sobota, 25 stycznia 2014

THERMOMIX..................zdrowa kostka rosolowa ;)

300 g nózek kurczaka, bez kosci, bez skóry, bez sciegien, pokrojonych na kawalki ( z ok. 500 g nózek kurczaka)
200 g warzyw, mieszanych ( selera, cebuli, czosnku, pora), pokrojonych na kawalki
4 galazki mieszanych ziól, swiezych ( szalwii, rozmarynu, pietruszki), tylko liscie
150 g soli morskiej, gruboziarnistej
50 g bialego wina
1 lisc laurowy
1 gozdzik
5 nasion kolendry




Sposób przygotowania:
Do naczynia miksujacego wlozyc kawalki miesa kurczaka, rozdrobnic 5 s/obr. 7. Przelozyc do innego naczynia.
Do naczynia miksujacego wlozyc wszystkie warzywa i ziola, rozdrobnic 10 s/obr. 5.
Dodac sól, rozdrobnione mieso, wino, lisc laurowy i gozdzik, gotowac 30 min/Varoma/obr. 2, na pokrywke naczynia miksujacego zamiast miarki postawic koszyczek.
Zdjac koszyczek, zalozyc miarke, zmiksowac 1 min/obr. 10.
Przelozyc do szczelnie zamknietego sloika, pozostawic do ostygniecia.

THERMOMIX..............ziemniaki puree


1000 g ziemniaków, , pokrojonych na kawalki
300 g wody
1,5 lyzeczki soli
20 g masla
2 szczypty galki muszkatowlowej
160 g mleka, 1,5 %

Zalozyc motylek.
Do naczynia miksujacego wlozyc ziemniaki, wode i sól, gotowac ok. 25 min/100°C/obr. 1.
Dodac maslo, galke muszkatolowa, mleko , wymieszac, aby powstalo kremowe purée ok. 15-20 s/obr. 4.

THERMOMIX ..............przepisy :)




Thermomix jest urządzeniem drogim ale wszechstronnym i bardzo dopracowanym. Skondensowana w tym niewielkim urządzeniu technologia, pozwala nam cieszyć się możliwościami świetnego blendera, parowaru, dokładnej wagi i garnka w jednym. 

Zalety:

+ dobrej jakości wszechstronny robot kuchenny a może nawet coś więcej - taka mała kuchnia 
+ spora ilość przepisów skrojona na miarę właśnie dla tego urządzenia 
+ zachęca do gotowania potraw, których do tej pory prawdopodobnie nie jedliśm

Wady:

- drogie 

=========================================
Sok KUBUS!

200 g marchweki,
 350 g jablek, 
70 g cukru 
1 cytryne do wycisniecia.
 Obrana marchew wrzucic do TM i rozdrobnic (7 s. obr. poz. 5).
 Dodac 750 ml wrzacej wody i gotowac7 min. (temp. Varoma obr. poz. 1).
 Dodac pozostale skladniki i miksowac przez 1 min (obr. poz. 10). 

Uzupelnic wrzatkiem do 2 litrów i pasteryzowac przez 5 min. (temp. 100°C, obr. poz. 10).

niedziela, 12 stycznia 2014

Chleb w 5 minut....................Pyszny!

0,5kg mąki (dowolna)
2 opakowania suchych drożdży (14g)
2 szklanki ciepłej (!) wody
po 2 łyżeczki soli i cukru
5 łyżek otrębów pszennych
8 łyżek ziaren.  Jeśli  lubisz - możesz śmiało dać więcej!



masło i bułka tarta do wysmarowania i wysypania formy.





Przygotowanie:
Drożdże wsyp do miseczki z ciepłą wodą i odstaw na kilka minut.
W dużej (!) misce wymieszaj mąkę, sól, cukier, otręby i ziarna.
 Dodaj do nich wodę z drożdżami i wszystko dokładnie wymieszaj.łyżką. 
Przykryj czystą ściereczką i odstaw do wyrośnięcia na 30 minut.

Keksówkę wysmaruj masłem, obsyp bułką i przelej do niej ciasto.
 Przykryj i odstaw jeszcze na czas rozgrzania piekarnika do 200 stopni.
Gdy się rozgrzeje wstaw i piecz godzinę.



Gorący chleb wyjmij z formy  i zawiń w czystą ściereczkę. Zostaw do ostygnięcia. 

Pyszny Chleb........................pain délicieux

Składniki:
1 litr ciepłej wody
8 łyżek płatków owsianych (górskich)
5 dkg drożdży
1 kg mąki pszennej
1 łyżeczka soli
1 łyżeczka cukru



Ciepłą wodę wlać do miski, wsypać płatki owsiane,dodać sól i cukier na to pokruszyć drożdże.
Poczekać, aż płatki wypłyną na wierzch, wtedy dodać mąkę i wyrobić ciasto.
Wyłożyć do 2 wąskich wysmarowanych i posypanych b. tartą foremek, dać do piekarnika, 
ustawić temp. na 170 stopni i piec ok. 1 godz.

Norweskie bułeczki cynamonowe.......................Brioches à la cannelle



Składniki
Ciasto
600 g mąki pszennej
80 g cukru
1/2 łyżeczki solu
21 g drożdży suchych albo 45 g świeżych
100 g niesolonego masła
400 ml mleka
2 jajka

Nadzienie
150 g miękkiego masła
150 g cukru
1 1/2 łyżeczki cynamonu

1 jajko do posmarowania

Składniki nadzienia wymieszać w misce.
Mąkę wymieszać z cukrem, solą i drożdżami. Masło roztopić, dodać do roztrzepanych jajek i mleka. 
Powstałym płynem zalać suche składniki i wyrobić miękkie, sprężyste ciasto. 
Gotowe ciasto przełożyć do natłuszczonej miski, przykryć czystą ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na 30 min. 
1/3 ciasta rozwałkować na kształt blaszki (o wymiarach ok. 33x24 cm) - będzie to spód bułek. 
Resztę ciasta rozwałkować na oprószonej mąką stolnicy na prostokąt. 
Posmarować równomiernie nadzieniem, zwinąć w rulon i pociac na cienkie plastry,ułożyć na przygotowanym spodzie. 

Odstawić do napuszenia na 20 min. Piekarnik nagrzać do 230 st. C.
 Przed pieczeniem posmarować bułeczki rozkłóconym jajkiem. Piec 20-25 min


Norweskie bułeczki cynamonowe (norwegian cinnamon buns)

Składniki na 20 bułeczek:

600 g mąki pszennej
100 g cukru 
pół łyżeczki soli
21 g suchych drożdży lub 42 g drożdży świeżych
100 g masła
400 ml mleka
2 jajka
Na nadzienie:

150 g bardzo miękkiego masła 
130 g cukru 
1,5 łyżeczki cynamonu
Na glazurę :
1 jajko

W dużym naczyniu wymieszać mąkę, cukier, sól, drożdże. Masło rozpuścić, wymieszać z mlekiem i roztrzepanym jajkiem.
 Połączyć z mąką. Wymieszać dobrze i zagnieść . Ciasto powinno być gładkie i sprężyste).
 Przykryć i odstawić do wyrośnięcia na 25 minut.

Po tym czasie z ciasta ująć 1/3 i rozwałkować na wymiar formy, czyli 33 x 24 cm (uprzednio wyłożonej papierem). 
To będzie spód naszych bułeczek. Pozostałe ciasto rozwałkować na prostokąt o wymiarach 50 x 25 cm.
W międzyczasie wszystkie składniki nadzienia wymieszać w naczyniu.

Przygotowany prostokąt posmarować nadzieniem, następnie zwinąć wzdłuż dłuższego boku, na kształt rolady.
 Ostrym nożem pokroić na 2 cm kawałki. Ułożyć je częścią rozciętą na blaszce (a konkretnie na spodzie z ciasta).
 Powinno wyjść około 20 kawałków. Nie martwić się, jeśli nie zetkną się ze sobą, zrobią to podczas rośnięcia i w piekarniku. 
 Pozostawić do wyrosniecia na 15 minut.

Posmarować roztrzepanym jajkiem i piec około 20 - 25 minut w temperaturze 200ºC,

Polecany post

Drożdżówki z dżemem (przepis na thermomix) :)