wtorek, 6 października 2015

Szynka drobiowa mielona....z szynkowaru

400 – 500 g fileta z indyka
2 piersi z kurczaka|opcja poniżej
2 udka kurczaka    |lub około 500-500 g mięsa z kurczaka lub indyka
2-3 łyżeczki  soli peklowej
1-2 łyżeczki soli (dosolic wg uznania!!!)
1 łyżeczka cukru pudru
1 łyżeczka mleka w proszku
2-3 łyżeczki żelatyny
50-100 ml wody 




Mięso umyć w zimnej wodzie i osuszyć. 
Filet z indyka, pokroić w  paski grubości około 1 cm.
Udka obrać ze skóry, oddzielić od kości i zmielić razem z mięsem z kurczaka w maszynce przez sitko o 5 mm oczku.



 Skórki ugotować do miękkości, zmielić.
 Cukier puder, sól, mleko i żelatynę wymieszać  z wodą. 
Pokrojone filety z indyka, zmielone mięso z kurczaka,sól peklową, wodę starannie wyrabiać  do uzyskania jednolitej masy,
mięso powinno puścić tzw "klej" 



Tak przygotowana masę włożyć do szynkowara wyłożonego workiem, zawiązać, zamknąć. 
Naczynie zamknąć,odstawić do lodówki na minimum 24 godziny. Następnie szynkowar umieścić w garnku z zimną wodą 
i podgrzewać do temperatury ok. 85°C (woda powinna delikatnie bulgotać).



 Szynkę  pażyć  1,5 godziny. Po tym czasie szynkowar wyjąc ,schłodzić w zimnej wodzie i odstawić do lodówki na 12 godzin. 
Jeśli szynkę trudno wyjąć z naczynia, można na chwilę obłożyć szynkowar sciereczką zamoczoną we wrzątku
 lub wstawić pod kran z ciepłą wodą..




Pizza domowa...................z ulubionymi dodatkami

1 kg maki pszennej lub wloskiej maki typu “00”
lub 800 g maki pszennej plus 200 g maki z pszenicy durum
1 plaska lyzka drobnej soli morskiej
2 saszetki po 7 g suszonych drozdzy
1 lyzka cukru
4 lyzki oliwy extra virgin
650ml cieplej (ale nie goracej) wody




Wymieszac w kubeczku drozdze, 
cukier, wode i oliwe i odstawcie na pare minut, a nastepnie wlejć do dołka z mąki.
 Zagarnąć make z brzegów dołka do srodka, mieszajac z płynem aby wszystko ładnie się połączyło.
Wyrabiać az powstanie gladkie, sprezyste, lśniące ciasto. 
Uformowac z ciasta kule i włożyć do posypanej maką miski. Ciasto przykryć i odstawić na 2 godz
Ta ilosc ciasta wystarczy na mniej wiecej 6 do 8 sredniej wielkosci spodów do pizzy.
Ciasto można zrobić z 1/2 składników lub reszte  zamrozić!





Uwaga!
Ciasta na pizze sie nie wałkuje tylko rozciąga !!!

Z ciasta formujemy kule, ktore rozciągamy i formujemy na płaski placek podsypując mąką.



Sos i dodatki pozostawiam Wam do wyboru i ... kochani pizza to tylko kilka składników i troche 
sera!!!





Ja robie pizzę w automacie do tart i pizzy ...




Powyżej tarte flambee

Konfitura z ciemnych winogron,jabłek i.........orzechów włoskich



2 kg ciemnych winogron (polskich)
1 kg jabłek
1 1/2 kg  cukru (zależy od winogron)
100 g włoskich orzechów
wanilia i cynamon (opcja)





Orzechy włoskie kruszymy drobniutko.
Winogrona umyc, wrzucić do garnka i gotować na razie bez cukru około 30-40 min.
Następnie przetrzeć przez sito. Co jakiś czas zgarnąć także konfiturę ze spodu sitka.Dodać cukier.




Jabłka zetrzeć na "grubym" tarku , dodać do winogron.
Całość  przykrywamy przykrywką i powoli prażymy ok. 2 godzin.
Dodać orzechy na 10 min przed koncem gotowania,doprawic jeszcze wanilią i cynamonem do smaku.
Gorącą masę przełożyc do wypażonych słoików
i dobrze zakręcić.




czwartek, 1 października 2015

Krokiety z mięsem....................najsmaczniejsze z mięsa wołowego

  Najpierw usmażyć 10 - 12 naleśników(u mnie pszenno kukurydziane)






Mięso  do ugotowania (pozostanie rosół):
1,20 - 1,50 kg miesa wołowego (lub mieszanego)
2 marchewki
1/2 selera + włoszczyzna+cebulka opieczona
listek laurowy i ziele angielskie 
sól
Ugotuj domowy, prawdziwy rosół.
Mięso będzie potrzebne właśnie do krokietów.

1 duża cebula + tłuszcz do usmażenia
1 ząbek czosnku
3 łyżki bułki tartej
sól, pieprz, 




Dodatkowo:
2 jajka
lub troche ciasta naleśnikowego
bułka tarta 
olej do smażenia





Mięso z rosołu obrać z kości, zmieićl w maszynce do mielenia razem z ugotowaną marchewką.
 Cebulę pokrić i podsmażyć na niewielkiej ilości oleju na złoto. Wymieszać farsz mięsny z cebulką ,
 dobrze przyprawić solą i pieprzem.
Dobrze doprawiony farsz mięsny jest wilgotny i soczysty, nie suchy......to ważne!
Niewielką ilość masy mięsnej rozsmarować na naleśniku i zawinąć brzegi tak aby powstał zgrabny rulonik.
Gotowe krokieciki  zanurzyć w rozkłóconym jajku i panierować w bułce tartej. 
Usmażyć na złoto z każdej strony na niewielkim ogniu na oleju , oliwie lub na smalcu.


sobota, 26 września 2015

Ciasto marchewkowe........wilgotne,pyszne i zawsze za małe!

Przepis wielokrotnie sprawdzony....POLECAM



2 szklanki startej marchewki (ok.3-4 marchewki)
1,5 szklanki mąki
4 jajka
1 szklanka oleju
1 szklanka cukru
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 płaska łyżeczka sody
1 łyżeczka cynamonu
1 łyżeczka przyprawy do piernika 
1 łyżka cukru wanilinowego
1 szklanka pokrojonych orzechów włoskich
pół łyżeczki soli




Czynności przygotowawcze: Marchewkę trzemy na tarce o drobnych oczkach. 
Orzechy włoskie kroimy lub łamiemy na małe kawałki. 
Piekarnik nastawiamy na 180°C i zabieramy się za ciacho.
 Jajka ubijamy mikserem z cukrem i cukrem wanilinowym przez ok. 3 minuty
 Zaczynamy powoli dolewać olej – ciasto w trakcie mieszania wchłonie cały. 
Ciągle ubijając, stopniowo dodajemy mąkę wymieszaną z solą, proszkiem i sodą. 
Ciasto powinno być gęste. Dodajemy cynamon oraz  przyprawę do piernika.
 Na końcu wsypujemy odciśniętą marchewkę i orzechy, i mieszamy ostatni raz. Formę (najlepiej tortownicę o śr. 26cm) 
natłuszczamy i wykładamy papierem do pieczenia. Wlewamy ciasto i pieczemy je ok. 45-55 min. (najlepiej sprawdzać patyczkiem)




W lecie wciskam kilka sezonowych owoców....powyżej połówki małych brzoskwiń.

Zapiekanka z ziemniaków i kiełbasy......u nas nazywana"czyszczenie lodówki"

 8-10 ziemniaków
250 g sera tufu wędzone
3-4 cebule
1-2 ząbki czosnku
500 g kiełbasy (ja daje dwa gatunki)
50-100 g startego żółtego sera
150 ml śmietany 18%
1-2 jajka
olej
2 łyżki masła
gałka muszkatołowa


Zacząć od obgotowania ziemniaków (okolo5-7 min) obranych i pokrojonych w pół centymetrowe talarki  z dodatkiem soli .
 Cebulę i czosnek drobno posiekać i z zeszklić lekko na patelni. Kiełbasę pokroić w kostkę i dorzucić do cebuli.
 Całość lekko podsmażyć i zdjąć z ognia.


Ścianki naczynia żaroodpornego wysmarować masłem i ułożyć na dnie pierwszą warstwę ziemniaków, 
na co zużywamy 1/2 wszystkich talarków. Wykładamy na to połowę farszu cebulowo-kiełbasianego. 
Wykładamy drugą warstwę ziemniaków i resztę farszu .Rozkładamy pokrojony w kosteczke ser tofu.
Całość zalewamy śmietaną wymieszaną z serem oraz jajkiem i doprawioną solą, pieprzem i gałką muszkatołową.
Zapiekamy w temperaturze 175 st. przez około 30-40 minut
Lubimy ładnie podpieczony!


Leniwe pierogi .......czyli kopytka z serem i ziemniakami




 1 kg ziemniaków,
 250 g twarogu,
1 jajko,
 150 g mąki pszennej,
150 g mąki ziemniaczanej,
sól,






Ziemniaki  ugotować w osolonej wodzie  i wystudzić. Zmielić przez maszynkę wraz z serem.
 Dodać obie mąki, sól, jajko i wyrobić ciasto. Uformować z niego wałeczki, lekko je spłaszczyć i oddcinać skośne paski. 
Tak przygotowane kawałki wrzucamy na osolony wrzątek i gotujemy ok. 2 minut od czasu wypłynięcia na powierzchnię. 
Podajemy polane roztopionym masłem lub skwareczkami ze słoninki......no tym co nam smakuje najbardziej!

Polecany post

Drożdżówki z dżemem (przepis na thermomix) :)