Z chrzanem
• 2 duze czerwone buraki
• 2 lyzki octu z czerwonego wina
• szczypta cukru
• 4 lyzki oleju
• 1 pomarancza
• 1 cykoria
• kawalek korzenia chrzanu
• 1 cebulka ze szczypiorkiem
• sól, pieprz
Sposób wykonania:
Buraki wyszorowac i gotowac w osolonej wodzie do miekkosci (okolo 60 minut).
Warzywo przelac zimna woda, wystudzic i obrac ze skórki, nastepnie pokroic lub
zetrzec w cienkie plasterki.Ocet wymieszac z sola, pieprzem i cukrem. Porcjami
dodawac olej, stale mieszajac. Do sosu wlozyc buraczki i odstawic na 2 godziny.
Pomarancze obrac i wyfiletowac.
Cykorie umyc, osuszyc, liscie oddzielic od glaba. Plasterki buraków, czastki
pomaranczy i listki cykorii ulozyc na talerzach. Chrzan obrac i zetrzec w
cienkie paseczki. Cebulke oczyscic, oplukac i pokroic w cienkie paski.Paskami
chrzanu i cebulki udekorowac kazda porcje salatki.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz