500 g mąki pszennej typ 550 lub 650
250 ml mleka
80 g masła
7 g suszonych drożdży lub 15 g świeżych
1/2 łyżeczki soli80 g cukru
Mąkę przesiewamy do miski
W rondelku rozpuszczamy masło, dodajemy mleko i podgrzewamy,studzimy, aby płyn był letni, lecz nie gorący.
Do mąki dodajemy drożdże, cukier, sól. Powoli wlewamy płyn i zaczynamy wyrabiać ciasto na bułeczki.
Około 5 - 7min.
Ciasto przekładamy do misy, przykrywamy ją folią lub ściereczką i stawiamy w ciepłym miejscu bez przeciągów.
Po godzinie wyrośnięte ciasto dzielimy na 6-8 części i z każdej z nich formujemy okrągłą bułeczkę.
Przyszłe bułeczki kładziemy na blasze wyłożonej pergaminem, przykrywamy ściereczką i zostawiamy do wyrośnięcia na 30 minut.
Piekarnik rozgrzewamy do 220 stopni. Bułeczki pieczemy przez 12-15 minut, aż będą rumiane.
Studzimy na kuchennej kratce.
środa, 16 grudnia 2015
niedziela, 25 października 2015
Rogaliki zatapiane............kruche na zewnątrz i mięciutkie w środku !
Składniki:
500 g mąki pszennej
200 g roztopionego masła
30 g świeżych drożdży lub 1 i 1/2 suszonych (instant)
2 łyżki cukru
2 łyżki mleka
½ szklanki kwaśnej śmietany
2 jajka
Dodatkowo:
1 szklanka dowolnej, gęstej konfitury albo dżemu
1 rozkłócone jajko
1/2 szklanki cukru do posypania
Mleko podgrzać, wsypać cukier, drożdże i rozetrzeć na płynną pastę. Odstawić do spienienia.
Do miski wsypać mąkę, dodać jajka, śmietanę, zaczyn i roztopione a następie ostudzone masło.
Dobrze wyrobić,włożyć je do dużego, szczelnego woreczka, zawiązać albo ściągnąć gumką .
Dużą garnek napełnić bardzo zimną wodą. Umieścić w niej woreczek z ciastem i poczekać aż cisato wypłynie na wierzch (około 15 - 20 minut).
Po tym czasie przełożyć ciasto na stolnicę i podzielić na około 4 części. Każdą z nich rozwałkować na okrąg,podzielić
na 8 - 12 trójkątów. Na każdym umieścić łyżeczkę dżemu.
Zwinąć w rogalik, od szerokiej strony,smarować rozkłóconym żółtkiem i posypać cukrem
Piec około 20 minut (do zbrązowienia) w temperaturze 180 stopni C. Studzić na kratce.
500 g mąki pszennej
200 g roztopionego masła
30 g świeżych drożdży lub 1 i 1/2 suszonych (instant)
2 łyżki cukru
2 łyżki mleka
½ szklanki kwaśnej śmietany
2 jajka
Dodatkowo:
1 szklanka dowolnej, gęstej konfitury albo dżemu
1 rozkłócone jajko
1/2 szklanki cukru do posypania
Mleko podgrzać, wsypać cukier, drożdże i rozetrzeć na płynną pastę. Odstawić do spienienia.
Do miski wsypać mąkę, dodać jajka, śmietanę, zaczyn i roztopione a następie ostudzone masło.
Dobrze wyrobić,włożyć je do dużego, szczelnego woreczka, zawiązać albo ściągnąć gumką .
Dużą garnek napełnić bardzo zimną wodą. Umieścić w niej woreczek z ciastem i poczekać aż cisato wypłynie na wierzch (około 15 - 20 minut).
Po tym czasie przełożyć ciasto na stolnicę i podzielić na około 4 części. Każdą z nich rozwałkować na okrąg,podzielić
na 8 - 12 trójkątów. Na każdym umieścić łyżeczkę dżemu.
Zwinąć w rogalik, od szerokiej strony,smarować rozkłóconym żółtkiem i posypać cukrem
Piec około 20 minut (do zbrązowienia) w temperaturze 180 stopni C. Studzić na kratce.
czwartek, 8 października 2015
Tarte flambe albo ................. Flammkuchen (Alsace)
Ciasto:
1 szkl mąki pszennej
1 szkl mąki durum (semoliny)
1 łyżka oliwy z oliwek
125 ml ciepłej wody ( może ciut plus)
1 łyżeczka soli
Mieszamy składniki i ugniatamy ciasto tak długo, aż będzie gładkie i elastyczne.
W razie potrzeby dodać albo więcej wody, albo mąki.
Ciasto uformować na kształt kuli, przykryć ściereczką i odłożyć na pół godziny, żeby troszkę "odpoczęło".
Nadzienie:
200 g gęstej śmietany 30% (creme fraiche)
lub pół na pół serka homogenizowanego i śmietany 30-tki
2 cebule średniej wielkości
250 g bekonu lub boczku cienko pokrojonego w słupki
sól i świeżo mielony pieprz
Śmietanę doprawić solą i pieprzem. Cebulę pokroić w piórka,
Ciasto rozwałkować bardzo cienko, posmarować creme fraiche, ułożyć cebulę i bekon, przełożyć na rozgrzany kamień lub blaszkę,
piec w piekarniku ok 10 minut. Brzegi ciasta powinny być ciemnozłote.
U mnie jeszcze z serem Munster...:)
Munster (ser)
Z Wikipedii, wolnej encyklopedii
Munster - rodzaj francuskiego sera, który jest produkowany z krowiego mleka. Ser ten jest zaliczany do serów podpuszczkowych, dojrzewających, a także miękkich. Smak sera munster jest nieco kwaskowy. Ser ten charakteryzuje również aromatyczny zapach.
środa, 7 października 2015
Pierożki smażone w głębokim tłuszczu
2 szklanki mąki,
1 łyżeczka proszku do pieczenia,
1 łyżeczka soli,
1 jajo,
2 łyżki oleju,
2 łyżki octu,
2 łyżki masła.
Farsz jak na pierogi z mięsem lub mięso przyprawione jak na kotlety mielone.
Wszystkie składniki ciasta wymieszać, dodając tyle ciepławej wody żeby ciasto było wolne i miękkie.
Wałkować grubo ,bardzo grubo! wyciąć kółka...
Nakładać farsz zaklejając lekko tylko w kilku miejscach. Jak pączki a nie jak w naszych pierogach.
Wystarczy po prostu złapać w kilku miejscach. Wrzucać na gorący tłuszcz. Zrumienić z obu stron.
Złote wyjmować i odkładać na papierowy ręcznik.
1 łyżeczka proszku do pieczenia,
1 łyżeczka soli,
1 jajo,
2 łyżki oleju,
2 łyżki octu,
2 łyżki masła.
Farsz jak na pierogi z mięsem lub mięso przyprawione jak na kotlety mielone.
Wszystkie składniki ciasta wymieszać, dodając tyle ciepławej wody żeby ciasto było wolne i miękkie.
Wałkować grubo ,bardzo grubo! wyciąć kółka...
Nakładać farsz zaklejając lekko tylko w kilku miejscach. Jak pączki a nie jak w naszych pierogach.
Wystarczy po prostu złapać w kilku miejscach. Wrzucać na gorący tłuszcz. Zrumienić z obu stron.
Złote wyjmować i odkładać na papierowy ręcznik.
Zielone szparagi smażone na maśle ..............z bułeczką tartą i ulubionym sosem
2 pęczki zielonych szparagów
3 łyżki oliwy
4 łyżki masła
sól
pieprz mielony biały
Oczyścić szparagi delikatnie ścinając zdrewniałe końcówki
Związane wsadzić do wysokiego garnka i dotować na małym ogniu.
Zielone będą gotowe po około 8, a białe po 10-15 minutach.
Na dużej patelni rozgrzać masło i na gorącą wrzucić szparagi .
Smażyć przewracając lub podrzucając patelnią,posypać bułką tartą. Poczekać aż masło się zrumieni i nabierze lekko orzechowego smaku.
Posolić i lekko popieprzyć szparagi.
Podawać z ulubionym sosem np. chrzanowym
3 łyżki oliwy
4 łyżki masła
sól
pieprz mielony biały
Oczyścić szparagi delikatnie ścinając zdrewniałe końcówki
Związane wsadzić do wysokiego garnka i dotować na małym ogniu.
Zielone będą gotowe po około 8, a białe po 10-15 minutach.
Na dużej patelni rozgrzać masło i na gorącą wrzucić szparagi .
Smażyć przewracając lub podrzucając patelnią,posypać bułką tartą. Poczekać aż masło się zrumieni i nabierze lekko orzechowego smaku.
Posolić i lekko popieprzyć szparagi.
Podawać z ulubionym sosem np. chrzanowym
Ciasteczka owsiano orzechowe......ze słonecznikiem
2 jajka
1 1/2 szkl płatków owsianych górskich
3/4 szkl orzechów włoskich posiekanych
1/2 szkl słonecznika
2 szkl mąki pszennej
1/2 szkl cukru
1 łyżka cukru waniliowego
2/3 kostki masła
2 łyżki miodu
1 łyżka mleka (może troszke wiecej)
1/2 łyżeczki sody( ciasteczka będą bardziej chrupkie)
Do miski wsypujemy płatki owsiane, posiekane orzechy oraz słonecznik (podpieczony na suchej patelni)
Dodajemy mąkę,cukier, cukier waniliowy,sodę i wszystko mieszamy
W osobnej misce rozpuszczamy masło,oraz miód.
Wlewamy do suchych składników, wszystko mieszamy razem ,dodajemy łyżkę zimnego mleka i zagniatamy ciasto.
Blachę wykładamy papierem do pieczenia, bierzemy troszkę ciasta i formujemy kulkę, następnie dokładnie spłaszczamy,
ciasto dobrze się formuje, nie kruszy się, jest plastyczne.
Ciasteczka układamy w odstępach, bo troszkę podrosną.
Jeżeli nie chcemy by podrosły nie dodajemy sody.
wtorek, 6 października 2015
Wytrawne muffiny z mięsem
Składniki:
5 średniej wielkości ziemniaków,
1 cebula,
1 łyżka oleju,
2-3 łyżki mąki,
sól, pieprz czarny
1-2 jajka
farsz:
30-40 mięsa zmielonego
1 cebula,
sól, pieprz czarny
1 jajko
i odrobina oleju do posmarowania foremek.
odrobina sera żółtego do posypania
Mięso i podsmażoną na 1 łyżce oleju cebulą należy zemleć w maszynce. Ja preferuje mięso surowe! Zmielone i tak się usmaży....
Przyprawić do smaku.
Ziemniaki i cebulę ścieramy na tarce o małych oczkach, dodajemy jajko, mąkę i przyprawy, dokładnie mieszamy.
Ja robie to w Thermomixie.
Foremki do muffinek smarujemy oliwą. Następnie do każdej foremki nakładamy 1-2 łyżki ziemniaczanej masy
Na masie ziemniaczanej układamy 1-2 łyżki masy mięsnej.
Całość przykrywamy masą ziemniaczaną. Posypujemy serem lub nie.
Tak przygotowane muffinki wstawiamy do rozgrzanego do 180 stopni piekarnika
i pieczemy do zarumienienia wierzchu (ok. 30-40 minut).
5 średniej wielkości ziemniaków,
1 cebula,
1 łyżka oleju,
2-3 łyżki mąki,
sól, pieprz czarny
1-2 jajka
farsz:
30-40 mięsa zmielonego
1 cebula,
sól, pieprz czarny
1 jajko
i odrobina oleju do posmarowania foremek.
odrobina sera żółtego do posypania
Mięso i podsmażoną na 1 łyżce oleju cebulą należy zemleć w maszynce. Ja preferuje mięso surowe! Zmielone i tak się usmaży....
Przyprawić do smaku.
Ziemniaki i cebulę ścieramy na tarce o małych oczkach, dodajemy jajko, mąkę i przyprawy, dokładnie mieszamy.
Ja robie to w Thermomixie.
Foremki do muffinek smarujemy oliwą. Następnie do każdej foremki nakładamy 1-2 łyżki ziemniaczanej masy
Na masie ziemniaczanej układamy 1-2 łyżki masy mięsnej.
Całość przykrywamy masą ziemniaczaną. Posypujemy serem lub nie.
Tak przygotowane muffinki wstawiamy do rozgrzanego do 180 stopni piekarnika
i pieczemy do zarumienienia wierzchu (ok. 30-40 minut).
Subskrybuj:
Posty (Atom)
Polecany post
-
Składniki 300 g masy kajmakowej 250 g śmietany, min. 30% tłuszczu 120 g espresso, zaparzonego 350 g wódki Do naczynia miksującego włożyć ma...
-
Składniki: 3 arkusze mrożonego ciasta francuskiego 2 budynie waniliowe 800 ml mleka 1 łyżka mąki pszennej 500 ml smietany kremówki...
-
0,5 kg żurawiny 0,5 kg cukru 600 - 800 ml wrzącej wody Do naczynia wlać 100 g wody, włożyć koszyczek. Do koszyczka odważyć...