czwartek, 16 lipca 2020

Pizza na ziemniaczanym spodzie...domowa i bezglutenowa





Ciasto I

400 gramów ugotowanych ziemniaków
20 gramów mielonego siemienia lnianego
2  jajka
1 soli, 1 czosnku, 
1 bazylii, odrobina pieprzu

Ciasto II

ok. 500 g ugotowanych ziemniaków
2 jajka
0,5 szkl. mielonego siemienia lnianego
sól, pieprz do smaku
1 łyżka oleju
2 ząbki czosnku

Do miski wrzucić ziemniaki, siemię lniane, jajka oraz przyprawy. Dokładnie wyrobić ciasto widelcem. Postarajcie się aby masa nie zawierała grudek.
Na papierze do pieczenia rozsmarować łyżeczkę oliwy z oliwek lub podsypać mąką.
Zwilżoną dłonią uformować placek.
Piec w piekarniku przez 25 minut w temperaturze 200 stopni (u mnie termoobieg+dolne grzanie)
Wyciągnąć ciasto z piekarnika, posmarować sosem i nałożyć ulubione dodatki.
Zapiekać przez kolejne 10-15 minut do momentu zarumienienia sera.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Polecany post

Drożdżówki z dżemem (przepis na thermomix) :)