Z selerem
- 1/2 kg czerwonych buraków (surowe!),
- 3 duże winne jabłka,
- 1 średni surowy seler,
- 2 pietruszki surowe,
- 2 cebule,
- 3 ogórki kiszone,
- majonez, sól, pieprz,
- trochę gęstej śmietany.
Wszystkie surowe warzywa (prócz cebuli) zetrzeć na grubych oczkach na
tarce,ogórki pokroić w kosteczkę. Cebulę pokroić w drobne piórka. Posolić,
popieprzyć. Majonez wymieszać ze śmietaną, dodać do sałatki (ale nie za dużo,
to nie ma pływać - tak tylko, żeby się skleiło).
Z avokado
Składniki:
Składniki na 4 porcje
2 awakado
4 średnie ugotowane buraczki
składniki na sos
1/2 szklanki oliwy z oliwek
1 łyżka posiekanej zielonej pietruszki
2 łyżki posiekanych orzeszków pistacjowych lub migdałów
oregano
sok z 1 cytryny
1/2 łyżeczki zmielonego
zielonego pieprzu
sól
Awokado kroimy najpierw na pół i a potem w półksiężyce. Buraki kroimy w cząstki
i układamy na talerzu na przemian z awokado. Do pół szklanki oliwy dorzucamy
pozostałe składniki sosu i wszystko bardzo dokładnie miksujemy. Jeżeli sos jest
zbyt gęsty, dodajemy
trochę wody lub soku z cytryny. Ułożone na talerzu warzywa polewamy sosem.
Podstawowa
ugotowac 3 buraki, obrać, pokroić w kostkę
2 buraki surowe zetrzec na tarce o grubych oczkach
w słoiku wymieszać:
1 łyżeczkę cukru
2 zmiażdzone / posiekane zabki czosnku
1- 2 łyzeczki musztardy
3 cm startego swiezego imbiru
3 łyżki octu
kilka łyzek oliwy
sol
pieprz
Buraki wymieszać z sosem i jeśc.
Mozna posypac szczypiorekiem.. dla koloru.
Do pieczywa
1 burak gotowany
1 szalotka
5-6 ogorkow konserwowych / tych polskich to mniej: wloskie sa wielkosci malego
palca /
troche kaparow
sol
Tabasco
oliwa z oliwek
Posiekac, wymieszac...
sobota, 8 marca 2014
Salatki: buraczki czerwone..............................salade de betteraves rouges
Z chrzanem
• 2 duze czerwone buraki
• 2 lyzki octu z czerwonego wina
• szczypta cukru
• 4 lyzki oleju
• 1 pomarancza
• 1 cykoria
• kawalek korzenia chrzanu
• 1 cebulka ze szczypiorkiem
• sól, pieprz
Sposób wykonania:
Buraki wyszorowac i gotowac w osolonej wodzie do miekkosci (okolo 60 minut).
Warzywo przelac zimna woda, wystudzic i obrac ze skórki, nastepnie pokroic lub
zetrzec w cienkie plasterki.Ocet wymieszac z sola, pieprzem i cukrem. Porcjami
dodawac olej, stale mieszajac. Do sosu wlozyc buraczki i odstawic na 2 godziny.
Pomarancze obrac i wyfiletowac.
Cykorie umyc, osuszyc, liscie oddzielic od glaba. Plasterki buraków, czastki
pomaranczy i listki cykorii ulozyc na talerzach. Chrzan obrac i zetrzec w
cienkie paseczki. Cebulke oczyscic, oplukac i pokroic w cienkie paski.Paskami
chrzanu i cebulki udekorowac kazda porcje salatki.
niedziela, 9 lutego 2014
Tartiflette................... Tartiflette :)
Ser Reblochon
Wygląd i konsystencja:
Półmiękki i powierzchniowo dojrzały Reblochon pochodzi z górskiego regionu Savoy. Reblochon ma giętką, kremową konsystencję.Mierzy 14 cm średnicy i 3-4cm grubości, waży średnio 450g.Ser o proporcjonalnie dobranych składnikach o cienkiej, pomarańczowo-żółtej, aż po różowy, zwartej, aksamitnej skórce. Wytworzony twaróg umieszcza się w formach wysciełanych płótnem i pozostawia do suszenia.
Smak i zapach:
Ser Reblochon ma ciepły, drożdżowy aromat o słodkim smaku świeżo gniecionych orzechów włoskich. Za jego świeży, klarowny zapach wyraźnie odpowiada pleśń, ser poza tym charakteryzuje się wilgotną, gładką i sprężystą, i trochę tłustawą masą serową.
Podawanie:
Ser Reblochon wspaniale sprawdza się w kulinariach, doskonały w duecie z winem z Doliny Rodanu np. Beaujolais villages of cru.
1 kg średnich ziemniaków
30 dag boczku wędzonego
2 cebule
1 szklanka białego wytrawnego wina
1 krążek sera Reblochon (ten zapaszek!)
sól, pieprz
Ziemniaki umyj, cienko obierz i ugotuj w osolonym wrzątku prawie do miękkości,żeby się nie rozpadły i dały Pokrój w grubsze plasterki.
Mozna tez (osobiscie wole!) usmażc plasterki .Trochę wystudź.
Boczek pokrój w kosteczkę, tak samo cebulę. Zrumień boczek na patelni razem z cebulą.
Ziemniaki nałóż do naczynia żaroodpornego, posyp boczkiem z cebulą, polej białym winem, posyp pieprzem.
Ser reblochon pokrój w plastry i nałóż na ziemniaki. Całość zapiekaj pół godziny w rozgrzanym piekarniku.
Jest to potrawa wiejska, sycąca, bardzo prosta :)
Wygląd i konsystencja:
Półmiękki i powierzchniowo dojrzały Reblochon pochodzi z górskiego regionu Savoy. Reblochon ma giętką, kremową konsystencję.Mierzy 14 cm średnicy i 3-4cm grubości, waży średnio 450g.Ser o proporcjonalnie dobranych składnikach o cienkiej, pomarańczowo-żółtej, aż po różowy, zwartej, aksamitnej skórce. Wytworzony twaróg umieszcza się w formach wysciełanych płótnem i pozostawia do suszenia.
Smak i zapach:
Ser Reblochon ma ciepły, drożdżowy aromat o słodkim smaku świeżo gniecionych orzechów włoskich. Za jego świeży, klarowny zapach wyraźnie odpowiada pleśń, ser poza tym charakteryzuje się wilgotną, gładką i sprężystą, i trochę tłustawą masą serową.
Podawanie:
Ser Reblochon wspaniale sprawdza się w kulinariach, doskonały w duecie z winem z Doliny Rodanu np. Beaujolais villages of cru.
1 kg średnich ziemniaków
30 dag boczku wędzonego
2 cebule
1 szklanka białego wytrawnego wina
1 krążek sera Reblochon (ten zapaszek!)
sól, pieprz
Ziemniaki umyj, cienko obierz i ugotuj w osolonym wrzątku prawie do miękkości,żeby się nie rozpadły i dały Pokrój w grubsze plasterki.
Mozna tez (osobiscie wole!) usmażc plasterki .Trochę wystudź.
Boczek pokrój w kosteczkę, tak samo cebulę. Zrumień boczek na patelni razem z cebulą.
Ziemniaki nałóż do naczynia żaroodpornego, posyp boczkiem z cebulą, polej białym winem, posyp pieprzem.
Ser reblochon pokrój w plastry i nałóż na ziemniaki. Całość zapiekaj pół godziny w rozgrzanym piekarniku.
Jest to potrawa wiejska, sycąca, bardzo prosta :)
sobota, 25 stycznia 2014
THERMOMIX..................zdrowa kostka rosolowa ;)
300 g nózek kurczaka, bez kosci, bez skóry, bez sciegien, pokrojonych na kawalki ( z ok. 500 g nózek kurczaka)
200 g warzyw, mieszanych ( selera, cebuli, czosnku, pora), pokrojonych na kawalki
4 galazki mieszanych ziól, swiezych ( szalwii, rozmarynu, pietruszki), tylko liscie
150 g soli morskiej, gruboziarnistej
50 g bialego wina
1 lisc laurowy
1 gozdzik
5 nasion kolendry
Sposób przygotowania:
Do naczynia miksujacego wlozyc kawalki miesa kurczaka, rozdrobnic 5 s/obr. 7. Przelozyc do innego naczynia.
Do naczynia miksujacego wlozyc wszystkie warzywa i ziola, rozdrobnic 10 s/obr. 5.
Dodac sól, rozdrobnione mieso, wino, lisc laurowy i gozdzik, gotowac 30 min/Varoma/obr. 2, na pokrywke naczynia miksujacego zamiast miarki postawic koszyczek.
Zdjac koszyczek, zalozyc miarke, zmiksowac 1 min/obr. 10.
Przelozyc do szczelnie zamknietego sloika, pozostawic do ostygniecia.
200 g warzyw, mieszanych ( selera, cebuli, czosnku, pora), pokrojonych na kawalki
4 galazki mieszanych ziól, swiezych ( szalwii, rozmarynu, pietruszki), tylko liscie
150 g soli morskiej, gruboziarnistej
50 g bialego wina
1 lisc laurowy
1 gozdzik
5 nasion kolendry
Sposób przygotowania:
Do naczynia miksujacego wlozyc kawalki miesa kurczaka, rozdrobnic 5 s/obr. 7. Przelozyc do innego naczynia.
Do naczynia miksujacego wlozyc wszystkie warzywa i ziola, rozdrobnic 10 s/obr. 5.
Dodac sól, rozdrobnione mieso, wino, lisc laurowy i gozdzik, gotowac 30 min/Varoma/obr. 2, na pokrywke naczynia miksujacego zamiast miarki postawic koszyczek.
Zdjac koszyczek, zalozyc miarke, zmiksowac 1 min/obr. 10.
Przelozyc do szczelnie zamknietego sloika, pozostawic do ostygniecia.
THERMOMIX..............ziemniaki puree
1000 g ziemniaków, , pokrojonych na kawalki
300 g wody
1,5 lyzeczki soli
20 g masla
2 szczypty galki muszkatowlowej
160 g mleka, 1,5 %
Zalozyc motylek.
Do naczynia miksujacego wlozyc ziemniaki, wode i sól, gotowac ok. 25 min/100°C/obr. 1.
Dodac maslo, galke muszkatolowa, mleko , wymieszac, aby powstalo kremowe purée ok. 15-20 s/obr. 4.
THERMOMIX ..............przepisy :)
Thermomix jest urządzeniem drogim ale wszechstronnym i bardzo dopracowanym. Skondensowana w tym niewielkim urządzeniu technologia, pozwala nam cieszyć się możliwościami świetnego blendera, parowaru, dokładnej wagi i garnka w jednym.
Zalety:
+ dobrej jakości wszechstronny robot kuchenny a może nawet coś więcej - taka mała kuchnia
+ spora ilość przepisów skrojona na miarę właśnie dla tego urządzenia
+ zachęca do gotowania potraw, których do tej pory prawdopodobnie nie jedliśm
Wady:
- drogie
=========================================
Sok KUBUS!
200 g marchweki,
350 g jablek,
70 g cukru
1 cytryne do wycisniecia.
Obrana marchew wrzucic do TM i rozdrobnic (7 s. obr. poz. 5).
Dodac 750 ml wrzacej wody i gotowac7 min. (temp. Varoma obr. poz. 1).
Dodac pozostale skladniki i miksowac przez 1 min (obr. poz. 10).
Uzupelnic wrzatkiem do 2 litrów i pasteryzowac przez 5 min. (temp. 100°C, obr. poz. 10).
niedziela, 12 stycznia 2014
Chleb w 5 minut....................Pyszny!
0,5kg mąki (dowolna)
2 opakowania suchych drożdży (14g)
2 szklanki ciepłej (!) wody
po 2 łyżeczki soli i cukru
5 łyżek otrębów pszennych
8 łyżek ziaren. Jeśli lubisz - możesz śmiało dać więcej!
masło i bułka tarta do wysmarowania i wysypania formy.
Przygotowanie:
Drożdże wsyp do miseczki z ciepłą wodą i odstaw na kilka minut.
W dużej (!) misce wymieszaj mąkę, sól, cukier, otręby i ziarna.
Dodaj do nich wodę z drożdżami i wszystko dokładnie wymieszaj.łyżką.
Przykryj czystą ściereczką i odstaw do wyrośnięcia na 30 minut.
Keksówkę wysmaruj masłem, obsyp bułką i przelej do niej ciasto.
Przykryj i odstaw jeszcze na czas rozgrzania piekarnika do 200 stopni.
Gdy się rozgrzeje wstaw i piecz godzinę.
Gorący chleb wyjmij z formy i zawiń w czystą ściereczkę. Zostaw do ostygnięcia.
2 opakowania suchych drożdży (14g)
2 szklanki ciepłej (!) wody
po 2 łyżeczki soli i cukru
5 łyżek otrębów pszennych
8 łyżek ziaren. Jeśli lubisz - możesz śmiało dać więcej!
masło i bułka tarta do wysmarowania i wysypania formy.
Przygotowanie:
Drożdże wsyp do miseczki z ciepłą wodą i odstaw na kilka minut.
W dużej (!) misce wymieszaj mąkę, sól, cukier, otręby i ziarna.
Dodaj do nich wodę z drożdżami i wszystko dokładnie wymieszaj.łyżką.
Przykryj czystą ściereczką i odstaw do wyrośnięcia na 30 minut.
Keksówkę wysmaruj masłem, obsyp bułką i przelej do niej ciasto.
Przykryj i odstaw jeszcze na czas rozgrzania piekarnika do 200 stopni.
Gdy się rozgrzeje wstaw i piecz godzinę.
Gorący chleb wyjmij z formy i zawiń w czystą ściereczkę. Zostaw do ostygnięcia.
Subskrybuj:
Posty (Atom)
Polecany post
-
Składniki 300 g masy kajmakowej 250 g śmietany, min. 30% tłuszczu 120 g espresso, zaparzonego 350 g wódki Do naczynia miksującego włożyć ma...
-
Składniki: 3 arkusze mrożonego ciasta francuskiego 2 budynie waniliowe 800 ml mleka 1 łyżka mąki pszennej 500 ml smietany kremówki...
-
0,5 kg żurawiny 0,5 kg cukru 600 - 800 ml wrzącej wody Do naczynia wlać 100 g wody, włożyć koszyczek. Do koszyczka odważyć...