środa, 15 października 2014

Sajgonki..........................Nem


Papier ryżowy
15 dkg grzybów Munn lub pieczarek
250 g mięsa mielonego wołowego
garść kiełków sojowych z puszki lub świeżych
3 garści mrożonki chińskiej
3 pieczarki 
 marchewka pokrojona w zapałkę lub starta
mała cebula pokrojona w piórka
jedno jajko
sos sojowy 4 łyżki
sol i pieprz do smaku



Farsz:

grzyby mun zalewamy wrzątkiem, aby zmiekły i kroimy w paski
na patelni podsmażamy mięso z cebulą, pieczarkami i marchewką
dodajemy mieszankę, kiełki, grzyby, sos, wegetę i pieprz
usmażony farsz przekładamy do miski
dokładnie wszystko mieszamy i dajemy jajo

Rozkładamy ściereczkę kuchenną -  niej bedziemy zwijać sajgonki
obok stawiamy płytki duży talerz i wlewamy do niego ciepłą wodę

Bierzemy papier ryżowy i cały zanurzamy chwilke w wodzie ,  odwracamy go na drugą stronę
gdy poczujemy pod palcami że papier powoli zaczyna sie robić miękki i śliski
wyciągamy go z wody i rozkładamy na ściereczce sam zmieknie do końca. 
Trzeba bardzo uważać przy przenoszeniu papieru, bo jest on bardzo delikatny.
Na brzeg papieru nakładamy dwie łyżki farszu i zwijamy jak golabki;
zakładamy boki i zawijamy  w rulon. 
Sajgonki odkładamy na deskę lub pulmiski i dajemy im odpocząć aż przeschną, okolo 30-40 minut


Nastepnie smazymy na glebokim tluszczu(ja to robie w woku!)

Ciasto z dynia ................................:)



                                   Ciasto z dynia




- 400 g obranej dyni
- 160 g brazowego cukru
- 2 czubate lyzki miodu
-  4 jajka
- 180 g maki kukurydzianej
- 2 lyzki esencji waniliowej 
- 2 lyzeczki proszku do pieczenia
- 60 g masla
- okolo 200 g bakali

Dynie pokroic w kostke, przelozyc do garnka, 

Dusic po d przykryciem do miekkosci, zdjac pokrywke i odparowac, nastepnie  przestudzic. 
Do zimnej dodac maslo i wanilie, zmiksowac blenderem na mus. Jajka ubic na pienista mase. 
Miksujac, dodawac tez kolejno cukier, miód,  ubite jajka i make. Piekarnik ustawic na 180°C. Forme wylozyc folia aluminiowa lub wysmarowac maslem i obsymac wiorkami kokosowymi. 
Wlozyc ciasto do nagrzanego pieca na ok. 40 - 50 minut.


środa, 14 maja 2014

Żarłacz błękitny..............................stek grillowany na dwa sposoby

na 4 steki

Marynata I :
2 lyzki sosu sojowego 
2 lyzki octu balsamicznego 
1/4 szklanki soku z cytryny 
2 lyzki oliwy z oliwek 
2 lyzki posiekanej natki pietruszki 
1 zabek czosnku mielonego 
1/2 lyzeczki czarnego mielonego pieprzu 
2   posiekane szalotki

Marynowac przez minimum 30 minut najlepiej w lodowce
Grillowac na patelni grillowej po 5 minut z kazdej strony  

Marynata II :

 1/4 szklanki sosu sojowego
 1/4 szklanki sosu Worcestershire
 2 lyzki soli czosnekowej
 2 lyzki posiekanego swiezego tymianku
 2 lyzki zmielony czarny pieprz
 2 lyzki chili w proszku

Marynowac przez minimum 30 minut najlepiej w lodowce
Zapiec w piekarniku 40 min w temp 170°C





Moja rada:
Mozna rowniez opruszyc maka (ja preferuje make z cieciorki) i usmazyc na tluszczu......:)




O cieciorce i mace z cieciorki napisze innym razem

sobota, 10 maja 2014

Karkówka pod cebulowa pierzynką.....................a'la Gocha


1 kg ładnej, niezbyt tłustej karkówki
5 dużych cebul
1 łyżka smalcu
sól, pieprz,
słodka czerwona papryka, pieprz cayenne
cukier
1 duży liść laurowy
2 – 4 łyżki  wody lub bialego wytrawnego wina



Karkówkę opłukać, osuszyć , pokroić w dosyć grube plastry i delikatnie rozbić tłuczkiem z obu stron
 i wstawic pod przykryciem na noc do lodowki.
Piekarnik nagrzać do 180°C
 Na dużej patelni rozgrzać  smalec i na dosyć mocnym ogniu obsmażyć plastry karkówki z obu stron,


  Gorące kawałki mięsa przełożyć do naczynia żaroodpornego z pokrywa lub przykryc folia aluminiowa
Wlać wode lub  białe wino. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec 30 minut.

Cebule obrać i pokroić w półplasterki i podsmazyc (zeszklic).
Wsypać  sol, pieprz,  cukier, szczyptę pieprzu cayenne i dobrze wymieszać. 
Naczynie z karkówką wyciągnąć z piekarnika, mięso przełożyć podsmażoną cebulą, 




dodać pokruszony listek laurowy  i jezeli cały płyn odparował to wlać jeszcze ociupinke wody lub wina.
Ponownie przykryć i wstawić do piekarnika na 30 – 40 minut.
Miesko musi byc mieciutkie ale nie podpieczone i suche!




Ja podaje z purre z ziemniaczkow i ze szpinakiem!(pierwsze zdjecie)Pycha...........

Tarta z fenkułem ..............a'la Gocha


Skladniki:

fenkuł  2 szt. 
cebula  2 szt. 
śmietana  150 ml
jajka 2 - 3 szt. 
mąka pszenna 250 gram
maslo 125 gram
ser cheddar 60 gram
koper świeży siekany 3 łyżki
olej do smażenia
sól morska,pieprz 



Sposób przygotowania ciasta:
Mąkę wsypac do miski, dodac starty ser, schłodzoną margarynę , jajo, sól do smaku i szybko zagniatamy.
Ciasto rozwałkowac na wielkość formy i wylepic na  brzegi. Nakłuc widelcem i podpiec 15-20 min. w piekarniku nagrzanym
 do 180°C.


Fenkuł pokroic w piórka, cebule w pół-krążki, 

Na patelni rozgrzac olej, wrzucic cebule, zeszklic . Posolic i posypac sporą ilością pieprzu.

Śmietanę mieszac z jajkami i koperkiem, doprawicy solą i pieprzem.

Na upieczone ciasto nalozyc farsz i zalacy  śmietaną. 

Zapiec 30 min. w temp.180°C 



Kiszenie barszczu z buraków a'la Gocha

skladniki:
 1½ kg buraków cwiklowych,
 1 mala marchewka
 3 - 4 zabkow czosnku,
 1 lyzke cukru,
 1 lyzeczke soli,
 okolo 2 l wody (woda musi pokryc buraczki)
 1 kromka chleba razowego
 listek laurowy,4 -5 ziarenek ziela angielskigo,kawalek chrzanu,kawalek imbiru,szczypte kminku

Buraki wyszorowac ,obrac cienko, pokroic w plastry, wlozyc do kamiennego garnka lub szklanego sloja dodajac
 jarzyne i przyprawy. Zalac przegotowana ciepla woda.
Dodac kawalki chleba razowego ze skórka (najlepiej na zakwasie), przykryc podziurkowanym papierem lub gaza,
 pozostawic w cieplym pomieszczeniu (18 – 20°C)na 4 - 5 dni  



sobota, 5 kwietnia 2014

Chicken biryani ............... Kurczak z ryżem po indyjsku(pikantny i sycący!)





Biryani , biriani , biriyani , buriyani , beryani

 lub beriani jest danie na bazie ryżu (zazwyczaj przy użyciu basmati ) 

wykonane z przyprawami i kurczakiem, baraniny , ryb , jaj i warzyw.



Przygotuj 
4 ziemniaki 
3 cebule
 2 pomidory
 3 jaka na twardo
 kolendra 
mięso z kurczaka najlepiej nogi bo piersi za suche 
 trochę jogurtu

Ziemniaki ugotuj osobno z troszkę kurkumy i soli
usmaż dwie cebule w głębokim oleju i odsącz
Jaja ugotuj ostudz
Przygotuj tarkę...na oleju upraż kminek cynamon dwa kardamony i gorczyce...wysp swieża cebulkę i zeszklij
Dodaj pokrojone pomidory ginger i czosnek
Dodaj pól łyżeczki kurkumy
Jak masz dodaj garam masala albo carry
Duś do miękkości
razem z kurczakiem  
Dodaj ziemniaki , dosól i odstaw!
Ryz  basmati namocz przez 20 minut
Osobno ugotuj ryz z kardamon i liściem laurowym żeby był pól miękki
Opłucz zimna woda i wybierz z ryżu zioła
Przygotuj duży garnek
Do mięsa dodaj polowe kolendry i prażonej cebuli
Dopraw chilli wedle uznania
Wyłożyć na spód garnka 
Ułóż na wierzch delikatnie ryz
Pomiędzy wbić delikatnie polówki jajek 


Posyp reszta kolendry i cebuli
Oblep przykrywkę ciastem
być troszkę  wodniste jeśli nie to dodaj wody
bo ryż musi wpić!
Gotuj powolutku max 30 min!
Podawaj z jogurtem!




 Przepis indyjski od mojej córki Agnieszki z Edynburga.... 

Polecany post

Drożdżówki z dżemem (przepis na thermomix) :)