wtorek, 6 sierpnia 2019

CHLEB Z GARNKA........ z grubą i chrupiącą skórką


400 g mąki
1 łyżeczka soli
1 łyżeczka cukru
15 g świeżych drożdży lub 3/4 łyżeczki suchych drożdży instant
300 g chłodnej wody





Mąkę przesiać do dużej miski, dodać sól, cukier  . Wodę wymieszać z drożdżami i stopniowo wlewać ją do miski z mąką, jednocześnie delikatnie mieszając łyżką i zagarniając do środka kolejne partie mąki .
Ciasto będzie klejące. Przykryć talerzem lub folią i odstawić do wyrośnięcia na około 14 godzin (minimum 12 godzin), najlepiej na noc (w temperaturze pokojowej,)
Blat kuchenny lub stolnicę oprószyć mąką i wyłożyć w to miejsce ciasto z miski. 
Oprószonymi mąką dłońmi złożyć boki ciasta do środka tworząc kulę.
Na blacie kuchennym położyć czystą ściereczkę kuchenną, oprószyć ją mąką, położyć w to miejsce ciasto łączeniem do dołu. Przykryć ciasto wystającymi bokami ściereczki i zostawić w ciepłym miejscu na 1 - 2 godziny.
 Ciasto jest gotowe po podwojeniu objętości.
Na pół godziny przed końcem wyrastania nagrzać piekarnik do 240 - 250 stopni C, ustawiając kratkę w dolnej 1/3 części piekarnika a na niej przykryty garnek żaroodporny np. żeliwny, o średnicy ok. 20-24 cm.
Ostrożnie, używając rękawic kuchennych, wyjąć gorący garnek z piekarnika i zdjąć pokrywę.
 Umieścić ciasto w garnku łączeniem do góry.Naciąć wzorek ostrym nożem.
UWAGA, bo garnek będzie bardzo gorący. 
Garnek przykryć i piec przez 30 minut.
 Zdjąć pokrywę i piec dalej aż chleb będzie dobrze zrumieniony ale nie przypalony przez 15 - 30 minut 
Wyjąć garnek z chlebem z piekarnika, otworzyć, odczekać i podważając chleb nożem wyjąć go z garnka.
 Odłożyć na kratkę do całkowitego ostudzenia. 
Kroić dopiero po ostudzeniu, po około 1 godzinie.

Sałatka z ogórków w zalewie gyros ...... na zimę



3 ogórków gruntowych
3 papryki
3 cebule
2 ząbki czosnku
2 łyżki soli kamiennej
2 szklanki cukru
1 szklanka octu 10%
0,5 szklanki oleju

2 przyprawy gyros







Ogórki dokładnie umyć i osuszyć, ja robię ze skórką.
 Odkroić końcówki i pokroić w grubsze plastry.
 Pokrojone ogórki przełożyć do dużej miski i zasypać 2 łyżkami soli kamiennej, dokładnie wymieszać i odstawić.
 Przygotować pozostałe warzywa. 
Cebule obrać i pokroić w pół plastry. Czosnek obrać i pokroić w plasterki. Wszystkie warzywa dodać do ogórków.
 Dokładnie wymieszać.
 Następnie dodać cukier, ocet, olej i przyprawę gyros.
 Ja daję 3 szklanki cukru i 1 szklankę octu, jak wolimy bardziej octowe dajemy mniej cukru a więcej octu. Ponownie wszystko dokładnie wymieszać aby cukier się rozpuścił.
 Odstawić na ok 6-8 godzin, w międzyczasie kilka razy przemieszać.
 Po tym czasie ogórki razem z płynem przełożyć do słoików. Słoiczki zakręcić. 
Przełożyć do garnka wyścielonego gazetami lub ściereczką. Zalać wodą na wysokość ok 3/4 słoika. 
Pasteryzować ok 10-15 minut od zagotowania. 
Zostawić w garnku do wystudzenia.



Sol .... moja kotka nadzoruje pracę


Suszone pomidory...........Pora na suszonego pomidora




Składniki:
4 kg mięsistych pomidorów typu Lima,
1 łyżka suszonej bazylii,
1 łyżka suszonego oregano,
4 szt ziela angielskiego,
1 łyżeczka ziaren kolendry,
1 łyżeczka pieprzu kolorowego ziarnistego,
1 łyżka czosnku granulowanego,
1/2 litra oliwy z oliwek,
do smaku sól,
4 ząbki czosnku,





Do przygotowania suszonych pomidorów w zalewie oliwnej potrzebujemy podłużnych , mięsistych pomidorów z małą ilością pestek i małą ilością  soku. 
Pomidory myjemy, kroimy na połówki. 
 Układamy na sitach i suszymy kilka godzin, zmieniając co jakiś czas kolejność sit. 
Jednocześnie zsypując podsuszone pomidory zmniejszając ilość sit.
Gdy pomidory są już wysuszone, podgrzewamy oliwę z przyprawami tak długo aż pojawią się bąbelki, wtedy nadaje się już do zalewania pomidorów. Pomidory układamy w słoikach 450 ml, wrzucamy po 1 - 2 ząbki czosnku.
Zawartość słoików zalewamy gorącą oliwą (trzeba to robić ostrożnie, gdyż oliwa bulgocze w słoiku) zakręcamy słoiki,



piątek, 15 lutego 2019

Risotto z krewetkami......pyszne, kremowe....



1  szklanka ryżu do risotto,
1 cebula,
1 ząbek czosnku,
Bulion warzywny – około 1 litra,
3 łyżki masła,
Starty ser parmezan,
1 kieliszka białego wina,


Do krewetek
40 dag krewetek królewskich,
5-6 ząbków czosnku
1 łyżka  oliwy,
2 łyżki masła
1/2 szklanki dyni
1/2 szklanki cukinii
sól , pieprz do smaku
sok z 1 cytryny,




Na patelni rozgrzewamy oliwę z  drobno pokrojonym czosnkiem. Po chwili dodajemy  krewetki, masło, sól, pieprz, sok z cytryny. Dusimy minutę nie dełużej!
Cukinię i dynię dusimy do miękkości i miksujemy.
Na drugiej patelni roztapiamy masło, dodajemy pokrojoną drobno cebulę i dusimy na małym ogniu 2 minuty. Dodajemy czosnek pokrojony w drobne plasterki  i dusimy na średnim ogniu minutę. Po tym czasie dajemy ryż , chwilkę smażymy a następnie dodajemy bulion ( około 1/3 szklanki) , zmiksowane warzywa i dokładnie mieszamy. Jak płyn już wyparuje, dodajemy następną porcję bulionu i mieszamy. Kontynuujemy te czynności około 15 minut aż ryż będzie aldente. Na koniec dodajemy krewetki z całym sosem z patelni, podlewamy wszystko winem, mieszamy i dusimy około 4 -5 minut. Na koniec doprawiamy solą, świeżo zmielonym pieprzem 




Wyłączany dopływ ciepła  i wtedy dodajemy parmezan i masło energicznie mieszając.
Risotto potrzebuje kilku minut by odpoczęło... Smacznego

środa, 2 stycznia 2019

Placki z cukiinii .... smaczne i delikatne



3 łyżki (30 g) mąki pszennej
1 jajko
2 łyżki mleka
1 cukinia (około 300 g)
oliwa lub olej roślinny
opcjonalnie: 1/4 cebuli
1  łyżka siekanej natki pietruszki


Mąkę przesiać do miski, wymieszać ze szczyptą soli, świeżo zmielonym pieprzem, a następnie z roztrzepanym jajkiem. Stopniowo wlewać mleko, ciągle mieszając rózgą, aż ciasto będzie gładkie. Wymieszać z tartą na dużych oczkach cukinią i opcjonalnie z drobno startą cebulą oraz posiekaną natką pietruszki
Rozgrzać patelnię z oliwą, nakładać po łyżce masy i smażyć placuszki przez około 2 - 3 minuty. Gdy będą ładnie zrumienione, przewrócić na drugą stronę i smażyć jeszcze przez około 1 - 2 minuty.

Sałatka z białej kapusty na zimę....pyszna



składniki - waga po obraniu jarzyn  :

ok. 1000 g białej kapusty
ok  1000 g ogórków gruntowych
ok. 100 g szalotki
ok. 250 g marchewki
ok. 200 g czerwonej papryki
ok. 150 g jabłka - u mnie antonówka

ok. 25 g ostrej papryczki

2 lekko czubate łyżeczki soli
60 g cukru
100 ml oleju rzepakowego
140 ml octu winnego białego
1 czubata łyżeczka ziaren kminku
1 czubata łyżka ziaren białej gorczycy


\
Kapustę cienko poszatkować przełożyć do miski. Posypać  solą, wymieszać   kilka chwil rękami. Odstawić pod przykryciem na pół godziny. W tym czasie jabłko obrane ze skórki i marchewkę zetrzeć na tarce jarzynowej o dużych oczkach. Paprykę pokroić w cienkie paski a szalotki w piórka. Ostrą papryczkę posiekać


Kiedy kapusta nieco zmiękła i puści trochę soku dodać do niej pozostałe rozdrobnione składniki. Dodać cukier, olej, ocet, gorczycę i kminek - wszystko dobrze wymieszać. Sałatką napełnić słoiki, dobrze ugniatając a na wierzch wlać  sok jaki pozostał mi na dnie miski. Słoiki zakręcić i wstawić do dużego garnka wyłożonego na dnie ściereczką. Wlać tyle zimnej wody aby sięgała do 3/4 wysokości słoików. Pasteryzować ok. 25 minut licząc od zagotowania wody w garnku.


Kapustę białą można zastąpić kapustą włoską !

poniedziałek, 10 grudnia 2018

Trufle z gorzkiej czekolady


400 g gorzkiej czekolady
100-150 g słodkiej, płynnej śmietany 30- 36%
2x20 g masła
1-2  łyżki rumu, whisky lub likieru pomarańczowego 
100 g posiekanych orzechów(różnych)
100 g wiórków kokosowych
Dodatkowo:

kakao do obtoczenia trufli

Sposób przygotowania:



Czekoladę posiekać. Masło pokroić na małe kawałki. Śmietanę zagotować i szybko schłodzić.
 Dodać posiekaną czekoladę i masło. Odczekać chwilę, aby czekolada zmiękła, a następnie wymieszać trzepaczką, aż czekolada i masło całkowicie się rozpuszczą i powstanie gładka masa. Gdy masa lekko przestygnie wmieszać alkohol. 
Podzielić mniej więcej na połowę....i do jednej dodać wiórki a do drugiej posiekane orzechy. 
Odczekać aż masa zacznie tężeć.
Łyżeczką nabierać trochę masy i formować małe kuleczki , które obtaczać w kakao...?!
 Uformowaną kulkę najlepiej włożyć do miseczki z kakao i obtoczyć potrząsając miską .
Gotowe trufle przechowywać w lodówce.


Polecany post

Drożdżówki z dżemem (przepis na thermomix) :)