3 1/4 szklanki mąki tortowej
1 łyżka drożdży suchych lub 12 g świeżych
1 1/2 szklanki ciepłej wody
1 łyżeczka soli, płaska
3 łyżki oliwy z oliwek
1 łyżka cukru
Drożdże rozpuszczamy w 1/4 ciepłej wody z cukrem i zostawiamy na 5 min.
Po tym czasie powinny być na powierzchni bąbelki. Mąkę przesiewamy do dużej miski.
Dodajemy sól, rozczyn z drożdży oraz pozostałą ciepłą wodę i oliwe Zagniatamy ciasto,
aż będzie gładkie, jednolite i elastyczne. Dzielimy na 6 części.
Z każdego kawałka ciasta formuję kulkę i pozostawiam na 30 minut.
Każdą kulkę ciasta wałkujemy na dość gruby placek i
ponownie pozostawiamy do wyrośnięcia na 20 minut.
Po tym czasie wkładamy do rozgrzanego piekarnika do 220 C i pieczemy około 10 min do lekkiego
zarumienienia. Po wyjęciu zostawiamy do wystudzenia i dopiero wtedy przekrawamy.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz