środa, 22 czerwca 2016
Muffiny......................przepis podstawowy
Składniki mokre:
1 szklanka mleka
1/2 szklanki oleju
2 jajka
Składniki suche:
250 g mąki
1 niepełna szklanka cukru
1 cukier waniliowy
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Dodatki:
kakao, orzechy, gorzka czekolada,
skórka pomarańczowa, rodzynki, cukry waniliowe, rodzynki, płatki migdałowe i inne bakalie wg uznania
https://pl.wikipedia.org/wiki/Muffin
wtorek, 21 czerwca 2016
Garam Masala.......................... przyprawa z Indii
40 g kminu,
25 g kolendry owoce
20 g gorczycy
20 g nasion kardamonu lub zmielonego kardamonu
15 goździków,
15 zmielonego kwiatu muszkatołowego lub gałki
3 liście laurowe,
2 laski cynamonu lub 20 g mielonego
20 g imbiru mielonego
10 g kurkumy
10 g pieprzu cayenne,
20 g papryki słodkiej
10 g anyżu
Laski cynamonu połamać na kawałki, liście laurowe pokruszyć.
Przyprawy, oprócz kwiatu muszkatołowego, wrzucić na rozgrzaną patelnię i 2-3 minuty.Uważać żeby nie przypalić! Całość odstawić i ostudzić. Następnie zmielić na drobno, dodać zmielony kwiat muszkatołowy i resztę przypraw.
Garam masala można przechowywać w szczelnie zamkniętym słoiku przez 3-4 miesiące.
Wiadomości z WIKIPEDI
25 g kolendry owoce
20 g gorczycy
20 g nasion kardamonu lub zmielonego kardamonu
15 goździków,
15 zmielonego kwiatu muszkatołowego lub gałki
3 liście laurowe,
2 laski cynamonu lub 20 g mielonego
20 g imbiru mielonego
10 g kurkumy
10 g pieprzu cayenne,
20 g papryki słodkiej
10 g anyżu
Laski cynamonu połamać na kawałki, liście laurowe pokruszyć.
Przyprawy, oprócz kwiatu muszkatołowego, wrzucić na rozgrzaną patelnię i 2-3 minuty.Uważać żeby nie przypalić! Całość odstawić i ostudzić. Następnie zmielić na drobno, dodać zmielony kwiat muszkatołowy i resztę przypraw.
Garam masala można przechowywać w szczelnie zamkniętym słoiku przez 3-4 miesiące.
Wiadomości z WIKIPEDI
czwartek, 16 czerwca 2016
Biryani z kurczakiem....................... pyszne i sycące.
0,5 Kg kurczaka pokrojonego na male porcje
0,5 kg ryżu basmati
4 - 5 cebul (drobno pokrojonych w piórka)
150 g pomidorów (drobno pokrojonych)
150 ml jogurtu
225 ml oleju roślinnego
50 ml ghee
2 ziarenka kardamonu
1/2 laski cynamonu
2 całe ząbki
1 zielone papryki chili (krojone na pół)
Mały pęczek świeżej kolendry (drobno posiekanej)
Mały pęczek świeżej mięty (drobno posiekanej)
1/4 łyżeczki chili w proszku
1/4 łyżeczki proszku kolendry
1/4ł yżeczki garam masala
1/4 szklanki pasty imbirowo czosnkowej
Sól dla smaku
Umyć kurczaka
Cebule podsmażyć na brązowo i podzielić na połowę.
Natrzeć przyprawami w proszku,dodać pastę chili, jogurt, pół imbir , pastę czosnkowo-imbirowa, cebula
czosnek i kurkumę w proszku,połowę cebuli ,kolendrę ,pomidory, miętę i wstawić do lodówki na 3 - 4 h
W dużym garnku zagotować wodę dodać olej lub masło, -, goździki, cynamon, kardamon,
gałka muszkatołowa i ugotować ryz około 3-4 minuty
Musi być jeszcze wyczuwalnie twardawy.
Na dno garnka wyłożyć kurczaka,przykryć go ryżem i posypać połowa cebuli.Wierzch polać masłem i postawić na maleńki ogień. Gotować 40-50 minut.
Smacznego!
Marynowane liście winogron,,,,,,,,,,,na dolames, sermi
Duża iści winogron ,
Na zalewę:
1 l wody ,
1,5 łyżki soli
2-3 ząbki czosnku
baldachy kopru z nasionami
Zerwać 1 liście winogron.
Odciąć ogonki a liście umyć.
Liście wkładać do osolonego wrzątku, blanszować około 1 minuty, wyjąć,gdy stracą kolor.
Liście po wyjęciu z wrzątku włożyć do bardzo zimnej wody i schłodzić.
Nakładać po 10 liści na siebie i zwijać w ruloniki.
Ruloniki układać w słoju na baczność ,ciasno jeden przy drugim ,
tam gdzie dziurka, wtykamy ząbek czosnku , żeby nie miały zbyt luźno.
Wodę zagotowujemy z solą i gorącą zalewą zalewamy liście w słoikach .
Odwracamy do góry dnem , a na drugi dzień pasteryzujemy 20 minut
====================================
Faszerowane liście winogron czyli turecka Sarma
250 g wołowego mięsa mielonego
2 szklanki ryżu
duża cebula
świeża mięta
łyżka salçy pasty pomidorowej
1/2 szklanki oliwy z oliwek
sól
pieprz
kumin
opcjonalnie odrobina pul biber czyli ostrej papryki w płatkach
sok z cytryny
Świeże liście należy obgotować w słonej wodzie z dodatkiem soku z cytryny.
Można tez użyć gotowe, już zamarynowane liście,
Cebulę i mięte drobno siekamy, dodajemy umyty ryż, mięso, oliwę, pastę pomidorową i przyprawy, dokładnie mieszamy
i faszerujemy wcześniej przygotowane liście winogron zwijając je jak gołąbki.
Zwiniętą sarmę układamy ściśle warstwami jedna przy drugiej w garnku. Zalewamy lekko osoloną wodą i odrobiną oliwy.
Przykrywamy pokrywką a jeśli trzeba to na wierzch kładziemy talerz żeby były ściśnięte i nie ,,pływały,, w garnku.
Gotujemy około 45 minut. Należy kontrolować co dzieje się w garnku, jeśli woda wyparuje należy dolać wrzątku.
Czas gotowania zależy od liści, jeśli są młode i miękkie gotowanie będzie trwało krócej.
Na zalewę:
1 l wody ,
1,5 łyżki soli
2-3 ząbki czosnku
baldachy kopru z nasionami
Zerwać 1 liście winogron.
Odciąć ogonki a liście umyć.
Liście wkładać do osolonego wrzątku, blanszować około 1 minuty, wyjąć,gdy stracą kolor.
Liście po wyjęciu z wrzątku włożyć do bardzo zimnej wody i schłodzić.
Nakładać po 10 liści na siebie i zwijać w ruloniki.
Ruloniki układać w słoju na baczność ,ciasno jeden przy drugim ,
tam gdzie dziurka, wtykamy ząbek czosnku , żeby nie miały zbyt luźno.
Wodę zagotowujemy z solą i gorącą zalewą zalewamy liście w słoikach .
Odwracamy do góry dnem , a na drugi dzień pasteryzujemy 20 minut
====================================
Faszerowane liście winogron czyli turecka Sarma
250 g wołowego mięsa mielonego
2 szklanki ryżu
duża cebula
świeża mięta
łyżka salçy pasty pomidorowej
1/2 szklanki oliwy z oliwek
sól
pieprz
kumin
opcjonalnie odrobina pul biber czyli ostrej papryki w płatkach
sok z cytryny
Świeże liście należy obgotować w słonej wodzie z dodatkiem soku z cytryny.
Można tez użyć gotowe, już zamarynowane liście,
Cebulę i mięte drobno siekamy, dodajemy umyty ryż, mięso, oliwę, pastę pomidorową i przyprawy, dokładnie mieszamy
i faszerujemy wcześniej przygotowane liście winogron zwijając je jak gołąbki.
Zwiniętą sarmę układamy ściśle warstwami jedna przy drugiej w garnku. Zalewamy lekko osoloną wodą i odrobiną oliwy.
Przykrywamy pokrywką a jeśli trzeba to na wierzch kładziemy talerz żeby były ściśnięte i nie ,,pływały,, w garnku.
Gotujemy około 45 minut. Należy kontrolować co dzieje się w garnku, jeśli woda wyparuje należy dolać wrzątku.
Czas gotowania zależy od liści, jeśli są młode i miękkie gotowanie będzie trwało krócej.
poniedziałek, 23 maja 2016
Kluski śląskie .........przepis tradycyjny
1 kg ziemniaków
mąka ziemniaczana
1 jajko (opcjonalnie)
Sól (do wody)
Gotujemy ziemniaki w mundurkach, przeciskamy przez praskę i zostawiamy do przestygnięcia.
Na stolnicy formujemy z nich kopczyk
Masę dzielimy na 4 części , jedną ćwiartkę wyjmujemy
a puste miejsce wsypujemy "na równo" mąkę ziemniaczaną.
Wyrabiamy ciasto. W wersji na bogato dodając jajko.
Z masy formujemy cztery równe wałeczki, które kroimy na jednakowe kawałki.
W szerokim garze zagotowujemy osoloną wodę.
Z ciasta lepimy lekko spłaszczone kuleczki z dziurką w środku.(te dziurki robię drugą stroną drewnianej łyżki)
Wrzucamy kluski do wrzącej wody. Gotujemy, aż wypłyną no i może jeszcze minutkę!
mąka ziemniaczana
1 jajko (opcjonalnie)
Sól (do wody)
Gotujemy ziemniaki w mundurkach, przeciskamy przez praskę i zostawiamy do przestygnięcia.
Na stolnicy formujemy z nich kopczyk
Masę dzielimy na 4 części , jedną ćwiartkę wyjmujemy
a puste miejsce wsypujemy "na równo" mąkę ziemniaczaną.
Wyrabiamy ciasto. W wersji na bogato dodając jajko.
Z masy formujemy cztery równe wałeczki, które kroimy na jednakowe kawałki.
W szerokim garze zagotowujemy osoloną wodę.
Z ciasta lepimy lekko spłaszczone kuleczki z dziurką w środku.(te dziurki robię drugą stroną drewnianej łyżki)
Wrzucamy kluski do wrzącej wody. Gotujemy, aż wypłyną no i może jeszcze minutkę!
Kociołek z ogniska........na weekendowe biesiadowanie
Zapraszam Was na kociołek z ogniska. To świetna alternatywa grillowania, to poezja smaków pieczonego ziemniaka, kapusty
,kurczaka , kiełbasy.
Polecam
SKŁADNIKI: (proporcje zależą od wielkości kociołka
- ziemniaki pokrojone w średnie plastry
- kiełbasa pokrojona w kostkę
- boczek pokrojony w kostkę
- cebula pokrojona w średnie półksiężyce
- czosnek posiekany
- biała kapusta
- marchew pokrojona w talarki
- pieczarki
- przyprawy wg Waszego gustu
Wyczyszczony kociołek smarujemy dość grubo tłuszczem. Nie wyścielamy kociołka folią aluminiową!!!!!
Folia aluminiowa jest niebezpieczna dla zdrowia!!!!
http://kobieta.onet.pl/zdrowie/folia-aluminiowa-niebezpieczna-dla-zdrowia-naukowcy-ostrzegaja/jvjyxl
Dno i brzegi odkładamy liściami kapusty.....można położyć na samo dno skórę z boczku lub plastry słoniny
Następnie układamy warstwami:
- ziemniaki, co warstwę solimy i posypujemy ulubionymi ziołami np: rozmarynem
- cebulę
- wymieszaną kiełbasę z boczkiem
- kapustę można poszatkowac i przesypać warstwy ziemiaków i kiełbasy
- marchewkę
Składniki ubijamy, by do kociołka weszło ich jak najwięcej, ponieważ podczas pieczenia i tak opadną.
Ostatnią warstwą powinna być kapusta lub ziemniaki.
Ważne by wszystko było dobrze przyprawione, tak jak lubimy...
Tak przygotowane naczynie stawiamy nad ogniskiem lub zawieszamy nad ogniskiem , w którym jest już sporo żaru
ogrzewającego go od spodu. Potrawa musi sie prażyć około 1 godzinę i 15 minut
JAK ZAKONSERWOWAĆ KOCIOŁEK ŻELIWNY
http://kociolekzeliwny.eu/jak-zakonserwowac-kociolek-zeliwny/
S M A C Z N E G O
,kurczaka , kiełbasy.
Polecam
SKŁADNIKI: (proporcje zależą od wielkości kociołka
- ziemniaki pokrojone w średnie plastry
- kiełbasa pokrojona w kostkę
- boczek pokrojony w kostkę
- cebula pokrojona w średnie półksiężyce
- czosnek posiekany
- biała kapusta
- marchew pokrojona w talarki
- pieczarki
- przyprawy wg Waszego gustu
Wyczyszczony kociołek smarujemy dość grubo tłuszczem. Nie wyścielamy kociołka folią aluminiową!!!!!
Folia aluminiowa jest niebezpieczna dla zdrowia!!!!
http://kobieta.onet.pl/zdrowie/folia-aluminiowa-niebezpieczna-dla-zdrowia-naukowcy-ostrzegaja/jvjyxl
Dno i brzegi odkładamy liściami kapusty.....można położyć na samo dno skórę z boczku lub plastry słoniny
Następnie układamy warstwami:
- ziemniaki, co warstwę solimy i posypujemy ulubionymi ziołami np: rozmarynem
- cebulę
- wymieszaną kiełbasę z boczkiem
- kapustę można poszatkowac i przesypać warstwy ziemiaków i kiełbasy
- marchewkę
Składniki ubijamy, by do kociołka weszło ich jak najwięcej, ponieważ podczas pieczenia i tak opadną.
Ostatnią warstwą powinna być kapusta lub ziemniaki.
Ważne by wszystko było dobrze przyprawione, tak jak lubimy...
Tak przygotowane naczynie stawiamy nad ogniskiem lub zawieszamy nad ogniskiem , w którym jest już sporo żaru
ogrzewającego go od spodu. Potrawa musi sie prażyć około 1 godzinę i 15 minut
JAK ZAKONSERWOWAĆ KOCIOŁEK ŻELIWNY
http://kociolekzeliwny.eu/jak-zakonserwowac-kociolek-zeliwny/
S M A C Z N E G O
poniedziałek, 16 maja 2016
Cottage pie.....angielska pyszna zapiekanka
Na Puree ziemniaczane:
ok. 700 g ziemniaków
3 łyżki masła
mleko
sól
pieprz
2 łyżki oleju
2 średnie cebule
4 ząbki czosnku
2 średnie marchewki
800 g wołowego mięsa mielonego
400 ml bulionu wołowego
puszka pomidorów krojonych lub przecier
sól
pieprz
Na dużej patelni rozgrzać olej i na średnim ogniu zeszklić cebulę razem z marchewką, często mieszając, przez ok. 5 minut.
Dodać mielone mięso, zwiększyć ogień i smażyć mieszając przez 5 minut. Dodać przecier pomidorowy i smażyć przez 5 minut.
Wlać trochę wody lub bulionu i sos worcestershire. Doprowadzić do wrzenia, przykryć,
zmniejszyć ogień i gotować przez około 10 minut .
Zdjąć pokrywę i gotować przez 10 - 15 minut, aż płyn wyparuje. Dodać tymianek, doprawić solą
oraz świeżo zmielonym czarnym pieprzem.
Wyłożyć do niedużego naczynia żaroodpornego o wymiarach około 17 x 17 cm
Purée ziemniaczane: Ziemniaki obrać , pokroić na średniej wielkości kawałki i ugotować.
Odsączyć, chwilę odparować, dodać mleko i gałkę muszkatołową, zrobić gładkie purée praską do ziemniaków.
Doprawić solą oraz pieprzem.
Piekarnik nagrzać do 180 stopni C. Wyłożyć purée na mięso, posypać tartym serem cheddar.
Piec przez 25 minut, aż wierzch się zarumieni .
ok. 700 g ziemniaków
3 łyżki masła
mleko
sól
pieprz
2 łyżki oleju
2 średnie cebule
4 ząbki czosnku
2 średnie marchewki
800 g wołowego mięsa mielonego
400 ml bulionu wołowego
puszka pomidorów krojonych lub przecier
sól
pieprz
Na dużej patelni rozgrzać olej i na średnim ogniu zeszklić cebulę razem z marchewką, często mieszając, przez ok. 5 minut.
Dodać mielone mięso, zwiększyć ogień i smażyć mieszając przez 5 minut. Dodać przecier pomidorowy i smażyć przez 5 minut.
Wlać trochę wody lub bulionu i sos worcestershire. Doprowadzić do wrzenia, przykryć,
zmniejszyć ogień i gotować przez około 10 minut .
Zdjąć pokrywę i gotować przez 10 - 15 minut, aż płyn wyparuje. Dodać tymianek, doprawić solą
oraz świeżo zmielonym czarnym pieprzem.
Wyłożyć do niedużego naczynia żaroodpornego o wymiarach około 17 x 17 cm
Purée ziemniaczane: Ziemniaki obrać , pokroić na średniej wielkości kawałki i ugotować.
Odsączyć, chwilę odparować, dodać mleko i gałkę muszkatołową, zrobić gładkie purée praską do ziemniaków.
Doprawić solą oraz pieprzem.
Piekarnik nagrzać do 180 stopni C. Wyłożyć purée na mięso, posypać tartym serem cheddar.
Piec przez 25 minut, aż wierzch się zarumieni .
Subskrybuj:
Posty (Atom)
Polecany post
-
Składniki 300 g masy kajmakowej 250 g śmietany, min. 30% tłuszczu 120 g espresso, zaparzonego 350 g wódki Do naczynia miksującego włożyć ma...
-
Składniki: 3 arkusze mrożonego ciasta francuskiego 2 budynie waniliowe 800 ml mleka 1 łyżka mąki pszennej 500 ml smietany kremówki...
-
0,5 kg żurawiny 0,5 kg cukru 600 - 800 ml wrzącej wody Do naczynia wlać 100 g wody, włożyć koszyczek. Do koszyczka odważyć...