wtorek, 11 kwietnia 2017
Pasztet z pieczarek........................dla Metabolic Balance
Składniki na jedną keksówkę::
500 g pieczarek
1 łyżeczka trzcinowego cukru
1 ząbek czosnku
olej
2 szklanki ugotowanej kaszy gryczanej palonej
3 szklanki orzechów laskowych, zmielonych w młynku lub blenderze
2 łyżki sosu sojowego
5 łyżek oleju roślinnego
1 łyżeczki suszonego tymianku
1 łyżeczki suszonego majeranku
1 łyżeczki ostrej papryki
1 łyżeczki pieprzu ziołowego
sól oraz czarny pieprz
oraz: olej do posmarowania formy i zmielone orzechy lub bułka tarta do wysypania formy
Pieczarki pokroić na ćwiatki, czosnek posiekać.
Na dnie dużej patelni rozgrzać olej i dodać pieczarki,
smażyć przez 5 – 8 minut na średnim ogniu nie mieszając za często.
Kiedy pieczarki będą złociste dodać czosnek, smażyć przez 1 minutę, po czym dodać cukier.
Wymieszać, smażyć ostatnie 1 – 2 minuty i odstawić na bok.
Piekarnik rozgrzać do 200 stopni. W dużej misce połączyć wszystkie składniki,
dodać podsmażone pieczarki i zblendować przy pomocy ręcznego blendera na gęstą, kleistą masę.
Keksówkę wysmarować olejem i wysypać mielonymi orzechami,
a następnie przełożyć masę pasztetową.
Wyrównać, wsunąć do piekarnika i piec przez 45 – 50 minut do czasu, aż pasztet będzie miał złotą skórkę. Wyjąć na blat, kroić dopiero po wystudzeniu i podawać z kiszonym ogórkiem i porządną pajdą chleba.
Porady:
Patelnia do smażenia pieczarek musi być naprawdę duża,
aby pieczarki swobodnie się mieściły –
w przeciwnym razie zamiast się smażyć uduszą się, a pasztet będzie kiepski w smaku.
Dlatego jeśli nie macie pod ręką dużej patelni usmażcie pieczarki na dwa razy.
Nie mieszajcie pieczarek za często i poz
wólcie im się zezłocić, wtedy są naprawdę smaczne.
Pasztet tuż po upieczeniu jest miękki, dlatego należy kroić go dopiero po wystudzeniu.
Słodycze bez cukru...Kulki daktylowe !
Składniki na ok. 15 sztuk:
200 g suszonych daktyli
20 g (2 łyżki) naturalnego kakao
50 g zmielonych migdałów i/lub orzechów ewentualnie mleczko kokosowe
Daktyle zalać wrzącą wodą i odstawić na co najmniej godzinę.
Następnie wodę odlać, a daktyle zblendować na w miarę gładką masę
(ewentualne „kawałki” nie popsują smaku).
Do masy dodać kakao, zmielone migdały/orzechy i wymieszać.
Jeśli masa jest zbyt sucha (choć nie powinna), można dodać mleczko kokosowe.
Z tak przygotowanej masy formujemy kuleczki i obtaczamy w wiórkach kokosowych.
Gotowe wkładamy do lodówki lub zamrażarki na min. 15 minut, aby lekko stwardniały.
200 g suszonych daktyli
20 g (2 łyżki) naturalnego kakao
50 g zmielonych migdałów i/lub orzechów ewentualnie mleczko kokosowe
Daktyle zalać wrzącą wodą i odstawić na co najmniej godzinę.
Następnie wodę odlać, a daktyle zblendować na w miarę gładką masę
(ewentualne „kawałki” nie popsują smaku).
Do masy dodać kakao, zmielone migdały/orzechy i wymieszać.
Jeśli masa jest zbyt sucha (choć nie powinna), można dodać mleczko kokosowe.
Z tak przygotowanej masy formujemy kuleczki i obtaczamy w wiórkach kokosowych.
Gotowe wkładamy do lodówki lub zamrażarki na min. 15 minut, aby lekko stwardniały.
Słodycze bez cukru...Kulki kokosowe.!
0,5 szklanki mleka
6 łyżek otrąb (jakie lubicie)
łyżeczka Stevii
wiórki kokosowe – ok. 5 łyżek
płatki migdałowe
Mleko z otrębami, słodzikiem i wiórkami gotujemy do zgęstnienia.
Odstawiamy do przestygnięcia, następnie formujemy kulki i
obtaczamy w pokruszonych płatkach migdałowych.
Wkładamy do lodówki na 3 godziny
Rafaello...Słodycze bez cukru...
1 filiżanka kaszy jaglanej
3 filiżanki mleka kokosowego
1/2 filiżanki wody
3 łyżki wiórków kokosowych
garść wiórków kokosowych do obtaczania kulek
2-3 łyżki syropu z agawy
migdały bez skórki
1/2 łyżeczki soli
Zagotować wodę. Do wrzątku dodać mleko kokosowe, przepłukaną na sicie kaszę jaglaną,
wiórki kokosowe, syrop z agawy. Dodać sól. Kaszę gotować do uzyskania konsystencji kremu.
Po wystudzeniu kaszy, formować kulki, do każdej włożyć prażony migdał i obtoczyć
w wiórkach kokosowych. Schłodzić w lodówce.
niedziela, 9 kwietnia 2017
Guacamole .....przepis na dip
SKŁADNIKI
1 dojrzałe awokado
sok z około 1/2 limonki
1 ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę
1/2 małej czerwonej cebuli – posiekanej w drobną kosteczkę
1-2 łyżki oliwy z oliwek
szczypta soli i pieprzu do smaku
OPCJONALNIE:
świeża papryczka chili lub habanero (do smaku!)
świeża kolendra
1 pomidor bez skórki i pestek
Przyrządzenie guacamole jest bardzo proste, o ile zna się kilka podstawowych zasad...:)
Awokado musi być bardzo dojrzałe!
Przeciąć awokado na pół, obrócić połówkę, pozbyć się pestki i wydłubać miąższ przy pomocy łyżki.
Przełożyć miąższ do miski lub moździerza.
Dodać pozostałe składniki i wszystko porządnie utrzeć moździerzem lub widelcem.
Awokado powinno być porządnie rozdrobnione, bez większych grudek, ale z wciąż wyczuwalną teksturą. Serwować od razu z dobrym pieczywem, nachosami lub tortillą.
Jeśli chcecie podać guacamole później i nie chcecie,
aby sczerniało, możecie włożyć do środka pestkę awokado,
1 dojrzałe awokado
sok z około 1/2 limonki
1 ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę
1/2 małej czerwonej cebuli – posiekanej w drobną kosteczkę
1-2 łyżki oliwy z oliwek
szczypta soli i pieprzu do smaku
OPCJONALNIE:
świeża papryczka chili lub habanero (do smaku!)
świeża kolendra
1 pomidor bez skórki i pestek
Przyrządzenie guacamole jest bardzo proste, o ile zna się kilka podstawowych zasad...:)
Awokado musi być bardzo dojrzałe!
Przeciąć awokado na pół, obrócić połówkę, pozbyć się pestki i wydłubać miąższ przy pomocy łyżki.
Przełożyć miąższ do miski lub moździerza.
Dodać pozostałe składniki i wszystko porządnie utrzeć moździerzem lub widelcem.
Awokado powinno być porządnie rozdrobnione, bez większych grudek, ale z wciąż wyczuwalną teksturą. Serwować od razu z dobrym pieczywem, nachosami lub tortillą.
Jeśli chcecie podać guacamole później i nie chcecie,
aby sczerniało, możecie włożyć do środka pestkę awokado,
poniedziałek, 3 kwietnia 2017
KIMCHI prawdziwe, koreańskie ................:)
Składniki:
na 1 kg kapusty pekińskiej
5 łyżek soli
2 – 3 litry wody
Składniki na pastę kimchi:
¾ szklanki wody
2 łyżki mąki ryżowej
1 łyżka ksylitolu
3 – 4 łyżek papryki w płatkach
3 łyżki sosu sojowego
2 ząbki czosnku, bardzo drobno posiekane lub starte na tarce
4 cm imbiru, starte na tarce
¼ łyżeczki soli
Oraz:
½ małej rzepy lub kalarepy
¼ szklanki szczypiorku, pokrojonego w grube kawałki
¼ marchewki, pocięta w cienkie paseczki
Kapustę przekroić wzdłuż na cztery części, następnie każdą ćwiartkę pokroić na małe kawałki.
Tak przygotowaną kapustę przełożyć do dużej miski, zalać wodą z solą, docisnąć talerzykiem
obciążonym słoikiem i odstawić na 60 minut.
Zagotować wodę z mąką ryżową oraz cukrem i gotować przez 1 -2 minuty do czasu, aż zmieni się w gęsty, ryżowy kleik.
Zdjąć z ognia i odstawić do przestudzenia.
Następnie do przestudzonego kleiku dodać wszystkie pozostałe składniki i wymieszać aż do uzyskania gładkiej pasty.
Kiedy pasta będzie wymieszana dodać resztę warzyw.
Namoczoną kapustę opłukać, odcedzić, bardzo dokładnie odcisnąć i przełożyć do dużej miski.
Dodać pastę kimchi i przy pomocy dłoni w rękawiczkach (!) dokładnie natrzeć kapustę pastą.
Kiedy całość będzie wymieszana przełożyć do pojemnika, pojemnik zamknąć
i zostawić na blacie na 2 dni, potem przełożyć do lodówki.....
Smacznego
wtorek, 21 marca 2017
Brownie z czerwonej fasoli (bez mąki i cukru) ..........mocno czekoladowe !
Przepis na formę do babki
lub na płaską małą blaszkę
lub na formę i papilotki do muffinek
Składniki:
– 1 puszka czerwonej fasoli
– 2 jaja ( przy MB 2 łyżki zielonego siemienia lnianego)
– jeden mały banan
– 1 kopiata łyżka kakao DecoMorreno
– 1 kopiata łyżka oleju kokosowego
– 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia lub sody
– 100 g cukru (przy MB zastąpić stewią lub ksylitolem 2-3 łyżki )
– blender ręczny lub kielichowy
Polewa:
– gorzka czekolada ( około 70% kakao )
– 1/4 szklanki mleka,
– dwie łyżki kakao,
– odrobina ksylitolu
Włączyć piekarnik na 180 stopni.
Fasolę wypłukać, osuszyć i wsypać do blendera.
Dodać do niej jajka, olej, banany, kakao, sodę i ksylitol i bardzo dokładnie miksujemy.
Gotową już masę przelać do keksówki lub zrobić w formie muffinek....jak lubicie
iWłożyć do piekarnika na od 40 do 60 minut
(po wyciągnięciu z piekarnika ciasto może być trochę płynne,
gdy się ochłodzi konsystencja się poprawia).
Muffiny piec około 15-20 minut ...do suchego patyczka
Subskrybuj:
Posty (Atom)
Polecany post
-
Składniki 300 g masy kajmakowej 250 g śmietany, min. 30% tłuszczu 120 g espresso, zaparzonego 350 g wódki Do naczynia miksującego włożyć ma...
-
0,5 kg żurawiny 0,5 kg cukru 600 - 800 ml wrzącej wody Do naczynia wlać 100 g wody, włożyć koszyczek. Do koszyczka odważyć...
-
Składniki: 3 arkusze mrożonego ciasta francuskiego 2 budynie waniliowe 800 ml mleka 1 łyżka mąki pszennej 500 ml smietany kremówki...