niedziela, 19 lutego 2017

Humus ................pyszna pasta z soi



1 szklanka suchej cieciorki
1/2  szklanki pasty tahini
sok wyciśnięty z 1 cytryny (ok 4 łyżki soku)
1-2 ząbki czosnku obrane i wyciśnięte przez praskę
1 – 1 łyżeczka mielonego kuminu
1 łyżeczka sody oczyszczonej (do namoczenia)
 + 1/2 łyżeczki+ listek laurowy (do gotowania)
sól
oliwa z oliwek 
posiekana natka pietruszki (do posypania)
woda 

Po ugotowaniu zostaw cieciorkę w wodzie i odstaw do wystygnięcia...
 Ochłodzoną cieciorkę przełóż na sito, aby osuszyć ją z wody. 
Następnie zmiksuj cieciorkę bardzo dokładnie, na gładką pastę, razem z pozostałymi składnikami.
 Dodaj trochę wody, aby osiągnąć lekką i przyjemną konsystencję. 
Przełóż do miseczek, polej odrobiną oliwy z oliwek i posiekaną natką pietruszki.

Moja rada:


Soda oczyszczona dodana do moczenia cieciorki przez całą noc jest niezbędna.
Cieciorki nie gotujemy z solą. Nigdy. Sól dodajemy dopiero do potraw, które z ciecierzycy przyrządzimy.
Błędem jest używanie oliwy do „rozwodnienia” humusu .
Błędem jest używanie zbyt dużej ilości czosnku,
Gdy podczas gotowania cieciorki na wodzie pojawi się piana, trzeba ją usunąć.

sobota, 21 stycznia 2017

Kawa rozgezewająca



filiżanka kawy
kardamon
cynamon
czarny pieprz
imbir
anyż


Zaparzając w ekspresie bądź włoskiej makinetce ulubioną kawe 
dorzućmy nieco przypraw. Przyprawy korzenne znakomicie zaostrzą smak i aromat kawy i gwarantują ekstra rozgrzewający efekt.

Gorące zimowe herbatki rozgrzewające......pyszne i zdrowe




 Z IMBIREM, MIODEM I CYTRYNĄ

2 łyżeczki czarnej herbaty liściastej (ulubionej)
1 cytryna ze skórką
1 pomarańcza ze skórką
1/3 średniej wielkości świeżego korzenia imbiru
1/2 płaskiej łyżeczki cynamonu
4-5  gozdzików
szczypta kardamonu

Cytrynę i pomarańczę sparzyć wrzątkiem, wyszorować skórkę. Pokroić na plasterki.
Zaparzyć ulubioną herbatę. Najwygodniej jest to zrobić używając specjalnego sitka.
 Do dzbanka z naparem herbacianym lub do dużych szklanek wrzucić po kilka plasterków pomarańczy i cytryny (pokrojone w cienkie plastry).
Następnie obrany i pokrojony w cieniutkie plasterki świeży korzeń imbiru.
Herbatę można posłodzić miodem, ale nie powinna być zbyt gorąca bo miód straci swoje właściwości.





Z IMBIREM OWOCAMI I MIODEM


2 łyżeczki czarnej herbaty liściastej (ulubionej)
2 plasterki cytryny
2 plasterki pomaranczy
2 plasterki świeżego korzenia imbiru
1/4 płaskiej łyżeczki cynamonu
2 łyżeczki miodu 
2 łyzki malin malin


Cytrynę i pomarańczę  pokroić na plasterki.
Zaparzyć ulubioną herbatę. Najwygodniej jest to zrobić używając specjalnego sitka.
 Do dzbanka z naparem herbacianym lub wysokiej szklanki wrzucić po kilka plasterków pomarańczy i cytryny i resztę owoców
Następnie obrany i pokrojony w cieniutkie plasterki świeży korzeń imbiru.
Herbatę można posłodzić miodem, ale nie powinna być zbyt gorąca bo miód straci swoje właściwości.

 



HERBATKA MISTRZOWSKA
wg Stefanii Korżawskiej

majeranek
anyżek
kminek
dziewanna
głóg

Składniki w równych proporcjach, np. po 1 łyżce ziół
 zioła wsypać do miseczki, zamieszać
 mieszankę zalać wrzątkiem i zaparzyć w dzbanku, pod przykryciem, około 15 minut
po wypiciu całego dzbanka, zioła zalać wrzątkiem ponownie i
 popijać herbatkę przez cały dzień :)
Mieszankę  owocowo ziołową przechowywać w szczelnie zamkniętym słoiku.

wtorek, 17 stycznia 2017

Flaczki z boczniaków przepis Metabolic Balance



30 dag boczniaków
3 łyżki masła klarowanego
3 marchewki
1 pietruszka
kawałeczek selera 
kawałek pora
2 liście laurowe
gałka muszkatołowa
imbir
majeranek
tymianek
sól
pieprz
1 litr bulionu warzywnego  


 Warzywa pokroić i zetrzeć na tarce o dużych oczkach.
Grzyby pokroić w paseczki i lekko podsmżyć na maśle. Dodać warzywa i bulion.
Gotować około 20 minut , doprawić ziołami bez majeranku i gotować jeszcze 5 minut, 
Wyłączyć , rozetrzeć majeranek w dłoniach i dodać do flaczków. 

 Uwaga: 
Składniki flaczków można dostosować wg indywidualnej listy produktów MB

wtorek, 10 stycznia 2017

Kapusta pekińska na ciepło przepis Metabolic Balance

1/2 kapustaypekińskiej
1 /2 cebuli 
1 marchewka
1-2 ząbki czosnku
1 łyżka koncentratu pomidorowego
sól, pieprz
papryka słodka i ostra koperek






Czosnek drobno siekamy, cebulę kroimy w kostkę i przysmażamy na patelni. 
Dodajemy poszatkowaną kapustę. Dusimy na wolnym ogniu przez około 20 minut. 
Pod koniec doprawiamy i dodajemy przecier pomidorowy.Posypujemy koperkiem  

 Wszystkie składniki oprócz kapusty możemy wymieniać, dodawać wg swojej indywidualnej listy produktów dozwolonych.
Zachęcam do eksperymentowania...:)

Surówka z kapusty pekińskiej przepis Metabolic Balance






0,5 średniej kapusty pekińskiej
1 strąk czerwonej papryki
6 - 8 pomidorków koktajlowych lub 3 standardowe
1 - 2 łyżki ciemnego sosu sojowego
2 łyżki oliwy
szczypta imbiru lub kawałeczek świeżego 
1,5 łyżeczki ziaren sezamu 
1 pęczek koperku, szczypiorku lub zielonej pietruszki
2 średnie marchewki
sok z cytryny
sól, pieprz
(warzywa można dodawać wg listy indywidualnej) np seler, jabłko ,ogórek ....




Oliwę wymieszać z sosem sojowym, imbirem,sokiem z cytryny . 
Zielone części liści kapusty poszatkować drobno. Marchewkę zetrzeć na tarce.
Zieleninę posiekać. Paprykę pokroić na paseczki, pomidory koktajlowe w ćwiartki.






 Warzywa wymieszać z zieleniną, sosem, posypać sezamem, wymieszać ponownie.


 Wszystkie składniki oprócz kapusty możemy wymieniać wg swojej indywidualnej listy produktów dozwolonych.

Zachęcam do eksperymentowania...:)

Zupa z grzybów SHITAKE przepis Metabolic Balance

  



2 grzybóy shiitake suszonych
1 \4 małej marchewki
1/4 łodygi selera naciowego
1/4 małej papryczki chili 
sos sojowy
ocet ryżowy
ZDROWY słodzik np.stewia
sól
1 gniazdko chińskiego makaronu jajecznego 
1 jajko 
trochę cienkiego szczypiorku
(warzywa możecie dodać takie jak w waszym indywidualnym programie)
  
Grzyby zalaćw miseczce letnią wodą około 1/4 szklanki. Odstawić na 30 minut.



Warzywa umyć, obrać pokroić w drobne paski .
Papryczkę przeciąć na pół i posiekać w krążki, 
Dokładnie umyć ręce !! Jeśli nie lubicie ostrej zupy polecam papryczki dodać MNIEJ.
Makaron ugotować na półmiękko , przelać zimną wodą, odstawić. 
Szczypiorek pokroić w 2 cm paseczki.
Zagotować 1/4 litr wody, włożyć namoczone grzyby i wlać wodę z ich moczenia. 
Posolić delikatnie i gotować około 20 minut, wyjać grzyby do ostudzenia. 
Do wywaru dodać marchewkę, seler i chili, gotuować10 minut, przyprawić sosem sojowym, 
octem ryżowym i cukrem. Z grzybów odciąć nóżki, kapelusze pokroić na cienkie paseczki, 
wrzuć do zupy. Zdjąć z ognia i wrzucić makaron.
Jajko ugotować na miękko, gorące obierać ze skorupek. 
Do miseczek włożyć przecięte na pół jajko, zalać zupą. 


Posypać  szczypiorkiem. Smacznego

 Wszystkie składniki możemy wymieniać wg swojej indywidualnej listy produktów dozwolonych.

Zachęcam do eksperymentowania...:)


Polecany post

Drożdżówki z dżemem (przepis na thermomix) :)