środa, 16 listopada 2022

FASOLA PO BRETOŃSKU Z WARZYWAMI

 SKŁADNIKI



400 g fasoli Jaś (może być drobniejsza)

200 g koncentratu pomidorowego lub passaty

3 duże marchewki

2  pietruszki

1  kawałek pora około 15 cm

½ lub ¼ selera

3 cebule

3 ząbki czosnku

4 łyżki oleju

sól, majeranek

3 listki laurowe

5 kulek ziela angielskiego

1 łyżka czubata papryki wędzonej 

natka pietruszki do posypania

pieprz czarny 


Opcjonalnie:

można dodać kiełbaskę drobiową pokrojoną jak lubicie......:)


Do zagęszczenia fasolki używam:

2 łyżki mąki z fasoli żółtej

1/4 szklanki zimnego bulionu lub wody




Fasolę wypłukać, włożyć do miski , zalać wodą i ostawić na noc

Włoszczyznę obrać i pokroić lub zetrzeć na tarce.

Na patelni podsmażyć poszatkowaną cebulę z czosnkiem, dodać marchew, pietruszkę, selera i smażyć około 10 minut, aż warzywa staną się miękkie i słodkie.

Do garnka z  namoczoną fasolę dodaję warzywa solę, doprawiam pieprzem, dodaję listek laurowy i ziele. Gotuję około 60 minut.

Gdy fasola i warzywa są miękkie dodaję resztę przypraw.... Wlać mąkę z grochu rozpuszczoną w bulionie. Mieszam dokładnie i czekam aż fasolka zagotuje się ponownie. Wyłączam gaz i zostawiam pod przykryciem na 30 minut..




sobota, 27 listopada 2021

czosnek kiszony

 



Kiszony czosnek ma delikatny, łagodny smak, jest wyśmienitym dodatkiem do kanapek, sałatek i serów. Czosnek oraz woda, w której kisił się czosnek to doskonałe źródło naturalnego antybiotyku i jednocześnie bakterii probiotycznych – to naturalne „stymulatory” odporności. Zawarte w kiszonkach bakterie fermentacji mlekowej pełnią rolę naturalnej substancji konserwującej, jednoczenie korzystnie wpływając na zdrowie!


Główną zaletą czosnku jest jego wpływ na utrzymanie równowagi mikrobiologicznej jelit. Czosnek dzięki swoim właściwościom odbudowuje zniszczoną florę bakteryjną w jelitach po przebytych kuracjach antybiotykowych. Bakterie probiotyczne pełnią jeszcze wiele innych istotnych funkcji. Nie tylko skutecznie eliminują bakterie chorobotwórcze, zabezpieczając nas przed infekcjami, ale wspomagają trawienie, wytwarzają niezbędne witaminy i przede wszystkim stymulują odporność, to dlatego właśnie większość naszej odporności pochodzi z jelit.





Składniki:


10 główek czosnku polskiego

 korzeń chrzanu

 kilka ziarenek ziela angielskiego

1 łyżeczka pieprzu ziarnistego

3 liście laurowe

suszone kwiaty i łodygi kopru

1  łyżeczka gorczycy


Czosnek podzielić na ząbki, obrać. 

Chrzan obrać, pokroić na kawałki. Słoiki umyć i wyparzyć wrzątkiem.

Do każdego słoika ułożyć 

2 kawałki korzenia chrzanu, 

5-6 ziarenek pieprzu, 

ziele angielskie,

 ½ liścia laurowego,

 i ¼ łyżeczki gorczycy. 

Ząbki czosnku ułożyć w słoiku, na wierzch dodać kilka kawałków kopru i zalać przestudzoną solanką przygotowaną w proporcji podanej poniżej.


Solanka:


Na 1 litr wrzącej wody dodać 

1 łyżkę soli z lekką górką (sól kamienna niejodowana) 

 Całość gotować kilka chwil, odstawić. 

Wypełnić słoiki mocno ciepłą solanką i szczelnie zakręcić.


 Tak przygotowane przetwory należy pozostawić w zacienionym miejscu w temperaturze pokojowej do kiszenia przez 2 -3 dni.

Po tym czasie wynosimy słoiki do zimnego , ciemnego miejsca 

i gdy ustanie proces kiszenia, a woda w słoiku będzie już klarowna,  należy jeszcze raz dobrze dokręcić słoiki.



Czosnek kiszony przechowujemy w chłodnym i suchym miejscu


Czosnek konfitowany

 



4 główki czosnku

350-500 ml oleju lub oliwy

gałązka rozmarynu

gałązka tymianku

pieprz w ziarnach

liść laurowy

sól

papryczka chilli



Czosnek podzielić na ząbki ,obrać i przełożyć do garnka. Dodać przyprawy,  


Zalać neutralnym w smaku olejem roślinnym tak aby tłuszcz dobrze zakrył wszystkie ząbki. Doprowadzić niemal do wrzenia, a następnie zmniejszyć moc grzania pod naczyniem....na minimum ( tak aby się tylko pyrkało)


Smażyć przez ok. 30 minut, od czasu do czasu poruszając garnkiem. 



Uważać żeby nie przyrumienić......

Przełożyć do słoiczka.





środa, 14 kwietnia 2021

PARATHA ...........(Indyjskie plack,i chlebki )

 1 szklanka mąki pszennej pełnoziarnistej,

1 szklanka mąki pszennej zwykłej,

1 łyżka oleju,

1/2 łyżeczki soli,

ok. 3/4 szklanki wody










Do miski wsypać oba rodzaje mąki, dodać olej i sól. Stopniowo dodając wodę, zagnieść miękkie i gładkie ciasto bez grudek. Miskę z ciastem przykryć ściereczką i odstawić na 10 minut.


Ciasto podzielić na 6 równych części-kulek. Nadzienie serowe podzielić analogicznie na 6 kulek. Każdą kulkę ciasta ułożyć na oprószonym mąką blacie i rozwałkować na cienki placek o średnicy ok. 8 cm. Na środku ułożyć farsz, następnie ciasto zlepić na górze tak, by farsz znalazł się zamknięty w środku. Za pomocą dłoni nadać sakiewce kształt kulki. 






Każdą kulkę  ułożyć na oprószonym mąką blacie złączeniem do dołu, lekko rozpłaszczyć dłonią i delikatnie rozwałkować na blacie na płaski, okrągły placek o średnicy ok. 18 cm.

Rozgrzać suchą patelnię i ułożyć na niej 1 chlebek. Opiekać ok. 30 sekund, następnie obrócić na drugą stronę, a przypieczoną stronę delikatnie posmarować olejem za pomocą pędzelka. Smażyć kilkadziesiąt sekund, następnie ponownie obrócić, delikatnie skropić olejem i dociskając płaską łopatką, smażyć kolejne kilkadziesiąt sekund. Chlebek powinien się "napuszać" pod wpływem temperatury na patelni, a jego powierzchnia powinna być pokryta brązowymi kropkami. 





Ja dodaję czasem zieloną cebulkę....bo tak lubię! :)

wtorek, 13 kwietnia 2021

Świderki francuskie z makiem....szybki deser!

 Składniki

2 prostokątne płaty ciasta francuskiego

250g gotowej masy makowej z bakaliami

białko jajka





 Na jednym  kawałku ciasta francuskiego rozprowadzić równomiernie masę makową.

 Drugi posmarować połową roztrzepanego białka.

 Ciasto z makiem przykryć drugim ciastem - wysmarowaną częścią w dół.

 Docisnąć do siebie  obydwa ciasta.

Ciasto pokroić wzdłuż krótszego boku na paski grubości 3-4 cm. (u mnie wyszło 10 pasków

 Każdy pasek chwytamy z dwóch stron i zwijamy w spiralę (skręcając w przeciwne strony).

Świderki ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i posmarować pozostałym białkiem.

Piec ok.15-20 min. do zrumienienia w temperaturze 200 st. 





Świderki można polać polewą lub lukrem....  :)

Likier kawowo-kajmakowy - przepis na Thermomix

 Składniki

300 g masy kajmakowej

250 g śmietany, min. 30% tłuszczu

120 g espresso, zaparzonego

350 g wódki






Do naczynia miksującego włożyć masę kajmakową, dodać śmietanę i espresso, podgrzewać 5 min/70°C/obr. ...

Dodać wódkę, wymieszać 30 s/obr. ...

Likier kawowo-kajmakowy przelać do butelek. Przechowywać w lodówce, podawać w kieliszkach do likieru.

Konfitura pomarańczowa ....marmolada pomarańczowa

 Składniki:

-Pomarańcze 12 (średniej wielkości)

-Woda 1 i ½ litra

-Skórka z 1 cytryny 

-Sok z cytryny 3-4 łyżki stołowe

-Cukier 1 i ½ kg





-Umyj i wysusz pomarańcze.

-Pociąć pomarańcze na dwie połowy i za pomocą wyciskarki do soków wycisnąć jak najwięcej soku (ok. 1 litr) i odstawić.





-Za pomocą ostrego noża odetnij grubą białą pestkę wokół każdej pomarańczy i drobno pokrój każdy pasek pomarańczy tak cienko, jak to możliwe i odłóż na bok do późniejszego użycia.

-W garnku dodaj sok pomarańczowy,  skórkę pomarańczy, skórkę z cytryny, sok z cytryny i dobrze wymieszaj.

-Umieść podwójną warstwę gazy / muślinu w misce i włóż odłożone, białe części pomarańczy razem z pestkami do miski. Zawiąż ten „worek pektynowy” i włóż do garnka, zagotuj, przykryj i gotuj na średnim ogniu przez 15 minut.

-Wyjmij torebkę z pektyną i wciśnij do garnka przed wyrzuceniem torebki, a następnie gotuj bez przykrycia przez 25-30 minut.

-Dodaj cukier, dobrze wymieszaj i gotuj na średnim ogniu przez 2 godziny lub do zgęstnienia, mieszając w międzyczasie.


Polecany post

Drożdżówki z dżemem (przepis na thermomix) :)