1 cały filet łososia ze skórą (nie mniejszy jednak niż 500 g)
skórka otarta z cytryny
3 łyżki soli morskiej
1-2 łyżki brązowego cukru
50-75 ml wódki czystej
1/2 pęczka posiekanego koperku
biały pieprz,czarny pieprz
Umytego i osuszonego łososia kładziemy na czystej desce skórą do dołu.
Nacieramy solą, cukrem, chrzanem i skórką cytrynową, polewamy równomiernie wódką, posypujemy lekko białym i czarnym pieprzem. Na wierzch kładziemy cały posiekany koperek, lekko dociskając.
Deskę z łososiem owijamy kilkakrotnie folią, (owijając tylko wszerz krótsze boki i szczelnie dociskając). Kładziemy deskę w większej misce pod lekkim kątem, aby woda z ryby, którą wyciągnie sól, spływała do miski.
Miskę z łososiem wstawiamy do lodówki, obciążamy na minimum 3-4 dni. Można jeść już po 48 godzinach, j(a jednak gorąco polecam poczekać!)
Wodę wylewamy codziennie
Po 4 dniach odwijamy łososia, ściągamy dokładnie koperek i nadmiar przypraw, osuszamy ręcznikiem papierowym(!), przed podaniem kroimy w cieniutkie plasterki i serwujemy z dowolnym sosem lub samego.
Łososia można przechować w lodówce, owiniętego ręcznikiem papierowym i folią spożywczą, nawet do 3 tygodni. (!)
Gravlax znane także w innych kuchniach jako (gravad lax, gravad laks, gravlaks, graavilohi, graavilõhe, graflax) jest potrawą z surowego łososia marynowanego w soli, cukrze i zielonym koperku. Wszelkie dodatki to już próby eksperymentów, niepowtarzalny, oryginalny smak zapewni użycie tylko tych 5 składników.
Historia tej potrawy sięga czasów średniowiecza – rybacy szukali możliwości przechowania ryb i solonego łososia zakopywano w piasku – w wolnym tłumaczeniu gravlax to "zakopany" lub też "pogrzebany" łosoś.
To bardzo popularna przekąska w krajach skandynawskich. Pokrojoną w cieniutkie plasterki rybę podaje się na
ciemnym pieczywie, posypuje koperkiem i przyozdabia plasterkiem cytryny. Świetnie się komponuje z młodymi ziemniakami.
Należy pamiętać o kilku ważnych zasadach:
– NIE KORZYSTAĆ Z MROŻONEJ RYBY!!!
– korzystać z ryby z pewnego źródła, tylko bardzo świeżej
– nie można przesadzić z ilością koperku.