Składniki:
-Pomarańcze 12 (średniej wielkości)
-Woda 1 i ½ litra
-Skórka z 1 cytryny
-Sok z cytryny 3-4 łyżki stołowe
-Cukier 1 i ½ kg
-Umyj i wysusz pomarańcze.
-Pociąć pomarańcze na dwie połowy i za pomocą wyciskarki do soków wycisnąć jak najwięcej soku (ok. 1 litr) i odstawić.
-Za pomocą ostrego noża odetnij grubą białą pestkę wokół każdej pomarańczy i drobno pokrój każdy pasek pomarańczy tak cienko, jak to możliwe i odłóż na bok do późniejszego użycia.
-W garnku dodaj sok pomarańczowy, skórkę pomarańczy, skórkę z cytryny, sok z cytryny i dobrze wymieszaj.
-Umieść podwójną warstwę gazy / muślinu w misce i włóż odłożone, białe części pomarańczy razem z pestkami do miski. Zawiąż ten „worek pektynowy” i włóż do garnka, zagotuj, przykryj i gotuj na średnim ogniu przez 15 minut.
-Wyjmij torebkę z pektyną i wciśnij do garnka przed wyrzuceniem torebki, a następnie gotuj bez przykrycia przez 25-30 minut.
-Dodaj cukier, dobrze wymieszaj i gotuj na średnim ogniu przez 2 godziny lub do zgęstnienia, mieszając w międzyczasie.