Składniki (dla 4 osób):
- 4 łodygi rabarbaru
- 250 g truskawek
- 150 g masła
- 75 g mąki
- 100 g cukru
- 150 g śmietany
Kokilki wysmarować masłem.
Rabarbar pokroić na 1 cm kawałki.
Truskawki umyć, osuszyć i odciąć szypułki. Pokroić na połówki.
W kokilkach ułożyć truskawki i rabarbar. Każdą porcję posypać 2 łyżeczkami cukru
Mąkę posiekać z zimnym masłem dodać szczyptę soli, cukier i cukier waniliowy. Zagnieść na kruszonkę.
Kruszonką posypać owoce i lekko docisnąć. Wstawić do nagrzanego do 200 stopni piekarnika na około 25 minut.
Gorące crumble podawać z kleksem ze smietany posrodku !
Moja rada;
Cukier zwykły mozna zastapic cukrem trzcinowym.
Do kruszonki można dodać ulubione dodatki: płatki owsiane, wiórki kokosowe, zmielone orzechy lub migdały.
środa, 3 lipca 2013
Clafoutis z wisniami i pianka ...........................Clafoutis mousseux aux cerises
- 400 g czarnej wiśni
- 100 g mąki
- 80 g cukru
- 3 jajka
- 20 cl mleka
- 1 szczypta soli
- 20 g masła
- cukier puder
Rozgrzac piekarnik do (210 °). Wyplukac wiśnie, odcedzić i dokładnie wysuszy ć(mozna wydrylowac).
Zoltka,cukier i pozostale skladniki wymieszac z zimnym mlekiem.
Wlać warstwę (1/2 cm) z ciasta na dnie wysypanej formy i piec 3-4 minut,
aż ciasto jest sztywne na wierzchu, w ten sposób wiśnie nie opadna na dno! Lekko ostudzic ciasto .
Ubic piane z bialek i wymieszać w pozostałym ciastem
,umozyc wisnie w równej warstwie,posypać cukrem .
Wlać ciasto na wiśnie i piec 40 do 45 min.
Podawaj clafoutis na ciepło lub zchłodzone!
Clafoutis z czereśniami......................Clafoutis aux cerises (type flan)
Clafoutis to smaczny deser z francuski.
30-40 dag czereśni lub wisni
Wykonanie:
Masło roztapiamy.
W misce roztrzepujemy jajka, dodajemy masło, cukier, mleko, wanilię i mąkę – mieszamy wszystko.
Z ciastem łączymy owoce i wylewamy do natłuszczonej i wysypanej bułka tartą formy żaroodpornej.
Pieczemy 25-30 min w 200°C
poniedziałek, 24 czerwca 2013
niedziela, 26 maja 2013
Stek z rekina w sosie curry.....................Steak de requin à la sauce au curry
Stek z rekina w sosie curry
- 4 steki z rekina
- trochę oleju
- 30 cl śmietany
- 2 łyżki musztardy Dijon
- 2 łyżki miodu
- 2 łyżki octu
- 2 szczypty z curry
- sól i pieprz
- 2 szalotki
Usuń skórę ze stekow z rekina i wyplucz rybe.
Następnie osusz papierowymi ręcznikami.
Na patelnie wlej odrobine oleju i dodać części stekow tzn. poukladaj je ciasno jeden kawalek obok drugiego!
Zmniejszyć ogień i smazyc przez 5 minut z kazdej strony!
Gdy są podsmazone,gotowe zdjąć z ognia i przelozyc na ogrzany polmisek. Na innej patelni podsmażyć na oleju posiekaną szalotke
, połączyc ja ze śmietana, proszekiem curry, musztarda, sola i i pieprzem oraz dodać miód.
Podgrzewać kilka minut, a następnie zalać steki z rekina .
Bon appétit.
piątek, 10 maja 2013
Tarta cytrynowa...................Tarte au citron
Na ciasto kruche:
- 250 g mąki
- 125 g masła
- 70 g cukru
- 2 żółtka jaj
- 5 ml wody
- 1 szczypta soli
- 250 g mąki
- 125 g masła
- 70 g cukru
- 2 żółtka jaj
- 5 ml wody
- 1 szczypta soli
NA KREM LEMON
- 4 średnie cytryny
- 150 g cukru
- 3 jajka
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej lub skrobi kukurydzianej
Na beze:
- 2 białka
- 100 g cukru
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
Ciasto podpiec i ostudzic.
Umyć cytryny i zdjac skorke maszynka do zes (bardzo cienko). Skórki wrzucic do rondla i wlac sok.
Wsypac cukier i skrobię kukurydzianą. Wymieszać i ogrzewać az skorka bedzie miękka.Oziebic!
Ubic jaja w oddzielnym pojemniku. Ubite wymieszać z masa z cytryny.Wstawic do kapieli wodnej i nadal ubijac
tak aby sie zaparzyly i masa zgestniala.
Teraz kolej na beze.
Ubic białka na sztywna mase ze szczyptą soli , dodać cukier i proszeki y.
Wylozyc na ciasto krem cytrynowy, na to beze
Piec w wolnym piecu (120 ° C/150 ° C) tak aby beza sie przybrazowila (10 min)
Francuska zupa cebulowa.............Soupe à l'oignon
Składniki:
- 4 duże cebule
- 50 g masła
- 1 łyżka oleju
- 1 łyżka mąki
- 25 cl białego wina (opcja)
- 1 litr wody
- sól , pieprz ,
- 6 kromki czerstwej bulki
- 100 g sera zoltego,startego
Obrać i pokroić cebulę w polkrazki, usmażyć na masle i oleju
Posypać mąka, dodac gorącej wody , białego wina i doprawić.
Przykryć i gotować delikatnie przez 20 minut.
Przygotowac 4 miseczki do ktorych podzielic zupe.Na wierzch polozyc po kromce bulki i posypac zoltym serem.(można grzanki małe lub większe)
Wstawic do nagrzanego piekarnika i zapiec az ser sie przypiecze(na rumiano).
Smacznego!
Moja sugestia:
Mozna do cebuli dodac 1-2 zabki czosnku.
Subskrybuj:
Posty (Atom)
Polecany post
-
Składniki 300 g masy kajmakowej 250 g śmietany, min. 30% tłuszczu 120 g espresso, zaparzonego 350 g wódki Do naczynia miksującego włożyć ma...
-
0,5 kg żurawiny 0,5 kg cukru 600 - 800 ml wrzącej wody Do naczynia wlać 100 g wody, włożyć koszyczek. Do koszyczka odważyć...
-
Składniki: 3 arkusze mrożonego ciasta francuskiego 2 budynie waniliowe 800 ml mleka 1 łyżka mąki pszennej 500 ml smietany kremówki...