środa, 27 lipca 2016

Clafoutis - ciasto z czeresniami

Clafoutis

To tradycyjny, francuski przepis na pyszne ,proste ciasto z 
W oryginalnej wersji zostawiamy pestki w czereśniach.

3 czubate łyżki mąki pszennej
4 łyżki cukru trzcinowego 
szczypta soli
3 duże jajka
30g miękkiego masła + masło do posmarowania formy
ok 300ml  letniego mleka
500g wiśni lub czereśni

1 kieliszek brendy lub kirschu do namoczenia owoców

Wiśnie drylujemy, zalewamy brandy i odstawiamy.  
W wysokim naczyniu, najlepiej blenderem, roztrzepujemy jajka, dodajemy masło, mąkę, sól
, cukier, mleko, amaretto i miksujemy na rzadkie naleśnikowe ciasto. 


Do ciasta wlewamy sok, który wyciekł z wiśni i miksujemy. 
Naczynie żaroodporne lub formę do ciasta nacieramy masłem. Na dno wrzucamy wiśnie. 
Zalewamy ciastem (ma mieć konsystencję ciasta naleśnikowego).
 Wstawiamy do nagrzanego piekarnika 180stopni i pieczemy około 50 minut.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Polecany post

Drożdżówki z dżemem (przepis na thermomix) :)