środa, 3 lipca 2013

Crumble z truskawkami i rabarbarem......Crumble aux fraises et rhubarbe

Składniki (dla 4 osób):
- 4 łodygi rabarbaru 
- 250 g truskawek  
- 150 g masła
- 75 g mąki 
- 100 g cukru
- 150 g śmietany

Kokilki wysmarować masłem.
 Rabarbar pokroić na 1 cm kawałki.
 Truskawki umyć, osuszyć i odciąć szypułki. Pokroić na połówki.
 W kokilkach ułożyć truskawki i rabarbar. Każdą porcję posypać 2 łyżeczkami cukru
 Mąkę posiekać z zimnym masłem dodać szczyptę soli, cukier i cukier waniliowy. Zagnieść na kruszonkę.
Kruszonką posypać owoce i lekko docisnąć. Wstawić do nagrzanego do 200 stopni piekarnika na około 25 minut.

Gorące crumble podawać z kleksem ze smietany posrodku !










Moja rada;
Cukier zwykły mozna zastapic cukrem trzcinowym. 
Do kruszonki można dodać ulubione dodatki: płatki owsiane, wiórki kokosowe, zmielone orzechy lub migdały. 

Clafoutis z wisniami i pianka ...........................Clafoutis mousseux aux cerises



Składniki (dla 6 osób):
- 400 g czarnej wiśni 
- 100 g mąki 
- 80 g cukru
- 3 jajka 
- 20 cl mleka 
- 1 szczypta soli
- 20 g masła
- cukier puder


Rozgrzac piekarnik do (210 °). Wyplukac  wiśnie, odcedzić  i dokładnie wysuszy ć(mozna wydrylowac). 
Zoltka,cukier i pozostale skladniki wymieszac z zimnym mlekiem.
 Wlać warstwę (1/2 cm) z ciasta na dnie wysypanej formy  i piec 3-4 minut, 
aż ciasto jest sztywne na wierzchu, w ten sposób wiśnie nie opadna na dno! Lekko ostudzic ciasto .
Ubic piane z bialek i wymieszać w pozostałym ciastem
,umozyc wisnie  w równej warstwie,posypać cukrem .
 Wlać ciasto na wiśnie i  piec 40 do 45 min.




 Podawaj clafoutis na ciepło lub zchłodzone!

Clafoutis z czereśniami......................Clafoutis aux cerises (type flan)


Clafoutis to smaczny deser z francuski.

 750 g wiśni 
- 3 jajka
- 1/2 l mleka 
- 150 g cukru
- 60 g mąki 
- 30 g masła
- 1 szczypta soli

30-40 dag czereśni lub wisni

Wykonanie:

Masło roztapiamy.
W misce roztrzepujemy jajka, dodajemy masło, cukier, mleko, wanilię i mąkę – mieszamy wszystko.
Z ciastem łączymy owoce i wylewamy do natłuszczonej i wysypanej bułka tartą formy żaroodpornej.
Pieczemy 25-30 min w 200°C



niedziela, 26 maja 2013

Stek z rekina w sosie curry.....................Steak de requin à la sauce au curry

Stek z rekina w sosie curry




Składniki (dla 4 osób):
- 4 steki z  rekina
- trochę oleju
- 30 cl śmietany
- 2 łyżki musztardy Dijon
- 2 łyżki miodu
- 2 łyżki octu
- 2 szczypty z curry
- sól i pieprz
- 2 szalotki


Usuń skórę ze stekow z rekina i wyplucz rybe.
 Następnie osusz papierowymi ręcznikami.
 Na patelnie wlej odrobine oleju i dodać części stekow tzn. poukladaj je ciasno jeden kawalek obok drugiego!
Zmniejszyć ogień i smazyc przez 5 minut z kazdej  strony!
 Gdy są podsmazone,gotowe zdjąć z ognia i przelozyc na ogrzany polmisek. Na innej patelni podsmażyć  na oleju posiekaną szalotke
  , połączyc ja ze śmietana, proszekiem curry, musztarda, sola i i pieprzem oraz dodać miód.
 Podgrzewać kilka minut, a następnie zalać steki z rekina .


Bon appétit.

piątek, 10 maja 2013

Tarta cytrynowa...................Tarte au citron

Na ciasto kruche:

- 250 g mąki
- 125 g masła
- 70 g cukru
- 2 żółtka jaj
- 5 ml wody
- 1 szczypta soli


NA KREM LEMON  
- 4 średnie cytryny 
- 150 g cukru 
- 3 jajka 
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej lub skrobi kukurydzianej

Na beze:
 - 2 białka
- 100 g cukru 
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

Ciasto podpiec i ostudzic.

 Umyć cytryny i  zdjac  skorke maszynka do zes  (bardzo cienko). Skórki wrzucic do rondla i wlac sok.  
Wsypac cukier i skrobię kukurydzianą. Wymieszać i ogrzewać az skorka bedzie miękka.Oziebic!
 Ubic jaja w oddzielnym pojemniku. Ubite  wymieszać z masa z cytryny.Wstawic do kapieli wodnej i nadal ubijac 
tak aby sie zaparzyly i masa zgestniala.
Teraz kolej na beze.
  Ubic białka na sztywna mase ze szczyptą soli , dodać cukier i proszeki y. 
Wylozyc na ciasto krem cytrynowy, na to beze 
Piec w wolnym piecu (120 ° C/150 ° C) tak aby beza sie przybrazowila (10 min)





Francuska zupa cebulowa.............Soupe à l'oignon



Składniki:
- 4 duże cebule
- 50 g masła
- 1 łyżka oleju
- 1 łyżka mąki
- 25 cl białego wina (opcja)
- 1 litr wody
- sól , pieprz ,
- 6 kromki czerstwej bulki
- 100 g sera zoltego,startego





Obrać i pokroić cebulę w polkrazki, usmażyć na  masle i oleju
Posypać  mąka, dodac gorącej wody , białego wina i doprawić.
 Przykryć i gotować delikatnie przez 20 minut.
 Przygotowac 4 miseczki do ktorych podzielic zupe.Na wierzch polozyc po kromce bulki i posypac zoltym serem.(można grzanki małe lub większe)
 Wstawic do nagrzanego piekarnika i zapiec az ser sie przypiecze(na rumiano).
Smacznego!





Moja sugestia:
Mozna do cebuli dodac 1-2 zabki czosnku.



Polecany post

Drożdżówki z dżemem (przepis na thermomix) :)