środa, 23 listopada 2016
Konfitura z żurawiny
1 kg żurawiny
300 - 400 g cukru
1 szkl. wody
opcjonalnie:
sok z 1 cytryny
1 łyżeczka cynamonu
3/4 szklanki soku pomarańczy
Do żurawiny nadają się przyprawy takie jak:
goździki, anyż, cynamon, gałka muszkatołowa,
czarny pieprz, imbir oraz jabłka, świeże i suszone,
oraz rodzynki i cukier waniliowy.
Włożyć do garnka i zalać woda, następnie smażyć na wolnym ogniu.
aż do rozpadnięcia większości owoców.
Dodać do podsmażonej żurawiny leśnej 50 dag cukru kryształu i dobrze wymieszać i dalej smażyć.
Wyparzyć słoiki i zakrętki w piekarniku przez 10 minut w temperaturze 100 stopni C.
Gorący dżem nakładać do wyparzonych słoików i od razu zakręcać,
pozostawić do całkowitego wystudzenia.
Ż U R A W I N A
https://pl.wikipedia.org/wiki/%C5%BBurawina
Sok z żurawiny w Thermomixie
0,5 kg żurawiny
0,5 kg cukru
600 - 800 ml wrzącej wody
Do naczynia wlać 100 g wody, włożyć koszyczek.
Do koszyczka odważyć 500 g wypłukanej żurawiny, zamknąć pokrywę.
Nałożyć przystawkę varoma, wsypać do niej resztę żurawiny i zasypać cukrem
Wszystko razem gotować 20 min /temp.varoma/obr. 2-3
UWAGA !!!!
Sok może kipieć, proszę pilnować pod koniec gotowania i
wtedy ewentualnie "podkręcić" obroty na wyższe 7-8,
lub na chwilę przerwać gotowanie.
Nalewka z pigwy..................wspomnienie lata
Przepis podstawowy;
1 kg owoców pigwy
1 kg cukru,
1 l czystej wódki i
1 l spirytusu
=====================
Do aromatyzowania nalewki z pigwy;
1 laska wanilii
1/4 płaskiej łyżeczki cynamonu
2 goździki.
1/2 szkl miodu
Owoce pigwy trzeba dokładnie wypłukać, pokroić w ćwiartki, odrzucić pestki,
następnie zasypać cukrem. Zasypane cukrem owoce należy odstawić na 2-3 tygodnie –
koniecznie w zakręconych szczelnie słoikach.
Najlepiej, aby miejsce, w którym stać będą słoiki, było miejscem ciepłym.
Co kilka dni, dla lepszego efektu, wypada wstrząsnąć słojami.
Kilkanaście dni „leżakowania” sprawi, że wytworzy się syrop, który będzie stanowił
bazę pod nalewkę z pigwy – należy go zlać i połączyć z uprzednio wymieszaną ze spirytusem wódką.
Pozostałe owoce można zmiksować, odcisnąć z nich sok, następnie wraz z wanilią dodać do nalewki.
Po miesiącu trunek należy przecedzić (najlepiej przez gazę) i rozlać do butelek.
=================================
1 kg mocno dojrzałych owoców pigwy
1 szklanka cukru
3 łyżki miodu
100 ml rumu
0,5 l wódki sok
i skórka z połówki pomarańczy
Pigwę umyj, osusz, wydrąż gniazda nasienne.
Następnie owoce pokrój w kawałki, wrzuć do słoja i posyp cukrem.
Odstaw w ciepłym miejscu na kilka dni. Gdy pigwa puści sok dodaj dodać miód, rum, wódkę,
sok z połówki pomarańczy
i obraną skórkę (staraj się, by nie miała białego meszku).
Odstaw znów w ciepłe miejsce na około 6 tygodni - w tym czasie raz kiedyś potrząśnij słojem.
Po 6 tygodniach przecedź nalewkę (możesz to zrobić np. przez gęste sitko czy gazę).
Po odcedzeniu przelej do butelek.
Szczelnie zakręć i odłóż w chłodne, zacienione miejsce. Tak przygotowanej nalewce pozwól leżakować
(najlepiej kilka miesięcy, nawet pół roku).
Zapiekanka z wołowiną i makaronem
250 g ulubionego makaronu
500 g chudej mielonej wołowiny
1 cebula, posiekana
1 marchewka starta na tarce
1 słoik (750 g) sosu pomidorowego do spaghetti
1 szklanka sera żółtego startego na tarce lub w plasterkach
dowolna ilość sera typu feta
przyprawa do spaghetti
Ugotować makaron al dente w osolonej wodzie.
Rozgrzać piekarnik do temperatury 165 stopni C.
W międzyczasie, na patelni zrumienić wołowinę z cebulą i marchewką.
Ugotowany makaron wymieszać z sosem, serem i wołowiną.
Przełożyć do natłuszczonego naczynia żaroodpornego.
Piec przez 20 minut.
Proziaki domowej roboty...................cudownie mięciutkie i pachnące,
250 g mąki pszennej
200 g kefiru (lub jogurt naturalny, zsiadłe mleko)
malutka szczypta soli
cukier (ilośc wg uznania)
1/2 płaskiej łyżeczki sody oczyszczonej
1 jajko
Mąkę przesiać z sodą i solą, dodać jajko i jogurt, najlepiej po troszku, mieszając,
żeby ciasto nie było zbyt rzadkie. Wyrobić gładkie, elastyczne ciasto,
przykryć je miską i pozostawić na 15-20 minut, aby odpoczęło.
Podsypując mąką rozwałkować na grubość około 1,5 cm, szklanką wykroić krążki.
Smażyć na suchej patelni na wolnym ogniu,
po kilka minut z każdej strony, aż urosną i ładnie się zrumienią.
========================================
125 g mąki żytniej typ 720
200 g mąki pszennej typ 650
3/4 łyżeczki sody oczyszczonej
duża szczypta soli
około 3/4 jogurtu naturalnego, kefiru lub zsiadłego mleka
1 małe jajko
Mąkę przesiać z sodą i solą, dodać jajko i jogurt, najlepiej po troszku, mieszając,
żeby ciasto nie było zbyt rzadkie. Wyrobić gładkie, elastyczne ciasto,
przykryć je miską i pozostawić na 15-20 minut, aby odpoczęło.
Podsypując mąką rozwałkować na grubość około 1,5 cm, szklanką wykroić krążki.
Smażyć na suchej patelni na wolnym ogniu,
po kilka minut z każdej strony, aż urosną i ładnie się zrumienią.
wtorek, 4 października 2016
Zioła ł i przyprawy do mięs i potraw:
podstawa to sól i .......
do curry:
kurkuma, imbir, kardamon, korzeń lubczyku, kolendra, pieprz czarny, papryka słodka,
chili,cynamon.
do pizzy:
bazylia, oregano, cebula, czosnek, natka pietruszki, rozmaryn, pieprz czarny, tymianek.
do wołowiny:
koper, czosnek, kminek, lubczyk, liść laurowy, majeranek, oregano, papryka czerwona,
pieprz czarny, natka pietruszki, rozmaryn, jałowiec, cebula, chili i curry
do ziemiaków:
rozmaryn, sól, czosnek, cząber, kolendra, cebula, papryka słodka, majeranek, koperek,
chili, pieprz czarny, natka pietruszki, estragon
do bigosu:
czosnek, papryka słodka, kminek, cebula, kolendra, ziele angielskie, chili, pieprz czarny,
liść laurowy, majeranek
do mięsa grillowego:
majeranek, rozmaryn, tymianek, oregano, gałka muszkatołowa, biały i czarny pieprz,
czosnek, cebula, papryka, pieprz kajeński, curry, chili
do baraniny:
estragon, majeranek, papryka czerwona, pieprz czarny, ziele angielskie, koper, cząber, czosnek
, kminek, szałwia, cebula, natka pietruszki
do żeberek:
papryka słodka i ostra, imbir, czosnek, gorczyca, cukier, pieprz czarny, ziele angielskie, l
iście laurowe, cynamon, majeranek
do dziczyzny:
estragon, liść laurowy, kapary, pieprz czarny, goździki, ziele angielskie, rozmaryn, t
ymianek, jałowiec
do fasoli:
majeranek, papryka słodka, czosnek, gorczyca, kminek, kolendra, chili. liść laurowy,
cząber, cebula,papryka czerwona, estragon, koper, bazylia
do drobiu:
cząber, estragon, bylica pospolita, nasiona kminku, majeranek, papryka, pieprz czarny, seler,
rozmaryn, tymianek, cebula, curry.
extra do piersi z kurczaka : sól, pieprz, cynamon, imbir, gałka muszkatołowa, oregano, bazylia,
papryka słodka/ostra, kurkuma, curry
do cielęciny:
czosnek, cebula, gorczyca, papryka słodka, pieprz czarny, bazylia, koperek,
ziele angielskie, liście laurowe, majeranek, gałka muszkatołowa, papryka czerwona, natka pietruszki,
rozmaryn, szałwia, seler, cebula, kapary, curry
do gulaszu:
czosnek, papryka słodka, gorczyca, chili, cząber, tymianek, cebula, kolendra, majeranek, kminek,
do ryb:
czosnek, bazylia, gorczyca, imbir, cukier, natka pietruszki, sok z cytryny, rozmaryn, cebula,
bazylia, cząber, koper, trybula ogrodowa, lubczyk, liść laurowy, papryka, pieprz, tymianek, cebula
do wieprzowiny:
czosnek, gorczyca, kminek, kolendra, papryka słodka, cząber, chili, czosnek, liść laurowy, moód ,
majeranek, papryka czerwona, pieprz czarny, rozmaryn, szałwia, tymianek, cebula, lubczyk, curry.
do indyka:
papryka słodka, czosnek, cebula, pomidor suszony, cukier, bazylia, chili, pieprz czarny,
gałka muszkatołowa, kurkuma.
do wołowiny:
bazylia, cząber, estragon, kminek (nasiona), lebiodka, liść laurowy, lubczyk (nasiona), majeranek
(do zapiekanek), mięta, mięta pieprzowa, pietruszka, rozmaryn, szałwia, trybula, tymianek..
do wątróbki:
bazylia, estragon, koper, majeranek, szałwia.
środa, 7 września 2016
Ciasto śliwkowe z lekką pianką.................cudowny smak lata.
500 g śliwek
Kruche ciasto:
2,5 szklanki mąki pszennej (można dać krupczatkę)
250 g masła (zimnego)
2 łyżeczki proszku do pieczenia
3 łyżki cukru pudru
5 żółtek
Masło pokroić w kostkę, szybko zagnieść z pozostałymi składnikami ciasta
Jeśli ciasto będzie zbyt sypkie, dodać 1 - 2 łyżki wody.
Podzielić na 2 części - około 60% i 40%, każdą zawinąć w folię spożywczą, zamrozić .
Mozna ciasto zrobić dzien wczesniej.
Blachę o wymiarach 33 x 20 cm wysmarować masłem,
wyłożyć papierem do pieczenia.
Na spód zetrzeć na tarce większą część ciasta (60%), lekko przyklepać dłonią i wyrównać.
Podpiec na złoty kolor w temperaturze 190oC przez około 20 minut.
Wystudzić!
Budyniowa pianka:
5 białek
1 szklanka cukru
16 g domowego cukru waniliowego
2 opakowania budyniu waniliowego
1/2 szklanki oleju słonecznikowego
Śliwki umyć, przepołowić i wypestkować.
Kiedy podpieczony spód jest wystudzony, ubić białka
na sztywno, powoli, łyżka po łyżce wsypywać
cukier i cukier waniliowy, cały czas ubijając na najwyższych obrotach.
Następnie powoli wsypywać proszek budyniowy, cały czas miksując, by dobrze się rozpuścił.
Następnie cienką stróżką wlewać olej dalej miksując.
Na podpieczony, zimny spód ciasta wyłożyć ubitą pianę.
Wyrównać i poukładać śliwki. Owoce lekko wepchnąć w pianę.
Na wierzch zetrzeć resztę zamrożonego ciasta (40%).
Piec w temperaturze 190 C przez około 30 - 40 minut.
Subskrybuj:
Posty (Atom)
Polecany post
-
Składniki 300 g masy kajmakowej 250 g śmietany, min. 30% tłuszczu 120 g espresso, zaparzonego 350 g wódki Do naczynia miksującego włożyć ma...
-
Składniki: 3 arkusze mrożonego ciasta francuskiego 2 budynie waniliowe 800 ml mleka 1 łyżka mąki pszennej 500 ml smietany kremówki...
-
0,5 kg żurawiny 0,5 kg cukru 600 - 800 ml wrzącej wody Do naczynia wlać 100 g wody, włożyć koszyczek. Do koszyczka odważyć...