza,
pozostawic w cieplym pomieszczeniu (18 – 20°C)na 4 - 5 dni
sobota, 5 kwietnia 2014
Chicken biryani ............... Kurczak z ryżem po indyjsku(pikantny i sycący!)
Biryani , biriani , biriyani , buriyani , beryani
lub beriani jest danie na bazie ryżu (zazwyczaj przy użyciu basmati )
wykonane z przyprawami i kurczakiem, baraniny , ryb , jaj i warzyw.
Przygotuj
4 ziemniaki
3 cebule
2 pomidory
3 jaka na twardo
kolendra
mięso z kurczaka najlepiej nogi bo piersi za suche
trochę jogurtu
Ziemniaki ugotuj osobno z troszkę kurkumy i soli
usmaż dwie cebule w głębokim oleju i odsącz
Jaja ugotuj ostudz
Przygotuj tarkę...na oleju upraż kminek cynamon dwa kardamony i gorczyce...wysp swieża cebulkę i zeszklij
Dodaj pokrojone pomidory ginger i czosnek
Dodaj pól łyżeczki kurkumy
Jak masz dodaj garam masala albo carry
Duś do miękkości
razem z kurczakiem
Dodaj ziemniaki , dosól i odstaw!
Ryz basmati namocz przez 20 minut
Osobno ugotuj ryz z kardamon i liściem laurowym żeby był pól miękki
Opłucz zimna woda i wybierz z ryżu zioła
Przygotuj duży garnek
Do mięsa dodaj polowe kolendry i prażonej cebuli
Dopraw chilli wedle uznania
Wyłożyć na spód garnka
Ułóż na wierzch delikatnie ryz
Pomiędzy wbić delikatnie polówki jajek
Posyp reszta kolendry i cebuli
Oblep przykrywkę ciastem
być troszkę wodniste jeśli nie to dodaj wody
bo ryż musi wpić!
Gotuj powolutku max 30 min!
Podawaj z jogurtem!
Przepis indyjski od mojej córki Agnieszki z Edynburga....
Subskrybuj:
Posty (Atom)
Polecany post
-
Składniki 300 g masy kajmakowej 250 g śmietany, min. 30% tłuszczu 120 g espresso, zaparzonego 350 g wódki Do naczynia miksującego włożyć ma...
-
0,5 kg żurawiny 0,5 kg cukru 600 - 800 ml wrzącej wody Do naczynia wlać 100 g wody, włożyć koszyczek. Do koszyczka odważyć...
-
Składniki: 3 arkusze mrożonego ciasta francuskiego 2 budynie waniliowe 800 ml mleka 1 łyżka mąki pszennej 500 ml smietany kremówki...