sobota, 8 marca 2014

Salatki: buraczki czerwone..............................salade de betteraves rouges II

Z selerem
- 1/2 kg czerwonych buraków (surowe!), 
- 3 duże winne jabłka, 
- 1 średni surowy seler, 
- 2 pietruszki surowe, 
- 2 cebule, 
- 3 ogórki kiszone, 
- majonez, sól, pieprz, 
- trochę gęstej śmietany. 


Wszystkie surowe warzywa (prócz cebuli) zetrzeć na grubych oczkach na
tarce,ogórki pokroić w kosteczkę. Cebulę pokroić w drobne piórka. Posolić,
popieprzyć. Majonez wymieszać ze śmietaną, dodać do sałatki (ale nie za dużo,
to nie ma pływać - tak tylko, żeby się skleiło).


Z avokado
Składniki: 
Składniki na 4 porcje 
2 awakado 
4 średnie ugotowane buraczki 

składniki na sos 
1/2 szklanki oliwy z oliwek 
1 łyżka posiekanej zielonej pietruszki 
2 łyżki posiekanych orzeszków pistacjowych lub migdałów 
oregano 
sok z 1 cytryny 
1/2 łyżeczki zmielonego 
zielonego pieprzu 
sól 

Awokado kroimy najpierw na pół i a potem w półksiężyce. Buraki kroimy w cząstki
i układamy na talerzu na przemian z awokado. Do pół szklanki oliwy dorzucamy
pozostałe składniki sosu i wszystko bardzo dokładnie miksujemy. Jeżeli sos jest
zbyt gęsty, dodajemy
trochę wody lub soku z cytryny. Ułożone na talerzu warzywa polewamy sosem.


Podstawowa
ugotowac 3 buraki, obrać, pokroić w kostkę 
2 buraki surowe zetrzec na tarce o grubych oczkach 

w słoiku wymieszać: 
1 łyżeczkę cukru 
2 zmiażdzone / posiekane zabki czosnku 
1- 2 łyzeczki musztardy 
3 cm startego swiezego imbiru 
3 łyżki octu 
kilka łyzek oliwy 
sol 
pieprz 

Buraki wymieszać z sosem i jeśc.
Mozna posypac szczypiorekiem.. dla koloru.



Do pieczywa
1 burak gotowany 
1 szalotka 
5-6 ogorkow konserwowych / tych polskich to mniej: wloskie sa wielkosci malego 
palca / 
troche kaparow 
sol 
Tabasco 
oliwa z oliwek 

Posiekac, wymieszac...





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Polecany post

Drożdżówki z dżemem (przepis na thermomix) :)