środa, 7 września 2016
Tarta z gruszkami..................
Kruche ciasto:
1 1/4 szklanki mąki pszennej (można dać krupczatkę)
125 g masła (zimnego)
1 łyżeczka proszku do pieczenia
2 łyżki cukru pudru
3 żółtka
Masło pokroić w kostkę, szybko zagnieść z pozostałymi składnikami ciasta
Jeśli ciasto będzie zbyt sypkie, dodać 1 - 2 łyżki wody.
Ciasto zawinąć w folię spożywczą, schłodzić.
Mozna ciasto zrobić dzien wczesniej.
Blachę wysmarować masłem,
wyłożyć papierem do pieczenia.
Wylepic ciastem forme do tarty
i podpiec na złoty kolor w temperaturze 190oC przez około 15 minut.
Wystudzić!
Budyniowa pianka:
3 białka
1/2 szklanki cukru
8 g cukru waniliowego
1/4 szklanki oleju słonecznikowego
Gruszki obrac i lekko podsmazyc na masle duże kawałki
Kiedy podpieczony spód jest wystudzony, ubić białka
na sztywno, powoli, łyżka po łyżce wsypywać
cukier i cukier waniliowy, cały czas ubijając na najwyższych obrotach.
Następnie powoli wsypywać proszek budyniowy, cały czas miksując, by dobrze się rozpuścił.
Następnie cienką stróżką wlewać olej dalej miksując.
Na podpieczony, zimny spód ciasta wyłożyć ubitą pianę.
Wyrównać i poukładać zimne gruszki. Owoce lekko wepchnąć w pianę.
Piec w temperaturze 180 C przez około 30 - 35 minut.
niedziela, 14 sierpnia 2016
Jak skomponować surówkę?
Zazwyczaj wykorzystujemy jedną surówkę do każdego dania.......
dziwiąc się czasem, że domownicy kręcą z niezadowolenia nosem.
Bo .... nie każda kompozycja surówkowa pasuje do danego rodzaju mięsa.
Jaki jest więc przepis na uniwersalną surówkę, która idealnie skomponuje się z każdą sztuka mięsa?
Jak zrobić uniwersalną surówkę do obiadu?
Do potraw z grilla najlepiej sprawdzą się kompozycje na bazie różnych sałat i lekkich,
lecz wyrazistych, sosów.
Z kolei mięsa gotowane bywają kapryśne –
i do towarzystwa surówki wolą bukiet gotowanych na parze warzyw z odrobiną przypraw.
Jak dobrać surówkę do danego rodzaju mięsa?
Kryterium jest rodzaj mięsa, do którego chcemy dobrać surówkę.
I tak do ryb najlepiej sprawdzą się wszelkie kapusty: pekińska, włoska, biała, czerwona.
Nie muszą być w postaci surówki, równie dobrze możemy skusić się o kapustę kwaszoną
lub zasmażaną. Oprócz nich dobrze jest sięgać także po pora .
Do drobiu idealnie sprawdzą się słodkie surówki w postaci np. marchewki z brzoskwiniami
czy też seler z orzechami.
Oczywiście bez problemu można podać także coś ostrego,
jednak to zależy od sposobu przygotowania.
Wieprzowina świetnie smakuje w towarzystwie kapusty, tradycyjnej mizerii oraz tartych surówek.
Wołowina idealnie komponuje się z buraczkami oraz sałatkami z dodatkiem zieleniny:
koperek, szczypiorek, pietruszka,kolendra.....
Dziczyzna, która zamiast surówek znacznie bardziej woli towarzystwo gotowanych warzyw strączkowych.
Jak skomponować surówkę?
Przede wszystkim składniki sałatki powinny być dobrane w taki sposób,
żeby całość dostarczała jak największej ilości wartości odżywczych.
Z tego powodu dobrze jest zrezygnować ze świeżego ogórka
(składającego się ... z samej wody) na rzecz kiszonego.
Co ze sobą łączyć?
Marchewka lubi zarówno dodatki słodkie (rodzynki, orzechy, jabłko, ananas, etc.),
jak i wytrawne (kapusta kiszona, por, seler naciowy, etc.).
Seler korzeniowy preferuje bakalie a sałaty
dobrze smakują z pomidorkami koktajlowymi, ogórkiem, świeżą papryką i oliwkami.
Do sałatek, które serwujemy jako dodatek do mięsa, nie ma sensu dorzucać szynki,
sera, kurczaka czy innych ciężkich składników.
O czym pamiętamy?
Surówka ma uzupełnić obiad o witaminy !
dziwiąc się czasem, że domownicy kręcą z niezadowolenia nosem.
Bo .... nie każda kompozycja surówkowa pasuje do danego rodzaju mięsa.
Jaki jest więc przepis na uniwersalną surówkę, która idealnie skomponuje się z każdą sztuka mięsa?
Jak zrobić uniwersalną surówkę do obiadu?
Do potraw z grilla najlepiej sprawdzą się kompozycje na bazie różnych sałat i lekkich,
lecz wyrazistych, sosów.
Z kolei mięsa gotowane bywają kapryśne –
i do towarzystwa surówki wolą bukiet gotowanych na parze warzyw z odrobiną przypraw.
Jak dobrać surówkę do danego rodzaju mięsa?
Kryterium jest rodzaj mięsa, do którego chcemy dobrać surówkę.
I tak do ryb najlepiej sprawdzą się wszelkie kapusty: pekińska, włoska, biała, czerwona.
Nie muszą być w postaci surówki, równie dobrze możemy skusić się o kapustę kwaszoną
lub zasmażaną. Oprócz nich dobrze jest sięgać także po pora .
Do drobiu idealnie sprawdzą się słodkie surówki w postaci np. marchewki z brzoskwiniami
czy też seler z orzechami.
Oczywiście bez problemu można podać także coś ostrego,
jednak to zależy od sposobu przygotowania.
Wieprzowina świetnie smakuje w towarzystwie kapusty, tradycyjnej mizerii oraz tartych surówek.
Wołowina idealnie komponuje się z buraczkami oraz sałatkami z dodatkiem zieleniny:
koperek, szczypiorek, pietruszka,kolendra.....
Dziczyzna, która zamiast surówek znacznie bardziej woli towarzystwo gotowanych warzyw strączkowych.
Jak skomponować surówkę?
Przede wszystkim składniki sałatki powinny być dobrane w taki sposób,
żeby całość dostarczała jak największej ilości wartości odżywczych.
Z tego powodu dobrze jest zrezygnować ze świeżego ogórka
(składającego się ... z samej wody) na rzecz kiszonego.
Co ze sobą łączyć?
Marchewka lubi zarówno dodatki słodkie (rodzynki, orzechy, jabłko, ananas, etc.),
jak i wytrawne (kapusta kiszona, por, seler naciowy, etc.).
Seler korzeniowy preferuje bakalie a sałaty
dobrze smakują z pomidorkami koktajlowymi, ogórkiem, świeżą papryką i oliwkami.
Do sałatek, które serwujemy jako dodatek do mięsa, nie ma sensu dorzucać szynki,
sera, kurczaka czy innych ciężkich składników.
O czym pamiętamy?
Surówka ma uzupełnić obiad o witaminy !
niedziela, 7 sierpnia 2016
Physalis ...........miechunka
Physalis lub Miechunka jadalna (peruwiańska) to egzotyczna roślina,
której wartości odżywcze i właściwości zdrowotne docenili już Inkowie, przez których była nazywana
"złotą jagodą".
Nic dziwnego - malutki owoc miechunki jest skarbnicą witamin i składników mineralnych,
m.in. witaminy A, C, a także tych z grupy B oraz wapnia i fosforu.
Wartości odżywcze:
Wartość energetyczna – 53 kcal
Węglowodany – 11,2 g
Białko – 1,9 g
Tłuszcz – 0,7 g
Wygląda zaskakująco. W pierwszej chwili trudno uwierzyć, że w garstce suchych listków ukrywa się coś jadalnego … a jednak.
Owoce miechunki odznaczają się delikatnym słodko-kwaśnym smakiem z nutą goryczki,
który może przypominać smak agrestu, kiwi lub ananasa.
Jeszcze innym osobom owoc miechunki w smaku przypomina połączenie pomidora i pomarańczy.
https://pl.wikipedia.org/wiki/Miechunka
Spożywa się ją jako dodatek do ostrych sosów oraz sals. Dobrze smakuje w sałatkach owocowych lub jako dodatek do deserów.
piątek, 5 sierpnia 2016
Baklawa..................słodkie ciasto bałkańskie
Syrop:
1 szklanka gorącej wody
10 dag miodu
łyżka soku z cytryny
Tuż przed wyjęciem ciasta z pieca przygotować syrop z miodu,
szklanki gorącej wody oraz soku z cytryny, chwilkę gotować.
Baklawę zalać gorącym syropem, posypać pistacjami i ostudzić.
Ciasto filo: 1/2 kg
Farsz:
10 dag cukru
10 dag zmielonych orzechów włoskich
10 dag migdałów bez skórki
5 dag pistacji
1 łyżeczka mielonego cynamonu
3 zmielone goździki
20 dag masła
Orzechy, migdały i połowę pistacji wymieszać z cynamonem, goździkami i cukrem.
Masło stopić, lekko przestudzić.
Formę do pieczenia wysmarować odrobiną masła i ułożyć na niej trzy warstwy ciasta,
każda smarując z wierzchu roztopionym masłem.
Na całej powierzchni ciasta rozłożyć zmielone orzechy i migdały i
przykryć dwiema warstwami ciasta posmarowanego masłem.
Przed wstawieniem do pieca wierzch ciasta pokroić na małe kawałki (aby łatwiej było kroić).
Piec 45 minut w temp. 180o C, aż górna warstwa ciasta będzie złotobrązowa.
Baklawę zalać gorącym syropem, posypać pistacjami i ostudzić.
https://pl.wikipedia.org/wiki/Bak%C5%82awa
czwartek, 4 sierpnia 2016
Samosa.................indyjskie pierożki
Farsz:
2 łyżki oleju roślinnego
125 g drobno posiekanej cebuli
4 łyżeczki drobno posiekanego czosnku
1 1 łyżki drobno posiekanego świeżego imbiru
2 zielone papryczki chili, drobno posiekane
500 g zmielonego mięsa jagnięcego,wołowina lub inne mięso
1 1 łyżeczki soli
2 łyżeczki przyprawy garam masala
2 łyżeczki soku z cytryny
2 łyżki posiekanej świeżej kolendry
Przesmażyć mięso dodać przyprawy i gotowe.
Ciasto:
235 g mąki tortowej
1 łyżeczka soli
60 g oleju rzepakowego
6-7 łyżek zimnej wody
lub
400 g białej mąki
1 łyżeczka soli
100 g stopionego masła lub ghee
150 ml zimnej wody lub mniej
Można użyć gotowego ciasta filo !
Zmieszać mąkę i sól w dużej misce. Na środku zrobić wgłębienie i wlać olej.
Wziąć trochę mąki z olejem na dłoń i ucierać je druga wyprostowaną dłonią.
Robić to nad miską tak żeby mąką nasiąknięta olejem spadała z powrotem do miski.
Kiedy cała zawartość dłoni znajdzie się z powrotem w misce, powtórzyć tą czynność z następną
porcją mąki i oleju. Kontynuować aż cała mąką będzie równo pokryta olejem.
Do mąki z tłuszczem, wlać 6 łyżek wody i zmieszać. Jeżeli potrzeba, dodać jeszcze pół lub
całą łyżkę wody, kropelkami.
Umieścić ciasto na drewnianej desce, posmarować palce olejem żeby ciasto nie przywierało i
ugniatać przez 10 minut – powinno sie uzyskać zwartą,
nieklejącą masę. Umieścić ciasto pod zwilżonym ręcznikiem i pozostawić na pół godziny.
Wyjąć ciasto i znowu ugniatać przez minutę, podzielić na 2 równe części.
Każdą z części używając rąk zrolować na 12 mm wałek
i pociąć każdy wałek na 8 równych części. Z każdej uformować kulki.
Każdą kulkę rozwałkować na okrągłe 15 cm placki i przeciąć każdy placek na połowę,
uzyskując części na 2 samosy.
Położyć na dłoni pojedynczy placek i skleić ze sobą prosty brzeg, formując stożek
a okrągły brzeg będzie tworzył górę stożka. Przed sklejeniem zwilżyć 1 brzeg wodą.
W stożku umieścić łyżkę nadzienia i skleić górę stożka, także zwilżając jeden brzeg wodą.
Pozostawić sklejone samosy przez 30 minut do wyschnięcia bedą sie lepiej smazyły.
Smażyć samosy przez 12 minut obracając je na lekko brązowy kolor.
niedziela, 31 lipca 2016
Ziemniaczane pierożki ...........z różnymi farszami
Ciasto:
1 kg ziemniaków ugotowanych i przeciśniętych przez prasę
3 jajka
około 350-400gr mąki
łyżeczka soli
jajko do smarowania ciasta
Nadzienie ruskie:
750 g ziemniaków
2 drobno posiekane cebule
1 łyżka masła
250 g białego sera (tłustego)
sól i pieprz
1/2 łyżeczki majeranku
Nadzienie se szpinaku i fety:
1 opakowanie mrozonego szpinaku (odparowanego i wystudzonego)
1 opakowanie sera feta 250-300gr
2 duże ugotowane ziemniaki przepuszczone przez prasę
2-3 ząbki czosnku
sól i pieprz
Ziemniaki obieramy i gotujemy. Lekko studzimy i jeszcze ciepłe przeciskamy przez prasę.
Teraz przygotowujemy ciasto. Dokładamy jajka, sól, mąkę i krótko wyrabiamy, przez około 1 minutę.
Ciasto powinno być elastyczne i lekko klejące.
Na posypanej sowicie mąką stolnicy rozwałkowujemy 1/2 ciasta i wycinamy kółka na pierożki,
W środek każdego wkładamy łyżeczkę farszu i zalepiamy dociskając boki widelcem.
Takie pierożki układamy na natłuszczonej masłem blaszce lub na papierze do pieczenia.
Z wierzchu pierożki smarujemy roztrzepanym jajkiem
i wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni na około 20 minut.
1 kg ziemniaków ugotowanych i przeciśniętych przez prasę
3 jajka
około 350-400gr mąki
łyżeczka soli
jajko do smarowania ciasta
Nadzienie ruskie:
750 g ziemniaków
2 drobno posiekane cebule
1 łyżka masła
250 g białego sera (tłustego)
sól i pieprz
1/2 łyżeczki majeranku
Nadzienie se szpinaku i fety:
1 opakowanie mrozonego szpinaku (odparowanego i wystudzonego)
1 opakowanie sera feta 250-300gr
2 duże ugotowane ziemniaki przepuszczone przez prasę
2-3 ząbki czosnku
sól i pieprz
Ziemniaki obieramy i gotujemy. Lekko studzimy i jeszcze ciepłe przeciskamy przez prasę.
Teraz przygotowujemy ciasto. Dokładamy jajka, sól, mąkę i krótko wyrabiamy, przez około 1 minutę.
Ciasto powinno być elastyczne i lekko klejące.
Na posypanej sowicie mąką stolnicy rozwałkowujemy 1/2 ciasta i wycinamy kółka na pierożki,
W środek każdego wkładamy łyżeczkę farszu i zalepiamy dociskając boki widelcem.
Takie pierożki układamy na natłuszczonej masłem blaszce lub na papierze do pieczenia.
Z wierzchu pierożki smarujemy roztrzepanym jajkiem
i wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni na około 20 minut.
Ciasto uniwersalne do sezonowych owoców........zawsze się udaje!
2 szklanki mąki (może być krupczatka)
4 jajka
1 szklanka oleju
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
100 g cukru
300 g owoców
Jajka wybić do miski i razem z cukrem ubić na puszystą masę.
Dodac stopniowo olej i cały czas miksować.
Dodac mąkę, proszek do pieczenia i wymieszać .Przełożyć do formy do
i wcisnąc lekko owoce.
Piec w 180 C przez 45 minut do momentu aż wbity szaszłykowy patyczek będzie
Posypać cukrem pudrem.
Subskrybuj:
Posty (Atom)
Polecany post
-
Składniki 300 g masy kajmakowej 250 g śmietany, min. 30% tłuszczu 120 g espresso, zaparzonego 350 g wódki Do naczynia miksującego włożyć ma...
-
0,5 kg żurawiny 0,5 kg cukru 600 - 800 ml wrzącej wody Do naczynia wlać 100 g wody, włożyć koszyczek. Do koszyczka odważyć...
-
Składniki: 3 arkusze mrożonego ciasta francuskiego 2 budynie waniliowe 800 ml mleka 1 łyżka mąki pszennej 500 ml smietany kremówki...