środa, 28 grudnia 2016

Placki ziemniaczane .........złote i chrupiące

Masa ziemniaczana :
6 dużych ziemniaków
2 jajka
3  łyżki mąki
1 cebula
2 ząbki czosnku
sól + pieprz
olej do smażenia


Opcjonalnie :
koperek lub
 łyżka śmietany lub
2 łyżki otrębów


Obrać ziemniaki i cebulę. Na tarce o drobnych otworach zetrzeć ziemniaki i cebulę. 
Wylać masę na sitko ustawione na naczyniu. Lekko odcisnąć.Posiekać czosnek.
 Ziemniaki wymieszać z roztrzepanymi jajkami i mąką. 
Z naczynia, nad którym odcedzaliśmy ziemniaki odlać delikatnie sok, 
zostawiając na dnie mąkę ziemniaczaną. Mąkę tę dodać do masy. Wbić jajka , wymieszać.
Doprawić  solą i pieprzem. do smaku.  Smażyć na złoty kolor z dwóch stron.

Sernik CORA................................rewelacyjny smak


 

Biszkopt bakaliowy:

2 całe jajka
2 białka (żołtka pozostawić do masy serowej)
1/2 szklanki cukru
100 g posiekanych orzechów włoskich
40 g wiórków kokosowych 
garść rodzynek
1 łyżka mąki pszennej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
masa serowa:


1 kg twarogu dwukrotnie mielonego 
3 jajka
2 żółtka pozostałe z ciasta
200 g masła
200 ml mleka
1 i 3/4 szkl. cukru pudru
1 cukier wanilinowy
2 budynie waniliowe bez cukru
ponadto:

duże opakowanie delicji pomarańczowych (294 g)
brzoskwinie w syropie  (puszka 820g)
2 galaretki pomarańczowe
1 filiżanka kawy + 1 łyżka wódki 


Sposób wykonania:



Biszkopt: Białka oddzielić od żółtek.  Żółtka pozostawić do masy serowej, 
wszystkie białka ubić na sztywną pianę. Stopniowo łyżka po łyżce dodawać cukier.
 Kiedy piana będzie sztywna i błyszcząca, a cukier całkowicie rozbity dodawać żółtka.
 Do masy jajecznej wsypać posiekane orzechy, wiórki, bakalie, przesianą mąkę i proszek do pieczenia. 
Całość delikatnie wymieszać szpatułką.

Dno blachy wyłożyć papierem do pieczenia. Wylać ciasto. Wyrównać wierzch. 
Wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec w temp. 170C ok. 30 minut.


Biszkopt wyjąć i wystudzić. Odwrócić do góry nogami. 
Zdjąć papier do pieczenia i ponownie umieścić w blaszce ( w takiej pozycji, do góry nogami).

Masa serowa:



Masło roztopić. Jajka i żółtka ubić z cukrem i cukrem wanilinowym.
 Stopniowo dodawać ser. Cały czas miksują wlewać masło.

Masę przełożyć do garnka i podgrzewać doprowadzając do wrzenia. 
Na tym etapie masa robi się rzadsza.



2 budynie rozpuścić w mleku. Wlać do masy, gdy ta zacznie się gotować. 
Cały czas mieszać, bo masa łatwo się przypala. Całość doprowadzić do wrzenia. 
Zdjąć z palnika, gdy masa serowa zagotuje się, wyraznie zgęstnieje 
i przybierze postać jakby piankowego budyniu.



Składanie ciasta:

Na biszkopt wylać połowę ciepłej masy serowej. 
Delicje krótko moczyć w kawie z alkoholem i układać na powierzchni masy serowej czekoladą do góry.
 Na delicje wyłożyć pozostałą część masy serowej i delikatnie rozprowadzić po całej powierzchni.



Ciasto wstawić do lodówki na 2 godziny.


Brzoskwinie odsączyć z syropu. Pokroić na cienkie plastry. Ułożyć na wierzchu ciasta.
 Galaretki rozpuścić w 700 ml gorącej wody. Kiedy galaretka zacznie tężeć wylać ją na brzoskwinie. 

Ciasto wstawić do lodówki na kilka godzin, a najlepiej na noc.

czwartek, 22 grudnia 2016

Pierś z indyka piecazna w rękawie.......na obiad i do chleba




1.5  kg piersi z ndyka
1 łyżka soli
2 łyzki ziół prowansalskich 
4 ząbki czosnku zgniecione 
3 ziela angielski, roztłuczone
2 liście laurowe
2 łyżki oliwy z oliwek 
 1 łyżeczka papryki

sznurek do związania
rękaw do pieczenia

Przygotować tzw. suchą marynatę. Na gorącą patelnię dać sól i zioła, 
przez chwilę prażyć cały czas mieszając, aż zioła uwolnią swój aromat. 
Odstawić i dodać  czosnek, całość wymieszać.. 




Ziołową mieszanką natrzeć  mięso, zwinąć  w rulon i dokładnie przewiązać sznurkiem. 
Wstawić do lodówki na całą noc




Przełożyć do rękawa, końce rękawa dokładnie spiąć. 
Ułożyć mięso na blasze i piec ok. 50-60 minut w temperaturze 180°C, a następnie,
 gdy pierś będzie już gotowa rozrywamy woreczek i pozostawiamy ją w piekarniku na ok. 10-15 minut, 
aby się ładnie zarumieniła z wierzchu.. 
Czas pieczenia zależy od grubości mięsa.



Śledzie z cytryną..................alternatywa ryby na Święta

ok. 250 g śledzia
1 cytryna
1 cebula
1  jabłko
oliwa
3–4 kulki ziela angielskiego
1 liść laurowy



Jabłko  kroję na cieniutkie plasterki. Cytrynę (wyszorowaną) kroję na bardzo cienkie plasterki,
a cebulę w krążki.
Śledzia kroję na 2–3 cm skośne paski.
Przekładam do miski, zalewam oliwą, dodaję rozgniecione ziarna ziela i listek, 
mieszam i odstawiam. 
Przed podaniem wyjmuję listek laurowy.





poniedziałek, 5 grudnia 2016

Surówka z selera.....marchwi i jabłka

seler
duże jabłko
1 marchewka
soku  z 1/2 cytryny
cukier, olej ,
sól, pieprz rodzynki i orzechy włoskie wg uznania



Warzywa i jabłko obieramy. Selera i marchew ścieramy na tarce na małych lub dużych oczkach,
jabłko na dużych.
Doprawiamy do smaku sokiem z cytryny i pozostałymi przyprawami.
Odstawiamy do lodówki na ok 1 godziny aby smaki się przegryzły.


Oszukane gołąbki....nazywane też "fałszywe gołąbki"

10 -12 liści kapusty (sparzonych)




1/2 kg mięsa mielonego wołowego lub z indyka
1/2 szkl ryżu ugotować na półtwardo
lub 1 szkl  kaszy jaglanej podprażonej i opłukanej
1 jajko
1 starta marchewka
1/2 poszatkowanej kapusty białej
około 10 liści obgotowanych do zawijania gołąbków
bulion wołowy
koncentrat pomidorowy
przyprawy: sól, pieprz,




Mięso wymieszać z ryżem, kaszą, jajkiem, 4 garściami kapusty, przyprawami.
Formować niewielkie gołąbki i układać ciasno w rondlu.
Dusic pod przykryciem ok 20-30 min.


środa, 23 listopada 2016

Tarta ze śliwkami

Ciasto:
25 dag mąki pszennej
12 dag masła
1 żółtko
1 łyżka brązowego cukru
szczypta soli
1 łyżka cukru pudru

Nadzienie:
75 dag śliwek węgierek
4 łyżki brązowego cukru
1/2 łyżeczki cynamonu

       Tartę robię również z gotowego ciasta francuskiego.




Na stolnicy wymieszać mąkę, posiekane masło, cukier i sól. 
Dodać żółtko, 3 łyżki wody i zagnieść.
 Uformować z ciasta kulę, zawinąć w folię i wstawić na 20 min do lodówki. 
Śliwki umyć, przekroić wzdłuż na pół i usunąć pestki. 
Formę do pieczenia o średnicy 28-30 cm wysmarować masłem i wylepić ciastem, 
ciasto nakłuć widelcem w kilku miejscach i posypać cukrem. 
Na wierzchu ułożyć owoce i posypać cynamonem oraz cukrem. 
Piec 35 min w piekarniku nagrzanym do temperatury 210 st. C. 

Polecany post

Drożdżówki z dżemem (przepis na thermomix) :)