sobota, 31 sierpnia 2013
Ciasto ze śliwkami .................................Gâteau aux prunes III
5 jajek
400g margaryny
2 szklanki cukieru
1 opakowanie cukru wanilinowego
3 szklanki mąki pszennej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 kg sliwkek węgierek
1 opakowanie kisielu cytrynowego
Śliwki umyj, przekrój na połówki, wyjmij pestki
Rozgrzej piekarnik do 180 stopni i wysmaruj formę tłuszczem
Zmiksuj żółtka, margarynę, pół szklanki cukru i cukier wanilinowy
Dodawaj małymi porcjami przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia
Na koniec wyrób ciasto ręką i podziel na dwie części
Jedną część ciasta rozłóż na blaszce, drugą włóż do lodówki
Ciasto podpiekaj około 15 minut
W tym czasie ubij pianę z białek dodając szklankę cukru, a na koniec kisiel (w proszku)
Na podpieczone ciasto wyłóż połówki śliwek
Następnie połóż pianę i na nią z drugiej części ciasta zrób posypkę (lub zetrzyj ciasto na tarce)
Piecz około 40 minut
Ciasto ze śliwkami .................................Gâteau aux prunes II
Składniki
- około 1kg śliwek
- 4 jajka
- 1,5 szklanki mąki
- pół szklanki cukru
- jedna łyżeczka proszku do pieczenia
- 2 łyżeczki cukru waniliowego
Kruszonka:
- pół szklanki cukru
- pół kostki roztopionego masła
- szklanka mąki
Wszystkie składniki kruszonki
(cukier, roztopione masło, mąkę) mieszamy razem bardzo dokładnie, a następnie wstawiamy do lodówki.
Ciasto właściwe:
Masło ucieramy z jajkami i cukrem bardzo dokładnie.
W trakcie dodajmy proszek do pieczenia, a następnie cukier waniliowy
Nastepnie dodajemy przesianą mąkę. Mieszamy. Powstała masa musi być gładka i puszysta.
Przelewamy ciasto do wyłożonej papierem do pieczenia lub wysmarowanej tłuszczem formy.
Kładziemy śliwki, układając je według upodobań, ja ukladam pod skosem w równych rzędach.
Z lodówki wyjmujemy kruszonkę, którą i dekorujemy ciasto ze śliwkami.
Ciasto pieczemy 50 minut w piekarniku nagrzanym do temperatury 180°C kontrolując co jakiś czas czy ciasto sie upieklo.
Dwukolorowe ciasto ze śliwkami..............................Gâteau aux prunes
Na całym świecie uprawia się kilka tysięcy gatunków śliwek.
U nas największą popularnością cieszą się węgierki, renklody, mirabelki i uleny.
Robimy z nich kompoty, powidła i desery, pieczemy z nimi ciasta;
doskonale sprawdzają się też w wersji wytrawnej np. ze schabem czy boczkiem.
Sezon na śliwki trwa od lipca do końca października.
Składniki:
4 duże jajka
1 łyżka octu
3/4 szklanki cukru
3 łyżeczki cukru waniliowego
300 g mąki
2 łyżeczki proszku do pieczenia
180 ml oleju
1 łyżka gorzkiego kakao
1 łyżka wody
600 g śliwek
Śliwki umyć, przekroić na połówki i usunąć pestki.
Mąkę z proszkiem do pieczenia przesiać. Do jajek dodać ocet.
Ubić mikserem na szybkich obrotach, stopniowo dosypując cukier i cukier waniliowy.
Dodawać stopniowo mąkę z proszkiem i miksować na wolnych obrotach.
Pod koniec ubijania dodać olej. 2/3 ciasta przelać do formy
a do pozostałej części dodać kakao i łyżkę wody, delikatnie zmiksować.
Ciemne ciasto przełożyć na jasne po 1 lyzce tak aby ulozylo sie nieregolarnie.
Na wierzchu ciasta ułożyć połówki śliwek (skórkami do dołu).
Ciasto piec przez ok. 40 minut w 180°C.
Posypać cukrem pudrem.
wtorek, 13 sierpnia 2013
Oliwne ciasto czekoladowe..................................GÂTEAU DE CHOCOLAT
Skladniki
150 ml oliwy
3 jajka
150-200 g cukru
50 g dobrego, ciemnego kakao w proszku
125 ml wrzatku
2 lyzeczki ekstraktu waniliowego
150 g mielonych migdalów
1/2 lyzeczki sody oczyszczonej
szczypta soli
2 lyzeczki kandyzowanej skórki pomaranczowej (mój dodatek)
Piekarnik rozgrzac do 170°C. Spód tortownicy wylozyc papierem do pieczenia.
Kakao zalac 125 ml wrzatku i wymieszac na gladka paste, przestudzic i dodac ekstrakt waniliowy.
Do miski wlac 150 ml oliwy, dodac 3 jajka oraz cukier i ubijac trzepaczka do uzyskania gladkiej, puszystej masy. Dodac mase kakaowa i ubijac do polaczenia skladników. Dosypac migdaly, sode i sól i delikatnie przemieszac lopatka lub lyzka. Na koncu wmieszac skórke pomaranczowa
Mase przelac do tortownicy. Piec w 170°C przez okolo 45 - 50 minut, az do momentu, gdy patyczek wyjety z ciasta nie bedzie mokry, najwyzej bedzie na nim kilka lepkich, czekoladowych okruchów.
Wyjac z piekarnika, studzic 10 minut, a nastepnie odciac nozem przy sciankach i wyjac z tortownicy. Podawac oprószone cukrem pudrem,
150 ml oliwy
3 jajka
150-200 g cukru
50 g dobrego, ciemnego kakao w proszku
125 ml wrzatku
2 lyzeczki ekstraktu waniliowego
150 g mielonych migdalów
1/2 lyzeczki sody oczyszczonej
szczypta soli
2 lyzeczki kandyzowanej skórki pomaranczowej (mój dodatek)
Piekarnik rozgrzac do 170°C. Spód tortownicy wylozyc papierem do pieczenia.
Kakao zalac 125 ml wrzatku i wymieszac na gladka paste, przestudzic i dodac ekstrakt waniliowy.
Do miski wlac 150 ml oliwy, dodac 3 jajka oraz cukier i ubijac trzepaczka do uzyskania gladkiej, puszystej masy. Dodac mase kakaowa i ubijac do polaczenia skladników. Dosypac migdaly, sode i sól i delikatnie przemieszac lopatka lub lyzka. Na koncu wmieszac skórke pomaranczowa
Mase przelac do tortownicy. Piec w 170°C przez okolo 45 - 50 minut, az do momentu, gdy patyczek wyjety z ciasta nie bedzie mokry, najwyzej bedzie na nim kilka lepkich, czekoladowych okruchów.
Wyjac z piekarnika, studzic 10 minut, a nastepnie odciac nozem przy sciankach i wyjac z tortownicy. Podawac oprószone cukrem pudrem,
Jabłecznik z malinami i orzechami na kruchym cieście.....................Tarte aux framboises et les noix
Składniki:
0,5 kg mąki
100 g cukru
200 g masła
1 jajko
1 łyżka cukru waniliowego
1 szklanka malin - dałam mrożone
1 l słoik musu jabłkowego
250 ml śmietany kremówki 36%
100 g zmielonych orzechów
100 g cukru pudru
cukier puder do posypania
Przygotowanie:
Blachę wysmarować masłem lub wyłożyć papierem do pieczenia
wsypać mąkę do miski, dodać cukier, cukier waniliowy, wkroić jak najdrobniej zimne masło, dodać jajko i zagnieść kruche ciasto, po czym włożyć do lodówki na 30 minut
Następnie rozwałkować je na wielkość blachy i podpiec w 180 stopniach około 15 minut
Ubić śmietanę, pod koniec dodać cukier puder , jeszcze chwilę poubijać, dodać orzechy, wymieszać.
Zmniejszyć temperaturę do 150°C
Na podpieczone ciasto wyłożyć mus jabłkowym, równo rozsmarować, rozsypać maliny i wyłożyć masę orzechową
Piec około 50-60 minut , wyjąć z piekarnika, zostawić do całkowitego ostygnięcia/
Posypac cukrem pudrem.
Zdjecie z innego blogga!
Kruche ciasto z pianka budyniową i malinami.........................Gâteau-pouding aux framboises
Kruche ciasto:
280g maki
280g masla
3 lyzeczki cukru pudru
5 zoltek
2 lyzeczki proszku do pieczenia
- maslo w temp pokojowej kroimy w kostke. do duzej miski przesiewamy makê,
dodajemy maslo i pozostale skladniki, szybko zagniatamy i formujemy kulê.
dzielimy ja na dwie czêsci - mniej wiêcej 60% i 40%, owijamy w aluminiowa foliê i wstawiamy do zamrazarki (u mnie na 3h)
- blaszkê smarujemy lekko mas³lm, wykladamy papierem do pieczenia i wiêksza czêsæ ciasta
(60%) wyciagamy z zamrazarki i scieramy na grubej tarce
wyrównujemy i wstawiamy do piekarnika na 20 minut w 190°C (termoobieg)
- po upieczeniu zostawiamy do calkowitego wystudzenia
Budyniowa pianka:
70g proszku budyniowego waniliowego bez cukru
5 bialek
1 szklanka cukru drobnego do wypieków
1 opakowanie cukru wanilinowego
1/3 szklanki oleju
Dodatkowo:
300g malin
cukier puder do oprószenia
- bialka ubijamy na sztywna pianê, a nastêpnie stopniowo dodajemy po 1-2 lyzki cukru i
caly czas miksujemy na duzych obrotach
- dodajemy proszki budyniowe i dalej miksujemy
- olej wlewamy delikatnie i miksujemy do jednolitego polaczenia siê wszystkich skladnikowi
- na zimny spód równo wykladamy pianê, a nastêpnie maliny (wczesniej ich nie rozmrazamy),
które ukladamy otworkami do góry
- pozostala czesc ciasta (40%) równiez scieramy na gore
- wstawiamy do piekarnika na 30-35 minut w 190°C ( termoobieg)
- po wystudzeniu oprószamy cukrem pudrem i podajemy na zimno
Moja uwaga:
Jezeli nie macie piekarnika z termoobiegiem to trzeba podniesc temperature o 20°C
poniedziałek, 5 sierpnia 2013
Tort śmietanowy z truskawkami.........................Gâteau aux fraises
Biszkopt:
6 dużych jajek
1 niepełna szklanka cukru
1 szklanka mąki tortowej
1/2 szklanki mąki ziemniaczanej
1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżka octu
szczypta soli
Poncz:
125 ml wody
1 łyżeczka cukru
1 łyżka soku z cytryny
2 łyżki wódki
Krem śmietanowy:
600 ml śmietany 30 %
250 g sera mascarpone
4 łyżki cukru pudru
2 łyżeczki ekstraktu z wanilii
2 opakowania śmietan fix
Dodatkowo:
1 kg truskawek ( czasem daję maliny)
250 g dżemu truskawkowego
50 g gorzkiej czekolady
Biszkopt:
Białka oddzielić od żółtek. Do żółtek dodać proszek do pieczenia i ocet, roztrzepać do połączenia się składników.
Białka ubijać na sztywno ze szczyptą soli stopniowo dosypując cukier. Kiedy piana będzie szklista i sztywna dodać
żółtka i zmiksować. Do dobrze ubitych jajek dodać przesiane mąki i delikatnie wymieszać.
Tortownicę (28 cm) wysmarować (samo dno) masłem i wyłożyć papierem do pieczenia.
Boków nie smarować. Ciasto przelać do formy i wstawić do piekarnika. Piec ok. 35 minut w 170 stopniach.
Upieczony biszkopt wystudzić i przekroić na 3 blaty.
Krem śmietanowy:
Śmietanę ubić z cukrem pudrem i śmietan fiksem. Kiedy będzie gęstnieć, ale wciąż będzie półpłynna,
dodać po łyżce mascarpone i ekstrakt z wanilii. Miksować na wolnych obrotach do połączenia składników
i zgęstnienia masy.
Poncz: Składniki ponczu połączyć, wieszając do rozpuszczenia.
Pierwszy spód biszkoptowy nasączyć ponczem i wysmarować cienką warstwą dżemu.
Poukładać oczyszczone i pokrojone na połówki truskawki.
Na truskawki wyłożyć 1/3 masy śmietanowej i równomiernie rozsmarować.
Przykryć kolejnym krążkiem biszkoptowym i nasączyć go ponczem, wysmarować dżemem, ułożyć truskawki
i pół pozostałej masy. Przykryć ostatnim krążkiem biszkoptowym. Wierzch i boki wysmarować pozostałym kremem.
Czekoladę zetrzeć na tarce na dużych oczkach i obsypać nią boki tortu.
Na wierzch tortu ułożyć pokrojone na plasterki truskawki.
Tort schłodzić w lodówce !
Subskrybuj:
Posty (Atom)
Polecany post
-
Składniki 300 g masy kajmakowej 250 g śmietany, min. 30% tłuszczu 120 g espresso, zaparzonego 350 g wódki Do naczynia miksującego włożyć ma...
-
Składniki: 3 arkusze mrożonego ciasta francuskiego 2 budynie waniliowe 800 ml mleka 1 łyżka mąki pszennej 500 ml smietany kremówki...
-
0,5 kg żurawiny 0,5 kg cukru 600 - 800 ml wrzącej wody Do naczynia wlać 100 g wody, włożyć koszyczek. Do koszyczka odważyć...