wtorek, 10 stycznia 2017

Zupa z grzybów SHITAKE przepis Metabolic Balance

  



2 grzybóy shiitake suszonych
1 \4 małej marchewki
1/4 łodygi selera naciowego
1/4 małej papryczki chili 
sos sojowy
ocet ryżowy
ZDROWY słodzik np.stewia
sól
1 gniazdko chińskiego makaronu jajecznego 
1 jajko 
trochę cienkiego szczypiorku
(warzywa możecie dodać takie jak w waszym indywidualnym programie)
  
Grzyby zalaćw miseczce letnią wodą około 1/4 szklanki. Odstawić na 30 minut.



Warzywa umyć, obrać pokroić w drobne paski .
Papryczkę przeciąć na pół i posiekać w krążki, 
Dokładnie umyć ręce !! Jeśli nie lubicie ostrej zupy polecam papryczki dodać MNIEJ.
Makaron ugotować na półmiękko , przelać zimną wodą, odstawić. 
Szczypiorek pokroić w 2 cm paseczki.
Zagotować 1/4 litr wody, włożyć namoczone grzyby i wlać wodę z ich moczenia. 
Posolić delikatnie i gotować około 20 minut, wyjać grzyby do ostudzenia. 
Do wywaru dodać marchewkę, seler i chili, gotuować10 minut, przyprawić sosem sojowym, 
octem ryżowym i cukrem. Z grzybów odciąć nóżki, kapelusze pokroić na cienkie paseczki, 
wrzuć do zupy. Zdjąć z ognia i wrzucić makaron.
Jajko ugotować na miękko, gorące obierać ze skorupek. 
Do miseczek włożyć przecięte na pół jajko, zalać zupą. 


Posypać  szczypiorkiem. Smacznego

 Wszystkie składniki możemy wymieniać wg swojej indywidualnej listy produktów dozwolonych.

Zachęcam do eksperymentowania...:)


Grzyby SHITAKE duszone przepis Metabolic Balance





grzyby shitake ilość około 30 g
2 łyżeczki stewii lub innego ZDROWEGO słodzidła
1,5 łyżki octu ryżowego
2 łyzki sosu sojowego
2  szklanki ciepłej wody do moczenia grzybów

Grzyby namoczyć w 2 szklankach ciepłej wody przez ok 40 minut do godziny.
 Następnie wymieszać stewie  ocet i sos sojowy + woda z moczenia grzybów. 
Dusić na spokojnym ogniu do miękkości i az prawie cała woda wyparuje.
 Grzyby zrobione w ten sposób są miękkie, sprężyste i bardzo smaczne. 

Grzyby podczas moczenia obciążyć  żeby nie wypływały na powierzchnię . 





Ważne! grzybów nie przegotować, bo stają się twarde...:)


Wszystkie składniki  możemy wymieniać wg swojej indywidualnej listy produktów dozwolonych.


Zachęcam do eksperymentowania...:)

niedziela, 1 stycznia 2017

Różyczki z jabłek w cieście francuskim



1 gotowe ciasto francuskie 
2 jabłka ze skórka
serek homogenizowany waniliowy
cukier 
0,5 łyżeczki kwasku cytrynowego
cynamon 
jajko lub odrobinę mleka
0,5 l wody




Jabłka kroimy na połówki, wydrążamy gniazda nasienne i kroimy na cieniutkie plasterki. 
W garnku zagotowujemy wodę z kwaskiem cytrynowym. 
Wrzucamy plasterki jabłek do wrzątku na około 5 - 10 minut żeby zmiękły.
 Jabłka nie mogą się gotować !. Odcedzamy gotowe jabłka i studzimy. 




Ciasto francuskie kroimy na 8 pasków.
Rozwijamy dwa paski ciasta i kładziemy na stole. 
Ciasto posypujemy cukrem i cynamonem, zostawiając po 2 cm czystego ciasta na końcach. 
Na cieście układamy plasterki jabłek, tak aby ich część ze skórką wystawała około 1,5 cm 
ponad górną krawędź ciasta. Plasterki powinny lekko na siebie nachodzić. Na dolną krawędz jabłek
nakładamy cienką warstwę serka.



Zawijamy ciasto z jabłkami w rulonik, dość luźno.
 Układamy gotowe różyczki na blaszce i smarujemy mlekiem lub roztrzepanym jajkiem.



Pieczemy 15-20 min w temp. 180 C i posypujemy cukrem pudrem.

środa, 28 grudnia 2016

Placki ziemniaczane .........złote i chrupiące

Masa ziemniaczana :
6 dużych ziemniaków
2 jajka
3  łyżki mąki
1 cebula
2 ząbki czosnku
sól + pieprz
olej do smażenia


Opcjonalnie :
koperek lub
 łyżka śmietany lub
2 łyżki otrębów


Obrać ziemniaki i cebulę. Na tarce o drobnych otworach zetrzeć ziemniaki i cebulę. 
Wylać masę na sitko ustawione na naczyniu. Lekko odcisnąć.Posiekać czosnek.
 Ziemniaki wymieszać z roztrzepanymi jajkami i mąką. 
Z naczynia, nad którym odcedzaliśmy ziemniaki odlać delikatnie sok, 
zostawiając na dnie mąkę ziemniaczaną. Mąkę tę dodać do masy. Wbić jajka , wymieszać.
Doprawić  solą i pieprzem. do smaku.  Smażyć na złoty kolor z dwóch stron.

Sernik CORA................................rewelacyjny smak


 

Biszkopt bakaliowy:

2 całe jajka
2 białka (żołtka pozostawić do masy serowej)
1/2 szklanki cukru
100 g posiekanych orzechów włoskich
40 g wiórków kokosowych 
garść rodzynek
1 łyżka mąki pszennej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
masa serowa:


1 kg twarogu dwukrotnie mielonego 
3 jajka
2 żółtka pozostałe z ciasta
200 g masła
200 ml mleka
1 i 3/4 szkl. cukru pudru
1 cukier wanilinowy
2 budynie waniliowe bez cukru
ponadto:

duże opakowanie delicji pomarańczowych (294 g)
brzoskwinie w syropie  (puszka 820g)
2 galaretki pomarańczowe
1 filiżanka kawy + 1 łyżka wódki 


Sposób wykonania:



Biszkopt: Białka oddzielić od żółtek.  Żółtka pozostawić do masy serowej, 
wszystkie białka ubić na sztywną pianę. Stopniowo łyżka po łyżce dodawać cukier.
 Kiedy piana będzie sztywna i błyszcząca, a cukier całkowicie rozbity dodawać żółtka.
 Do masy jajecznej wsypać posiekane orzechy, wiórki, bakalie, przesianą mąkę i proszek do pieczenia. 
Całość delikatnie wymieszać szpatułką.

Dno blachy wyłożyć papierem do pieczenia. Wylać ciasto. Wyrównać wierzch. 
Wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec w temp. 170C ok. 30 minut.


Biszkopt wyjąć i wystudzić. Odwrócić do góry nogami. 
Zdjąć papier do pieczenia i ponownie umieścić w blaszce ( w takiej pozycji, do góry nogami).

Masa serowa:



Masło roztopić. Jajka i żółtka ubić z cukrem i cukrem wanilinowym.
 Stopniowo dodawać ser. Cały czas miksują wlewać masło.

Masę przełożyć do garnka i podgrzewać doprowadzając do wrzenia. 
Na tym etapie masa robi się rzadsza.



2 budynie rozpuścić w mleku. Wlać do masy, gdy ta zacznie się gotować. 
Cały czas mieszać, bo masa łatwo się przypala. Całość doprowadzić do wrzenia. 
Zdjąć z palnika, gdy masa serowa zagotuje się, wyraznie zgęstnieje 
i przybierze postać jakby piankowego budyniu.



Składanie ciasta:

Na biszkopt wylać połowę ciepłej masy serowej. 
Delicje krótko moczyć w kawie z alkoholem i układać na powierzchni masy serowej czekoladą do góry.
 Na delicje wyłożyć pozostałą część masy serowej i delikatnie rozprowadzić po całej powierzchni.



Ciasto wstawić do lodówki na 2 godziny.


Brzoskwinie odsączyć z syropu. Pokroić na cienkie plastry. Ułożyć na wierzchu ciasta.
 Galaretki rozpuścić w 700 ml gorącej wody. Kiedy galaretka zacznie tężeć wylać ją na brzoskwinie. 

Ciasto wstawić do lodówki na kilka godzin, a najlepiej na noc.

czwartek, 22 grudnia 2016

Pierś z indyka piecazna w rękawie.......na obiad i do chleba




1.5  kg piersi z ndyka
1 łyżka soli
2 łyzki ziół prowansalskich 
4 ząbki czosnku zgniecione 
3 ziela angielski, roztłuczone
2 liście laurowe
2 łyżki oliwy z oliwek 
 1 łyżeczka papryki

sznurek do związania
rękaw do pieczenia

Przygotować tzw. suchą marynatę. Na gorącą patelnię dać sól i zioła, 
przez chwilę prażyć cały czas mieszając, aż zioła uwolnią swój aromat. 
Odstawić i dodać  czosnek, całość wymieszać.. 




Ziołową mieszanką natrzeć  mięso, zwinąć  w rulon i dokładnie przewiązać sznurkiem. 
Wstawić do lodówki na całą noc




Przełożyć do rękawa, końce rękawa dokładnie spiąć. 
Ułożyć mięso na blasze i piec ok. 50-60 minut w temperaturze 180°C, a następnie,
 gdy pierś będzie już gotowa rozrywamy woreczek i pozostawiamy ją w piekarniku na ok. 10-15 minut, 
aby się ładnie zarumieniła z wierzchu.. 
Czas pieczenia zależy od grubości mięsa.



Śledzie z cytryną..................alternatywa ryby na Święta

ok. 250 g śledzia
1 cytryna
1 cebula
1  jabłko
oliwa
3–4 kulki ziela angielskiego
1 liść laurowy



Jabłko  kroję na cieniutkie plasterki. Cytrynę (wyszorowaną) kroję na bardzo cienkie plasterki,
a cebulę w krążki.
Śledzia kroję na 2–3 cm skośne paski.
Przekładam do miski, zalewam oliwą, dodaję rozgniecione ziarna ziela i listek, 
mieszam i odstawiam. 
Przed podaniem wyjmuję listek laurowy.





Polecany post

Drożdżówki z dżemem (przepis na thermomix) :)