2 szklanki okary
2 szklanki mąki kukurydzianej
pół szklanki nierafinowanego cukru trzcinowego
2 płaskie łyżki kakao
250 g rodzynek
2 płaskie łyżeczki sody oczyszczonej
2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
2 płaskie łyżeczki cynamonu
1 płaska łyżeczka mielonego kardamonu
sok z 1 cytryny
2 jabłka
Jabłka pozbawić gniazd nasiennych i zmiksować blenderem na mus
Wszystkie składniki przenieść do miski i dokładnie wymieszać,
dużą blachę wyłożyć papierem do pieczenia
za pomocą łyżki nabierać masę i formować ciastka
Układać na papierze,
ciastka piec 30 minut w 180°C
Wystudzić
niedziela, 19 lutego 2017
Pyszny pasztet z okary
OKARA
Okara to wartościowy produkt z soi, zawierający mało tłuszczu, dużo błonnika i tyle samo białka co brązowy ryż.
Z okary można zrobić smaczne potrawy, nie warto więc jej wyrzucać.
https://pl.wikipedia.org/wiki/Okara_(produkt_spo%C5%BCywczy)
Pasztet
miseczka okary (z 200 g soi)
korzeń pietruszki drobno starty
2 cebule
ząbek czosnku
10 grzybów suszonych
5 łyżek płatków owsianych
2 łyżki mielonego siemienia lnianego
3 łyżeczki płatków drożdżowych
2 łyżki sosu sojowego
1 /2 szklanki oliwek
1-2 łyżki mieszanki oregano, tymianku i bazylii
1 słoiczek suszonych pomidorów + olej z pomidorów
100 g pestek słonecznika
6 łyżek sezamu
6 łyżek siemienia lnianego
Grzyby zalać wrzątkiem i odstawić do namoczenia.
Cebulę i czosnek drobno pokroić i podsmażyć na niewielkiej ilości oleju.
Dodać startą pietruszkę i pokrojone grzyby oraz wodę spod grzybów i dusić kilka minut.
W dużej misce wymieszać wszystkie składniki mikserem.
Przełożyć masę do blachy wyłożonej pergaminem.
Piec w piekarniku nagrzanym do 160 stopni ok 40 - 60 minut.
Pasztet można przykryć folią aluminiową lub wstawić do piekarnika naczynie z wodą,
żeby od góry nie wysechł.
Okara to wartościowy produkt z soi, zawierający mało tłuszczu, dużo błonnika i tyle samo białka co brązowy ryż.
Z okary można zrobić smaczne potrawy, nie warto więc jej wyrzucać.
https://pl.wikipedia.org/wiki/Okara_(produkt_spo%C5%BCywczy)
Pasztet
miseczka okary (z 200 g soi)
korzeń pietruszki drobno starty
2 cebule
ząbek czosnku
10 grzybów suszonych
5 łyżek płatków owsianych
2 łyżki mielonego siemienia lnianego
3 łyżeczki płatków drożdżowych
2 łyżki sosu sojowego
1 /2 szklanki oliwek
1-2 łyżki mieszanki oregano, tymianku i bazylii
1 słoiczek suszonych pomidorów + olej z pomidorów
100 g pestek słonecznika
6 łyżek sezamu
6 łyżek siemienia lnianego
Grzyby zalać wrzątkiem i odstawić do namoczenia.
Cebulę i czosnek drobno pokroić i podsmażyć na niewielkiej ilości oleju.
Dodać startą pietruszkę i pokrojone grzyby oraz wodę spod grzybów i dusić kilka minut.
W dużej misce wymieszać wszystkie składniki mikserem.
Przełożyć masę do blachy wyłożonej pergaminem.
Piec w piekarniku nagrzanym do 160 stopni ok 40 - 60 minut.
Pasztet można przykryć folią aluminiową lub wstawić do piekarnika naczynie z wodą,
żeby od góry nie wysechł.
Pasztet z soi ....................:)
2 filiżanki ugotowanej soi
50 dag pieczarek
4 cebule
3 jaja
2 sredniej wielkosci selery
pietruszka
oliwa
przyprawy ziołowe
sól, pieprz
Umyte pieczarki kroimy i podsmażamy na czterech łyżkach oliwy. Dodajemy
posiekane cebule i razem dusimy. Pietruszke oraz seler myjemy, obieramy i
gotujemy. Pieczarki, warzywa i soje mielimy w maszynce do miesa, dodajemy
zóltka i przyprawy do smaku. Mieszamy. Na koncu delikatnie laczymy z ubita na
sztywno piana. Masę wkładamy do wysmarowanej tluszczem formy. Pieczemy 30-40
minut. Podajemy na gorąco z surówka albo na zimno z sosem chrzanowym lub
tatarskim.
Humus ................pyszna pasta z soi
1 szklanka suchej cieciorki
1/2 szklanki pasty tahini
sok wyciśnięty z 1 cytryny (ok 4 łyżki soku)
1-2 ząbki czosnku obrane i wyciśnięte przez praskę
1 – 1 łyżeczka mielonego kuminu
1 łyżeczka sody oczyszczonej (do namoczenia)
+ 1/2 łyżeczki+ listek laurowy (do gotowania)
sól
oliwa z oliwek
posiekana natka pietruszki (do posypania)
woda
Po ugotowaniu zostaw cieciorkę w wodzie i odstaw do wystygnięcia...
Ochłodzoną cieciorkę przełóż na sito, aby osuszyć ją z wody.
Następnie zmiksuj cieciorkę bardzo dokładnie, na gładką pastę, razem z pozostałymi składnikami.
Dodaj trochę wody, aby osiągnąć lekką i przyjemną konsystencję.
Przełóż do miseczek, polej odrobiną oliwy z oliwek i posiekaną natką pietruszki.
Moja rada:
Soda oczyszczona dodana do moczenia cieciorki przez całą noc jest niezbędna.
Cieciorki nie gotujemy z solą. Nigdy. Sól dodajemy dopiero do potraw, które z ciecierzycy przyrządzimy.
Błędem jest używanie oliwy do „rozwodnienia” humusu .
Błędem jest używanie zbyt dużej ilości czosnku,
Gdy podczas gotowania cieciorki na wodzie pojawi się piana, trzeba ją usunąć.
sobota, 21 stycznia 2017
Kawa rozgezewająca
filiżanka kawy
kardamon
cynamon
czarny pieprz
imbir
anyż
Zaparzając w ekspresie bądź włoskiej makinetce ulubioną kawe
dorzućmy nieco przypraw. Przyprawy korzenne znakomicie zaostrzą smak i aromat kawy i gwarantują ekstra rozgrzewający efekt.
Gorące zimowe herbatki rozgrzewające......pyszne i zdrowe
Z IMBIREM, MIODEM I CYTRYNĄ
2 łyżeczki czarnej herbaty liściastej (ulubionej)
1 cytryna ze skórką
1 pomarańcza ze skórką
1/3 średniej wielkości świeżego korzenia imbiru
1/2 płaskiej łyżeczki cynamonu
4-5 gozdzików
szczypta kardamonu
Cytrynę i pomarańczę sparzyć wrzątkiem, wyszorować skórkę. Pokroić na plasterki.
Zaparzyć ulubioną herbatę. Najwygodniej jest to zrobić używając specjalnego sitka.
Do dzbanka z naparem herbacianym lub do dużych szklanek wrzucić po kilka plasterków pomarańczy i cytryny (pokrojone w cienkie plastry).
Następnie obrany i pokrojony w cieniutkie plasterki świeży korzeń imbiru.
Herbatę można posłodzić miodem, ale nie powinna być zbyt gorąca bo miód straci swoje właściwości.
Z IMBIREM OWOCAMI I MIODEM
2 łyżeczki czarnej herbaty liściastej (ulubionej)
2 plasterki cytryny
2 plasterki pomaranczy
2 plasterki świeżego korzenia imbiru
1/4 płaskiej łyżeczki cynamonu
2 łyżeczki miodu
2 łyzki malin malin
Cytrynę i pomarańczę pokroić na plasterki.
Zaparzyć ulubioną herbatę. Najwygodniej jest to zrobić używając specjalnego sitka.
Do dzbanka z naparem herbacianym lub wysokiej szklanki wrzucić po kilka plasterków pomarańczy i cytryny i resztę owoców
Następnie obrany i pokrojony w cieniutkie plasterki świeży korzeń imbiru.
Herbatę można posłodzić miodem, ale nie powinna być zbyt gorąca bo miód straci swoje właściwości.
HERBATKA MISTRZOWSKA
wg Stefanii Korżawskiej
majeranek
anyżek
kminek
dziewanna
głóg
Składniki w równych proporcjach, np. po 1 łyżce ziół
zioła wsypać do miseczki, zamieszać
mieszankę zalać wrzątkiem i zaparzyć w dzbanku, pod przykryciem, około 15 minut
po wypiciu całego dzbanka, zioła zalać wrzątkiem ponownie i
popijać herbatkę przez cały dzień :)
Mieszankę owocowo ziołową przechowywać w szczelnie zamkniętym słoiku.
wtorek, 17 stycznia 2017
Flaczki z boczniaków przepis Metabolic Balance
30 dag boczniaków
3 łyżki masła klarowanego
3 marchewki
1 pietruszka
kawałeczek selera
kawałek pora
2 liście laurowe
gałka muszkatołowa
imbir
majeranek
tymianek
sól
pieprz
1 litr bulionu warzywnego
Warzywa pokroić i zetrzeć na tarce o dużych oczkach.
Grzyby pokroić w paseczki i lekko podsmżyć na maśle. Dodać warzywa i bulion.
Gotować około 20 minut , doprawić ziołami bez majeranku i gotować jeszcze 5 minut,
Wyłączyć , rozetrzeć majeranek w dłoniach i dodać do flaczków.
Uwaga:
Składniki flaczków można dostosować wg indywidualnej listy produktów MB
Subskrybuj:
Posty (Atom)
Polecany post
-
Składniki 300 g masy kajmakowej 250 g śmietany, min. 30% tłuszczu 120 g espresso, zaparzonego 350 g wódki Do naczynia miksującego włożyć ma...
-
0,5 kg żurawiny 0,5 kg cukru 600 - 800 ml wrzącej wody Do naczynia wlać 100 g wody, włożyć koszyczek. Do koszyczka odważyć...
-
Składniki: 3 arkusze mrożonego ciasta francuskiego 2 budynie waniliowe 800 ml mleka 1 łyżka mąki pszennej 500 ml smietany kremówki...