Clafoutis
To tradycyjny, francuski przepis na pyszne ,proste ciasto z
W oryginalnej wersji zostawiamy pestki w czereśniach.
3 czubate łyżki mąki pszennej
4 łyżki cukru trzcinowego
szczypta soli
3 duże jajka
30g miękkiego masła + masło do posmarowania formy
ok 300ml letniego mleka
500g wiśni lub czereśni
1 kieliszek brendy lub kirschu do namoczenia owoców
Wiśnie drylujemy, zalewamy brandy i odstawiamy.
W wysokim naczyniu, najlepiej blenderem, roztrzepujemy jajka, dodajemy masło, mąkę, sól
, cukier, mleko, amaretto i miksujemy na rzadkie naleśnikowe ciasto.
Do ciasta wlewamy sok, który wyciekł z wiśni i miksujemy.
Naczynie żaroodporne lub formę do ciasta nacieramy masłem. Na dno wrzucamy wiśnie.
Zalewamy ciastem (ma mieć konsystencję ciasta naleśnikowego).
Wstawiamy do nagrzanego piekarnika 180stopni i pieczemy około 50 minut.
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Polecany post
-
Składniki 300 g masy kajmakowej 250 g śmietany, min. 30% tłuszczu 120 g espresso, zaparzonego 350 g wódki Do naczynia miksującego włożyć ma...
-
0,5 kg żurawiny 0,5 kg cukru 600 - 800 ml wrzącej wody Do naczynia wlać 100 g wody, włożyć koszyczek. Do koszyczka odważyć...
-
Składniki: 3 arkusze mrożonego ciasta francuskiego 2 budynie waniliowe 800 ml mleka 1 łyżka mąki pszennej 500 ml smietany kremówki...
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz