niedziela, 14 sierpnia 2016

Jak skomponować surówkę?

Zazwyczaj wykorzystujemy jedną surówkę do każdego dania.......
dziwiąc się czasem, że domownicy kręcą  z niezadowolenia  nosem.
 Bo .... nie każda kompozycja surówkowa pasuje do danego rodzaju mięsa.
 Jaki jest więc przepis na uniwersalną surówkę, która idealnie skomponuje się z każdą sztuka mięsa?


Jak zrobić uniwersalną surówkę do obiadu?

Do potraw z grilla najlepiej sprawdzą się kompozycje na bazie różnych sałat i lekkich,
lecz wyrazistych, sosów.
 Z kolei mięsa gotowane bywają  kapryśne – 
i do towarzystwa surówki wolą bukiet gotowanych na parze warzyw z odrobiną przypraw.
Jak dobrać surówkę do danego rodzaju mięsa?
 Kryterium jest rodzaj mięsa, do którego chcemy dobrać surówkę.
 I tak do ryb najlepiej sprawdzą się wszelkie kapusty: pekińska, włoska, biała, czerwona.
 Nie muszą być w postaci surówki, równie dobrze możemy skusić się o kapustę kwaszoną
 lub zasmażaną. Oprócz nich dobrze jest sięgać także po pora .
Do drobiu idealnie sprawdzą się słodkie surówki w postaci np. marchewki z brzoskwiniami 
czy też seler z orzechami.
 Oczywiście bez problemu można podać także coś ostrego,
 jednak to zależy od sposobu przygotowania. 
Wieprzowina świetnie smakuje w towarzystwie kapusty, tradycyjnej mizerii oraz tartych surówek.
Wołowina idealnie komponuje się z buraczkami oraz sałatkami z dodatkiem zieleniny:
 koperek, szczypiorek, pietruszka,kolendra..... 
Dziczyzna, która zamiast surówek znacznie bardziej woli towarzystwo gotowanych warzyw strączkowych.

Jak skomponować surówkę?

 Przede wszystkim składniki sałatki powinny być dobrane w taki sposób, 
żeby całość dostarczała jak największej ilości wartości odżywczych.
Z tego powodu dobrze jest zrezygnować ze świeżego ogórka
 (składającego się ... z samej wody) na rzecz kiszonego.

 Co ze sobą łączyć?

 Marchewka lubi zarówno dodatki słodkie (rodzynki, orzechy, jabłko, ananas, etc.), 
jak i wytrawne (kapusta kiszona, por, seler naciowy, etc.).
 Seler korzeniowy preferuje bakalie a  sałaty 
dobrze smakują z pomidorkami koktajlowymi, ogórkiem, świeżą papryką i oliwkami.
Do sałatek, które serwujemy jako dodatek do mięsa, nie ma sensu dorzucać szynki, 
sera, kurczaka czy innych ciężkich składników. 

 O czym pamiętamy?

Surówka ma  uzupełnić obiad o witaminy !

niedziela, 7 sierpnia 2016

Physalis ...........miechunka




Physalis lub Miechunka jadalna (peruwiańska) to egzotyczna roślina,
 której wartości odżywcze i właściwości zdrowotne docenili już Inkowie, przez których była nazywana
 "złotą jagodą".
 Nic dziwnego - malutki owoc miechunki jest skarbnicą witamin i składników mineralnych,
 m.in. witaminy A, C, a także tych z grupy B oraz wapnia i fosforu.

Wartości odżywcze:
Wartość energetyczna – 53 kcal
Węglowodany – 11,2 g
Białko – 1,9 g

Tłuszcz – 0,7 g

Wygląda zaskakująco. W pierwszej chwili trudno uwierzyć, że w garstce suchych listków ukrywa się coś jadalnego … a jednak.
Owoce miechunki odznaczają się delikatnym słodko-kwaśnym smakiem z nutą goryczki, 
który może przypominać smak agrestu, kiwi lub ananasa.
 Jeszcze innym osobom owoc miechunki w smaku przypomina połączenie pomidora i pomarańczy.



https://pl.wikipedia.org/wiki/Miechunka



Spożywa się ją jako dodatek do ostrych sosów oraz sals. Dobrze smakuje w sałatkach owocowych lub jako dodatek do deserów.

piątek, 5 sierpnia 2016

Baklawa..................słodkie ciasto bałkańskie






Syrop:
1 szklanka gorącej wody
10 dag miodu
łyżka soku z cytryny

Tuż przed wyjęciem ciasta z pieca przygotować syrop z miodu, 
szklanki gorącej wody oraz soku z cytryny, chwilkę gotować.
 Baklawę zalać gorącym syropem, posypać pistacjami i ostudzić.


Ciasto filo: 1/2 kg

Farsz:
10 dag cukru
10 dag zmielonych orzechów włoskich 
10 dag migdałów bez skórki
5 dag pistacji
1 łyżeczka mielonego cynamonu
3 zmielone goździki
20 dag masła




Orzechy, migdały i połowę pistacji wymieszać z cynamonem, goździkami i cukrem.
 Masło stopić, lekko przestudzić.
Formę do pieczenia wysmarować odrobiną masła i ułożyć na niej trzy warstwy ciasta,
 każda smarując z wierzchu roztopionym masłem.
 Na całej powierzchni ciasta rozłożyć zmielone orzechy i migdały i 
przykryć dwiema warstwami ciasta posmarowanego masłem.
Przed wstawieniem do pieca wierzch ciasta pokroić na małe kawałki (aby łatwiej było kroić).
 Piec 45 minut w temp. 180o C, aż górna warstwa ciasta będzie złotobrązowa.
Baklawę zalać gorącym syropem, posypać pistacjami i ostudzić.





https://pl.wikipedia.org/wiki/Bak%C5%82awa

czwartek, 4 sierpnia 2016

Samosa.................indyjskie pierożki



Farsz:
2 łyżki oleju roślinnego
125 g drobno posiekanej cebuli
4 łyżeczki drobno posiekanego czosnku
1 1 łyżki drobno posiekanego świeżego imbiru
2 zielone papryczki chili, drobno posiekane
500 g zmielonego mięsa jagnięcego,wołowina lub inne mięso
1 1 łyżeczki soli
2 łyżeczki przyprawy garam masala
2 łyżeczki soku z cytryny
2 łyżki posiekanej świeżej kolendry
Przesmażyć mięso dodać przyprawy i gotowe.

Ciasto:
235 g mąki tortowej
1 łyżeczka soli
60 g oleju rzepakowego
6-7 łyżek zimnej wody 
lub
400 g białej mąki
1 łyżeczka soli
 100 g stopionego masła lub ghee
 150 ml zimnej wody lub mniej

Można użyć gotowego ciasta filo !

Zmieszać mąkę i sól w dużej misce. Na środku zrobić wgłębienie i wlać olej. 
Wziąć trochę mąki z olejem na dłoń i ucierać je druga wyprostowaną dłonią. 
Robić to nad miską tak żeby mąką nasiąknięta olejem spadała z powrotem do miski. 
Kiedy cała zawartość dłoni znajdzie się z powrotem w misce, powtórzyć tą czynność z następną 
porcją mąki i oleju. Kontynuować aż cała mąką będzie równo pokryta olejem. 
Do mąki z tłuszczem, wlać 6 łyżek wody i zmieszać. Jeżeli potrzeba, dodać jeszcze pół lub
 całą łyżkę wody, kropelkami.


Umieścić ciasto na drewnianej desce, posmarować palce olejem żeby ciasto nie przywierało i 
ugniatać  przez 10 minut – powinno sie uzyskać zwartą, 
nieklejącą masę. Umieścić ciasto pod zwilżonym ręcznikiem i pozostawić na pół godziny.
Wyjąć ciasto i znowu ugniatać przez minutę, podzielić na 2 równe części.
Każdą z części używając rąk  zrolować na 12 mm wałek
 i pociąć każdy wałek na 8 równych części. Z każdej uformować kulki.
Każdą kulkę rozwałkować na okrągłe 15 cm placki i przeciąć  każdy placek na połowę,
 uzyskując części na 2 samosy.

Położyć na dłoni pojedynczy placek i skleić ze sobą prosty brzeg, formując stożek
 a okrągły brzeg będzie tworzył górę stożka. Przed sklejeniem zwilżyć 1 brzeg wodą. 
W stożku umieścić łyżkę nadzienia i skleić górę stożka, także zwilżając jeden brzeg wodą.



Pozostawić sklejone samosy przez 30 minut do wyschnięcia bedą sie lepiej smazyły.
Smażyć samosy przez 12 minut obracając je na lekko brązowy kolor.










niedziela, 31 lipca 2016

Ziemniaczane pierożki ...........z różnymi farszami

Ciasto:

1 kg ziemniaków ugotowanych i przeciśniętych przez prasę
3 jajka
około 350-400gr mąki
łyżeczka soli
jajko do smarowania ciasta

Nadzienie ruskie:

750 g ziemniaków
2 drobno posiekane cebule
1 łyżka masła
250 g białego sera (tłustego)
sól i pieprz 
1/2 łyżeczki majeranku 

Nadzienie se szpinaku i fety:

 1 opakowanie mrozonego szpinaku (odparowanego i wystudzonego)
1 opakowanie sera feta 250-300gr
2 duże ugotowane ziemniaki przepuszczone przez prasę
2-3 ząbki czosnku 
sól i pieprz



Ziemniaki obieramy i gotujemy. Lekko studzimy i jeszcze ciepłe przeciskamy przez prasę.
Teraz przygotowujemy ciasto. Dokładamy jajka, sól, mąkę i krótko wyrabiamy, przez około 1 minutę. 
Ciasto powinno być elastyczne i lekko klejące.
Na posypanej sowicie mąką stolnicy rozwałkowujemy 1/2 ciasta i wycinamy kółka na pierożki, 
W środek każdego wkładamy łyżeczkę farszu i zalepiamy dociskając boki widelcem. 




Takie pierożki układamy na natłuszczonej masłem blaszce lub na papierze do pieczenia.
Z wierzchu pierożki smarujemy roztrzepanym jajkiem
i wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni na około 20 minut.

Ciasto uniwersalne do sezonowych owoców........zawsze się udaje!



2 szklanki mąki (może być krupczatka)
4 jajka
1 szklanka oleju
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
100 g cukru
300 g  owoców

Jajka wybić do miski i razem z cukrem ubić na puszystą masę.
Dodac stopniowo olej i cały czas miksować.
Dodac  mąkę, proszek do pieczenia i wymieszać .Przełożyć  do formy do 
i wcisnąc lekko owoce.
Piec w 180 C przez 45 minut do momentu aż wbity szaszłykowy patyczek będzie 
Posypać cukrem pudrem.




środa, 27 lipca 2016

Clafoutis - ciasto z czeresniami

Clafoutis

To tradycyjny, francuski przepis na pyszne ,proste ciasto z 
W oryginalnej wersji zostawiamy pestki w czereśniach.

3 czubate łyżki mąki pszennej
4 łyżki cukru trzcinowego 
szczypta soli
3 duże jajka
30g miękkiego masła + masło do posmarowania formy
ok 300ml  letniego mleka
500g wiśni lub czereśni

1 kieliszek brendy lub kirschu do namoczenia owoców

Wiśnie drylujemy, zalewamy brandy i odstawiamy.  
W wysokim naczyniu, najlepiej blenderem, roztrzepujemy jajka, dodajemy masło, mąkę, sól
, cukier, mleko, amaretto i miksujemy na rzadkie naleśnikowe ciasto. 


Do ciasta wlewamy sok, który wyciekł z wiśni i miksujemy. 
Naczynie żaroodporne lub formę do ciasta nacieramy masłem. Na dno wrzucamy wiśnie. 
Zalewamy ciastem (ma mieć konsystencję ciasta naleśnikowego).
 Wstawiamy do nagrzanego piekarnika 180stopni i pieczemy około 50 minut.

Polecany post

Drożdżówki z dżemem (przepis na thermomix) :)