środa, 16 grudnia 2015

Tarta z porem............ czyli pomysł na kolacje


CIASTO 
300 g mąki 
szczypta soli
4 łyżki lodowatej wody
150 g masła

FARSZ
1/2 serka pleśniowego wg uznania i gustu 
2 pory, umyte, pokrojone na półplasterki
2 łyżki masła
300 ml gęstej śmietany 18% lub jogurtu greckiego
sól
pieprz
2 - 4 jaja
szczypta gałki muszkatołowej



Wszystkie składniki ciasta zagniatamy do uzyskania jednolitej konsystencji. 
Następnie zawijamy w folię spożywczą i wkładamy do lodówki  na całą noc

Na patelni rozgrzewamy masło, wrzucamy  pory pokrojone na drobno i solimy. Delikatnie smażymy i  doprawiamy wg uznania.
Osobno w misce roztrzepujemy  jaja , dodajemy śmietanę ,szczyptę gałki muszkatołowej, świeżo mieloną sól i pieprz
Ser kroimy w plastry. 
Blaszke wylepiamy ciastem , wykładamy mase z porów  i wkładamy do piekarnika na 10 - 15 min
Ciasto wyjmujemy z piekarnika, na wierzch  wykładamy ser,  zalewamy masą jajeczną.
Całość pieczemy jeszcze do zarumienienia około 20 min. w temperaturze około 200 stopni C.






Bułeczki maślane....pyszne na śniadanie!

500 g mąki pszennej typ 550 lub 650
250 ml mleka
80 g masła
7 g suszonych drożdży lub 15 g świeżych
1/2 łyżeczki soli80 g cukru


Mąkę przesiewamy do miski
W rondelku rozpuszczamy masło, dodajemy mleko i podgrzewamy,studzimy, aby płyn był letni, lecz nie gorący.
Do mąki dodajemy drożdże, cukier, sól. Powoli wlewamy  płyn i zaczynamy wyrabiać ciasto na bułeczki. 
Około 5 - 7min.
Ciasto przekładamy do misy, przykrywamy ją folią lub ściereczką i stawiamy w ciepłym miejscu bez przeciągów.
Po godzinie wyrośnięte ciasto dzielimy na 6-8 części i z każdej z nich formujemy okrągłą bułeczkę.
 Przyszłe bułeczki kładziemy na blasze wyłożonej pergaminem, przykrywamy ściereczką i zostawiamy do wyrośnięcia na 30 minut.
Piekarnik rozgrzewamy do 220 stopni. Bułeczki pieczemy przez 12-15 minut, aż będą rumiane.
 Studzimy na kuchennej kratce.




niedziela, 25 października 2015

Rogaliki zatapiane............kruche na zewnątrz i mięciutkie w środku !

Składniki:
500 g mąki pszennej 
200 g roztopionego masła 
30 g świeżych drożdży lub 1 i 1/2 suszonych (instant)
2 łyżki cukru
2 łyżki mleka
½ szklanki kwaśnej śmietany
2 jajka

Dodatkowo:
1 szklanka dowolnej, gęstej konfitury albo dżemu
1 rozkłócone jajko
1/2 szklanki cukru do posypania



Mleko podgrzać, wsypać cukier, drożdże i rozetrzeć na płynną pastę. Odstawić do spienienia.
Do miski wsypać mąkę, dodać jajka, śmietanę, zaczyn i roztopione a następie ostudzone masło.
 Dobrze wyrobić,włożyć je do dużego, szczelnego woreczka, zawiązać albo ściągnąć gumką . 
Dużą garnek napełnić bardzo zimną wodą. Umieścić w niej woreczek z ciastem i poczekać aż cisato wypłynie na wierzch (około 15 - 20 minut).


Po tym czasie przełożyć ciasto na stolnicę i podzielić na około 4 części. Każdą z nich rozwałkować na okrąg,podzielić
  na 8 - 12 trójkątów. Na każdym umieścić łyżeczkę dżemu. 
Zwinąć w rogalik, od szerokiej strony,smarować rozkłóconym żółtkiem i posypać cukrem



Piec około 20 minut (do zbrązowienia) w temperaturze 180 stopni C. Studzić na kratce. 



czwartek, 8 października 2015

Tarte flambe albo ................. Flammkuchen (Alsace)





Ciasto:
1 szkl mąki pszennej
1 szkl mąki durum (semoliny)
1 łyżka oliwy z oliwek
125 ml ciepłej wody ( może ciut plus)
1 łyżeczka soli



 Mieszamy składniki i ugniatamy ciasto tak długo, aż będzie gładkie i elastyczne.
 W razie potrzeby dodać albo więcej wody, albo mąki.
 Ciasto uformować na kształt kuli, przykryć ściereczką i odłożyć na pół godziny, żeby troszkę "odpoczęło".





Nadzienie:
200 g gęstej śmietany 30% (creme fraiche)
lub pół na pół serka homogenizowanego i śmietany 30-tki
2 cebule średniej wielkości
250 g bekonu  lub boczku cienko pokrojonego w słupki
sól i świeżo mielony pieprz





 Śmietanę doprawić solą i pieprzem. Cebulę pokroić w piórka,
Ciasto rozwałkować bardzo cienko, posmarować creme fraiche, ułożyć cebulę i bekon, przełożyć na rozgrzany kamień lub blaszkę,
 piec w piekarniku ok 10 minut. Brzegi ciasta powinny być ciemnozłote.




U mnie jeszcze z serem Munster...:)




Munster (ser)

Z Wikipedii, wolnej encyklopedii
        


Ser munster
Munster - rodzaj francuskiego sera, który jest produkowany z krowiego mleka. Ser ten jest zaliczany do serów podpuszczkowych, dojrzewających, a także miękkich. Smak sera munster jest nieco kwaskowy. Ser ten charakteryzuje również aromatyczny zapach.

środa, 7 października 2015

Pierożki smażone w głębokim tłuszczu

2 szklanki mąki, 
1 łyżeczka proszku do pieczenia, 
1 łyżeczka soli, 
1 jajo, 
2 łyżki oleju, 
2 łyżki octu, 
2 łyżki masła.

Farsz jak na pierogi z mięsem lub mięso przyprawione jak na kotlety mielone.



 Wszystkie składniki ciasta wymieszać, dodając tyle ciepławej wody żeby ciasto było wolne i miękkie. 
Wałkować grubo ,bardzo grubo! wyciąć kółka... 
Nakładać farsz zaklejając lekko tylko w kilku miejscach. Jak pączki a nie jak w naszych pierogach. 
Wystarczy po prostu złapać w kilku miejscach. Wrzucać na gorący tłuszcz. Zrumienić z obu stron. 



Złote wyjmować i odkładać na papierowy ręcznik.

Zielone szparagi smażone na maśle ..............z bułeczką tartą i ulubionym sosem

2 pęczki zielonych szparagów
3 łyżki oliwy
4 łyżki masła
sól
pieprz mielony biały


Oczyścić szparagi delikatnie ścinając zdrewniałe  końcówki
Związane wsadzić do wysokiego garnka i dotować na małym ogniu.
Zielone będą gotowe po około 8, a białe po 10-15 minutach.
 Na dużej patelni rozgrzać masło i na gorącą wrzucić szparagi .
Smażyć przewracając lub podrzucając patelnią,posypać bułką tartą. Poczekać aż masło się zrumieni i nabierze lekko orzechowego smaku. 


Posolić i lekko popieprzyć szparagi.
Podawać z ulubionym sosem np. chrzanowym



Ciasteczka owsiano orzechowe......ze słonecznikiem




2 jajka
1 1/2 szkl płatków owsianych górskich 
3/4 szkl  orzechów włoskich posiekanych 
1/2 szkl słonecznika
2 szkl mąki pszennej
1/2 szkl cukru
1 łyżka cukru waniliowego
2/3 kostki masła
2 łyżki miodu 
1 łyżka mleka (może troszke wiecej)
1/2 łyżeczki sody( ciasteczka będą bardziej chrupkie)




Do miski wsypujemy płatki owsiane, posiekane orzechy oraz słonecznik (podpieczony na suchej patelni)
Dodajemy mąkę,cukier, cukier waniliowy,sodę i wszystko mieszamy


W osobnej misce  rozpuszczamy masło,oraz miód.
Wlewamy do suchych składników, wszystko mieszamy razem ,dodajemy łyżkę zimnego mleka i zagniatamy ciasto.
Blachę wykładamy papierem do pieczenia, bierzemy troszkę ciasta i formujemy kulkę, następnie dokładnie spłaszczamy,
 ciasto dobrze się formuje, nie kruszy się, jest plastyczne.  


Ciasteczka układamy w odstępach, bo troszkę podrosną.
Jeżeli nie chcemy by podrosły nie dodajemy sody.   





Polecany post

Drożdżówki z dżemem (przepis na thermomix) :)