wtorek, 6 października 2015

Pizza domowa...................z ulubionymi dodatkami

1 kg maki pszennej lub wloskiej maki typu “00”
lub 800 g maki pszennej plus 200 g maki z pszenicy durum
1 plaska lyzka drobnej soli morskiej
2 saszetki po 7 g suszonych drozdzy
1 lyzka cukru
4 lyzki oliwy extra virgin
650ml cieplej (ale nie goracej) wody




Wymieszac w kubeczku drozdze, 
cukier, wode i oliwe i odstawcie na pare minut, a nastepnie wlejć do dołka z mąki.
 Zagarnąć make z brzegów dołka do srodka, mieszajac z płynem aby wszystko ładnie się połączyło.
Wyrabiać az powstanie gladkie, sprezyste, lśniące ciasto. 
Uformowac z ciasta kule i włożyć do posypanej maką miski. Ciasto przykryć i odstawić na 2 godz
Ta ilosc ciasta wystarczy na mniej wiecej 6 do 8 sredniej wielkosci spodów do pizzy.
Ciasto można zrobić z 1/2 składników lub reszte  zamrozić!





Uwaga!
Ciasta na pizze sie nie wałkuje tylko rozciąga !!!

Z ciasta formujemy kule, ktore rozciągamy i formujemy na płaski placek podsypując mąką.



Sos i dodatki pozostawiam Wam do wyboru i ... kochani pizza to tylko kilka składników i troche 
sera!!!





Ja robie pizzę w automacie do tart i pizzy ...




Powyżej tarte flambee

Konfitura z ciemnych winogron,jabłek i.........orzechów włoskich



2 kg ciemnych winogron (polskich)
1 kg jabłek
1 1/2 kg  cukru (zależy od winogron)
100 g włoskich orzechów
wanilia i cynamon (opcja)





Orzechy włoskie kruszymy drobniutko.
Winogrona umyc, wrzucić do garnka i gotować na razie bez cukru około 30-40 min.
Następnie przetrzeć przez sito. Co jakiś czas zgarnąć także konfiturę ze spodu sitka.Dodać cukier.




Jabłka zetrzeć na "grubym" tarku , dodać do winogron.
Całość  przykrywamy przykrywką i powoli prażymy ok. 2 godzin.
Dodać orzechy na 10 min przed koncem gotowania,doprawic jeszcze wanilią i cynamonem do smaku.
Gorącą masę przełożyc do wypażonych słoików
i dobrze zakręcić.




czwartek, 1 października 2015

Krokiety z mięsem....................najsmaczniejsze z mięsa wołowego

  Najpierw usmażyć 10 - 12 naleśników(u mnie pszenno kukurydziane)






Mięso  do ugotowania (pozostanie rosół):
1,20 - 1,50 kg miesa wołowego (lub mieszanego)
2 marchewki
1/2 selera + włoszczyzna+cebulka opieczona
listek laurowy i ziele angielskie 
sól
Ugotuj domowy, prawdziwy rosół.
Mięso będzie potrzebne właśnie do krokietów.

1 duża cebula + tłuszcz do usmażenia
1 ząbek czosnku
3 łyżki bułki tartej
sól, pieprz, 




Dodatkowo:
2 jajka
lub troche ciasta naleśnikowego
bułka tarta 
olej do smażenia





Mięso z rosołu obrać z kości, zmieićl w maszynce do mielenia razem z ugotowaną marchewką.
 Cebulę pokrić i podsmażyć na niewielkiej ilości oleju na złoto. Wymieszać farsz mięsny z cebulką ,
 dobrze przyprawić solą i pieprzem.
Dobrze doprawiony farsz mięsny jest wilgotny i soczysty, nie suchy......to ważne!
Niewielką ilość masy mięsnej rozsmarować na naleśniku i zawinąć brzegi tak aby powstał zgrabny rulonik.
Gotowe krokieciki  zanurzyć w rozkłóconym jajku i panierować w bułce tartej. 
Usmażyć na złoto z każdej strony na niewielkim ogniu na oleju , oliwie lub na smalcu.


sobota, 26 września 2015

Ciasto marchewkowe........wilgotne,pyszne i zawsze za małe!

Przepis wielokrotnie sprawdzony....POLECAM



2 szklanki startej marchewki (ok.3-4 marchewki)
1,5 szklanki mąki
4 jajka
1 szklanka oleju
1 szklanka cukru
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 płaska łyżeczka sody
1 łyżeczka cynamonu
1 łyżeczka przyprawy do piernika 
1 łyżka cukru wanilinowego
1 szklanka pokrojonych orzechów włoskich
pół łyżeczki soli




Czynności przygotowawcze: Marchewkę trzemy na tarce o drobnych oczkach. 
Orzechy włoskie kroimy lub łamiemy na małe kawałki. 
Piekarnik nastawiamy na 180°C i zabieramy się za ciacho.
 Jajka ubijamy mikserem z cukrem i cukrem wanilinowym przez ok. 3 minuty
 Zaczynamy powoli dolewać olej – ciasto w trakcie mieszania wchłonie cały. 
Ciągle ubijając, stopniowo dodajemy mąkę wymieszaną z solą, proszkiem i sodą. 
Ciasto powinno być gęste. Dodajemy cynamon oraz  przyprawę do piernika.
 Na końcu wsypujemy odciśniętą marchewkę i orzechy, i mieszamy ostatni raz. Formę (najlepiej tortownicę o śr. 26cm) 
natłuszczamy i wykładamy papierem do pieczenia. Wlewamy ciasto i pieczemy je ok. 45-55 min. (najlepiej sprawdzać patyczkiem)




W lecie wciskam kilka sezonowych owoców....powyżej połówki małych brzoskwiń.

Zapiekanka z ziemniaków i kiełbasy......u nas nazywana"czyszczenie lodówki"

 8-10 ziemniaków
250 g sera tufu wędzone
3-4 cebule
1-2 ząbki czosnku
500 g kiełbasy (ja daje dwa gatunki)
50-100 g startego żółtego sera
150 ml śmietany 18%
1-2 jajka
olej
2 łyżki masła
gałka muszkatołowa


Zacząć od obgotowania ziemniaków (okolo5-7 min) obranych i pokrojonych w pół centymetrowe talarki  z dodatkiem soli .
 Cebulę i czosnek drobno posiekać i z zeszklić lekko na patelni. Kiełbasę pokroić w kostkę i dorzucić do cebuli.
 Całość lekko podsmażyć i zdjąć z ognia.


Ścianki naczynia żaroodpornego wysmarować masłem i ułożyć na dnie pierwszą warstwę ziemniaków, 
na co zużywamy 1/2 wszystkich talarków. Wykładamy na to połowę farszu cebulowo-kiełbasianego. 
Wykładamy drugą warstwę ziemniaków i resztę farszu .Rozkładamy pokrojony w kosteczke ser tofu.
Całość zalewamy śmietaną wymieszaną z serem oraz jajkiem i doprawioną solą, pieprzem i gałką muszkatołową.
Zapiekamy w temperaturze 175 st. przez około 30-40 minut
Lubimy ładnie podpieczony!


Leniwe pierogi .......czyli kopytka z serem i ziemniakami




 1 kg ziemniaków,
 250 g twarogu,
1 jajko,
 150 g mąki pszennej,
150 g mąki ziemniaczanej,
sól,






Ziemniaki  ugotować w osolonej wodzie  i wystudzić. Zmielić przez maszynkę wraz z serem.
 Dodać obie mąki, sól, jajko i wyrobić ciasto. Uformować z niego wałeczki, lekko je spłaszczyć i oddcinać skośne paski. 
Tak przygotowane kawałki wrzucamy na osolony wrzątek i gotujemy ok. 2 minut od czasu wypłynięcia na powierzchnię. 
Podajemy polane roztopionym masłem lub skwareczkami ze słoninki......no tym co nam smakuje najbardziej!

poniedziałek, 21 września 2015

Curry z jarmużu i cieciorki.....




8 - 10  liści jarmużu
2 - 3 pomidory
1/2 szklanki czerwonej soczewicy
średnia cebula
2 papryki czerwone (różnokolorowe)
2 średnie marchewki
1 czubata łyżeczka curry
1/2 płaskiej łyżeczki zmielonego kuminu i kolendry
1 czubata łyżeczka sproszkowanej papryki 
2 szklanki przecieru pomidorowego  lub soku
1 szklanka mleka kokosowego
1 czubata łyżeczka startego na drobnej tarce korzenia imbiru
1 - 2 łyżeczki curry
2 duże ząbki czosnku
6 średnich kiszonych ogórków(opcja)
4 łyżki oleju
sól
natka pietruszki do posypania 
można dodac wg inwencji: ziemniaki i inne warzywa

Wykonanie:



Najpierw podgrzewamy wszystkie sypkie przyprawy na suchej patelni - kilka minut, aż zaczną intensywnie pachnieć,
 następnie przesypujemy je do moździerza, dodajemy chili, czosnek i posiekany z grubsza imbir . Ucieramy to wszystko na pastę.
 W rondlu (na patelni lub w woku)  rozgrzewamy kilka łyżek oleju i dodajemy naszą mieszankę przypraw. 
Podgrzewamy ją przez kilka chwil.



Następnie dodajemy ziemniaki i pokrojoną w plasterki marchewkę i smażymy całość przez kilka minut. 
Nastepnie  dodajemy jarmuż, pozbawiony twardych nerwów z liści, cieciorkę i pomidory z puszki. 
Dodajemy 3/4 szklanki wody lub bulionu, przykrywamy i dusimy aż wszystkie warzywa będą miękkie.
 Przed podaniem doprawiamy solą i pieprzem


Polecany post

Drożdżówki z dżemem (przepis na thermomix) :)