Masa ziemniaczana :
6 dużych ziemniaków
2 jajka
3 łyżki mąki
1 cebula
2 ząbki czosnku
sól + pieprz
olej do smażenia
Opcjonalnie :
koperek lub
łyżka śmietany lub
2 łyżki otrębów
Obrać ziemniaki i cebulę. Na tarce o drobnych otworach zetrzeć ziemniaki i cebulę.
Wylać masę na sitko ustawione na naczyniu. Lekko odcisnąć.Posiekać czosnek.
Ziemniaki wymieszać z roztrzepanymi jajkami i mąką.
Z naczynia, nad którym odcedzaliśmy ziemniaki odlać delikatnie sok,
zostawiając na dnie mąkę ziemniaczaną. Mąkę tę dodać do masy. Wbić jajka , wymieszać.
Doprawić solą i pieprzem. do smaku. Smażyć na złoty kolor z dwóch stron.
środa, 28 grudnia 2016
Sernik CORA................................rewelacyjny smak
Biszkopt bakaliowy:
2 całe jajka
2 białka (żołtka pozostawić do masy serowej)
1/2 szklanki cukru
100 g posiekanych orzechów włoskich
40 g wiórków kokosowych
garść rodzynek
1 łyżka mąki pszennej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
masa serowa:
1 kg twarogu dwukrotnie mielonego
3 jajka
2 żółtka pozostałe z ciasta
200 g masła
200 ml mleka
1 i 3/4 szkl. cukru pudru
1 cukier wanilinowy
2 budynie waniliowe bez cukru
ponadto:
duże opakowanie delicji pomarańczowych (294 g)
brzoskwinie w syropie (puszka 820g)
2 galaretki pomarańczowe
1 filiżanka kawy + 1 łyżka wódki
Sposób wykonania:
Biszkopt: Białka oddzielić od żółtek. Żółtka pozostawić do masy serowej,
wszystkie białka ubić na sztywną pianę. Stopniowo łyżka po łyżce dodawać cukier.
Kiedy piana będzie sztywna i błyszcząca, a cukier całkowicie rozbity dodawać żółtka.
Do masy jajecznej wsypać posiekane orzechy, wiórki, bakalie, przesianą mąkę i proszek do pieczenia.
Całość delikatnie wymieszać szpatułką.
Dno blachy wyłożyć papierem do pieczenia. Wylać ciasto. Wyrównać wierzch.
Wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec w temp. 170C ok. 30 minut.
Biszkopt wyjąć i wystudzić. Odwrócić do góry nogami.
Zdjąć papier do pieczenia i ponownie umieścić w blaszce ( w takiej pozycji, do góry nogami).
Masa serowa:
Masło roztopić. Jajka i żółtka ubić z cukrem i cukrem wanilinowym.
Stopniowo dodawać ser. Cały czas miksują wlewać masło.
Masę przełożyć do garnka i podgrzewać doprowadzając do wrzenia.
Na tym etapie masa robi się rzadsza.
2 budynie rozpuścić w mleku. Wlać do masy, gdy ta zacznie się gotować.
Cały czas mieszać, bo masa łatwo się przypala. Całość doprowadzić do wrzenia.
Zdjąć z palnika, gdy masa serowa zagotuje się, wyraznie zgęstnieje
i przybierze postać jakby piankowego budyniu.
Składanie ciasta:
Na biszkopt wylać połowę ciepłej masy serowej.
Delicje krótko moczyć w kawie z alkoholem i układać na powierzchni masy serowej czekoladą do góry.
Na delicje wyłożyć pozostałą część masy serowej i delikatnie rozprowadzić po całej powierzchni.
Ciasto wstawić do lodówki na 2 godziny.
Brzoskwinie odsączyć z syropu. Pokroić na cienkie plastry. Ułożyć na wierzchu ciasta.
Galaretki rozpuścić w 700 ml gorącej wody. Kiedy galaretka zacznie tężeć wylać ją na brzoskwinie.
Ciasto wstawić do lodówki na kilka godzin, a najlepiej na noc.
czwartek, 22 grudnia 2016
Pierś z indyka piecazna w rękawie.......na obiad i do chleba
1 łyżka soli
2 łyzki ziół prowansalskich
4 ząbki czosnku zgniecione
3 ziela angielski, roztłuczone
2 liście laurowe
2 łyżki oliwy z oliwek
1 łyżeczka papryki
sznurek do związania
rękaw do pieczenia
Przygotować tzw. suchą marynatę. Na gorącą patelnię dać sól i zioła,
przez chwilę prażyć cały czas mieszając, aż zioła uwolnią swój aromat.
Odstawić i dodać czosnek, całość wymieszać..
Ziołową mieszanką natrzeć mięso, zwinąć w rulon i dokładnie przewiązać sznurkiem.
Wstawić do lodówki na całą noc
Przełożyć do rękawa, końce rękawa dokładnie spiąć.
Ułożyć mięso na blasze i piec ok. 50-60 minut w temperaturze 180°C, a następnie,
gdy pierś będzie już gotowa rozrywamy woreczek i pozostawiamy ją w piekarniku na ok. 10-15 minut,
aby się ładnie zarumieniła z wierzchu..
Czas pieczenia zależy od grubości mięsa.
Śledzie z cytryną..................alternatywa ryby na Święta
ok. 250 g śledzia
1 cytryna
1 cebula
1 jabłko
oliwa
3–4 kulki ziela angielskiego
1 liść laurowy
Jabłko kroję na cieniutkie plasterki. Cytrynę (wyszorowaną) kroję na bardzo cienkie plasterki,
a cebulę w krążki.
Śledzia kroję na 2–3 cm skośne paski.
Przekładam do miski, zalewam oliwą, dodaję rozgniecione ziarna ziela i listek,
mieszam i odstawiam.
Przed podaniem wyjmuję listek laurowy.
1 cytryna
1 cebula
1 jabłko
oliwa
3–4 kulki ziela angielskiego
1 liść laurowy
Jabłko kroję na cieniutkie plasterki. Cytrynę (wyszorowaną) kroję na bardzo cienkie plasterki,
a cebulę w krążki.
Śledzia kroję na 2–3 cm skośne paski.
Przekładam do miski, zalewam oliwą, dodaję rozgniecione ziarna ziela i listek,
mieszam i odstawiam.
Przed podaniem wyjmuję listek laurowy.
poniedziałek, 5 grudnia 2016
Surówka z selera.....marchwi i jabłka
seler
duże jabłko
1 marchewka
soku z 1/2 cytryny
cukier, olej ,
sól, pieprz rodzynki i orzechy włoskie wg uznania
Warzywa i jabłko obieramy. Selera i marchew ścieramy na tarce na małych lub dużych oczkach,
jabłko na dużych.
Doprawiamy do smaku sokiem z cytryny i pozostałymi przyprawami.
Odstawiamy do lodówki na ok 1 godziny aby smaki się przegryzły.
duże jabłko
1 marchewka
soku z 1/2 cytryny
cukier, olej ,
sól, pieprz rodzynki i orzechy włoskie wg uznania
Warzywa i jabłko obieramy. Selera i marchew ścieramy na tarce na małych lub dużych oczkach,
jabłko na dużych.
Doprawiamy do smaku sokiem z cytryny i pozostałymi przyprawami.
Odstawiamy do lodówki na ok 1 godziny aby smaki się przegryzły.
Oszukane gołąbki....nazywane też "fałszywe gołąbki"
10 -12 liści kapusty (sparzonych)
1/2 kg mięsa mielonego wołowego lub z indyka
1/2 szkl ryżu ugotować na półtwardo
lub 1 szkl kaszy jaglanej podprażonej i opłukanej
1 jajko
1 starta marchewka
1/2 poszatkowanej kapusty białej
około 10 liści obgotowanych do zawijania gołąbków
bulion wołowy
koncentrat pomidorowy
przyprawy: sól, pieprz,
Mięso wymieszać z ryżem, kaszą, jajkiem, 4 garściami kapusty, przyprawami.
Formować niewielkie gołąbki i układać ciasno w rondlu.
Dusic pod przykryciem ok 20-30 min.
1/2 kg mięsa mielonego wołowego lub z indyka
1/2 szkl ryżu ugotować na półtwardo
lub 1 szkl kaszy jaglanej podprażonej i opłukanej
1 jajko
1 starta marchewka
1/2 poszatkowanej kapusty białej
około 10 liści obgotowanych do zawijania gołąbków
bulion wołowy
koncentrat pomidorowy
przyprawy: sól, pieprz,
Mięso wymieszać z ryżem, kaszą, jajkiem, 4 garściami kapusty, przyprawami.
Formować niewielkie gołąbki i układać ciasno w rondlu.
Dusic pod przykryciem ok 20-30 min.
środa, 23 listopada 2016
Tarta ze śliwkami
Ciasto:
25 dag mąki pszennej
12 dag masła
1 żółtko
1 łyżka brązowego cukru
szczypta soli
1 łyżka cukru pudru
Nadzienie:
75 dag śliwek węgierek
4 łyżki brązowego cukru
1/2 łyżeczki cynamonu
Tartę robię również z gotowego ciasta francuskiego.
Na stolnicy wymieszać mąkę, posiekane masło, cukier i sól.
Dodać żółtko, 3 łyżki wody i zagnieść.
Uformować z ciasta kulę, zawinąć w folię i wstawić na 20 min do lodówki.
Śliwki umyć, przekroić wzdłuż na pół i usunąć pestki.
Formę do pieczenia o średnicy 28-30 cm wysmarować masłem i wylepić ciastem,
ciasto nakłuć widelcem w kilku miejscach i posypać cukrem.
Na wierzchu ułożyć owoce i posypać cynamonem oraz cukrem.
Piec 35 min w piekarniku nagrzanym do temperatury 210 st. C.
25 dag mąki pszennej
12 dag masła
1 żółtko
1 łyżka brązowego cukru
szczypta soli
1 łyżka cukru pudru
Nadzienie:
75 dag śliwek węgierek
4 łyżki brązowego cukru
1/2 łyżeczki cynamonu
Tartę robię również z gotowego ciasta francuskiego.
Na stolnicy wymieszać mąkę, posiekane masło, cukier i sól.
Dodać żółtko, 3 łyżki wody i zagnieść.
Uformować z ciasta kulę, zawinąć w folię i wstawić na 20 min do lodówki.
Śliwki umyć, przekroić wzdłuż na pół i usunąć pestki.
Formę do pieczenia o średnicy 28-30 cm wysmarować masłem i wylepić ciastem,
ciasto nakłuć widelcem w kilku miejscach i posypać cukrem.
Na wierzchu ułożyć owoce i posypać cynamonem oraz cukrem.
Piec 35 min w piekarniku nagrzanym do temperatury 210 st. C.
Subskrybuj:
Posty (Atom)
Polecany post
-
Składniki 300 g masy kajmakowej 250 g śmietany, min. 30% tłuszczu 120 g espresso, zaparzonego 350 g wódki Do naczynia miksującego włożyć ma...
-
0,5 kg żurawiny 0,5 kg cukru 600 - 800 ml wrzącej wody Do naczynia wlać 100 g wody, włożyć koszyczek. Do koszyczka odważyć...
-
Składniki: 3 arkusze mrożonego ciasta francuskiego 2 budynie waniliowe 800 ml mleka 1 łyżka mąki pszennej 500 ml smietany kremówki...