sobota, 9 marca 2013

Grzane wino......Vin chaud aux épices (Alsace)




 1 litr czerwonego wina (Bordeaux, Burgundia czy Pinot Noir)
- 250 g brązowego cukru
- 1 skórkę z cytryny
- 1 sk
órka pomarańczowa
- 2 laski cynamonu
- 2 gwiazdki anyżu
- 2 goździki
- 1 kawałek imbiru (lub mielony)
- 1 szczypta startej gałki muszkatołowej

Przygotowanie :
Wymieszać wszystkie składniki i doprowadzić do wrzenia bardzo powoli.
Grzac ale nie gotowac 5 minut.
Podawać na gorąco!


Alzacka tarta cebulowa.......Tarte à l'oignon d'Alsace




Na nadzienie:
- 250 g cebuli
- 100 g boczku
- 1 lub 2 łyżki oliwy z oliwek
 Na sos beszamelowy :
 - 50 cl mleka
 - 70 g mąki
- 50 g masła
- sól - pieprz
- gałka muszkatołowa
 - 2 żółtka jaja

Wykonanie;


Pokroic cebulę i usmażyć na niewielkiej ilości oleju, musi się lekko zabarwic.Podsmazyc pokrojony bekon na patelni.
 Przygotować sos beszamelowy:
 stopić masło w rondlu, dodać mąke i mleko ,mieszac  trzepaczka , aby uniknąć grudek.Doprawic sola , pieprzem i gałka muszkatołowa , zdjąć z ognia i wymieszać z żółtkami.
 Wylepic forme do tarty ciastem kruchym (przepis juz podalam).Wylozyc cebule i sos beszamelowy,posypac bekonem.
.Pieczemy ciasto w gorącym piekarniku 210 ° C okolo  25 minut

sobota, 23 lutego 2013

Sos winegret.........Vinaigrette française



Składniki na sos domowy podstawowy:

2 łyżki musztardy
1/3 szklanki octu (bialego lub czerwona)
1/2 szklanki oleju kukurydzianego
sol i pieprz (do smaku)

Wykonanie:
Najlepiej jest umiescic wszystkie skladniki w sloiku lub butelce i porządnie wstrząsnąć!
Aby zaoszczędzić czas wlozyc do blendera i gotowe!
Mozna przechowywac okolo 1-2 tygodnie w lodowce.

II wersja:
½ cebuli
½ pęczeka natki pietruszki
2 łyżki białego octu winnego
1 łyżeczka musztardy
1 łyżka majonezu
4 łyżki oleju  rzepakowego
sól i pieprz

III wersja:
-  40 cl oleju
- 20 cl octu
-  20 cl wody
- 20 cl musztarda
- 1 łyżka soli
- 1 łyżka pieprzu



Moja uwaga:
Jesli sos jest za kwasny dodac troszke cukru.....ja zawsze dodaje!

Endywia smakoszy.........Salade d'endives des gourmands




Składniki (dla 4 osób):
- 4 duże endywie
- 6 plasterków boczku
- 100 g sera Roquefort
- 100 g sera zoltego
- musztarda
- ocet jabłkowy
- olej
- pieprz

Przygotowanie:

Umyć i osuszyć endywie ,pokroic na małe paseczki (polplasterki).
 Pokroic na male kosteczki niebieski Roquefort, twardy ser zolty i boczek.
Wrzuć wszystkie skladniki do endywii.
Przygotować sos z łyżeczki musztardy, 1 łyżka octu ,  4 łyżkek oleju oraz  trochę soli i pieprzu.
Dobrze wymieszac!


Moja uwaga:
Prosze pamietac,ze salatki zawsze mieszamy dopiero przed podaniem lub na stole!
Do salatek z endywii mozna dodac orzechy,migdaly i inne bakalie ,ktore sie z nia wspaniale komponuja!!!

Salatka z endywi i moreli.......Salade d'endives aux abricots secs


Skladniki:
- 2-3 endywie
- 5 moreli suszonych(ja daje wiecej)
- orzechy wloskie,migdaly(po 2-3szt)
- ocet winny
- olej kukurydziany lub rzepakowy!
- sol,pieprz


Usunąć zewnętrzne liście cykorii, usunąć gorzki rdzeń.
Pokroić  na pół, a następnie pociąć na cienkie plasterki.
Pokroić drobno suszone morele i posiekac niezbyt drobno orzechy
Do salaterki wlac olej,ocet i doprawic sola i pieprzem.
Jezeli sos wydaje sie nam za kwasny mozna dodac szczypte cukru.
Wylozyc endywie i na wierzch posypac bakaliami.Pomieszac juz na stole.

Salatka z endywii z paluszkami krabowymi.......Endives avec des batonnets de crabe


Skladniki:

- 8 endywii
- 6 paluszkow  krabowych
- 4 plastry wedliny z piersi  kurczaka
- Gałka muszkatołowa
- Limonka
- Oliwa z oliwek,
- Szczypta cukru

-rozgrzac oliwę w woku
-pokroic cykorie w plasterki, umieścić ja w woku, dodac soku z limonki, szczypta cukru.
- pokroic paluszki krabowe i piersi z kurczaka  na małe kawałki.
- dodac je do woka na 10 minut pod koniec gotowania
-posypac gałka muszkatołową.

Mozna jesc na cieplo i na zimno!

Moja uwaga:
Jesli endywia jest b.gorzka dodac wiecej cukru.



Tarta z endywii i tunczyka........QUICHE AUX ENDIVES ET AU THON

Do ciasta:

- 200g mąki
- 100g masła
- 20g startego parmezanu
- 1 jajko
- 1 łyżka sera

Farsz:

- 2 endywie
- 1 cebula
- 1 puszka tuńczyka w solance
- 2 łyżki pesto ricotta-orzech (nie koniecznie)
- 20 cl płynnej śmietanki do ubijania
- 2 jajka
- Bazylia posiekana
- Sól i pieprz
- Tarty ser i pokrojona mozzarella


Zrobienie ciasta pomijam bo podane jest w innym poscie.

Na masle podsmazyc pokrojona cykorie, cebule  w ciągu 10 minut. Wlać śmietanę, doprawić i gotować przez 5 minut.
 Powoli ostudzić a następnie dodać roztrzepane jajka i posiekaną bazylię.
Rozgrzac piekarnik do 180 ° C.
Ciastem wylozyc blaszke. Posmarowac pesto i posypać płatkami tuńczyka. 
Przykryć przygotowanym farszem. Posypać serem i pokrojoną w kostkę mozzarella.
 Następnie piec 30 do 40 minut.



Polecany post

Drożdżówki z dżemem (przepis na thermomix) :)