poniedziałek, 10 grudnia 2018

Trufle z gorzkiej czekolady


400 g gorzkiej czekolady
100-150 g słodkiej, płynnej śmietany 30- 36%
2x20 g masła
1-2  łyżki rumu, whisky lub likieru pomarańczowego 
100 g posiekanych orzechów(różnych)
100 g wiórków kokosowych
Dodatkowo:

kakao do obtoczenia trufli

Sposób przygotowania:



Czekoladę posiekać. Masło pokroić na małe kawałki. Śmietanę zagotować i szybko schłodzić.
 Dodać posiekaną czekoladę i masło. Odczekać chwilę, aby czekolada zmiękła, a następnie wymieszać trzepaczką, aż czekolada i masło całkowicie się rozpuszczą i powstanie gładka masa. Gdy masa lekko przestygnie wmieszać alkohol. 
Podzielić mniej więcej na połowę....i do jednej dodać wiórki a do drugiej posiekane orzechy. 
Odczekać aż masa zacznie tężeć.
Łyżeczką nabierać trochę masy i formować małe kuleczki , które obtaczać w kakao...?!
 Uformowaną kulkę najlepiej włożyć do miseczki z kakao i obtoczyć potrząsając miską .
Gotowe trufle przechowywać w lodówce.


piątek, 30 listopada 2018

Spagetti z cukinii z pieczarkami


1-2  małe cukinię
kilka pieczarek
1 małą cebulkę szalotkę
1 ząbek czosnku
ulubione przyprawy
oliwę z oliwek – około 2-3 łyżki



Cukinię myjemy dokładnie ,nie obieramy. Obieraczką kroimy na wąziutkie wstążki. lub maszynką robimy makaron spaghetti.
Robimy to na początku, bo całe danie robi się piorunem i nie będzie potem czasu na krojenie.
Na patelni rozgrzewamy oliwę. Wrzucamy pokrojone w paski pieczarki i szalotkę. Dodajemy ulubione przyprawy oraz pieprz i sól . Podsmażamy przez 3-4 minuty .




Gdy pieczarki będą takie, jak lubimy na patelnię wykładamy ,,makaron” z cukinii.
Makaron” robi się dosłownie w 5 minut. 
Można posypać żółtym serem, parmezanem dodać troszkę śmietany.....no jak lubicie!




niedziela, 11 listopada 2018

Gołąbki tradycyjne z ryżem i mięsem

Składniki
1  duża główka świeżej kapusty

 1,5 kg mięsa mielonego ( różne gatunki)
 1 i 1/2 szklanki ryżu 
 1 duża cebula podsmażona
 1 marchewka starta na tarce o dużych oczkach
 sól i pieprz

1 słoiczek koncentratu pomidorowego
1 duże opakowanie śmietany 18%
sól i pieprz



Farsz:

Do miski wkładamy mięso mielone, ryż ugotowany na pół twardo, jajka, podsmażoną cebulę, marchew, doprawiamy solą, pieprzem i dokładnie mieszamy.Tak przygotowany farsz zawijamy w liście kapusty.
                                                Liście kapusty:
Wyciąć głąb ze środka kapusty, następnie włożyć ją do dużego garnka z wrzącą wodą (wycięciem do dołu), gotować przez około 10 minut na małym ogniu. Przewrócić kapustę na drugą stronę i gotować przez ok. 5 minut. Wyjąć kapustę z wrzątku i po przestudzeniu rozebrać ją z liści, odciąć delikatnie zgrubienia z każdego liścia.

Na dno dużego garnka układamy gorsze, poszarpane liście kapusty, zalewamy wodą tak żeby liście były zakryte,  i układamy  ciasno gołąbki.
Śmietanę mieszamy z koncentratem, doprawiamy solą i pieprzem ,
 wylewamy na gołąbki.



Całość dusimy na małym ogniu 2 godz. Zaglądając co jakiś czas, aby nie wykipiało. 
Można wypiec gołąbki w piekarniku lub ugotować w szybkowarze.





KOTLETY MIELONE Z PIEKARNIKA

700 g mięsa mielonego z łopatki
2 jajka
1 mała cebulka pokrojona drobniutko
1 bułka
1 ząbek czosnku 
mleko + czerstwa bułeczka 
sól,pieprz
bułka tarta lub inna panierka


Bułkę namoczyć w mleku, a gdy zmięknie odcisnąć lekko w dłoniach i dodać do mięsa mielonego. Wbić jajka dodać sól, pieprz ,przeciśnięty przez praskę czosnek i cebulę. 
Dokładnie, długo wyrobić, aż masa zrobi się puszysta i klejąca. Formować kotlety, obtoczyć w bułce tartej. Włożyć do naczynia żaroodpornego lub na blaszkę do pieczenia wyłożoną papierem do pieczenia.

Wstawić do  nagrzanego  do  180 stopni piekarnika na około 50 - 60 minut
W połowie odwrócić .



Zapiekanka ziemniaczana z cebulą

Składniki
10 ziemniaków
2 cebule
1 duży kubek śmietany 
 70 g masła
 10 dag startego sera żółtego
1/3 łyżeczki suszonego 
 sól, pierz,gałka muszkatołowa




Cebulę pokroić w kostkę lub piórka i zeszklić na maśle. Ziemniaki obrać, pokroić w niezbyt grube plastry, obgotować i szybko oziębić. Nagrzać piekarnik do 180 st. Naczynie do zapiekania wysmarować masłem.


 Ułożyć pierwszą warstwę ziemniaków ( 3-4 warstwy). Posypać cebulą, solą , pieprzem, gałką muszkatołową i rozmarynem.
Ponownie ułożyć warstwę ziemniaków i powtórzyć wszystkie czynności, aż do wykorzystania składników.
Zalać śmietaną i posypać serem.  Zapiekankę przykryć folią aluminiową i zapiekać ok 60-70 minut, aż ziemniaki będą miękkie.
W połowie pieczenia  zdjąć folię, jeśli chcemy mieć na wierzchu złotą skorupkę.

niedziela, 16 września 2018

Oponki serowe.... przepis mojej mamy



500 g sera półtłustego
500 g mąki pszennej
100 g cukru
2 łyżeczki cukru waniliowego
4 żółtka
1 lekko kopiata łyżeczka sody oczyszczonej
1 łyżeczka octu
250 ml kwaśnej śmietany

Dodatkowo:

tłuszcz do smażenia 
1 mały kieliszek spirytusu (dodać do zimnego oleju)
cukier puder do posypania


Ser przecisnąć przez praskę.
Mąkę przesiać na blat, dodać ser, obydwa cukry, żółtka, sodę, ocet i śmietanę. Zagnieść ciasto. Gotowe oprószyć mąką i rozwałkować na posypanym mąką blacie na grubość ok. 1- 1,5 cm.
Z ciasta wykrawać szklanką kółka. Następnie na środku wykroić małą dziurkę kieliszkiem lub zakrętką. Kulki powstałe po wycięciu kieliszkiem można ponownie zagnieść i od nowa wyciąć oponki lub je po prostu usmażyć.
 Tłuszcz rozgrzać do temp. 180 stopni. Oponki smażyć partiami. Każdą porcję dokładnie osuszyć na ręczniku papierowym i po wystygnięciu posypać cukrem pudrem.

Domowa mieszanka przypraw,,,,, vegeta

100 g  suszonych warzyw
1 łyżka  suszonej cebuli
1 łyżeczka  kurkumy
2-3 łyżeczki  lubczyku
2 łyżeczki  przyprawy włoskiej
2 łyżeczki ziarenek pieprzu
4 ziarenka  ziela angielskiego
3 łyżeczki  soli himalajskiej
1 łyżeczka koperku suszonego
3 - 4 suszone liście laurowe
2 łyżeczki czosnku granulowanego
1 łyżeczka chili

Wysuszone warzywa i wszelkie przyprawy włożyć do naczynia Thermomix i zmielić (obroty 10, czas około 10 s.),  Stopień rozdrobnienia można regulować dowolnie!

Można dodać kilka grzybów suszonych.....

Polecany post

Drożdżówki z dżemem (przepis na thermomix) :)