wtorek, 13 kwietnia 2021

Świderki francuskie z makiem....szybki deser!

 Składniki

2 prostokątne płaty ciasta francuskiego

250g gotowej masy makowej z bakaliami

białko jajka





 Na jednym  kawałku ciasta francuskiego rozprowadzić równomiernie masę makową.

 Drugi posmarować połową roztrzepanego białka.

 Ciasto z makiem przykryć drugim ciastem - wysmarowaną częścią w dół.

 Docisnąć do siebie  obydwa ciasta.

Ciasto pokroić wzdłuż krótszego boku na paski grubości 3-4 cm. (u mnie wyszło 10 pasków

 Każdy pasek chwytamy z dwóch stron i zwijamy w spiralę (skręcając w przeciwne strony).

Świderki ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i posmarować pozostałym białkiem.

Piec ok.15-20 min. do zrumienienia w temperaturze 200 st. 





Świderki można polać polewą lub lukrem....  :)

Likier kawowo-kajmakowy - przepis na Thermomix

 Składniki

300 g masy kajmakowej

250 g śmietany, min. 30% tłuszczu

120 g espresso, zaparzonego

350 g wódki






Do naczynia miksującego włożyć masę kajmakową, dodać śmietanę i espresso, podgrzewać 5 min/70°C/obr. ...

Dodać wódkę, wymieszać 30 s/obr. ...

Likier kawowo-kajmakowy przelać do butelek. Przechowywać w lodówce, podawać w kieliszkach do likieru.

Konfitura pomarańczowa ....marmolada pomarańczowa

 Składniki:

-Pomarańcze 12 (średniej wielkości)

-Woda 1 i ½ litra

-Skórka z 1 cytryny 

-Sok z cytryny 3-4 łyżki stołowe

-Cukier 1 i ½ kg





-Umyj i wysusz pomarańcze.

-Pociąć pomarańcze na dwie połowy i za pomocą wyciskarki do soków wycisnąć jak najwięcej soku (ok. 1 litr) i odstawić.





-Za pomocą ostrego noża odetnij grubą białą pestkę wokół każdej pomarańczy i drobno pokrój każdy pasek pomarańczy tak cienko, jak to możliwe i odłóż na bok do późniejszego użycia.

-W garnku dodaj sok pomarańczowy,  skórkę pomarańczy, skórkę z cytryny, sok z cytryny i dobrze wymieszaj.

-Umieść podwójną warstwę gazy / muślinu w misce i włóż odłożone, białe części pomarańczy razem z pestkami do miski. Zawiąż ten „worek pektynowy” i włóż do garnka, zagotuj, przykryj i gotuj na średnim ogniu przez 15 minut.

-Wyjmij torebkę z pektyną i wciśnij do garnka przed wyrzuceniem torebki, a następnie gotuj bez przykrycia przez 25-30 minut.

-Dodaj cukier, dobrze wymieszaj i gotuj na średnim ogniu przez 2 godziny lub do zgęstnienia, mieszając w międzyczasie.


Konfitura pomarańczowa.....

 Składniki

6 dużych pomarańczy lub 7 mniejszych

około 500 g cukru

pół litra wody

sok z jednej cytryny





Pomarańcze umyj, a następnie obierz cienko nożykiem szczelinowym.

Skórki włóż do rondelka, zalej wodą i gotuj przez kilka minut (jeśli używasz pomarańcze ekologiczne możesz pominąć ten etap).

Wyjmij skórki na sito i przelej zimną wodą - pokrój w cienkie paseczki ....

Pomarańczom obetnij "dupki", postaw na desce do krojenia i ostrym nożem odetnij białe skórki tak aby odsłonić miąższ owoców.

Trzymając pomarańczę nad miską wykrój fileciki pomarańczy spomiędzy błonek, a na koniec dodatkowo wyciśnij sok z pozostałych resztek - tak zrób ze wszystkimi pomarańczami.

W garnku zagotuj wodę z cukrem, dodaj cząstki pomarańczy z sokiem oraz pokrojone skórki - gotuj przez około 2 godziny, a następnie odstaw na noc do wystudzenia.

Następnego dnia ponownie gotuj konfiturę - przez około 1-2 godziny - gdy konfitura zgęstnieje dodaj do niej sok z cytryny i dokładnie wymieszaj - ponownie zagotuj.

niedziela, 13 września 2020

Pesto z pietruszki

 2 pęczki pietruszki / 2 szklanki pietruszki

¼ szklanki migdałów lub słonecznika

1 ząbek czosnku

sól i czarny pieprz po 1/2 łyżeczki

1 łyżka płatków drożdżowych

3 – 5 łyżek oliwy






Pesto można przygotowywać z różnych składników, ale obowiązkowa powinna być oliwa z oliwek. W tym przepisie wśród składników także znalazła się oliwa, ale nie jest to tradycyjne pesto. To obłędnie zielone pesto z natki pietruszki :)

Aby pesto było idealne warto pamiętać o tym, że nie wolno go za długo miksować – zioła wtedy więdną, a pesto wychodzi bez smaku. Im krócej, tym lepiej.



Drugi przepis...


1 pęczek natki pietruszki
1/2 szklanki orzechów nerkowca, migdałów lub macadamia
2-3 ząbki czosnku
80 ml oleju lub oliwy 
1 łyżka płatków drożdżowych
sól do smaku
pieprz kolorowy do smaku
2 duże usmażone na złoto cebule,
po prostu pokrojone w kostkę i usmażone..... :)

Mleko migdałowe domowe....pyszne i zdrowe

150 g  migdałów

do zalania: 2 szklanki gorącej wody 

1litr czystej zimnej wody



Migdały zalewamy gorącą wodą w  misce. Po około 2 godzinach wodę z moczenia wylewamy a migdały przepłukujemy i odsączamy na sitku, a następnie obieramy ze skórek i przekładamy do TM.

Dodajemy czystą wodę  i całość blendujemy 45s/obr.10. Jeśli mleko wydaje nam się zbyt gęste – dolewamy jeszcze trochę wody i mieszamy 10s/obr.5.





Zmiksowane mleko przelewamy partiami przez duże sitko (można wykorzystać do tego koszyczek) wyłożone gazą i ustawione na misce, do której będzie ściekać płyn. Część mleka ścieknie przez gazę, gęstszą część trzeba w gazę zawinąć i mocno wycisnąć czystymi dłońmi, żeby wydobyć pozostałe mleko. Powtarzamy czynność aż do momentu, gdy wyciśniemy całe mleko.

Gotowe mleko przelewamy do szklanej, zamykanej butelki i przechowujemy w lodówce przez 3-5 dni (przed użyciem należy je zawsze wymieszać).

środa, 22 lipca 2020

Kapuśniaki ...domowe, drożdżowe




SKŁADNIKI
1/2 kg - mąki
250 ml - ciepłego mleka
20 g - roztopionego masła
2 - żółtka

DEKORACJA
2 białka
kminek

FARSZ
1/2 kg - kapusty kiszonej
1 łyżka - masła
1 - cebula
sól
pieprz

ZACZYN
20 g - drożdży
1 szczypta - cukru
1 szczypta - soli
1 łyżka - ciepłego mleka
1 łyżeczka - mąki


Drożdże wymieszać z łyżką ciepłego mleka, szczyptą cukru, solą i łyżeczką mąki. Gdy podrosną, wlać do miski z mąką. Dodać żółtka, mleko, cukier i wyrobić . Gdyby ciasto było zbyt gęste, dodać 1-2 łyżki mleka.

Roztopić masło i ciepłe ale nie gorące !!!), wlać do ciasta i wyrabiać przez 5 minut. Przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia, aż ciasto podwoi swą objętość.

Cebulę pokroić w kostkę, zeszklić na maśle. Kapustę obgotować, odcisnąć, drobno posiekać i przesmażyć z cebulą. Doprawić do smaku solą i pieprzem.
  




Gdy ciasto wyrośnie, rozwałkować podsypując mąką.
 Nałożyć farsz z kapusty i zwinąć wałeczek - wzdłuż dłuższego boku. ..pociąć na kawałki jak lubimy.... :)
Na końcu zostawić miejsce bez nadzienia - co pozwoli na sklejenie kapuśniaczków





Ułożyć na blasze wysmarowanej masłem i posypanej bułką tartą, robiąc odstępy między wałeczkami. Gdy wyrosną, posmarować roztrzepanym jajkiem i posypać kminkiem.
 Włożyć do piekarnika nagrzanego do 200 st. C na około 20- 25 minut 

Polecany post

Drożdżówki z dżemem (przepis na thermomix) :)