sobota, 31 sierpnia 2013

Ciasto ze śliwkami .................................Gâteau aux prunes IV





Skladniki:
 Maslo 10 dag
 Maka pszenna 8 dag
 Maka krupczatka 4 dag 
Sliwki wegierki 50 dag 
Cukier 15 dag 
Cukier waniliowy 1 paczka 
Jaja 3 szt. 
Cukier puder 5 dag
 Tluszcz i bulka tarta do wysypania formy   

Przepis:
 Maslo utrzec z cukrem i cukrem waniliowym na puszysta mase,dodajac  po jednym zoltku
Dodac przesiana make,dokladnie wymieszac i dodac ubita na sztywo piane z bialka jaj.
Dokladnie i bardzo delikatnie wymieszac ,aby nie popsuc struktury piany,
po czym wlozyc do formy wysmarowanej tluszczem i wysypanej bulka tarta.
.Na wierzch ciasta nalozyc oplukane i wydrylowane z pestek owoce.
Ciasto wlozyc do piekarnika i piec w  temp.180°-200°C
Po upieczeniui wystudzeniu wyjac z formy i posypac cukrem pudrem.

Ciasto ze śliwkami .................................Gâteau aux prunes III



5 jajek
400g margaryny  
 2 szklanki cukieru
1 opakowanie cukru wanilinowego
 3 szklanki mąki pszennej
 2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 kg sliwkek węgierek
1 opakowanie kisielu cytrynowego

Śliwki umyj, przekrój na połówki, wyjmij pestki
Rozgrzej piekarnik do 180 stopni i wysmaruj formę tłuszczem
Zmiksuj żółtka, margarynę, pół szklanki cukru i cukier wanilinowy
Dodawaj małymi porcjami przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia
Na koniec wyrób ciasto ręką i podziel na dwie części
Jedną część ciasta rozłóż na blaszce, drugą włóż do lodówki
Ciasto podpiekaj około 15 minut
W tym czasie ubij pianę z białek dodając szklankę cukru, a na koniec kisiel (w proszku)
Na podpieczone ciasto wyłóż połówki śliwek
Następnie połóż pianę i na nią z drugiej części ciasta zrób posypkę (lub zetrzyj ciasto na tarce)

Piecz około 40 minut

Ciasto ze śliwkami .................................Gâteau aux prunes II




Składniki 
- około 1kg śliwek 
- 4  jajka 
- 1,5 szklanki mąki 
- pół szklanki cukru 
- jedna łyżeczka proszku do pieczenia 
- 2 łyżeczki cukru waniliowego 

Kruszonka: 
- pół szklanki cukru 
- pół kostki roztopionego masła 
- szklanka mąki 

Wszystkie składniki kruszonki
 (cukier, roztopione masło, mąkę) mieszamy razem bardzo dokładnie, a następnie wstawiamy do lodówki.

Ciasto właściwe:
 Masło ucieramy z jajkami i cukrem bardzo dokładnie.
W trakcie dodajmy proszek do pieczenia, a następnie cukier waniliowy
Nastepnie dodajemy przesianą mąkę. Mieszamy. Powstała masa musi być gładka i puszysta.

Przelewamy ciasto do wyłożonej papierem do pieczenia lub wysmarowanej tłuszczem formy.
Kładziemy śliwki, układając je według upodobań, ja ukladam pod skosem w równych rzędach.
Z lodówki wyjmujemy kruszonkę, którą i dekorujemy  ciasto ze śliwkami.
Ciasto pieczemy 50 minut w piekarniku nagrzanym do temperatury 180°C kontrolując co jakiś czas czy ciasto sie upieklo.

Dwukolorowe ciasto ze śliwkami..............................Gâteau aux prunes

Na całym świecie uprawia się kilka tysięcy gatunków śliwek.
 U nas największą popularnością cieszą się węgierki, renklody, mirabelki i uleny. 
Robimy z nich kompoty, powidła i desery, pieczemy z nimi ciasta; 
doskonale sprawdzają się też w wersji wytrawnej np. ze schabem czy boczkiem. 
Sezon na śliwki trwa od lipca do końca października.




Składniki:
4 duże jajka
1 łyżka octu 
3/4 szklanki cukru
3 łyżeczki cukru waniliowego
300 g mąki 
2 łyżeczki proszku do pieczenia
180 ml oleju
1 łyżka gorzkiego kakao
1 łyżka wody
600 g śliwek  


Śliwki umyć, przekroić na połówki i usunąć pestki.
Mąkę z proszkiem do pieczenia przesiać. Do jajek dodać ocet.
 Ubić mikserem na szybkich obrotach, stopniowo dosypując cukier i cukier waniliowy.
 Dodawać stopniowo mąkę z proszkiem i miksować na wolnych obrotach.
 Pod koniec ubijania dodać olej. 2/3 ciasta przelać do formy
a do pozostałej części dodać kakao i łyżkę wody, delikatnie zmiksować.
 Ciemne ciasto przełożyć na jasne po 1 lyzce tak aby ulozylo sie nieregolarnie.
 Na wierzchu ciasta ułożyć połówki śliwek (skórkami do dołu).
 Ciasto piec przez ok. 40 minut w 180°C.
 Posypać cukrem pudrem.

wtorek, 13 sierpnia 2013

Oliwne ciasto czekoladowe..................................GÂTEAU DE CHOCOLAT

Skladniki 
150 ml oliwy
3 jajka
150-200 g cukru 
50 g dobrego, ciemnego kakao w proszku
125 ml wrzatku
2 lyzeczki ekstraktu waniliowego
150 g mielonych migdalów 
1/2 lyzeczki sody oczyszczonej
szczypta soli
2 lyzeczki kandyzowanej skórki pomaranczowej (mój dodatek)
Piekarnik rozgrzac do 170°C. Spód tortownicy wylozyc papierem do pieczenia.

Kakao zalac 125 ml wrzatku i wymieszac na gladka paste, przestudzic i dodac ekstrakt waniliowy.

Do miski wlac 150 ml oliwy, dodac 3 jajka oraz cukier i ubijac trzepaczka do uzyskania gladkiej, puszystej masy. Dodac mase kakaowa i ubijac do polaczenia skladników. Dosypac migdaly, sode i sól i delikatnie przemieszac lopatka lub lyzka. Na koncu wmieszac skórke pomaranczowa

Mase przelac do tortownicy. Piec w 170°C przez okolo 45 - 50 minut, az do momentu, gdy patyczek wyjety z ciasta nie bedzie mokry, najwyzej bedzie na nim kilka lepkich, czekoladowych okruchów.

Wyjac z piekarnika, studzic 10 minut, a nastepnie odciac nozem przy sciankach i wyjac z tortownicy. Podawac oprószone cukrem pudrem,

Jabłecznik z malinami i orzechami na kruchym cieście.....................Tarte aux framboises et les noix



Składniki:

0,5 kg mąki
100 g cukru
200 g masła
1 jajko
1 łyżka cukru waniliowego

1 szklanka malin - dałam mrożone
1 l słoik musu jabłkowego

250 ml śmietany kremówki 36%
100 g zmielonych orzechów 
100 g cukru pudru

cukier puder do posypania 

Przygotowanie:
Blachę wysmarować masłem lub wyłożyć papierem do pieczenia
wsypać mąkę do miski, dodać cukier, cukier waniliowy, wkroić jak najdrobniej zimne masło, dodać jajko i zagnieść kruche ciasto, po czym włożyć do lodówki na 30 minut
Następnie rozwałkować je na wielkość blachy i podpiec w 180 stopniach około 15 minut
Ubić śmietanę, pod koniec dodać cukier puder , jeszcze chwilę poubijać, dodać orzechy, wymieszać.
Zmniejszyć temperaturę do 150°C
Na podpieczone ciasto wyłożyć mus jabłkowym, równo rozsmarować, rozsypać maliny i wyłożyć masę orzechową
Piec około 50-60 minut , wyjąć z piekarnika, zostawić do całkowitego ostygnięcia/
Posypac cukrem pudrem.



Zdjecie z innego blogga!

Kruche ciasto z pianka budyniową i malinami.........................Gâteau-pouding aux framboises


Kruche ciasto:
280g maki
280g masla
3 lyzeczki cukru pudru
5 zoltek
2 lyzeczki proszku do pieczenia 

- maslo w temp pokojowej kroimy w kostke. do duzej miski przesiewamy makê,
dodajemy maslo i pozostale skladniki, szybko zagniatamy i formujemy kulê.
dzielimy ja na dwie czêsci - mniej wiêcej 60% i 40%, owijamy w aluminiowa foliê i wstawiamy do zamrazarki (u mnie na 3h)
- blaszkê smarujemy lekko mas³lm, wykladamy papierem do pieczenia i wiêksza czêsæ ciasta
 (60%) wyciagamy z zamrazarki i scieramy na grubej tarce
wyrównujemy i wstawiamy do piekarnika na 20 minut w 190°C (termoobieg)
- po upieczeniu zostawiamy do calkowitego wystudzenia


Budyniowa pianka:
70g proszku budyniowego waniliowego bez cukru
5 bialek
1 szklanka cukru drobnego do wypieków
1 opakowanie cukru wanilinowego
1/3 szklanki oleju 

Dodatkowo: 
300g malin
cukier puder do oprószenia

- bialka ubijamy na sztywna pianê, a nastêpnie stopniowo dodajemy po 1-2  lyzki cukru i
caly czas miksujemy na duzych obrotach
- dodajemy proszki budyniowe i dalej miksujemy
- olej wlewamy delikatnie i miksujemy do jednolitego polaczenia siê wszystkich skladnikowi
- na zimny spód równo wykladamy  pianê, a nastêpnie maliny (wczesniej ich nie rozmrazamy),
 które ukladamy otworkami do góry
- pozostala czesc ciasta (40%) równiez scieramy na gore
- wstawiamy do piekarnika na 30-35 minut w 190°C ( termoobieg)
- po wystudzeniu oprószamy cukrem pudrem i podajemy na zimno



Moja uwaga:
Jezeli nie macie piekarnika z termoobiegiem to trzeba podniesc temperature o 20°C

Polecany post

Drożdżówki z dżemem (przepis na thermomix) :)